Avtobus "Ikarus": fotografija, specifikacije, zgodovina ustvarjanja

Tisti, ki so se rodili v ZSSR v 50-70 letih prejšnjega stoletja, se dobro spominjajo rumenih dolgih madžarskih avtobusov znamke "Ikarus", ki so se, nenavadno ukrivljeni, premagali s strmimi zavoji, ko so nenehno šli k njim, plačali za prevoz 5 (nekdo je šel in brezplačno - "zajček"). To je delovalo kot delitev dela v okviru svetovnega sistema socializma. Avtobusi "Ikarus" Madžarska so dobavili vsem državam, vključenim v CEV (Svet za medsebojno gospodarsko pomoč), pa tudi Afriki in posameznim evropskim državam (Švedska, Zahodna Nemčija, Finska in več drugih). Zanimivo je, da so bili avtobusi istega modela v različnih državah dobavljeni v drugačni "barvi". Kasneje, ko je blagovna znamka Ikarus (bolj izrazita "Ikarush" s poudarkom na prvem zlogu) postala znana po vsem svetu, so bila ustanovljena skupna podjetja v industrializiranih industrijskih državah Severne Amerike, pa tudi na Kubi, Severni Koreji in Indoneziji.


Zgodovina znamke

In vse se je začelo na koncu stoletja pred majhno delavnico v Budimpešti (Avstro-Ogrska), ki jo je ustanovil Imre Uri. Po 30 letih je podjetje začelo izvajati avtobusna telesa, s svojimi sinovi pa je bilo leta 1939 zbranih 1.000 avtobusov. Po koncu druge svetovne vojne so družbo nacionalizirali in po združitvi z JSC "Ikarus" zapustili njeno ime. To podjetje je začelo svetovno slavo leta 1962, ko ga je preneslo v tovarno v Szekesfehervarju. Ta tovarna je bila posebej zgrajenaproizvodnjo avtobusov "Ikarus" 200. modela. Pretežni del mestnih in medkrajevnih avtobusov je bil dostavljen v Sovjetsko zvezo. Z razpadom je družba seveda izgubila svoje prodajne trge, skoraj vso svojo proizvodnjo in delila na dva dela - po številu tovarn (Budimpešta in Szekesfehervar), ki so izvajala individualna naročila.

V predzadnjem letu prejšnjega stoletja je Ikarusbus poskušal v njih vdihniti življenje, vendar ni uspel. Leta 2007 je bil uradno razglašen stečaj podjetja EAG (tovarna v Budimpešti) in tovarna "Ikarus" v Székesfehérvárju, ki prekinja kruh iz kvasa, je trenutno v močni konkurenci znotraj Evropske unije.

"Ikarus" za 250 modelov

Leta 1953 je bila izdelana medkrajevna avtobusna vozila tipa 55 s tipom prevoza in leto kasneje, in "Ikarus-Lux".
Te so bile zelo udobne za tista leta avtobusa in so bile izvedene (z rahlimi izboljšavami) dve desetletji. Vozniki so imenovali "Ikarus-Lux" "sesalnik" za njihov futuristični (profilni obliki, faksimile) oris, steklo za glavo žarometov in hrupne strojevodje. Dolžino 11 metrov je imel šestvaljni dizelski motor 170 l /s, ki se je nahajal za njim. To je zagotovilo odsotnost ustreznega vonja v kabini, kar je bila običajna praksa pri delovanju v Rusiji nadaljnjih modelov te blagovne znamke. Šestintrideset mehkih sedežev, vzmetenje s hidravličnimi blažilniki in največja hitrost 98 km /h so zagotovili udobne pogoje potovanja. Ti avtobusi so bili zelo zanesljivi in ​​so bili izvedeni brez večjih popravil na milijonkilometrov Leta 1966 je bil model super-kompatibilen, dolžine več kot 16 metrov (tam je bilo cached brez računa) mestnega avtobusa "Ikarus" 180 model, ki je trajal sedem let. Bila je bela z rdečim trakom, s telesom tovornega tipa, s štirimi potniškimi vrati in tambursko harmoniko ter regulatorji telesa, ki delujejo v stisnjenem zraku. Motor je tudi šestvaljni, dizelski, 192-močni Raba-MAN. Največje hitrosti (63 km /h) v mestnih razmerah je bilo praktično nemogoče doseči. V tem modelu ni bilo veliko udobja, za katerega je v ZSSR dobil vzdevek "skotovozka", po videzu pa se je imenovala "harmonika". Namesto tega modela v 70-ih letih 20. stoletja je prišel "Ikarus-280".

