Avtobus "Ikarus-256": opis salona, ​​armaturna plošča in tehnične specifikacije

Eden od legendarnih avtobusov iz ZSSR je "Ikarus-256". Razlikuje se po udobju in številnih značilnostih, ki so bile v tistem času novost. Model je bil namenjen turističnim potovanjem na dolge razdalje. Podrobneje bodo obravnavane značilnosti in specifikacije, vtisi potnikov in voznikov na tem avtobusu.

Zgodovinska referenca

"Ikarus-256" je potekala od leta 1977. Do leta 1998 je bil izpuščen na Madžarskem. Trenutno je model ukinjen. Na domačih cestah pa lahko pogosto najdete ta avtobus. V ZSSR je bilo predloženo vozilo dostavljeno vladi. Skupno število avtomobilov, uvoženih v našo državo, je približno 150 tisoč enot. Turistični "Icarus" je predstavljal model uvoženega v višini 10 tisoč enot na leto.


V devetdesetih letih je bila proizvodnja tega avtobusa vzpostavljena na Poljskem, Češkem in Madžarskem ter v številnih drugih državah. V tem času je bil "Ikarus" zelo priljubljen tip turističnega prevoza. Njihovo povpraševanje je bilo pojasnjeno s stabilnim vladnim redom. Treba je omeniti, da je bilo v 90 letih že veliko bolj udobnih avtobusov drugih znamk, ki so presegale "Ikarus" s tehničnimi in operativnimi značilnostmi. Do leta 2000 je bil 256. model priljubljen med vozniki. Rezervne dele za avtobuse te blagovne znamke lahko najdemo povsod, tudi na balkonih voznikov različnih flot. Vendar pa je v teh letih povpraševanje po "Ikarusu" postopomazačela upadati, saj so bili ti avtobusi ukinjeni. Na njihovem mestu so sodobnejši modeli prišli s klimatskimi napravami, aparatom za kavo in sanitarijami.

Mnenja potnikov

Salon "Ikarus-256" je namenjen za 49 sedežev. Naslanjači se nahajajo poleg dveh v dveh vrstah na majhnih stopničkah ob stenah. Sedež je zelo udoben. Če je potrebno, lahko stol vrnete nazaj na cesto. Vendar se potnik, ki sedi za seboj, sočasno počuti neudobno. V zavrnjeni obliki se zadnji del sprednjega sedeža stisne na kolena. To je še posebej opazno pri potnikih s povečanjem nad povprečjem.
Na vrhu je bila polica z vgrajenim hladilnim sistemom. Prav tako so bile nameščene osebne svetilke za osvetlitev knjige. Vendar stranska okna niso imela okna. Zato je med vročino zrak vstopal v salon le iz zgornjih loput. Pri vožnji je avtobus tekoč, hrup pa je stabilen. V tem primeru se v kabini čuti vonj izpušnih plinov. Pozimi, odvisno od izbranega mesta v kabini, je lahko toplo in hladno. Zadnja vrata niso imela pnevmatskega pogona. Hkrati se je tesno zaprla. Najpogosteje je bilo pristanek izvedeno le skozi vhodna vrata. Prehod med fotelji je precej ozek. Če so bili v kabini stoječi potniki, je bilo včasih težko priti do izhoda.

Pregledi voznikov

Glede na opis "Ikarus-256" je treba opozoriti na vtis voznikov o predstavljenem modelu. Ugotavljajo, da je volan na avtobusu velik in udoben. Vendar pa je na srajci vedno ostala črna točka. ZavoreZelo občutljiva, vendar zahteva ustrezno regulacijo. Ta trditev velja, če so mehanizmi v dobrem stanju.
Pedal za spenjanje je lahek. Ima pnevmohidro ojačevalnik. Vozniška kabina je visoka in kabina je kvadratna. To omogoča udobno vožnjo vozila. Če ojačevalnik deluje stabilno, brez trčenja, postane vožnja avtomobila težja od avtomobila. Treba je omeniti, da je teža "Ikarusa" več kot 15 ton. Ogledala so zelo informativna. Včasih je bil na zavesah obešen pregled. Voznik ima svoj fotelj in fotelj, nameščen na ločenem vzmetenju. Za pripravo potrebnih malenkosti na način, je zagotovljena škatla. Morate se navaditi na ročico kontrolne točke. Po tem ne povzroča težav.

