Kaj je dovoljenje 4K in kakšne so njegove koristi?

4K ločljivost hitro zajame svet digitalnega videa, od televizijskih zaslonov do računalniških monitorjev, kamer in projektorjev. Popolna jasnost slike in vsa funkcionalnost, povezana z njo, ni več tehnologija za priljubljene, temveč postajajo vse bolj priljubljene, zlasti pri zaslonih in sistemih za snemanje videa. Torej, kakšna je 4K ločljivost in kaj se skriva za tem imenom?

Pregled tehnologije

Kaj je 4K ločljivost je splošno znano iz ultra visoke ločljivosti televizorjev in monitorjev. UHD je celovit izraz, ki vključuje številne formate s številom pikslov, ki presega običajne lastnosti HDTV-ja vsaj 4-krat, kar označuje ime 4K. Končni rezultat je jasnost slike, ki presega standardno HD in predstavlja bolj živahne, raznovrstne in realistične barve ob bistveno višjih hitrostih slikanja.


Trenutno so najpomembnejši izdelki tehnologije UHD televizorji 4K, od katerih se jih je veliko pojavilo na trgu od sredine leta 2013, čeprav so bili monitorji z enakimi značilnostmi obstajali od začetka leta 2013, in videokamere visoke ločljivosti in fotoaparati so komercialno dostopni vsaj od leta 2012 dalje. Ločljivost je 4K - 2160 x 3840 slikovnih pik, toda vodoravno je število pik več kot 4000. To presega običajno število digitalnih formatov, katerih osnovna raven je standardna ločljivost (450 x 540), HD (720p) in fullHD (1080p). Če merimo navpično, je ločljivost 4K v slikovnih pikah 2160. Kot lahko vidite, je novi standard veliko boljši od svojega predhodnika. On jezagotavlja sliko, ki je v višini in širini 2-krat večja, kar omogoča štirikratno povečanje ločljivosti zaslona.

Razlike med 4K in UHD

Izrazi 4K in UHD so zamenljivi, v resnici pa pomenijo različne stvari. Večina zaslonov z visoko ločljivostjo ima širino 3840 slikovnih pik. Kot je navedeno zgoraj, se ti zasloni imenujejo 4K, kar je 4-krat večja od ločljivosti HD.

Vendar pa je v bolj specializiranem kontekstu pravilna 4K najpogosteje najdena v digitalnih fotoaparatih in je 4096 x 2160 pikslov v razmerju 19: 1, v nasprotju s konvencionalnimi zasloni z visoko ločljivostjo 3840p z razmerjem 16: 9. Dejstvo, da je 4K TV uradno definiran kot UHD, uporabnik, ki kupuje televizor Ultra HD ali 4K, monitor ali video /kamero, prejme isto.

Domači kino

Kljub temu, da je izvor UHD filmov zakoreninjen v izdajah, kot je "Blade Runner: The Final Cut" leta 2007, samo ko je James Cameron ustrelil svojo slavno "Avatar" pri reševanju 4K, platformo za projekcijo je bil široko uveljavljen v kinematografih, ki so želeli gledalcem zadovoljiti kristalno jasne podobe. Prehod s tradicionalnih na domače gledališče pa je velik korak. Šele v zadnjih letih so postali široko dostopni projektorji in televizorji, ki potrošnikom omogočajo, da uživajo v kakovosti UHD, ne da bi zapustili dom.
Ultra-tanek ločljivost je skoraj neopazna, razen če uporabljate zelo velik in zato zelo drag zaslon. Ali pa, če gledalec ne sedi nenormalno blizu televizorja. Vendar, če jeGre za projektorje, prednosti, ki jih ponuja 4K, postajajo vse bolj očitne.
Večina ultravisokovrstnih projektorjev zagotavlja ločljivost vsaj 4096 x 2160. Ker ponavadi ponujajo velikosti projekcijskega območja, ki bi povsem zasenčile vse, razen največjih 4K televizorjev, razlika med UHD in navadnimi HD resnično postaja opazna. Samo projektor, ki potrjuje 4K vsebino ali celo prilagodljiv HD 1080p, bo končno dobil idejo, da je ta 4K ločljivost doma. Manjša naprava prikazuje, kaj lahko vidite na velikem zaslonu.

Pretakanje

Medtem ko je vsebina 4K za sisteme za domači kino, kot so projektorji in televizorji, še vedno zelo slaba, ustvari osnovo za pretočno oddajanje. YouTube ponuja 4K kanal, ki deluje od leta 2010, drugi dogodki pa se nenehno pojavljajo, zlasti v državah in regijah z odlično internetno povezljivostjo, ki je hitrejša od večine ljudi. Industrija širokega spektra obljublja standardno pretočno kompresijo, imenovano visoko zmogljiv video kodek HVEC ali H. 265. Zaradi svoje izvedbe izdajatelji televizijskega programa potrošnikom jamčijo, da bo vsebina 4K preprosta in ekonomična za pretakanje v sistem za domači kino, zato bo UHDTV postala veliko bolj pogosta. Proizvajalci nenehno sledijo tej obljubi in zagotavljajo, da je vsak nov 4K TV, izdan leta 2015, popolnoma pripravljen za dekodiranje podatkov, kodiranih v HVEC.