Čudoviti "potapljač" - "Ikarus-256"

Pol stoletja je bil izdelan model "Ikarus-256", ki je prvič prišel iz tekočega traku leta 1977. Bila je nekoliko izboljšana "Ikarus-250" - udobnejša in meter krajši (11 metrov). Zmogljivost avtobusa "Ikarus" je bila izračunana za prevoz turistov, tudi tujih, in 45 mehkih sedežev. Zadnjih pet sedežev je združenih v "spalni kavč, ki je rahlo dvignjen (dva koraka) nad drugim avtobusnim salonom. Nedvomna inovacija v tistem času je bila prisotnost televizorja, ki je bil suspendiran desno od voznika. Z vsem tem sijajem malo kontrast prtljažnika stojala, dobil ta model iz "Ikarus-255" (tkane mreže na okvirju).

Oblika je bila nespremenjena. Ležaj, tip vagona, zadnji motor in močnejši od prejšnjih modelov (250 l /s). Bistveno večjije prtljažni prostor. Lokacija logotipi in številke 256 podjetij - več kot dovod zraka. Sedanje panoramska, dvuhdolnoe, ogromna velikost vetrobranskega stekla, ogledala, kot so "zajec ušesa" in dva para močnih žarometov s pokrovom objektiva.

Vzorec 260

Tretja stoletja - v drugem letu stoletja naprej sprosti bus "Ikarus-260". Zanimivo je, da v tem modelu je bilo 30 različic (različice sproščeni tudi za gorska območja). Za razliko od drugih avtobusov družbe, je bila barva na voljo v ZSSR "Ikarus" rumena.
Tukaj je bil prvič uporabljen zračnim vzmetenjem, ki je bil predhodno ročno in "zhoryala" letno proč. Telo - standardni, s tremi potnikov vrati (štiri zložljiva vrata). Motor se nahaja pod podom, ogrevanje notranjosti - tako hladilni sistem in zraka. Kapaciteta do 107 oseb, sedeži - 22. Za polno zmogljivostjo, teža avtobusa lahko presega 15 ton. Največja hitrost 66 km /h, v naseljih ni dovoljeno.

Modularna zasnova

avtobus "Ikarus-280" je spremenjen tako, da je obrabljen "Ikarus-180" Osnovna ideja tega modela njegova modularna zasnova, tako da je imela več kot petdeset sprememb. To lahko spremeni vse - dolžina vodila (največ 18 metrov), število vrat (ena do štiri), da skoraj vse blagovne znamke tipov motorja in menjalnika.
V skladu z obliko je bilo že pravilno obliko polje z zaobljenim pogledom pravokotno. Motor 190l /s, ki se nahaja pod tlemi, in je imel na razpolago pol milijona kilometrov velikih popravil. Na velikih igriščih je bilo več kot petdeset sto potnikov s 35 sedeži. Tla so pokrivala gumijasto preprogo. Gladkost tečaja (značilnost »Ikarus-280«) je bila dosežena z velikim številom pnevmatskih balonov. Bobnaste zavore so opremljene s pnevmatskim pogonom. Kaj ima avtobus "Ikarus" tehnične lastnosti:
 • Mere (v centimetrih) - 1650 (dolžina), 250 (širina), 316 (višina).
 • Število sedežev /največja zmogljivost - 32 enot /168 oseb.
 • Nadgradnja karoserije, tip vagona, modularna.
 • Motor - različne vrste dizelskega goriva (večinoma podjetje „Raba“) bi se lahko uporabile.
 • Stiskanje - 17.
 • Največja moč je 192 konjskih moči.
 • Hitrost gibanja (v kilometrih) je 665.
 • Podstavek (v centimetrih) - 540 s 620.
 • Platišče (v centimetrih) - 200 (spredaj), 183 (povprečje), 200 (nazaj).
 • Najvišja količina goriva (v hektolitrih) - 25.
 • Najvišja količina goriva (v hektolitrih) ) Največja teža (v kilogramih) je 12540.
 • Kako izgleda avtobus "Ikarus"? Fotografijo njegovega bralca si lahko ogledate v našem članku.

