Priključitev pralnega stroja na električno omrežje: varnostna pravila in postopki

Po nakupu avtomatskega pralnega stroja je eden od najpomembnejših pogojev za njegovo varno in kakovostno delo pravilna priključitev naprave na električno omrežje. V primeru okvare pralnega stroja proizvajalec ne obdrži pravice do garancijskega servisa in popravila. To je navedeno v uporabniškem priročniku, ki ga je treba natančno preučiti in dosledno upoštevati. Upoštevanje varnostnih predpisov in postopkov bo povezalo pralni stroj z električnim omrežjem z lastnimi rokami za skrbnega lastnika, ki pozna osnove elektrotehnike. Če to vprašanje predstavlja določeno kompleksnost, potem je bolje, da se obrnete na strokovnjaka, kot da ogrozite svoje zdravje.


Splošne značilnosti povezave

Pralni stroj je električna enota z veliko močjo. Pri upravljanju naprave lahko porabljena moč doseže od enega do štirih kilovatov. Zato je pri izbiri ustreznega modela potrebno upoštevati, kateri del so položene električne žice v stanovanje. To je odvisno od varnega delovanja opreme. Preverjanje nosilnosti ožičenja se lahko izvede z merjenjem premera jedra in materiala, iz katerega je izdelana. Potem, z uporabo posebne tabele, morate ugotoviti, kakšna oprema v stanovanju bo pravilno delovala. Pralnega stroja ne priključujte na električno omrežje v naslednjih primerih:
 • električniožičenje in vtičnica se ne ujemata z zmogljivostjo pralnega stroja;
 • za priključitev avtomobila na električno omrežje uporabite podaljšek;
 • istočasno poveže več naprav v eno vtičnico.
 • Skladnost s temi zahtevami bo omogočila varno delovanje pomočnikov na domu.


  Zahteve za vtičnice

  Da bi se izognili nevarnosti požara, mora biti priključitev pralnega stroja na električno omrežje prek posebnih konektorjev. Stare obstoječe vtičnice v domačem prostoru pogosto niso namenjene vključevanju v omrežje naprav z visoko močjo, kar lahko povzroči njihovo pregrevanje in pogosto povzroči okvaro pralnega stroja. Iz osnovnih zahtev, ki so pripeljane na točko priključitve pralne enote, je mogoče ločiti:
 • Vgraditi je treba vtičnico s priključkom na tla, ki je namenjena prenosu toka od 10 do 16 A.
 • Priporočljivo je uporabljati posebne vodotesne vtičnice IP65, kjer prva digitalna vrednost označuje stopnjo zaščite pred prahom, druga številka pa zaščito pred vlago.
 • Če ni mogoče namestiti posebne avtomatske zaščitne naprave, se uporabljajo vtičnice z zaščitno napravo za izklop (RCD), ki je nameščena znotraj naprave.
 • Namestitev konektorja mora biti izvedena zunaj vodovodne opreme (kad, enota za oskrbo z vodo).
 • Vtičnica mora biti oddaljena 60 cm od tal, da se prepreči poplavljanje stikov.
 • Na zunanji strani stavbe ni mogoče namestiti vtičnice, da bi se izognili izpostavljenosti.kondenzata
 • Ne priključujte opreme na obstoječo vtičnico, če ta ne ustreza tehničnim specifikacijam pralnega stroja. Pri vgradnji avtomobila v prostor z visoko vlažnostjo je treba upoštevati stopnjo zaščite vtičnic.

  Obloga kabla za priključitev pralne enote

  Če je osnovna napeljava izvedena z žicami neustreznega dela in materiala, je treba postaviti ločeno linijo. V tem primeru je treba upoštevati naslednje točke:
 • prenesti precej velike obremenitve, ki omogočajo bakrene žice s tremi žilami in prerezom 25 mm;
 • napajalni kabel mora nujno imeti en prevodnik, ki bo povezan z zemljo v električnem ščitu;
 • priključitev pralnega stroja na električno omrežje se izvaja samo z žico, ki ustreza vsem tehničnim parametrom modela kupljene enote.
 • Da bi bilo polaganje kablov manj energetsko učinkovito, je treba najprej določiti mesto namestitve vtičnice. Z veliko odstranitvijo iz stikalne plošče boste morali preživeti dolg kos božanja. V stenah mehkega materiala je kanal za kabel enostavno izdelati s kladivom in dletom. Ampak tukaj za delo v sobi, kjer so nameščene armiranobetonske predelne stene, bodo morali uporabiti udarec in bolgarski. V prvi fazi se pripravi prostor za vgradnjo vtičnice, nato pa se izdela kanal za ožičenje. Možna je tudi uporaba posebnih okrasnih blazinic, ki bodo ohranile estetski videzprostorov in poenostavi postopek polaganja kabla. Če je težko opraviti delo na pripravi prehranske mreže, je bolje, da pokličete električno energijo doma, cene za takšne storitve so odvisne od dolžine kabelskega kanala.