Razvijajo se tudi drugi konkurenčni standardi stiskanja, čeprav zmanj podpore ekosistemom. Eden najbolj naprednih je video kodek VP9 4K, ki ga Google uporablja za stiskanje visokoločljivih vsebin v YouTubu. Večina televizorjev s premijo premium podpira tako VP9 kot H. 265, čeprav ne vsi modeli ponujajo obe možnosti.

Prednosti UHD

Televizorji z ločljivostjo 4K ne ponujajo le bistveno večjega števila slikovnih pik. Imajo številne druge funkcionalnosti, ki jih razlikujejo od tradicionalnih modelov. Najprej je treba opozoriti, da tudi če razlika v dovoljenju ni preveč opazna na zaslonu normalne velikosti, je vsekakor. Dodatne in precej manjše piksle imajo pomembno vlogo, ali razlikujejo svoje oči ali ne, in dodatne funkcije, kot so izjemno visoke stopnje osveževanja in specializirane izboljšave barv, HDR in tehnologije upodabljanja gibanja, močno izboljšajo izkušnjo gledanja.
Poleg tega nakup televizorja 4K omogoča dostop do specifikacij omrežja in vizualnih funkcij, ki bodo v prihodnosti koristne, saj izdajatelji televizijskih programov postopoma obvladujejo nove standarde. Večina blagovnih znamk televizorjev UHD uporablja zmogljive različice tehnologij za osvetljevanje LCD, ki zagotavljajo njihov lokalni ali popolni mrk, kar močno izboljša svetlost in kontrast slike. Na voljo so tudi zasloni OLED, ki ponujajo izjemno kakovost slike in natančnost.

Razpoložljivost

Večji modeli televizorjev 4K večjih proizvajalcev so v takšnem obsegu cenejšidoseči stroške HD-modelov najvišjega razreda. Število cenovno ugodnih vsebin z visoko ločljivostjo se stalno povečuje. Cene za 4K kamkorderje se prav tako zmanjšujejo, veliko video gradiva pa se odstranjuje in distribuira na njihovi platformi. Poleg tega so se od leta 2016 dalje pojavili dodatni viri UHD-video - Blu-ray diskov. 4K-resolucijski format redno proizvaja nove filme.

UHD tehnologija: HDR

Dinamični razpon igra pomembno vlogo v svetu 4K zaslonov in ne brez razloga. HDR v bistvu razširi obseg svetlih in temnih nivojev. Hkrati se širijo tudi glavne točke barvne dinamike in zasičenosti. Rezultat je bolj realistična in bolj jasna slika kot standardni zasloni. Posebno zanimanje za proizvajalce televizorjev (in potrošnike, ko doživijo novo raven realizma) je HDR, ki lahko pristopi k simulaciji svetlosti in globine resničnih črnih odtenkov. Čeprav že obstajajo modeli, ki lahko ustvarijo skoraj popolno globino črne barve brez opaznega sijaja s tehnologijo OLED, svetlost celo najboljših zaslonov ne presega 2000 nits. Ob istem času, na sončen dan, nebo oddaja okoli 20.000 gnezda. Tako je še vedno velika razlika. Proizvajalci televizorjev 4K in podjetij, ki stojijo za tehnologijo HDR, poskušajo doseči svetlost zaslona 10.000 nits. To ustreza zahtevam enega od standardov HDR, znanega kot Dolby Vision. Drugi obstoječi standardi (na primer UHD Premium) zahtevajo vsaj 1100 gnezd.

Barvna gama

Druga pomembnavidik sodobne 4K TV - zmožnost reproduciranja največje možne palete nasičenih barv, ki zagotavlja maksimalen realizem in barvitost slike. Številni sodobni modeli podpirajo standarde REC.2020 in DCI P3. Prvi se pogosto uporablja v kinematografih, drugi pa je sodoben industrijski standard UHD. Vseeno 4K vsebina ne ustreza tem visokim zahtevam in večina naprav še vedno temelji na REC.709, razvitem za zastarelo HD tehnologijo. Pomembno je tudi število barv. Tako se zgodi, da večina HDTV-jev podpira Blu-ray diske z 8-bitnim kodiranjem. Najnovejši 4K zasloni in UHD mediji ponujajo 10-bitno, veliko širšo in bolj elegantno paleto 1024 različnih barv RGB in večjo stopnjo realističnega prikaza. Trenutno poteka delo za preklop na 12 bitov. To bo omogočilo reprodukcijo 4096 barv - 2 dodatni ravni eksponentno povečata njihovo število. Medtem ko je standard za certificiranje sodobnih televizorjev globina 10 bitov.

