Format ZOP: kaj odpreti in kako delati?

Za povprečnega uporabnika osebnega računalnika informacije o tem, kako odpreti datoteko ZOP, v življenju ne bodo nikoli potrebne. Dejstvo je, da je ta podaljšek ustvarjen s precej nepriljubljenim programom, v katerem deluje majhen krog grafičnih oblikovalcev. Če pa je vaš računalnik dobil dokument v tej obliki, ga lahko enostavno pregledate in celo uredite. O tem, kako to storiti, se bo nadaljevalo.

Kaj pomeni ZOP.

To ne bi bilo presenetljivo dobro, vendar format ZOP shrani elektronske origami datoteke, ki so ustvarjene v japonskem programu Pepakura Designer in vključujejo 3D model prihodnjega izdelka, kakor tudi vzorec, izdelan v 2D
Po želji lahko natisnete želeni obdelovanec in nato iz njega potegnete celotno sliko. Mimogrede, na internetu lahko najdete veliko del na kateri koli temi, ki segajo od klasičnih origami in se konča s kipci likov računalniških iger.


Program za delo

Kot smo že omenili, se program za odpiranje PDO datotek imenuje Pepakura Designer. Z njim si lahko ogledate obstoječe obdelovance, kot tudi sami ustvarite nove modele. Poleg tega program vam omogoča, da spremenite barvo, velikost in druge značilnosti prihodnosti origami.
Vredno je reči, da obstaja tudi poenostavljena različica Pepakura Designerja, ki se imenuje Pepakura Viewer. Program se brezplačno distribuira in ima, kot lahko uganete iz naslova, dokaj omejeno funkcionalnost. Preprosto povedano, če ne želite, da bi nove modele, potem si precejPregledovalnik je dovolj. Karkoli že je, preden odprete ZOP, boste morali prenesti določeno različico programa. Toda eden izmed njih je samo za vas.

Pretvorba PDF

Če se odločite, da boste elektronski origami vzeli resno, potem boste verjetno z veseljem pretvorili format PDO v PDF. S tem lahko obdelate svoj prihodnji model grafičnega urejevalnika drugega izdelovalca (na primer Photoshop) in ga nato varno natisnete.
Če želite pretvoriti PDO v PDF, morate prenesti in namestiti program GoPDF, ki bo ustvaril virtualni tiskalnik v računalniku. Imenovan bo na enak način kot sam program. Po tem boste morali odpreti samo sličico v Pepakura Viewerju, kliknite "Print" in izberite kot GoPDF tiskalno napravo. To je vse, zdaj bo dokument shranjen v bolj običajni obliki in z njim boste lahko delali v vsakem priljubljenem urejevalniku.

Možne težave

Pri delu z datotekami z ZOP se lahko pojavijo nekatere težave. Dokument je lahko na primer poškodovan, okužen z virusom, shranjen z napako in tako naprej. Z drugimi besedami, če ne morete odpreti razširitve PDO z uporabo programa Pepakura Designer ali Viewer, je verjetno, da izvorna datoteka ni več obnovljiva.

Sorodne publikacije