Druge značilnosti

Instrumentna plošča "Ikarus-256" je ponos vsakega voznika tega vozila. Ima veliko gumbov. Na voljo je tudi mikrofon in zvočnik. Pogosto je bila v kabini predvidena prisotnost video predvajalnika. Vendar pa je bila večina od njih dodanih samostojno. Dejstvo je, da se je pri oblikovanju predstavljenega modela glasba poslušala na diskih. Za odpiranje pokrova ali prtljažnika je imel voznik poseben kovinski ključ v obliki kose. Vozniki ugotavljajo, da je vožnja predstavljenega modela zahtevala dovolj globoko teoretično in praktično usposabljanje. Ta stroj ni lahko. Nekateri mehanizmi so zahtevni in zelo specifični.Brez ustreznega usposabljanja je povsem mogoče izzvati okvaro motorja, kontrolno točko, zavirati zavoro.

Specifikacije

Za boljše razumevanje predstavljenega modela je treba upoštevati glavne tehnične značilnosti "Ikarus-256". Ta avtobus je medkrajevni, turistični. Njena dimenzija je dolga 1099 m, široka 25 m. Višina avtomobila je 315 m. Medosna razdalja je 533 m
.
Sprednja kolesa so 2 m, zadnja 184 m. Polmer obračanja avtobusa je 109 m, kot vhoda pa 20%. Odmik (pod ohišjem) je 33 cm. Celotna teža avtobusa je 15593 t, model pa ima štiritaktni motor z delovno prostornino 1035 litrov. Njena moč je 196 k. Rezervoar za gorivo ima kapaciteto 250 litrov, zmogljivost hladilnega sistema pa je 80. Menjalnik ima 6/1 število stopnic. Avtobus hitrosti do 106 km /h. Pri hitrosti 60 km /h je pot ustavljanja 366 m.

Vozne lastnosti

Testna vožnja "Ikarus-256" je pokazala, da bi bila z ustreznim treningom vožnja z vozilom zelo priročna. Voznik se vedno dobro zaveda velikosti avtomobila, saj je njegovo telo kvadratno. Preklapljanje orodja je prav tako zelo preprosto, vendar se morate navaditi na menjalnik. Treba je omeniti, da ko se motor ustavi na nevtralnem prenosu, je to nemogoče. V tem primeru se krmilni booster ustavi. To je nevarno. V tem primeru bo vrtenje kolesa zelo težko. Hkrati je potopitev motorja na poti precej preprosta. V sistemu ni ločene gorske zavore.
Pri spustu za daljši pritiskzavore ne morejo, ker so bobnate. Hkrati se slabo ohladijo. Pri pregrevanju zavore zavrnete. Torej, na spustu morate vključiti prenos in "izpušni" (gumb na tleh). To vam omogoča, da zaustavite dovod goriva do motorja. To ustvarja zaviralno prizadevanje. Če pritisnete to tipko za spust na nevtralnem prenosu, se bo motor ustavil, volan ne bo zavrtel.

Pregled voznika

Avtobus "Ikarus-256" ohranja cesto dobro na snegu in na zamrznjeni površini. Vendar pa je manevriranje na območjih ceste z odstranitvijo umazanije zelo nevarno. To velja zlasti v gorah ali po dežju. Iz istega razloga je težko potovati z avtobusom na podeželju. Umazanija je bolj nevarna kot sneg ali led.
Če se sprednja kolesa ustavijo, se težko izvleče iz tega stanja. Z voznikovega sedeža ni mogoče prilagoditi nivoja tal. Zato, ko vozite na višino z višinsko razliko (npr. Most), vozniki rahlo nalijejo avtobus iz ene strani na drugo. To vam omogoča dodajanje zraka blazini s pomočjo žerjavov.

