Avtobus NefAZ-5299: opis, specifikacije

Pred začetkom zgodbe tega avtobusa je treba opozoriti, da Nefaz-5299 ni en sam avto, temveč več sprememb, ki temeljijo na modelu mestnega, medkrajevnega in dnevnega prevoza potnikov. Avto se pogosto uporablja na rednih potniških progah.

Zgodovina nastanka

To je popolnoma domači projekt, ki se je začel v montaži in proizvodnji šele leta 2000. NefAZ-5299 je eden izmed najbolj priljubljenih potniških avtobusov, ki se v več mestih uporablja kot javni prevoz.
Trenutno se v Neftekamski avtomobilski tovarni letno zbira več kot 1000 enot teh modelov. To tehniko uspešno uporabljajo avtomobilski floti po vsej državi.

Tehnični podatki

Spoznavanje tehničnega dela avtobusa NefAZ-5299 vam bo pomagalo, da boste cenili vse prednosti tega modela. Za osnovno ploščad so bili uporabljeni tovornjaki KAMAZ. To so zanesljive tovorne platforme, ki bodo avtobusu olajšale lažje premagovanje različnih ovir na poti, preizkušene so s časom in številnimi testi različnih stopenj zahtevnosti. Vsak del delovanja teh strojev ima ogromen vir in visoke rezerve trdnosti, kar najbolje odraža trajnost in delovanje stroja.

Vsa oprema, namenjena upravljanju in nadzoru, v največji možni meri izpolnjuje zahteve mednarodnih standardov za takšno opremo. Za to serijo avtobusov so značilni visoki varnostni standardi. Tukaj so naprave in sistemi pasivni, dain aktivno varnost.

Motorna enota

Avtobus NefAZ-5299 je lahko opremljen z več vrstami motorjev, odvisno od spremembe. Kamaz 82061-260 proizvede največjo moč 260 konjskih moči za 2200 vrt /min. Maksimalni navor je 931 Nm. Motor ima osemvaljni v obliki črke V. Delovna prostornina je 1176 litrov. Ta pogon je zasnovan in izdelan posebej za oskrbo z utekočinjenim plinom. Motor je opremljen s turbopolnilnikom in inercialno. Obstaja elektromagnetni razpršilnik in injiciranje se porazdeli. Motor v celoti izpolnjuje standarde Euro 4. Par s tem motorjem deluje s štiri-stopenjskim avtomatskim menjalnikom.

NefAZ-5299 je opremljen tudi z dizelskimi pogonskimi enotami Cummins 6ISBe270B. Moč tega motorja je 270 litrov. z s frekvenco vrtenja motorne gredi 2500 vrt./min.Vrtilni moment je 970 Nm. Enota ima šest valjev z inline. Prostornina - 67 litrov. Motor ima tudi turbino in inercial. Tako kot prejšnji, ta motor v celoti izpolnjuje standarde Euro 4. Poraba dizelskega goriva v Kammingu je 24 litrov na 100 km. Rezervoar za gorivo ima prostornino 250 litrov.

Geometrija, masa

Dolžina avtobusa je 1186 m, širina je 25 m, višina pa 3036 m. Medosna razdalja je 596 m. Osna obremenitev na prednji osi je 65 ton, zadaj pa 115 ton. Najmanjši polmer obračanja vozila je 12 m.

Oprema

Ne glede na posamezno spremembo, strojiopremljen s servo volanom, zaradi česar je postopek vožnje veliko bolj udoben. Obstaja sistem zvočnikov, v katerem lahko voznik objavi postanke in druge informacije za potnike.
Voznikov sedež je ločen od prostora za potnike s pregrado. Zaradi tega voznik med delom ne moti.

