Ali je mogoče klimatsko napravo pozimi vključiti v avtomobil za ogrevanje?

Do nedavnega je bila klimatizacija v avtomobilu smatrana za razkošje in je bila v glavnem nameščena na službena vozila in avtomobile premium. Sedaj je podnebni sistem celo na proračunskih avtomobilih. Klimatska naprava je zelo uporabna možnost, še posebej v vročih in vročih dneh. Avto je močno ogrevan pod soncem (niti ne varčuje). In z odprtimi okni vožnja ni zelo udobno. Ampak kot kaže praksa, je vključitev tega sistema koristna ne le poleti, ampak tudi pozimi. Ali je možno pozimi vključiti klimatsko napravo v avto in kako to storiti, da ne poškodujete avtomobila? O tem bomo govorili v našem trenutnem članku.


Kako deluje?

Ta sistem je sestavljen iz več elementov:
 • kompresor.
 • Salonski radiator (uparjalnik).
 • Odvodne luknje.
 • Sprejemnik sušilnega sredstva.
 • Zunanji radiator (kondenzator).
 • Ekspanzijska posoda.
 • Povezovalne cevi in ​​tesnilni elementi.
 • Načelo klimatske naprave se ne razlikuje od gospodinjskega hladilnika. Torej v obeh primerih delo temelji na prehodu freona iz tekočega stanja v plinasto. Freon nenehno kroži okoli sistema, kar zagotavlja absorpcijo velike količine toplote. Sistem lahko da toploto. V tem primeru teče topel zrak iz klimatske naprave. Ampak, ne glede na klimatske parametre, mora biti hladilno sredstvo na poti do kompresorja le v plinastem stanjustanje Tudi majhna količina tekočega freona je polna razčlenitve mehanizma. V zvezi s tem se v sistemu uporabljajo različni senzorji, ki nadzorujejo ogrevanje. Na podlagi teh indikacij lahko sistem prisilno izklopi kompresor.
  Priporoča se tudi, da se spremlja raven freona v sistemu. Njegov obseg v zimskem obdobju se zmanjša za približno 5-10 odstotkov. Kako ga obnoviti? V ta namen je vozilo priključeno na specializirano stojalo, kjer se sistem najprej preveri glede puščanja, nato pa črpa novo hladilno sredstvo. Stroški takšne storitve na bencinski črpalki so približno tisoč rubljev z diagnostiko.


  O profilaksi

  Avtomobilisti sčasoma ne uspejo namestiti klimatskih naprav. Strokovnjaki pravijo, da življenjska doba bistveno vpliva na čas nedelovanja. Dlje ko klimatsko napravo ne uporabljate za ogrevanje ali hlajenje, večje je tveganje okvare. Ali naj pozimi vključim klimatsko napravo? V nadaljevanju bomo podrobneje preučili to vprašanje.

  Kaj je nevarno preprosto?

  Številne klimatske naprave se uporabljajo brez ogrevanja. Sistem je torej aktiven šele v obdobju od maja do septembra. Drugi meseci je v "zamrznjenem" stanju. To je zelo škodljivo za sistem. Dejstvo je, da so enote klimatske naprave pokrite z oljnim filmom. Pri dolgotrajni neuporabi olje teče na dno sistema. Zaradi tega bodo vsi elementi klimatske naprave prvič delovali "suho". In več časa, ko klimatska naprava ni bila uporabljena, manj je maziva v njem.
  Da, v sistemunastala proizvodnja in prah, ki se nato razprši po celotnem sistemu. Ta prah lahko ostane na stenah tudi po pranju in zamenjavi kompresorja.
  Naslednji trenutek so cevi in ​​tesnila. Ali moram pozimi vključiti klimatsko napravo? Če se ne uporabljajo pogosto, se cevi posušijo in razpokajo. Tudi v sistemu bo prišlo do kondenzacije. Po dolgem času izklopa bo klimatska naprava raznesla neprijeten vonj. Uparjalnik bomo morali obdelati z različnimi antiseptiki. Ampak, da pridete do vozlišča, morate razstaviti sprednjo ploščo avtomobila.

