IP kamera: kaj je to, pregled, funkcije in načelo dela

Ta pregled IP kamer različnih tipov bo koristen tistim, ki so vključeni v svet sodobnih nadzornih sistemov, kot tudi uporabnikom zastarelih analognih video nadzornih naprav, ki bi jih radi zamenjali z novejšimi modeli z dostopom do interneta. Izkušeni lastniki lahko izkoristijo sodobne rešitve, ki zagotavljajo visoke standarde varnosti in avtomatizacije doma.

IP kamera - kaj je to?

To je digitalni fotoaparat, ki uporablja načela omrežij, ki temeljijo na internetnem protokolu (IP), namesto analognih električnih signalov. Primer takega omrežja je internet. Zato se IP kamere imenujejo tudi omrežne. Standardni protokoli za naprave tega tipa so specifikacija ONVIF in protokol prenosa RTSP v realnem času. Hikvision DS-2CD2032F-I lahko služi kot primer priljubljene IP kamere s snemanjem v oblaku. Povezuje se z oblakom EZVIZ, ki vam poleg shranjevanja video nadzornih podatkov omogoča tudi gledanje prenosa v živo in prejemanje opozorilnega napadalca. Poleg tega programska oprema, nameščena na računalniku za IP kamero Ezviz Studio, odpravlja potrebo po uporabi brskalnika.


Načelo delovanja

Analogne nadzorne naprave so vedno centralizirane. Potrebujejo centralno napravo za upravljanje in snemanje podatkov - tako imenovani digitalni video snemalnik. To se imenuje, ker piše analogne video tokove na trdi diskdigitalno obliko.
Pojav IP kamer je svet videonadzornih sistemov naredil pravo revolucijo. Po svoji naravi lahko delajo samostojno, saj je večina opremljenih z vgrajenim mini računalnikom. Delujejo lahko v centraliziranem in decentraliziranem načinu. V prvem primeru so kamere IP povezane in nadzorovane z omrežnim video snemalnikom. Ker sistemi za sledenje delujejo prek omrežnih protokolov, lahko komunicirajo samo z drugimi napravami IP. Zato običajno registrar ni primeren tukaj, ampak samo omrežje. Naprave za videonadzor se z njo neposredno ali posredno povezujejo prek omrežja Ethernet ali Wi-Fi.


IP kamere v decentraliziranem načinu niso povezane z nadzornikom njihovega registrarja. Vsak od njih je neodvisna omrežna naprava. Imajo svoj IP naslov in se lahko delijo z vsemi drugimi člani lokalnega omrežja. Večina dostojnih IP kamer omogoča hkratno delovanje v obeh načinih. Lahko so del omrežnega DVR sistema in so hkrati dostopni katerikoli drugi napravi v LAN-u.

Zakaj so IP kamere večinoma tradicionalne?

Varnostni sistem, ki temelji na omrežnih napravah za video nadzor, ima številne prednosti pred tradicionalnim analognim:
 • omogoča pošiljanje opozorilnih e-poštnih sporočil na mobilne naprave kjer koli na svetu;
 • uporablja učinkovite algoritme analize gibanja, ki pomagajo zmanjšatištevilo napačnih opozoril (o invaziji itd.);
 • zaradi inteligentnih označevalcev omogoča pregledovanje video materialov;
 • je del omrežja za avtomatizacijo doma, saj sodeluje s podsistemi, kot so razsvetljava in zvonca vrat;
 • zagotavlja večjo fleksibilnost pri namestitvi, saj se lahko poveže prek Wi-Fi ali ožičenja.
 • Sorte

