VGA: Kaj je kabel, gonilnik, grafični adapter?

Večina sodobnih uporabnikov računalnikov, mobilnih naprav ali televizijskih plošč je naletela na takšne koncepte kot VGA. Kaj je to - vtičnica, video adapter, monitor, gonilnik, kabel ali adapter? Na žalost mnogi od nas nimajo jasnega razumevanja tega vprašanja. Zato je vredno malo več podrobnosti o tem standardu.

VGA: Kaj je to v splošnem pomenu?

Najprej z nekaj besedami o samem standardu. V najširšem smislu VGA niso zgoraj navedene posamezne komponente, temveč celostni video vmesnik, ki je bil prvotno razvit za svoje računalnike.


Tako razumevanje celotne tehnologije reprodukcije ali prenosa slik vključuje tako "železne" kot tudi programske komponente in delovanje vmesnika je v njihovi interakciji.

Zgodba o standardu

Zdaj nekaj besed o pojavu video standarda VGA. Kaj je to, malo dogovora. IBM je prvič uvedel tehnologijo Video Graphic Array leta 1987 na računalnikih PS /2.
VGA adapter, za razliko od svojih predhodnikov in sledilcev, je uporabil (in uporablja) analogni signal za visokokakovosten prenos slike. Vendar se postavlja vprašanje, zakaj je bilo treba uvesti nov standard. Za popolno razumevanje te rešitve se morate sklicevati na osnovne parametre samih naprav.

Ključne značilnosti

Prvi in ​​eden glavnih dejavnikov pri prehodu na ta standard je večina strokovnjakovimenovan trenutek, da je bilo na začetku potrebno zmanjšati število žic v glavnih kablih z možnostjo priključitve sistemskih enot preko grafičnega adapterja VGA na ustrezne monitorje, ki so bili sposobni oddajati veliko več barv in odtenkov kot prej. Hkrati je bila dosežena višja ločljivost slike.


Grafični adapter VGA ima danes strukturo, ki vključuje naslednje elemente:
 • grafični krmilnik za izmenjavo podatkov med video pomnilnikom in centralnim procesorjem, ki temelji na operacijah bitnih podatkov;
 • video pomnilnik DRAM 256 KB, razdeljen v štiri barvne plasti;
 • pretvornik serijskih podatkov za video pomnilnik v bitih za prenos atributov v krmilnik;
 • atributni krmilnik za pretvorbo vhodnih podatkov v barvne vrednosti, ki temeljijo na paleti;
 • sinhronizator za krmiljenje preklapljanja plasti in časovnih parametrov grafičnega adapterja;
 • elektronski krmilni cevni snop za generiranje sinhronizacijskih signalov z monitorjem.
 • Če je v sistemu nameščen gonilnik VGA, največja ločljivost pušča 640x480 slikovnih pik na palec z barvno globino do 32 bitov. Seveda, v času standarda je bila resnično revolucionarna. Danes pa se lahko srečate z veliko večjimi dovoljenji, ki jih dosežemo z uporabo digitalnih tehnologij. Ampak, kot se je izkazalo, tudi na trenutni stopnji razvoja računalniške tehnologije ni mogoče zavreči iz standardne VGA. Kaj to pomeni? Ampak to je samo tisto, kar želite prenesti podoboKot smo že omenili, uporabimo analogni signal, ki ga lahko pretvorimo v katerokoli drugo. Poleg tega je velikost samega adapterja močno zmanjšana in se lahko integrira neposredno v matično ploščo ali poleg grafične kartice.
  Pri tem je vredno opozoriti na dejstvo, da ima digitalni signal širšo pasovno širino, za prenos takšnega signala pa se uporablja tehnologija kodiranja MPEG. To pa vodi do izgube kakovosti.

  Monitorji VGA in televizorji

  Od uvedbe osnovnega standarda so se aktivno uporabljali aktivni monitorji, nato pa - in televizijske plošče tega vmesnika (na primer naprave LCD).
  Danes se ta kratica uporablja za označevanje vseh grafičnih načinov in monitorjev, vključno s tistimi, ki lahko podpirajo ločljivost 640x480 pik, ne glede na strojno komponento. V sedanji fazi razvoja se praktično ne uporabljajo, čeprav so bili nekoč zelo priljubljeni.

