Električno ogrevanje tal: zmogljivost na kvadratni meter

Topla tla so se pojavila pred kratkim in hitro postala priljubljena. Glavni kazalnik je poraba energije, ki je odvisna predvsem od destinacije. Če je topla tla glavni grelnik, bo moč 180-200 W /m 2, če bo dodatno - 100-160 W /m 2. Pri vsakem ogrevanju, tudi pri uporabi toplega tla, se poraba energije največ porabi za ogrevanje. V stacionarnem načinu ogrevanja so nastavitve energije podprte in potrebujejo manj. V ugodnih pogojih je možno vključiti topla tla samo za 15 minut na čas. To bo samo 6 ur na dan.
Poraba energije v hiši

Na porabo energije vplivajo naslednji dejavniki:
 • večja kot je izolacija prostorov, manj energije se porabi za ogrevanje;
 • V hladni sezoni se električno dno pogosteje vklopi;
 • moč grelnikov je potrebna bolj s povečanjem debeline estriha;
 • Vsaka oseba zaznava temperaturo drugače: za nekatere je potrebno več ogrevanja, za druge pa manj;
 • Razpoložljivost programljivih termostatov zmanjša porabo energije, ko je pravilno nastavljena.
 • Vrste grelcev

  Za ogrevanje prostorov se uporabljajo:
 • grelni kabel;
 • termomati;
 • infrardeče naprave (film ali palice).
 • Kabel je položen v estrih ali lepilni sloj keramike. Film lahko namestimo v lepilni sloj, pod laminat alilinolej Praviloma se uporablja za tanke talne obloge. Vsak način ogrevanja ima lastnosti, splošno pa je ogrevanje od dna, kar zahteva 15% manj energije. Radiatorji ne segrejejo dna prostora. Da bi bili tam topli, je potrebno nanesti na njih hladilno tekočino z višjo temperaturo ogrevanja.


  Kaj izbrati spol?

  Topla tla so lahko po lastni presoji vodna ali električna. Prva možnost je dovoljena v zasebnih hišah, ker je prepovedana povezava s centralnim ogrevalnim sistemom. Za vaš dom je boljše vodno dno, saj poraba električne energije za ogrevanje stane več. V apartmajih, visokih zgradb raje uporabljajo električno toploto tla. Moč lahko izberete majhno, ker je talno ogrevanje dodatno, radiator pa je glavni. Izbira tipa grelnika je odvisna od tega, kateri premaz se uporablja.

  Spajkalni kabel

  Zaradi majhnih stroškov polaganja kablov v vijak jih mnogi raje uporabljajo. Debelina betona je približno 5 cm, s povečanjem toplotne izgube. Za tanjšanje estriha nanesite ojačitvena ali razsuta tla. Najenostavnejši in najcenejši kabel je odporen. Proizvaja se z enojnimi in dvojnimi nasedami. Slednji je bolj primeren za uporabo, saj zadnjemu koncu ni treba iti nazaj na termostat. V tem primeru navzkrižni tok električnega toka v sosednjih žilah medsebojno kompenzira ovire.Moč kabla je majhna, vendar se lahko poveča do 200 vatov /m 2 s tesnim navijanjem na kvadratni meter. Toplota vzdolž celotne površine žice je enakomerno porazdeljena. Če na določenem mestu od vrha namestite pohištvo ali položite preprogo, lahko pride do pregrevanja zaradi poslabšanja prenosa toplote. Ta pomanjkljivost je prikrajšana za samoregulacijski kabel, katerega odpornost je odvisna od temperature. Tok teče v prečni smeri skozi električni prevodni sloj iz enega vodnika v drugega, ki poteka vzporedno z njim.
  Vendar je polaganje toplega poda pod gospodinjske aparate ali pohištvo iracionalna rešitev. Ogrevanje prostora je odvisno od tega, kakšna je zmogljivost toplega tla v njem. V prisotnosti ovir pri vračanju toplote morda ne bo dovolj.
  Topla tla so običajno položena na mestih, kjer ni predvidena namestitev pohištva in gospodinjskih aparatov. Kot glavno ogrevanje je učinkovit, če zavzame ne manj kot 70% površine prostora. Kadar je prostor močno nameščen, je priporočljivo uporabiti radiatorsko ogrevanje. Za dodatno ogrevanje je dovolj, da uporabite najmanj 30%. Uporabljajo tudi udoben način, ko je pomembno, da tla niso hladna.

  Kabelske podloge

  Na fleksibilni rešetki je pritrjen tanek grelni kabel. Prednost je majhna debelina pletenice. Poleg tega ni potrebe po polaganju na tla s kačo. Dovolj, da odprete podlogo na tleh in jo priključite na napajanje. Kabelski vložek se celo postavi v plastlepilo za ploščice. Napetost s premazom se zaradi majhne debeline segreva hitreje. Izboljšana je konstrukcija kabelske podloge. Zdaj so se začeli proizvajati izdelki s toplotno izolacijsko plastjo in trajnim premazom. Topla tla se razprostrejo na ravno površino, ploščata ploščica ali laminat pa se postavi na vrh brez vlečenja.