  Značilnosti varnostne zaporne naprave

  Da bi povečali varnost delovanja priključka pralnega stroja na električno omrežje, je treba namestiti varnostno zaporno napravo. Ta naprava je namenjena onemogočanju tokovne oskrbe, če je iz kakršnega koli razloga uhajala.
  PLC se lahko v konstrukciji združi z električnim izklopnim strojem in deluje tudi kot ločen element zaščitnega tokokroga. Pri namestitvi pralnega stroja v kopalnici je naprava obvezna, saj je prostor z visoko vlažnostjo. Za razliko od enostavnih varovalk je naprava namenjena večkratni uporabi. Po njegovem delovanju se lahko sistem vrne v delovno stanje, s čimer se odpravi vzrok napake.
  Strukturno naprava vsebuje naslednje vozlišča:
 • transformator;
 • sheme za razčlenitev omrežja;
 • mehanizem, ki izvaja neodvisno testiranje;
 • elektromagnetna ločitev;
 • Ohišje naprave.
 • V električnem tokokrogu je zaščitna naprava vklopljena pred strojem. Delovni tok zaščite mora biti višji od toka stroja.

  Vhodni stroj

  Za priključitev pralnega stroja na električno omrežje je potrebno namestiti stikalno napravoZaščita ožičenja in upravljalne enote pred kratkimi stiki. Izračun moči te naprave se izvaja glede na obremenitev omrežja in premer ožičenja.

  Domače električno omrežje običajno vključuje napravo 16 A, ki je varna za povezovanje številnih gospodinjskih aparatov hkrati.
  Po opremljanju električne stikalne plošče z vsemi potrebnimi varnostnimi sistemi lahko začnete razmišljati o tem, kako pravilno priključiti pralni stroj na električno omrežje.

  Ozemljitev pralnega stroja

  Ozemljitev je tudi ena od vrst zaščite pralnega stroja in osebe pred električnim udarom. V večstanovanjskih stavbah stare gradnje vtičnic ni bilo ozemljitvenega kontakta. Zato je vgradnja sodobnih pralnih strojev zapletena. Za kakovostno in varno delovanje enote, je potrebno potegniti dodatno žico na distribucijski električni ščit, ki nujno ima ozemljitveni vod. Prebivalci zasebne hiše lahko uredijo ozemljitev z lastnimi rokami. Za te namene potrebujete:
 • Ozemljitveno žico iz vtičnice morate pripeljati do podnožja stavbe.
 • Nato je treba na globini do dveh metrov uničiti kos ojačitve v tleh, kos 30 cm se mora držati navzven.
 • Opravite kvalitativno čiščenje pribora in varno zavijte kos žice (lahko ga zavarite).
 • Montažna podlaga za ozemljitveno žico je dobro izolirana.
 • Po ozemljitvi lahko žico priključite na stensko vtičnico. Ne moremOzemljitev s priključitvijo žice na cevi za vodo in plin, še posebej, če je pralni stroj v kopalnici. Takšna povezava je nevarna tako za gostitelja kot za sosede doma.

  Priključitev stroja preko zaščitne potisne naprave

  Za delovanje v električni stikalni napravi morate poklicati elektriko v dom. Cena storitve je odvisna od razpoložljivosti posebne zaščitne opreme. Električna dela v samem ščitu je prepovedano izvajati, ker je morda potrebno izključiti celotno moč omrežja. Obstajata dve možnosti za povezavo stroja preko UZO:
 • Povezovanje prek skupne zaščitne enote za strojno opremo. S to metodo poškodbe enote bo povzročil popoln odklop električne energije v celotnem prostoru.
  ​​
 • Vključitev ločene zaščitne zaporne naprave v verigo pralnega stroja. V tem primeru, če pride do puščanja toka, se napajanje izključi samo v tokokrogu enote.
 • Pri povezovanju pralnega stroja z UZO je glavni dejavnik skladnost električnih parametrov zaščite z porabo energije enote.