Nadomestni deli

Za popravilo avtobusov na potovanju (in okvare v teh vozilih so redke) mora imeti voznik več podrobnosti. Različna vozlišča lahko pobegnejo, zlasti v primerih, ko je število prevoženih kilometrov veliko.
Vsak voznik, ki vozi ta legendarni avtobus, ve, da morate imeti popoln nabor orodij. Od rezervnih delov do avtobusov se morate najprej založiti s pogonskimi jermeni. Najboljše od vsegaz vami ne samo enega, temveč kar dva kompleta. Priporočljivo je tudi zaloge več litrov posebnih olj za motor in menjalnike, prav tako pa je treba vzeti tudi brizgo soliDoll. Komplet orodij in rezervnih delov mora vključevati vtičnico, stojalo pod karoserijo, niz varovalk in žarnic. Priporočljivo je tudi zaloge z rezervnimi cevmi in parom dvigal na tleh. Treba je opozoriti, da so nekateri vozniki v teh dneh prinesli s seboj generator, zavorne komore in kompresor. Situacije na cesti se lahko razlikujejo.

Poraba goriva

Ugotovimo lahko, da je popravilo avtobusov predstavljenega modela mogoče zahtevati v različnih situacijah. Vendar pa je vredno reči, da so podrobnosti o "Ikarusu" vedno mogoče najti v prodaji. Poleg popravil bo morda potrebna regulacija sistema. To je zelo pomembno, saj je od tega odvisna zmogljivost vozila. In najprej porabo goriva. V najboljšem primeru predstavljen model porabi približno 26 litrov goriva na 100 kilometrov. Vendar pa je bila v večini "Ikarusa" ta številka 30 l /100 km. Na slabi cesti in ob preveliki preobremenitvi bi se lahko stroški povečali na 45 l /100 km. Vendar pa je rezervoar za gorivo v modelu 256 precej zmogljiv. Pri polnem polnjenju je bilo gorivo porabljeno v 1000 km vožnje. Hkrati s kakovostjo dizelskega goriva motor ni bil zahteven.

Motor

Motor v "Ikarus-256" ima v svoji obliki 6 valjev. To je atmosferski dizelski motor Raba-MAN. Horizontalno se razlikuje. Motor se nahaja na zadnji strani avtobusa. Motor pri delumočno dimite. Na parkirišču od njega ostanejo lužine motornega olja. To je povsem normalno stanje za to vozilo.
Moč motorja ni dovolj za vožnjo po gorskih poteh. Zato je bilo gibanje na takem terenu boleče tako za voznika kot za potnike. V takih pogojih je bilo potrebno voziti s hitrostjo 35 km /h. Hkrati bi se motor lahko pregrel. Salon je dobil nekaj izpušnih plinov, ki so potnikom prinesli veliko neprijetnosti. Povezava z motorjem mora biti precej "nežna". Za vsak prenos morate izbrati pravilno rotacijo. Če pri obremenitvi nastavite nizke zavoje, je bilo mogoče pričakovati poškodbo ročične gredi ali zagozditev na njem vložek. Če so števci vrtljajev izbranega prenosa zelo visoki, bat ni uspel, ventil ali bat lahko izgori. Pred tem je motor skoraj vedno padel na enega od pasov.

Električna energija na krovu

Omrežje v predloženih vozilih je načrtovano za 24 ur. Sistem zagotavlja 2 dovolj veliko baterijo. Zagotavljajo zagon motorja, v mrazu pa tudi grelec. Slednji je avtonomna pečica. Namenjena je bila ogrevanju hladilne tekočine, ki je ogrevala motor pred zagonom motorja. Če so bili protizmrzovalni žerjavi nepravilno nameščeni in izključeni iz avtomatizacijskega sistema, se lahko avtobus preprosto vžge. Avtobus je zelo preprost. Vendar pa nekatere njegove komponente sčasoma ne uspejo. Ni jih mogoče obnoviti. Ti elementi vključujejo podložke za stekla,Regulator delovanja brisalcev, nekateri ventili in senzorji. Glede na značilnosti in značilnosti "Ikarus-256" si lahko predstavljate tega legendarnega avtobusa svojega časa. Te stroje je včasih mogoče najti na domačih cestah in do sedaj.

Sorodne publikacije