Avtobus KaVZ 685: opis, specifikacije in pregledi

Avtobusi malega razreda KaVZ 685 so bili proizvedeni v tovarni Kurgan od 1971 do 1991. To so vozila za splošno rabo. Transport je bil razvit z možnostjo izkoriščanja v vaseh, kjer ni asfalta in predvsem cestnih cest. Za avtobus je bila značilna visoka stopnja prepustnosti, pa tudi visoka trdnost delov šasije. To je vredno, da se seznanijo bližje to brainchild sovjetske inženirske misli. Stari avtomobili in avtobusi imajo pogosto zelo zanimivo zgodbo. Čeprav se zdaj praktično ne uporabljajo.

Zgodovina nastanka

Model KaVZ-685 je bil razvit skupaj z odkritjem obrata. To se je zgodilo leta 1958. Prvotno je tovarna Kurgan izdelala model 651. Razvoj se je začel v 40. letih prejšnjega stoletja. Avtobus je bil ustvarjen na platformi in glavni agregati GAZ 51. V 60-ih v Gorky rastlin, so začeli ustvariti nov GAZ 53A. Na Kurganu so se odločili tudi za uporabo te platforme.
Prvi izkušeni KaVZ 685 se je pojavil v poznih šestdesetih letih. Vzorci so imeli drugačno zasnovo in se nekoliko razlikovali od osnovnega GAZ 53A. Tehnični oblikovalci kurganske tovarne so uporabili drugo rešetko hladilnika. Optika je bila predstavljena kot sistem štirih žarometov. Kasneje so strokovnjaki opustili takšno zasnovo, masovna proizvodnja pa je dovolila model s tradicionalnim sprednjim delom GAZ. Za lansiranje avtobusov v seriji Kurgan je bila popolnoma obnovljena. Morali smo bistveno razširiti proizvodne obrate. Postopekrekonstrukcija je bila uspešno zaključena in že leta 1971 so se začeli spuščati prvi modeli iz transporterjev podjetja. Serijski avtobus je imel standardni pokrov, vendar je bilo mogoče pri zasnovi vetrobranskega stekla opaziti razlike od osnovne serije.
Celotno proizvodnjo je bilo mogoče začeti šele leta 1973. Leto kasneje je bilo v tovarni Kurgan izdelanih več kot 100 tisoč avtobusov. Oblikovanje se je večkrat spremenilo, kot tudi tehnične značilnosti KaVZ 685.

Značilnosti

Model je bil izdelan za zamenjavo modela 651, ki je bil zastarel. Toda praktično ni bilo konstruktivnih sprememb. Ta stroj je bil s kompaktno postavitvijo in majhno zmogljivostjo kabine. V tem primeru je bil avtobus zelo enostaven za vzdrževanje in je bil ustvarjen za potovanja predvsem po makadamskih cestah.

Čeprav platforme na starem in novem vozilu niso imele preveč razlik, se je KaVZ 685 bistveno razlikoval od svojega predhodnika. Skupne dimenzije so se povečale, videz je postal bolj sodoben.
Salon KaVZ 685 je bil zasnovan za 28 oseb, avtomobil pa je imel odlične tehnične zmogljivosti, karakteristike vlečenja in dinamiko. Seveda primerjave s sodobnimi avtobusi ne more biti. Toda do takrat, ko so v celoti izpolnili vse zahteve. Nekatere različice so zdaj prav tako cenjene. Torej, na KaVZ 6851974 izdaje, cena se giblje od 200 tisoč rubljev in več, odvisno od države. Najdete in cenejše možnosti (do 50 tisoč rubljev). Nekatere kopije so še vedno ostale v opuščenih bazah in podjetjih.

Napajalna enota

Na prvih vzorcihVgrajen je bil osemvaljni bencinski karburator ZMZ 53A. Enota je sposobna razviti zmogljivost 120 konjskih moči. Hkrati se motorna gred spremeni na 3600 vrt /min. V tem trenutku je motor pokazal dober zvit - 245 N /m. Takšno je bilo izdano samo s tovornjaki srednjega razreda v tistem času. Prostornina motorja - 425 litrov. Torej, s to količino moči ni dovolj. Vendar je treba spomniti, da je to deformiran motor z zmanjšanim razmerjem kompresije (enako velja za motorje GAZ 533307). Zato je primeren za delo na bencinu z oznako 72.
Poraba goriva - 24 l na 100 km. V zimskem času se je ta številka povečala na 27. Prostornina rezervoarja za gorivo je bila 105 litrov, največja hitrost s takšnim agregatom pa ni presegla 90 km /h. kot pravijo ocene.

Posredovanje

Tukaj ni nič nenavadnega. Vsi prenosi so popolnoma podobni GAZovski. Inženirji niso mogli ustvariti nekaj edinstvenega. In to ni bilo potrebno. V ZSSR so si prizadevali za čim večje poenotenje.