Tekalni del domačega avtobusa

Na avtomobile vseh modifikacij so nameščena jeklena kolesa. Pokrovi pnevmatik - brezvodni. Zavorni sistem - dvokrožni, pnevmatski pogon. Da bi bilo kar najbolj udobno upravljati avtobus, kot tudi bolje nadzorovati situacijo na NefAzu, obstaja ABS. Na voljo je pri vseh modelih, ne glede na komplet. Telo avtomobila je v celoti izdelano iz kovine. Polaganje - tip vagona. Telo tukaj je nosilna konstrukcija avtobusa. V notranjosti so močni kovinski ojačevalniki, ki ščitijo avtobus pred različnimi deformacijami. Za udobje potnikov so tri vrata. Vsak od njih - školjke.
Vrata odprta s pnevmatskim pogonom.

Salon

Avto je namenjen za 25 sedežev. V zvezi s splošnimi podatki o zmogljivosti domačih avtobusov NefAZ-5299 tehnične specifikacije lahko nosijo največ 84 ljudi. V kabini ni prezračevalnih sistemov. Tukaj je naravni tip in je organizirana s pomočjo velikega števila odprtin in loput na strehi.


Ogrevalni sistem v kabini je avtonomen na podlagi plinske pečice. Toplota se v kabini porazdeli čim bolj enakomerno. Elementi sistemaOgrevanje se nahaja v notranjosti stroja.

Spremembe

Model 5299-10 je standardni avtobus z visokimi tlemi. To je eden prvih avtobusov, ki so bili izdelani v tovarni. Ni treba posebej poudarjati, da razvijalci na samem začetku proizvodnje niso imeli jasne zasnove.
Izposojen je bil od beloruskega MAZ-104. Drugi modeli, ki so bili izdani kasneje, so imeli originalni dizajn, ki so ga razvili strokovnjaki tovarne. Modifikacija 5299-11 je osnovni model za primestni prevoz. Tu so dve vrati za potnike. Število sedežev za sedež se poveča na 45. Skupno število potnikov je 77 oseb. V salonu so turistični stoli, ki so odlični za daljša potovanja. Model 5299-17 je namenjen potovanju na dolge razdalje. Avto je opremljen s prtljažnim prostorom. Salon lahko sprejme 43 potnikov. Sedeži so zelo udobni in udobni z možnostjo vračanja hrbta. Tu so tudi nasloni za roke. V standardni opremi avto ponuja glasbo in klimatsko napravo. Avdio sistem je organiziran tako, da lahko potniki uživajo v glasbi in ne motijo ​​voznikov.
Model 5299-30 je avtobus z avtobusom. Njegove zmogljivosti so za razliko od osnovnega modela nekoliko povečane. Salon sprejme do 115 oseb. Avtobusi niso pozabili na invalide. Za njih obstajajo posebni prostori. V osrednjih vratih je rampa, ki omogoča vstop na ozemlje na invalidskih vozičkih. V sredini kabine lahko namestite invalidski voziček in zanesljivozavarujte ga s posebnimi trakovi.

O popravilu in vzdrževanju

NefAZ-5299 vzdrževanje in popravilo ni posebna naloga. Stroj je bil razvit na podlagi enot in mehanizmov tovornjakov Kamaz. Mehaniki imajo ogromno izkušenj pri popravljanju tovornjakov in z lahkoto upravljajo s tem avtobusom. Rezervni deli (NefAZ-5299) so poenoteni z deli in enotami tovornjakov, kot je KamAZ, tako da lahko z lahkoto najdete vse, kar želite, in kar je redko. Vse rezervne dele in dele lahko kupite pri pooblaščenih prodajalcih. V zvezi z dolgo življenjsko dobo avtobusa, potem z dobro vožnjo, kot tudi pravočasno vzdrževanje teh avtomobilov lahko služi nekaj let pred prvim popravilom.

Modelne cene

Novi avtobusi cen NefAZ-5299 se gibljejo od 5 milijonov rubljev. Veliko je tudi ponudb na sekundarnem trgu - stare bodo stale veliko manj. Vendar morate upoštevati, da takšni stroji zahtevajo določene stroške za obnovitev in normalizacijo.

Sorodne publikacije