Tampermonkey - Kaj je ta program?

Tampermonkey - kaj je to? Prvič, to je program, ki je razširitev, ne pa neodvisna programska oprema. V skladu s tem se lahko namesti le kot dodatek za brskalnike. Zasnovan je tako, da je brskanje po internetu bolj udobno. Glavni namen ustvarjanja tega programa je bil zagotoviti pravilno delovanje vseh skriptov virov, ki jih obiščete, vendar je vse v redu.

Opredelitev pojma

O tem programu smo že povedali nekaj - Tampermonkey, toda to seveda ni dovolj za razumevanje vseh odtenkov, zato se pogovorimo o tej temi bolj temeljito. Tampermonkey je razširitev za brskalnike, ki je nameščena na običajen način - prek posebne razširitvene trgovine. Zagotavlja pravilno delovanje skript in opravlja njihovo pravočasno posodobitev, kot je navedeno zgoraj. Toda večina bo zanikala, ker brez nameščene razširitve vse skripte spletnih mest in tako delujejo pravilno, uporabniki pa bodo imeli prav. Ne gre samo za skripte, ampak tudi za tiste, ki jih namestite sami. Z drugimi besedami, za nekatere skripte, prenesene iz interneta, mora biti razširitev nameščena.


Poglejmo vse v preprostem primeru. Veliko ljudi pozna aplikacijo Savefrom.net - doda mediacontent v priljubljene gostitelje in socialne mreže posebne gumbe, s klikom katerega se začne nalaganje te vsebine. Brez tega dodatka na teh straneh je bilo vsebino mogoče ogledati ali poslušativ realnem času, vendar brez možnosti prenosa. Torej, Savefrom.net je skript in nič več. Da bi razširitev delovala dosledno in ne povzročala napak, je priporočljivo, da namestite Tampermonkey. Kakšne vrste razširitev smo obravnavali, zato se pogovorimo o tem, kako ga namestiti, kako ga uporabiti in ga po potrebi odstraniti.

Namesti Tampermonkey

Torej že vemo, da je Tampermonkey razširitev za brskalnike oz. Namestitev poteka prek posebne razširitvene trgovine. Analizirajmo ga na primer priljubljenega spletnega brskalnika Mopzilla Firefox.


Torej, kaj morate storiti:
 • Kliknite gumb, ki pokliče meni. Nahaja se v zgornjem desnem kotu okna in je označena s tremi vodoravnimi črtami.
 • V meniju izberite "Dodatki".
 • Odpre se nov zavihek, kjer se vrstica pojavi v zgornjem desnem delu. Vnesite ime razširitve.
 • Rezultati iskanja so na seznamu. Kliknite na gumb "Namesti" poleg njegovega imena.
 • Dovoljenje za namestitev te razširitve. Za to kliknite gumb »Dovoli«.
 • Po tem se bo začel postopek prenosa in namestitev razširitve. Po zaključku priporočamo, da ponovno zaženete brskalnik.

  Vodnik za uporabo

  Torej že vemo, da je Tampermonkey in kako ga namestiti, toda kako ga uporabljate? O tem prav zdaj govorimo. Ko je nameščen, se bo prikazala desna stran podokna brskalnikapodaljšek. Po kliku se odpre meni, v katerem se izvedejo osnovne nastavitve. Kliknite nanjo, da prikažete meni za vse posamezno nameščene aplikacije in seznam izvajanih skriptov.
  Če imate nameščene skripte, bodo pred ali kasneje nadgrajene. Značilno je, da Tempermonkey poroča o svojih rezultatih posamično, v ekstremnem primeru pa kliknite gumb "Preveri posodobitve".

  Odstranjevanje Tampermonkey

  Že vemo, da je Tampermonkey, kako ga namestiti in kako ga uporabiti, ampak kako ga odstraniti, ker bi to morda potreboval. To storite tako:
 • Odprite meni brskalnika.
 • Izberite "Dodatki".
 • Pojdite v razdelek »Razširitve«.
 • Kliknite gumb »Odstrani« proti Tampermonkey.
 • Tako se to naredi. Zdaj veste, kaj je Tampermonkey in kako ga uporabljati.

  Sorodne publikacije