  Infrardeči film

  Film s premazom ogljikovega filma je inovativna rešitev. Debelina filma ne presega 3 mm. Ogrevanje se izvaja z infrardečim sevanjem, kar omogoča povečanje izkoristka do 95%. Zato se moč infrardečega toplega dna porabi bolj ekonomično. Ta grelec je primeren za vse pokrove.
  Poleg filma se termomati proizvajajo z ogrevalnimi palicami brez ogljika, ki delujejo po enakem principu. Položi se pod talno oblogo. Če se uporablja estrih, je termomat zaščiten s polietilensko folijo.
  Kapaciteta toplega tal filma je 110-220 W /m2, palica - 70-160 W /m 2.

  Električno ogrevanje vode

  Razvit je nov sistem, ki ne zahteva kotlov, črpalk in kolektorskih sistemov. V polietilensko cev, napolnjeno s sredstvom proti zamrznitvi, vstavljeno po vsej dolžini grelnega kabla. Pri vklopu se hladilno sredstvo segreje in zavre. Posledično se poveča učinkovitost ogrevanja. Elektrovodna tla se lahko v apartmaju pustijo brez nadzora, zaradi visoke zanesljivosti in varnosti. Velika inercija kravate vam omogoča, da preklopite v drugo sobo, ko je ena soba ogrevana.

  Izračun porabeenergija v enem prostoru

  Za prostor s povprečno velikostjo 14 m 2 je potrebno dovolj ogrevati 70% površine, kar je 10 m 2. Povprečna moč talnega ogrevanja je 150 W /m2. Potem bo poraba energije za celotno nadstropje 150 • 10 = 1500 W. Z optimalno dnevno porabo energije za 6 ur bo mesečna poraba električne energije 6 • 15 • 30 = 270 kWh. Na ceno kilovatne ure, 25 g. Stroški bodo 270 • 25 = 675 g. Ta znesek se porabi s stalnim 24-urnim delovanjem toplega tla. Pri namestitvi termoregulatorja na programabilni ekonomski režim z zmanjšanjem intenzivnosti ogrevanja v odsotnosti lastnikov hiše se lahko poraba energije zmanjša za 30-40%. Račun lahko preverite s pomočjo spletnega kalkulatorja.
  Izračun zmogljivosti toplega tla je narejen z majhnim robom. Poleg tega je odvisno od vrste prostora. Realni povprečni letni izračun bo manjši, ker se ogrevanje izklopi v toplem vremenu (konec pomladi, poleti in zgodnji jeseni). Preverjanje dejanske porabe energije z uporabo števca, kadar so druge električne naprave odklopljene. Moč tla s toplo vodo je težje izračunati. Bolje je, da tukaj uporabite on-line kalkulator Audytor CO.

  Ogrevalna zmogljivost v različnih prostorih

  Če so tla nameščena v različnih prostorih, je toplo, vsaka od njih mora biti različna, odvisno od funkcionalnega namena. Maksimalno ogrevanje je potrebno za zastekljene balkone in lož. Udobnopogoji doseženi pri moči 180 W /m 2. V tem primeru morajo biti prostori temeljito ogreti in vsebovati vse razpoke. Moč toplih tal na balkonu ali loži bo majhna, saj ni potrebe po trajnem vključevanju.
  Spalnica, kuhinja, dnevna soba zahtevajo majhno raven 120 W /m2. V otroških, kopalnicah in sobah, kjer ni ogrevalnega prostora od spodaj, mora biti zmogljivost toplega tal okoli 140 W /m2. Za različne premaze potrebujete pogoje za ogrevanje. Linolej in laminat se lahko segrejeta s toplimi tlemi, katerih moč ne sme presegati 100-130 W /m 2. Pri uporabi kot dodatni grelnik je priporočena moč 110-140 W /m 2. Upoštevajoč zahteve vseh prebivalcev in vpliv vremenskih razmer, je treba talno ogrevanje vzeti z rezervo. Poleg tega je v skoraj vsaki sobi nameščeni termostati, s katerimi lahko nastavite želeni način ogrevanja. Ogrevanje deluje učinkovito in brez nesreč, ko je naloženo največ 70% največje moči.

  Sklep

  Ko je sistem toplega tla ustrezno zasnovan, zagotavlja ekonomično rabo električne energije, hkrati pa ustvarja udobne pogoje doma. Da bi dobili učinek, morate pravilno izračunati grelce in dvigniti kontrolnike. Stroški energije so odvisni tudi od pravilnega delovanja ogrevalnega sistema. Potrebno je namestiti programabilni regulator na toplo tla, katerega moč je določena s časom vključitve, tipprostorih in drugih dejavnikih.

  Sorodne publikacije