Avto je bil opremljen s suho sklopko in štiristopenjskim ročnim menjalnikom. Obstajajo informacije, da je bil mehanizem izpopolnjen in spremenjen model s kontrolne točke GAZ 5312. Bistvo dela je bilo dodati sinhronizatorje za tretji in četrti prenos. Drugi so bili vključeni z značilnim krčenjem in pogasovko. To je povzročilo nelagodje med delovanjem. Kar se tiče oprijema, je bil pogon en disktip suha Čeprav je vir diska višji kot v Gasonih: približno 30 tisoč km. Sklopni mehanizem - vzmetni, periferni s hidravličnim pogonom. V tem primeru je glavni in delovni valj.

Zavore

Izvajajo se kot sistem z dvema konturama. Zavorni mehanizem je bil na vsakem od štirih koles. Za aktiviranje sistema je bil uporabljen hidravlični pogon z vakuumskim dvigom. Z vidika storitev so mehanizmi nezahtevni. Toda dolžina zavorne razdalje in zmogljivost ročne zavore je pustila veliko želenega.

Mere, zračnost

Dolžina avtobusa je bila 66 m, širina 255 m.
Višina je 303 m. To je bilo res dovolj za promet na makadamskih cestah. Pri drugih značilnostih je teža znašala 408 ton, največja teža je bila 65 ton.

Telo

Kot pri vseh avtobusih, ki jih proizvaja ZSSR, je bilo telo tega avtomobila popolnoma kovinsko. Vozilo je bilo označeno s kapuco. Zaradi tega lahko vozniki brez težav dostopajo do vseh delov, enot in enot avtomobila. Tako je bila storitev opravljena zelo hitro, kar ni mogoče reči o avtobusih Pavlovsky.

Salon

Model KaVZ 685 je bil zasnovan za 28 ljudi. V tem primeru je bilo 21 potnikov nameščenih na dermatovskih foteljih brez naslonov za glavo in z ravnim naslonom. Vstop v avtobus je bil edina stranska vrata. V nujnih primerih obstaja zasilni izhod. Bil je za sabo. Notranji salonprecej asketsko. Glede udobja lahko izberete samo zelo učinkovit grelec. Peč tudi v močnem zmrzali ogreje salon avtobusa. Prezračevanje je potekalo naravno. Obstajajo stranska okna in sončne strehe.
Za udobje potnikov so bili sedeži precej mehki. Poudariti je treba material dekoracije sedežev. Za tkanino je bila značilna visoka odpornost proti obrabi in večletna uporaba.
Voznik ni bil ločen od potnikov, kot je zdaj. Potem sovjetski varnostni standardi niso predvidevali nobenih razdelkov. V delovno mesto voznika so bila vhodna vrata. Mimogrede, stol v tem modelu je nekoliko premaknjen v središče kabine.

Vozniški sedež

Delovno mesto je organizirano na preprost in brez kakršnih koli ugodnosti. Sedež ni bil nastavljen po dolžini - možno je bilo le spremeniti naklon naslonjala. V starih modelih ni bilo SUV, vendar se je volan razlikoval v velikem premeru - to je zelo poenostavilo nadzorni proces. Instrumentna plošča je brez izbočenja (izposojena od trate), vendar je najbolj potrebna na njej. Vetrobran je bil opremljen s pregrado, za vsak del stekla pa je bil ločen brisalec.

Servis in vzdrževanje

Kljub enostavni napravi je avto potreboval redna popravila in vzdrževanje. Predvsem je potreboval kontaktni vžig kot tudi škatlo. Vendar pa obstajajo pozitivni trenutki. Zaradi poenotenja je bilo enostavno dobiti rezervne dele in enote. Vsi deli avtobusa, opremljeni s trato. Navodila za uporabo avtobusa KaVZ 685 so pomembnalažje kot navodila sodobnim sogovornikom. Olje in filter se menjata vsakih 10 tisoč kilometrov, lupine se lovijo enkrat letno, voda v SOD pa vsak dan.

Spremembe

Na podlagi vodila je bilo ustvarjenih več različnih sprememb.
Uporabljali so jih v severnih delih države. Za ta področja je bil izdelan model 685C. Avto je odlikovala topla notranja oprema, okna z dvojno zasteklitvijo. Ogrevalni sistem motorja je bil nameščen. Izdelani so bili tudi modeli za delo v gorskih območjih. Opravljen je bil tovor KAZ 685.

Stroški na sekundarnem trgu

Zdaj je težko najti primere v dobrem stanju. Ampak še enkrat, nekje lahko najdete ta avtobus. Nakup avtomobila na sekundarnem trgu je lahko za 50-400 tisoč rubljev. Obstajajo modeli in dražji, vendar so ti že obnovljeni, muzejski eksponati. Obstaja prodaja avtomobila KaVZ 685 po vsej Rusiji. Zdaj so ti avtobusi spremenjeni v hiši na kolesih - avto je idealno primeren za te namene. Tudi motorji teh avtomobilov se uporabljajo kot donatorji za domače projekte.

Sorodne publikacije