Zakaj je telefon vroč: glavni razlogi in načini njihove odprave

Zakaj se telefon ogreje? To vprašanje je zastavil vsak lastnik pametnega telefona. To postane bolj pomembno, ko ogrevanje postane zelo močno in tako, da je pripomoček preprosto neroden za držanje v vaših rokah. Razumimo, zakaj se telefon ogreva in ali je to sploh običajen pojav.

Ogrevanje je normalno

Kako na splošno deluje centralni procesor? Precej frekvenčno prehaja skozi polprevodniški tok, kar povzroči močno segrevanje kristala (lupina procesorja). Zato vsak telefon pri delu ne more segrevati. Tehnologije, pri katerih bi obdelava velike količine podatkov potekala brez dodelitve toplote, se še niso pojavile. Torej, če se vaš telefon ogreje, je povsem normalno. Ta pojav je pojasnjen z uporabo sodobnega "železa", ki lahko izračuna velike količine podatkov.


Prav tako se ne čudite, zakaj se telefon enega proizvajalca ogreva, medtem ko je drugi model še vedno hladen. To je tudi možno, saj se pri različnih napravah uporabljajo odlični hladilni sistemi, uporabljajo se različni procesorji, baterije. Delovne temperature pametnih telefonov se razlikujejo. Ampak, če se gadget segreje na temperaturo, na kateri je neprijetno držati v rokah ali čutiti celo s kavbojsko krpo, potem je to nenormalno. V tem primeru je zaželeno, da nosite servisni center - naj mojstri razumejo, zakaj se telefon ogreva. Znano je, da v vsakemPametni telefon ima tri glavne elemente, ki so viri toplote: procesor, baterija, zaslon. Vsaka od teh komponent v procesu dela zagotavlja toploto. Osrednji procesor je najbolj ogret.

Vrednostni papirji

Procesor je "srce" vsakega pametnega telefona, saj je on tisti, ki obdeluje celotno količino informacij in prehaja skozi tok podatkov. Čip v stacionarnem računalniku ali prenosnem računalniku, na primer, ima majhno velikost, vendar je z njim nameščen velik radiator (aluminijasta plošča z rebri) in radiator - ventilator. Ta hladilni sistem je potreben za preusmeritev toplote, ki je strogo dodeljena med delovanjem CPE. Tam je problem odvajanja toplote lažje rešiti zaradi več prostora v ohišju. Vendar pa v kompaktnih in tankih telefonih ni mogoče namestiti velikega radiatorja ali ventilatorja za odvajanje toplote, zato ne bodite presenečeni, zakaj se telefon ogreva.

Poleg tega moderni pametni telefoni (zlasti vodilni) uporabljajo zmogljive 8-žilne čipe, ki delujejo na visoki frekvenci. Zahvaljujoč novim procesorjem lahko uporabniki dostopajo do novih funkcij v telefonih, visoke hitrosti in zmogljivosti. Vendar pa se s tem lahko centralni CPU močno segreje. In čeprav so sodobni čipi energetsko učinkoviti in učinkoviti, imajo visok izkoristek (to je, ogrevanje vsakič, ko potrebuje manj energije), dodajanje toplote še vedno velja.

Kdaj začeti skrbeti?

Nič ni narobe z dejstvom, da če se telefon po 15-20 minutah ogreje - to je absolutnov redu Temperatura se lahko poveča, tudi če gledate videoposnetke visoke ločljivosti ali brskate po internetu. Seveda je zaželeno, da telefon malo počitek in kul, vendar v resnici, ogrevanje ni grozno.
Če pa se gadget segreje do te mere, da je celo neprijetno držati ga v rokah, potem je očitno nekaj narobe z njim. Telefoni se ne bi smeli toliko segrevati. Pri načrtovanju proizvajalec vedno izračuna največjo dovoljeno stopnjo segrevanja in ne presega temperature, pri kateri se osebi udobno drži pametni telefon. Če pride do prekomernega ogrevanja, mora biti telefon izklopljen in pustite, da se rahlo ohladi. V nekaterih primerih je treba zapreti "težke" programe, ki se trenutno izvajajo. Če se telefon ohladi, to pomeni, da je težava v veliki obremenitvi. Domnevamo lahko, da je to normalno, saj je ogrevanje procesorja naravno. Druga stvar je, ko se baterija telefona močno segreje. Zakaj se to dogaja? O tem malo kasneje.