  Napetostna zaščita

  V uporabniškem priročniku proizvajalci navedejo napajalno napetost naprave ob upoštevanju odstopanja od nazivne vrednosti (220 V +/- 10%). Odstopanje napetosti od tega kazalnika ogroža uporabljene gospodinjske aparate. Nekateri modeli sodobnih enot so opremljeni z vgrajenim sistemom zaščite pred napetostnimi nihanji, kot v primeru izpada električne energije do 180 Voprema preneha delovati. Da bi zagotovili zaščito enote pred padcem napetosti, je potrebno namestiti dodaten regulator napetosti. Pri nizki napetosti ima enota izhodno moč in deluje v načinu zagonskih tokov. To vodi do dejstva, da motor ne more premagati začetnega trenutka, ki grozi, da bo propadel. Prav tako slabo za motor je visoka napetost. Zato je v zgradbah, kjer je nestabilnost električnega omrežja, potrebno poskrbeti za namestitev napetostnega regulatorja.

  Značilnosti priključitve pralnega stroja v kuhinji

  Sodobni oblikovalci ponujajo kuhinjski del apartmaja z različnimi vgrajenimi napravami. Zato, skupaj s pomivalnimi stroji, hladilniki in različnimi pečicami, vgrajen pralni stroj v kuhinji izgleda zelo moderno in lepo.
  V večstanovanjskih stavbah je v kuhinji nameščena posebna vtičnica za napajanje električnega štedilnika. Pogosto pa se v domovih uporabljajo plinske peči, zato je priključitev vgrajenih pralnih strojev na električno omrežje možna na vtičnico za plošče. Postopek priključitve pralnega stroja bo obsegal nekaj obdelave električnega voda za pralni stroj. Vgrajene vtičnice v kuhinji lahko prenesejo dodatno obremenitev pralnega stroja. Na mesto namestitve enote je potrebno opraviti kratkoročni kabel. Polaganje kabla je mogoče opraviti z božanjem stene, vendar lahko uporabite posebne škatle, ki ne pokvarijo videza.in bo služil kot zanesljiva zaščita kablov. Po polaganju kabla je potrebno namestiti zaščitno napravo za izklop, kot tudi samodejno zaustavitev. Priključite dve vtičnici in moč vgrajenega pralnega stroja v kuhinji postavite na razdaljo, ki je primerna za povezavo enote. Zaščitne naprave lahko skrijete v posebne razdelilne omarice.

  Priključitev pralnega stroja v kopalnico

  Kopalnica je razvrščena kot soba z visoko vlažnostjo, zato je potrebno električno ožičenje. Verjetnost električnega udara v takem prostoru se zelo poveča, še posebej zato, ker so ljudje pogosto v kopalnici v neobdelani obliki.
  Vkljucenje v nevarnem prostoru je bolje pripeljati na hodnik. Če pa se ta dogovor ne doseže, je treba namestiti vodotesno vtičnico s pokrovom s stopnjo zaščite, ki ni pod IP44.
  Ožičenja ni mogoče položiti v kovinske objemke ali cevi. Vse stikalne plošče in stikala morajo biti izvedene zunaj prostorov. Zaščita pred električnim udarom v kopalnici mora biti zagotovljena z ozemljitvijo in zaščitno potisno napravo. Pri izvajanju ozemljitve je možna uporaba vodovodnih cevi, saj napajalna napetost na teh elementih ogroža življenje lastnika prostorov in sosedov hiše. Za namestitev tal je potrebno držati ločeno žico do električne stikalne plošče.Premer ozemljitvene žice mora biti vsaj v prerezu električne žice v stanovanju. Zaščitna ločilna naprava mora biti nameščena v stikalni plošči. Ne pozabite, da je treba vprašanje priključitve pralnega stroja na električno omrežje prevzeti s polno odgovornostjo. Naprava vseh ukrepov za zaščito pred električnim udarom bo rešila življenje družinskih članov in sosedov ter podaljšala čas brezhibnega delovanja pralnega stroja.

  Sorodne publikacije