  Eden od načinov za kategoriziranje naprav za video nadzor temelji na njihovi obliki. Razlikujte:
 • Cilindrične IP-kamere. Kaj je to, vsi vedo - to je najbolj prepoznavna oblika sistemov za sledenje. Tako imenovane so zaradi svojih oblik. Običajno je to najcenejši tip IP kamere. Niso visoke trdnosti, ampak zagotavljajo fleksibilnost pri montaži in uglaševanju. Primer cilindrične komore je Hikvision DS-2CD2042WD-I.
 • Kupole. Komercialni uporabniki jim dajejo prednost, ker imajo modeli tega tipa, zaradi mesta namestitve, večjo odpornost proti vandalizmu in atmosferskim vplivom kot cilindrični. Vendar pa je njihova namestitev bolj zapletena, nastavitev pa je lahko omejena, če ni podprta 3-osna orientacija. Primer je IP kamera Hikvision DS-2CD2142FWD-I z zapisom v oblaku. Objektiv s fiksno goriščno razdaljo in slikovni senzor s 4 milijoni slikovnih pik zajemata video v polni ločljivosti. V IR območju je delovna razdalja 30 m. Podpira pomnilniške kartice do 128 GB.
 • Mini-kupole ali vrtljive kamere so bolj skrite kot kupole in še bolj odporne na vandalizem. Postajajo vse večjipriljubljenosti Primer je Hikvision DS-2CD2342WD-I. Ta 4MP model omogoča snemanje videoposnetkov Full HD, ima 3-osno nastavitev, infrardečo osvetlitev, podpira kompresijo H. 264+ in ima zaščito pred vremenskimi vplivi IP66.
 • Komore za prostore. Namenjeni so za vgradnjo v kotu stropa ali na ravno površino. Ponavadi ima vgrajene mikrofone, zvočnike. To so odlične IP kamere za dom, saj se lahko uporabljajo kot otroški monitorji ali interfoni. Primer je Hikvision DS-2CD2432F-IW. Fotoaparat s 3 milijoni slikovnih pik za nočno gledanje posname videoposnetke visoke ločljivosti pri 30 sličic na sekundo, ima 28/4-mm objektiv in podpira do 64 GB pomnilniških kartic. Na voljo je Wi-Fi, vgrajen mikrofon in zvočnik.
 • Goriščna razdalja

  Drug način za kategoriziranje IP kamer temelji na goriščni razdalji objektiva. Neposredno vpliva na obseg razpoložljivega skaliranja in določa tudi vidno polje: ozek (na primer 6 mm) je odličen za dolge prehode, širok kot (na primer 28 mm) pa je potreben za zadnje dvorišče. Vendar pa je pomanjkanje širokokotnega objektiva popačeno v bližini robov slike.
  Tako so naprave za video nadzor razdeljene na:
 • kamere s fiksno goriščno razdaljo. Uporabljajo lečo s konstantno goriščno razdaljo in s tem vidno polje. Znižuje stroške, vendar otežuje izbiro.
 • Kamere z ročno nastavljivo goriščno razdaljo. Imajo več izmenljivih leč v območju 28-12 mm. Uporabnik jih lahko kadar koli zamenja z nastavitvijo želenega ostrenjaročno Takšna priložnost bo stala več.
 • Motorizirane kamere. Opremljeni so s panoramskimi pogoni, nagibanjem in povečevanjem. Prav tako je mogoče najti vrtljive IP-kamere s fiksnim fokusom. Motorizirane kamere - najdražje.
 • Membrana

  Drug način razvrščanja kamer temelji na vrsti uporabljene optike. Diafragma je velikost luknje za lečo, skozi katero prehaja svetloba na CCD matrico ali senzor CMOS. Prilagodi količino dohodne svetlobe. Večja kot je luknja, več svetlobe prehaja in obratno.

  Razlikujte kamere s pritrjeno in spremenljivo membrano. Za primere, ki zahtevajo hitro skaliranje, na primer pri prepoznavanju registrskih tablic podnevi in ​​ponoči, je avtomatsko uravnavanje velikosti luknje objektiva zelo uporabno.