  Dobava "Ikarusa" v ZSSR in v sovjetskem prostoru

  Kot je bilo že omenjeno, so praktično vsi "Ikarusi" poslali na izkoriščanje v ZSSR. Prvič, zaradi povračila zalog nafte in plina, in drugič, upoštevano je bilo, da je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja prebivalstvo preseglo četrtino milijarde ljudi. Dobava je dosegla vrhunec konec 80-ih letXX stoletja in v drugi polovici tega stoletja (ob upoštevanju oskrbe prenovljene Rusije) je prišlo do več kot 140 tisoč izvodov različnih modelov in modifikacij. Poleg tega je v "slabih" devetdesetih, avtobus "Ikarus" srečal v Moskvi, Kurgan in Arzamas. Zadnja serija je bila dostavljena v Republiko Tadžikistan leta 2002
  "Ikarus" - harmonika, zlasti v pogojih izkoriščanja v ZSSR, je imela tako negativen učinek. Del opreme se je nahajal pod tlemi potniškega prostora in po pogostih popravilih, ki so jih izvajali sovjetski, ne natančni zahodni strokovnjaki, tesnilne mase niso več preprečevale prodora v salon saj in izpušnih plinov, za katere so se avtobusi začeli popularno imenovati tudi "plinske komore".
  Letos se praznuje 50. obletnica dostave avtobusa "Ikarus-256" v Moskvo. V Mosgortransu je še vedno avtobus, ki upravlja ta model. Registriran je v Novokosinu, kjer se nahaja četrti park. To je že minilo 700 tisoč kilometrov. (sedem zvezdic na krovu) in nadaljuje delo neprekinjeno. Še en tak primer je delo v delovni vasi Chobitok v regiji Ryazan.

  Spremembe

  Podjetje "Ikarus" je v majhnih količinah proizvedlo:
 • nizka tla za delo na letališčih, štirinajstmetrski "Ikarus-290". Uporablja se za te namene in 280. model.
 • Pol-nadstropna "Ikarus-270".
 • Avtobus "Ikarus" 254 z visokim salonom za medmestne poti.
 • 3-delni "Ikarus-293", dolžina 23 metrov.
 • "Ikarus" je še vedno v prodaji

  "Ikaruses" je zapustil tako dolgo spomin na sebe, da skoraj vsak model avtobusa "Ikarus" trenutno aktivno prodaja. Zdi se, da je predstavljen celoten razpon. Še posebej velik izbor "Ikarusa 280". To je znamenita rumena "harmonika" in šestinšestdeseta modifikacija z planetarnimi vrati.

  "Ikar" v spomin narodom ZSSR

  Značilnosti avtobusa "Ikarus":
 • Avtobusi znamke "Ikarus" pri starejših so na splošno ostali dobri spomini. Nekateri od njih pokvarijo dejstvo, da je vožnja morala stati, pogosto diha vonj plina, in pozimi tudi na mrazu.
 • Vozniki so bili vedno navdušeni nad temi avtobusi. Priročno delovno mesto, odličen pregled in armaturna plošča, enostaven dostop do glavnih enot neposredno iz kabine.
 • Toda kljub zadostnemu številu pomanjkljivosti in odkritih negativnosti pri uporabi avtobusov "Ikarus", so se spopadli z nalogo prevažanja neštetih potnikov v obsežnih prostranstvih ZSSR.
 • Kot priznanje teh prednosti je avtobus te znamke obremenjen z dvema spomenikoma v mestih Gomel in Voronezh.

  Sklepna ugotovitev

  Podjetje "Ikarus" in starogrški mitološki Ikar (iz katerega izhaja ime podjetja) se je zelo povečalo in sprostilo do 14 tisoč avtobusov na leto. Toda za razliko od Ikar, "padel" ni prekinil, vendar še naprej proizvaja avtobuse v majhnih serijah, ki nedavno sodelujejo s češko "Škoda".

  Sorodne publikacije