Sektorski standardi

V sodobnih televizorjih, 2 standardna zaslona 4K - High Dynamic Range in Wide Color Gamut. Imenujejo se UHD Premium in Dolby Vision. Prvi izmed njih je danes prevladujoč in se uporablja v številnih modelih blagovnih znamk, kot so Sony, Panasonic, Samsung, LG itd. pod vodstvom UHD Alliance, konzorcija proizvajalcev zaslonov in medijev, ki so se dogovorili o tem, kakšni naj bi bili HDR, barvne in druge specifikacije, da bi zagotovili najboljše dojemanje UHD.
Dolby Vision,po drugi strani pa ga je razvil Dolby Labs in je standard za HDR in Wide Color Gamut. Zasnovan je za 12-bitno barvo, svetlost 10.000 nits in nekatere druge ključne parametre, zato trenutno ni zelo praktičen. Standard podpirajo nekateri izdelki, kot sta LG G6 OLED 4K TV in serija Vizio Reference. UHD Premium je bolj priljubljen in se uporablja v večini modelov televizorjev in vseh 4K-Blu-ray predvajalnikov.

4K in HDMI

Normal HDMI 1.4 podpira 4K, vendar le za 30 sličic na sekundo. Še vedno je običajen standard, vendar je v novih modelih projektorjev, televizorjev in računalniških monitorjev slabši od mesta HDMI 2.0, ki podpira veliko večjo globino in hitrost sličic. Poleg tega večina sodobnih televizorjev zagotavlja HDMI-združljiv HDMI 2.0 a. Je skoraj identičen HDMI 2.0, vendar omogoča prenos metapodatkov za visoko dinamično vsebino. Prejšnja programska oprema je bila posodobljena tudi za podporo HDMI 2.0. Pri nakupu strojne opreme, opremljene s priključki HDMI 2.0 ali 2.0, bo uporabnik lahko pregledoval vsebino naprav naslednje generacije in obstoječih virov.

Ali lahko gledate HD slike na zaslonih UHD?

To je eno od ključnih vprašanj, povezanih z nakupom projektorjev in televizorjev 4K. Odgovor na to vprašanje je pritrdilen. Skoraj vsi najnovejši modeli ne samo, da brez truda igrajo 1080p, 1080i, Blu-ray, HD DVD ali celo 720p, temveč tudi optimizirajo katerega koli od teh formatov, zaradi česar je slika jasnejša v UHD. Čeprav lahko pride do neskladnosti glede ocene, kolikoTehnologija skaliranja izboljša normalno vsebino, resnično postane jasnejša, zlasti pri vodilnih modelih blagovnih znamk, z uporabo veliko močnejših algoritmov. Torej je bistvo, da televizor prikazuje in celo izboljšuje HD medije vseh vrst, vendar pa za najboljšo kakovost bo moral kupiti model proizvajalca, katerega mehanizem merjenja velja za najboljši.

Ali je nakup 4K naprav upravičen?

V vseh primerih je odgovor soliden "da". Če potrebujete videokamero ali fotoaparat, ki zagotavlja sliko brez primere, bodo 4K-naprave najboljša izbira. Če želite, da je projektor za domači kino pripravljen za predvajanje filmov in pretakanje videoposnetkov v formatu UHD, pojdite na 4K, tudi če stane nekaj tisoč dolarjev. Če želite predvajati najnovejše igre in spletne vsebine super kakovosti, boste potrebovali dovoljenje 4K monitorja. Uporaben bo tudi za profesionalne oblikovalce in arhitekte, ki delajo in zahtevajo izredno podrobno grafiko. In končno, v smislu prevladujočega produkta na trgu, bo TV, UHD podpora potrebna tako za ogled video posnetkov v 4K ločljivosti, kot tudi za široko paleto zabavnih video materialov, katerih razpoložljivost se vsako leto povečuje. Poleg tega ima uporabnik koristi od številnih povezanih izboljšav, kot so izboljšane definicije, upodabljanje in zaslonske tehnologije, ki močno izboljšajo kakovost tradicionalne vsebine HD.

4K - Ali je dolgo časa?

Seveda je to res. UHD izdelki so veliko hitrejši in stabilnejši od plazme ali še vedno izjemno drage OLED tehnologije. Pravzaprav plazma televizorji, ki so bili nekoč obravnavani kot naslednji val Ultra HD TV, še niso bili ustrezno razviti, saj je njihov glavni proizvajalec ustavil njihovo izdajo. 4K ima veliko perspektivo, saj vedno obstaja nova UHD vsebina in tehnologija se je dobro izkazala v kamerah in filmskih projektorjih. Veliki proizvajalci že delajo na pilotnih projektih z resolucijo nad 4K. Vendar pa je treba veliko težav, ki obstajajo pri prikazovanju in pretakanju, rešiti, preden 8K postane komercialni izdelek. Tako se bo za zdaj, vsaj nekaj let, razvijalo 4K. To je treba pripraviti, še posebej, ker se cene televizorjev, kamer in projektorjev, ki podpirajo tehnologijo UHD, stalno zmanjšujejo.

Sorodne publikacije