  Glavni proizvajalci

  Spodaj so blagovne znamke, ki so na voljo običajnim potrošnikom, ne sistemskim integratorjem in monterjem. Hikvision Ta kitajska družba s sedežem v Hangzhou je bila ustanovljena leta 2001. Od takrat se je v smislu prodaje omrežnih kamer povečal na prvo mesto na svetu. Njen tržni delež je v letu 2015 znašal 189%. Blagovna znamka Hikvision je zaradi visoke zanesljivosti in učinkovitosti izdelkov, ki se prodajajo po zelo ugodnih cenah, najboljša rešitev za domače video nadzorne sisteme.
  Os. To podjetje je izdalo prvo Neteye200 mrežno kamero na svetu. Od leta 1984 pripada Canon. Samsung Omrežne kamere delujejo že dolgo časa, pred kratkim pa je podjetje izdalo serijo, ki se imenujeSmartCam, namenjen domačim potrošnikom. To se odlično kombinira z nakupom blagovne znamke domače avtomatizacije SmartThings. Dahua Podobno kot Hikvision je bila družba ustanovljena leta 2001 v Hangzhou. Njeni izdelki so pogosto predstavljeni v pregledih najboljših modelov in so zelo cenjeni. Ni presenetljivo, da so priljubljeni med uporabniki CCTV. Vivotek Tajvansko podjetje, ustanovljeno leta 2001, je avtoritativni proizvajalec omrežnih kamer. Izdelki Vivotek sodi v elitni segment trga in se ponaša z odlično opremo in brezhibno kakovostjo programske opreme. To se odraža v visokih cenah svojih kamer. D-Link. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1986 v Tajvanu. Omrežni izdelki so tradicionalna prednost, zato ni presenetljivo, da je pomemben proizvajalec omrežnih kamer. D-Link lansira široko paleto izdelkov CCTV za velike korporacije in posamezne stranke. Amcrest To je relativno novinec v industriji IP kamer. Podjetje ima iste ustanovitelje kot Foscam. Čeprav slednja nikoli ni dosegla ravni Hikvision, je bila priljubljena izbira med neizkušenimi uporabniki. Zdi se, da so trdna spoznanja ustanoviteljev Foscamovega Amcresta nekaj naučila, ker se izdelki podjetja razlikujejo v veliko višji kakovosti.

  Kako izbrati IP kamero?

  Pomembno je poudariti, da preden začnete porabiti denar, morate natančno vedeti, kaj morate iskati. To pomeni, da mora kupec IP kamere imeti pripravljen načrt o uporabi nadzornega sistema. Za to se morate odločitikraj namestitve, potrebne funkcionalne zmogljivosti, proizvajalec, potreba po centralnem registratorju.

  Mesto namestitve

  To je v veliki meri odvisno od vrste zahtevane kamere. Zunanje cilindrične IP kamere zahtevajo stalno uglaševanje, vendar so zaradi svoje neprimerljive prilagodljivosti najboljša izbira. Zahvaljujoč klasični CCTV obliki so priljubljena kot odvračilna. Potencialni storilci se takoj zavedajo, da gre za IP kamero, in se morda vzdržijo kaznivega dejanja. Vendar pa so te naprave zelo ranljive - po želji jih je mogoče zlahka podreti, zato niso primerne za odprta območja. Strokovnjaki priporočajo namestitev na varnih mestih pod streho. Kameri tipa Dome je težko namestiti in jih je po namestitvi težje konfigurirati. Vendar pa so veliko bolj odporni na vandalizem in neugodne vremenske razmere. Motorizirane kamere so seveda najprimernejša možnost. Vendar pa so dražji od modelov drugih vrst. Vse IP kamere za zunanji nadzor se lahko uporabljajo v zaprtih prostorih. Vendar je v tem primeru najbolje uporabiti skrite ali prikrite naprave. Idealne so za dokumentiranje prodora v prostor. Izdani modeli, če pogledamo, kaj storilec nikoli ne ugiba, je IP kamera.