  Grafični adapterji

  Skoraj vsi sodobni grafični pospeševalniki (grafične kartice), če so bili integrirani ali diskretni, podpirajo osnovne načine opisanega vmesnika in so opremljeni z ustreznimi izhodi (priključki), ki se včasih imenujejo D-Sub.
  Z drugimi besedami, na video kartici je lahko več video izhodov. Priključek VGA je po potrebi prisoten. Mimogrede, take priključke lahko najdete na zadnjih stenah stacionarnih sistemskih enot in na stranskih stenah prenosnih računalnikov.

  Vozniki

  Ni treba posebej poudarjati, da grafični pospeševalnik ne bodeluje, če nima nameščenega ustreznega gonilnika (vključno z gonilnikom VGA).
  Toda za sodobne grafične kartice takšni nadzorni programi ne potrebujejo podatkovnih baz operacijskega sistema, temveč distribucijske distribucije strojne opreme. Poleg tega so za najbolj priljubljene kartice NVIDIA in Radeon na voljo današnji široko uporabljeni pripomočki za nadzor ali overclocking. Dejstvo, da VGA gonilnik deluje pravilno, je dejstvo, da so mnogi igralci lahko prepričani z nastavitvijo video načina 640x480 v nastavitvah igre ali nestandardnih variacij. Pravzaprav se to zgodi, ko računalnik ali prenosni računalnik priključite na televizijsko ploščo z visoko ločljivostjo, če uporabljate kabel VGA (in ne samo z enako vrsto priključkov na obeh straneh).

  Vrste kablov in adapterjev

  Ker obstaja veliko možnosti povezovanja za precej različnih video vmesnikov, je smiselno ločeno razmišljati o kablih z adapterji, ki se lahko uporabijo za pretvorbo slikovnih prenosov v vzorec, ki je prepoznan in sprejet. oddajnik.
  Primer za kabel VGA z različnimi možnostmi pretvorbe. Med glavnimi (poleg običajnega tipa) lahko ločimo naslednje:
 • VGA-DVI (uporabljen na nekaterih grafičnih karticah, ki nimajo VGA priključkov, čeprav podpirajo ustrezne načine);
 • VGA-HDMI (lahko se uporablja za povezavo starih računalnikov ali prenosnih računalnikov s sodobnimi televizorji in projektorji);
 • VGA-RCA ali VGA- "tulipan" (uporablja se za povezavosodobni računalniški sistemi, ki niso opremljeni z VGA priključki, do starejših televizorjev ali monitorjev z elektronskimi žarki ELP);
 • VGA-HDMI-RCA-mini-Jack (sprememba kombinacije dveh prejšnjih adapterjev za povezavo s prenosom zvoka - prek VGA avdio se ne prenaša);
 • VGA-S-Video (manj zahtevna možnost za povezavo s televizorji).
 • Glavni priključek standarda, imenovan tudi DE15F, v kateri koli različici je 15-polni konektor na eni strani, omogoča prenos signala na podlagi tehnologije skeniranja naročil, v kateri sprememba napetosti ustreza spremembi svetlosti ELP (intenzivnost monitorja topa ali televizije).

  Kratek povzetek in sklepi

  Gre za razumevanje VGA. Kaj je to? V bistvu je to vmesnik sam, ne njegovih posameznih komponent, potrebnih za pravilno delovanje. In kot že vidite, je prisotna v večini sodobnih računalniških naprav. Čeprav obeti za razvoj takšnih tehnologij izgledajo zelo megleno, pa jih nihče ne bo zavrnil. Še vedno je treba dodati, da ta standard, kljub pojavu svojih privržencev v obliki istega vmesnika Super VGA ali XGA, še vedno ostaja ena izmed najbolj priljubljenih in iskanih po vsem svetu in na vseh vrstah naprav, vključno z računalniki, prenosnimi računalniki, TV ploščami ali pripomočki za mobilne naprave.

  Sorodne publikacije