  O periodičnosti uporabe

  Kdaj je mogoče vključiti klimatsko napravo? Strokovnjaki pravijo, da je največji odmore do dva tedna. Nato se začnejo procesi, ki motijo ​​sistem.
  Zaradi kopičenja kondenzata povzročajo razpoke cevi, oljno lakoto in neprijetne vonjave. Ali naj klimatsko napravo zadržim pozimi še dolgo? Profilaksa zahteva 10-15 minut delovanja sistema. V tem času se bo ponovno vzpostavila raven olja in nakopičen kondenzat bo izginil.

  Kako ga pravilno uporabljati?

  Glede na to, ali je mogoče v avtomobil vključiti klimatsko napravo pozimi, med preventivnimi ukrepi izpostavimo nekaj pomembnih točk:
 • Sistem je treba zagnati pri temperaturi, ki ni nižja od -5 stopinj Celzija. Omogočite klimatsko napravo samo na ogrevanem motorju in v kombinaciji s pečico. Zakaj tako? Dejstvo je, da vlaga ostane na uparjalniku. Nima časa, da bi se talila pri zelo nizkih temperaturah. Inzagon sistema na neogrevanem motorju ogroža vdor ledenih kristalov v klimatsko napravo. To vodi k njeni takojšnji prekinitvi.
 • Poleg klimatske naprave je treba vključiti tudi način recirkulacije. To se naredi v odsotnosti potnikov v kabini (sicer bo recikliranje dalo učinek tople grede). To je obvezen ukrep. V tem primeru se bo zrak za klimatsko napravo vzpenjal ne iz ulice, niti iz salona, ​​kjer je topleje. To bo prispevalo k pospešenemu segrevanju sistema.
 • Kaj storiti, če je temperatura zraka nižja od -5 stopinj?

  Kot smo že povedali, ni zaželeno, da bi se v kompresor vnašal tekoči freon. Ali je v tem primeru možno pozimi vključiti balzam v avtomobil? Nikakor ne. Toda kako biti tisti, ki zima traja 5-6 mesecev?
  Edini izhod je preprečevanje v ogrevalni garaži. Samo v takem prostoru lahko zagotovite varnost sistema. Če je avto relativno nov, se sistem sploh ne zažene v hudih zmrzalih - elektronika bo preprečila usoden korak za sistem in izklopila napajanje kompresorja.

  Klimatizacija in poraba

  Mnogi ne želijo vključiti tega sistema in trdijo, da je to visoka poraba goriva. Poleg tega tudi v poletnih mesecih, kot vozniki vožnjo z odprtimi okni, da ne omenjamo zimsko obdobje.
  Da, klimatska naprava odvzame del energije iz motorja. Vendar ta sistem ne porabi več kot 05-15 litrov goriva na uro. Upoštevamo tudi, da se pri vožnji z odprtimi okni zaradi poslabšanja aerodinamike poraba goriva poveča za 1-2 litra. Torej varčevanjezelo dvomljivo. Pogosto pa lahko preprost sistem uniči njegove pomembne komponente. In to je resen problem. Popravilo klimatske naprave bo stalo od 200 $. Zato ga enkrat tedensko vključite vsaj 10-15 minut.

  Izdelujemo sklepe

  Ali je mogoče v avtomobil vključiti klimatsko napravo pozimi? Lahko in celo potrebujete. To je nujen ukrep preprečevanja podnebnega sistema. Ampak morate vedeti, kako to narediti pravilno. Sistema ne morete zagnati v močni zmrzali. Prav tako je prepovedano vključiti ga na neogrevan motor. Sicer zmanjšate življenjsko dobo klimatske naprave. Vedoč, kako pravilno vključiti klimatske naprave v zimskem času, boste sistemu zagotovili dolgo in zanesljivo delo. In do poletja ne boste umrli zaradi neprijetnega vonja plesni, ki je pozimi tvoril preprost sistem.

  Sorodne publikacije