Programska oprema

Ali lahko telefon pregreje zaradi slabe kakovosti programske opreme? Vsekakor Medtem ko so operacijski sistemi iOS, Android in Windows dovolj dobri in dobro optimizirani, lahko uporabniki namestijo protivirusno programsko opremo drugih ponudnikov ali druge aplikacije. Ti pripomočki lahko izvajajo procese v ozadju, ki naložijo sistem. To lahko hitro povzroči segrevanje. Na primer, če antivirus nenehno skenira sistem za prisotnost virusov, in aplikacija tretje osebe v tem času niha s posodabljanjem prek interneta 3G ali 4G, je absolutno.zagotovo bo povzročil segrevanje procesorja, saj je v tem trenutku močno obremenjen. V tem primeru je povsem jasno, zakaj se telefon hitro ogreje. Torej morate spremljati stanje programske opreme pametnega telefona in ne nameščati programov, ki niso povsem zaupani ali opremljeni s programom.

Zaslon

Sodobni zasloni pametnih telefonov imajo ogromna dovoljenja. Tudi veliki 42-palčni televizorji imajo pogosto manjšo ločljivost kot majhen 6-palčni zaslon pametnega telefona. To še posebej velja za vodilne pobude.
Čeprav je višja ločljivost zaslona, ​​več sredstev grafičnega procesorja (grafični procesor je pogosto del glavnega osrednjega čipa) je treba porabiti za reprodukcijo vsebine, ki ustreza njeni rešitvi. Zato se izvaja tudi intenzivnejše ogrevanje. Ne zgolj se lahko segreje čip, temveč tudi sam zaslon. Res je, da se temperatura zaslonov zelo redko poveča. Zaradi velike površine zaslona se toplota izgubi (razprši v zraku) bolj intenzivno, kot jo prejme. Vroč prikaz je zato redka pojavnost. Če se je temperatura res povišala, je očitno znak okvare. Priporočljivo je, da telefon posredujete servisnemu centru.

Baterija

Zadnja komponenta, ki lahko povzroči, da se telefon hitro segreje in izprazni, je baterija. Kot v primeru procesorja je ogrevanje baterije običajen pojav, dokler temperatura ne preseže dovoljene meje. In na splošno z baterijami, ki jih morate imetibuden, ker je pred kratkim prišlo do škandala s pametnimi telefoni Samsung Galaxy, v katerem so bile baterije pregrete in so pravkar eksplodirale.
Običajno se telefoni med polnjenjem segrejejo. Če uporabljate zmogljiv polnilnik s tokom 2A ali procesor pametnega telefona podpira Quick Charge, bo ogrevanje intenzivnejše. Ni treba skrbeti zaradi tega. Ampak, če telefon v zaprtem načinu (brez polnjenja) segreje ali ohladi za dolgo časa, potem je problem. V tem primeru je zaželeno, da se obnovi.

Neoriginalna baterija

Razlog za ogrevanje je lahko tudi neoriginalna baterija. Če "avtohtona" baterija ne zadržuje več polnjenja, potem kupite poceni neoriginalni analog - ni najboljša rešitev. Lahko se izkaže za neučinkovito ali celo nevarno. Ne bodite presenečeni, da ogrevanje pametnega telefona z neoriginalnimi rezervnimi deli.

Zaključek

Če ne morete razumeti, zakaj je nov telefon vroč, potem ne smete panike takoj. Za začetek morate prebrati preglede pametnega telefona na internetu. Verjetno se mnogi uporabniki pritožujejo zaradi intenzivnega ogrevanja. V tem primeru ni okvare, preprosto proizvajalci so slabo premislili o hladilnem sistemu ali pa se je banal odločil uporabiti kovinsko ohišje telefona kot radiator za absorpcijo in odvajanje toplote.

Sorodne publikacije