  Zahtevane funkcije

  Podpora za protokole IP ONVIF in RTSP. Zagotavlja združljivost z omrežnimi videorekorderji in drugimi izdelki za avtomatizacijo doma. Sposobnost napajanja IP kamere prekoEthernet Namesto ločenega ločevanja napajalnih in podatkovnih kablov od vsake nadzorne naprave, funkcija Power-over-Ethernet omogoča prenos moči do omrežnega kabla do dolžine 30 m. Poleg tega lahko uporabite stikalo, ki podpira PoE (na primer TP-Link TL-SG1008P). Skladnost s standardi 802.3 af in 802.3 na standardih za PoE in PTZ kamere. Slednji podpira višjo nazivno moč, ki je potrebna za motorizirane modele. Tesnost Zagotoviti je treba, da IP kamere uličnega videonadzora izpolnjujejo zahteve zaščite proti mokrom in prahu IP66. Za dodatno zaščito je treba dodati še dodatno plast tesnilne mase. Dovoljenje Pri analognih fotoaparatih je ločljivost mogoče oceniti po številu vrstic televizijskega skeniranja. Pri uporabi digitalnih modelov se določi s številom slikovnih pik. Strokovnjaki priporočajo uporabo naprav z ločljivostjo slikovnega senzorja vsaj 2 milijona slikovnih pik. 3 milijoni slikovnih pik so standardne in 4-megapixelne kamere hitro zavzamejo svoje mesto. Večina modelov ima vgrajeno infrardečo (IR) osvetlitev. Najpogostejše svetlobne diode tega tipa skušajo sčasoma zmanjšati svojo svetlost, tako da so nastavljene v modelih začetnega nivoja. Daljša LED EXIR. Če je potrebno, lahko dodatno zunanjo infrardečo razsvetljavo kupite posebej, saj osvetlitev, ki jo zagotavljajo nadzorne kamere, običajno daje svetlobni učinek in je učinkovita samo v zaprtih prostorih. Drug problem z vgrajenim IR osvetljevanjem je, da privlači muhe in pajke,ki blokirajo objektiv in so pogosto vir lažnih alarmov za zaznavanje gibanja.
  Vgrajeno podatkovno skladišče. Trenutno je večina kamer IP opremljenih z režami za kartice SD in podpira njihovo zmogljivost do 128 GB. To je odlična alternativa omrežnim videorekorderjem, če uporabljate samo 1 ali 2 nadzorne naprave. Strokovnjaki ne priporočajo uporabe IP kamere z Wi-Fi preprosto zato, ker brezžična povezava ne zagotavlja enake ravni zanesljivosti, ožičene. Toda za eno do dve napravi za video nadzor je lahko ta rešitev sprejemljiva. Ena izmed najboljših možnosti je uporaba napajalnega omrežja, saj je veliko bolj zanesljiva in podpira visoke hitrosti prenosa podatkov.

  Katera znamka je boljša?

  Odgovor na to vprašanje je popolnoma individualen. Vsi večji proizvajalci izdelujejo naprave za video nadzor vseh oblik in tipov, od osnovnih cilindričnih do naprednih rotacijskih IP kamer. Oboroženi s poznavanjem tega članka, lahko zožite seznam potencialnih prijaviteljev, ki bodo izpolnjevali zahteve.

  Potrebujete omrežni videorekorder?

  Večina IP kamer lahko deluje brez nje. Nekateri modeli imajo vgrajen pomnilnik ali režo za kartice SD, ki se lahko uporablja za shranjevanje posnetkov in video posnetkov. Kljub temu pa ohranjanje pretoka podatkov iz omrežja IP kamer s pomočjo registrarja prinaša številne prednosti. Določa:
 • neprekinjeno 24-urno snemanje in shranjevanje podatkov za en mesec;
 • varnostno kopiranje video gradivaza poškodbe ali krajo fotoaparata;
 • možnost ogleda slik iz enega vmesnika;
 • Predvajanje video tokov iz več virov hkrati, kar omogoča hitrejši pregled posnetih gradiv.
 • Tako za tiste, ki se začnejo z 1-2 nadzornimi napravami, opremljenimi z vgrajenimi režami za pomnilniške kartice ali razširitvene kartice, ni potreben registrator omrežja. V programu ni potrebe po IP kameri na računalniku. Vendar pa z velikim številom naprav za nadzor strokovnjaki priporočajo namestitev. Da bi se izognili nepotrebnim težavam z združljivostjo, morate izbrati fotoaparate in omrežne video snemalnike enega proizvajalca. To bo zelo poenostavilo namestitev in konfiguracijo, saj so taki sistemi zasnovani tako, da delujejo drug z drugim. Dodatna prednost je, da so omrežni videorekorderji vodilnih blagovnih znamk združljivi s katerokoli IP-kamero, ki podpira protokol ONVIF.

  Sorodne publikacije