Program SAP. Kaj je to? SAP-jev računovodski program

Na trgu obstaja veliko število programov in integriranih sistemov, ki olajšajo delo ne le za posamezne uporabnike, temveč tudi za celotna podjetja. Tako velike organizacije pridobijo nabor programskih orodij, tako da lahko zaposleni zlahka obvladajo vse težave, ki se pogosto pojavljajo pri vodenju projektov, in tako naprej.

ERP

Preden se ukvarjate s programom SAP, kaj je in kaj potrebujete, boste morali to vprašanje pripraviti na drugi strani. Vsaka podobna programska oprema temelji na celotnem sistemu, imenovanem ERP.


V angleščini ta kratica pomeni "načrtovanje virov podjetja", kar nam omogoča popolno razumevanje glavnega namena aplikacij, kot je SAP. Prvič, ERP je organizacijska strategija za integracijo proizvodnih procesov, pomoč pri upravljanju delovnih virov, finančnemu upravljanju in upravljanju premoženja. Strategija lahko zlahka obvladuje uravnoteženje in optimizacijo proizvodnih virov. Vse to je zaradi razpoložljivosti paketa programske opreme tipa SAP.

Razvoj

Preden je večina uporabnikov izvedela za takšno programsko opremo, bi bilo smiselno, da se strategija sama izvaja. Tako se je prvič pojavila leta 1990. Wiley je delal nad njo. Analiziral je trg in spoznal, da bo kmalu nastala potreba po vzpostavitvi večuporabniškega sistema. Specialist je napovedal, da zaposleni v velikih podjetjih ne bodo dovoljPomočnik pri upravljanju virov organizacije, ki se lahko nanaša ne le na glavne naloge podjetja, ampak tudi na določen oddelek.


V 90. letih je ta koncept našel svoje občudovalce. Podprli so ga proizvajalci različnih programskih aplikacij. Program SAP R3 je postal priljubljen. Zasnovan je bil za podporo razvoju paketa regulacije pretoka materiala, mainframe in Oracle Applications.

Podjetje

Kot je bilo že omenjeno, je bilo veliko takšnih programov. Uporabnik lahko izbere katero od predlaganih. Med njimi so bile preproste "lahke" različice za majhne organizacije, tam so bili velikani takšnih sistemov. Tako se je pravočasno pojavil program SAP. Kaj je to, poglejmo to in zdaj na kratko o samem podjetju. To je nemška organizacija, ki je priljubljena pri svojem delu s programsko opremo. Ustanovljena je bila leta 1972. Najprej je v njem začelo delati le pet zaposlenih, ki so že imeli izkušnje na tem področju. Pred desetimi leti se je podjetje odločilo razširiti in kupiti francosko podjetje, ki je delalo na razvoju analitičnega. Že leto pozneje se ameriško podjetje Visiprise pojavi v arzenalu SAP-a, po nekaj letih pa potekajo številni drugi prevzemi.

Delo

Seveda, poleg "pametnih" rokov strokovnjakov nemške organizacije, se je pojavil ne samo program SAP. Kaj so ti uporabniki izvedeli malo kasneje. Toda na splošno se specializacija FOR ni spremenila od svoje ustanovitve. Podjetje je razvilo avtomatizirane sisteme, kivam omogočajo upravljanje podjetja. Izvajajo veliko število nalog, vključno z računovodstvom, trgovanjem, finančnim spremljanjem, blagom, osebjem in skladišči.
Večina programske opreme je posebej prilagojena zakonodajnemu okviru vsake države. Poleg tega, da kupuje ta sklop aplikacij, podjetje pomaga pri namestitvi z uporabo tehnologije blagovne znamke.

Program

Če ne veste nič o SAP, kaj je in kaj potrebujete, ni problem. Na splošno je to najbolj priljubljena komponenta takih sistemov, ki jih je ustvarilo nemško podjetje z istim imenom. Deluje na podlagi ERP-sistemov, je usmerjen v velike korporacije in srednje velika podjetja. Toda za mala zasebna podjetja ni primerna, saj se ne bo uporabljala v celoti. Kot smo že omenili, se je pojavil na začetku mehkih devetdesetih let. Razvita je bila na podlagi linije RF, ki se je kasneje preimenovala v R /1. Sredi leta 2000 se je pojavil še en indeks R /3, ki pa se je takoj prenehal uporabljati kot celota, sistem programske opreme pa je začel nositi ime njegovega razvijalca. Prvotno R /3 ni bil običajen nabor črk in številk. R se lahko prilagodi kot Realtime. To pomeni, da razvijalec namiguje uporabnika za hitro delovanje sistema, aktualizacijo informacij, operativno prilagajanje itd. Številka "3" je začela označevati glavno inovacijo, ki se je nato prvič pojavila posebej v tem programu - je tridelni model.

Rusija

Kot je bilo že omenjeno, lahko računovodska programska oprema SAP sodeluje s številnimi organizacijami izrazličnih državah. To je posledica dejstva, da so razvijalci podprli zakonodajni okvir vsake države. Seveda sistem ne bi mogel obiti velike države, kot je Rusija.
SAP ERP je pridobil številna funkcionalna orodja, med katerimi so pomembni moduli, ki delujejo z rusko lokalizacijo. Njihova glavna naloga je zagotoviti pravilno izvajanje zahtev zakonodaje. Takšna lokalizacija je opremljena z interaktivnimi poročili, tiskanimi obrazci, funkcionalnimi transakcijami pogovornih oken, ki na primer v nemškem sistemu niso na voljo. Prvič, razumevanje potrebe po takih lokalnih rešitev, razvijalci dovoljeno skupaj s programom za namestitev potrebnega paketa. Torej je šlo za šesto različico programske opreme. Potem je bila posebna dobava za Rusijo. Delo in podporo te programske opreme obravnavajo strokovnjaki oddelka SAP CIS.

Set

Opis programa SAP je treba nadaljevati z razvojem te programske opreme. Tako je leta 2004 izšel velik nabor - programska platforma NetWeaver. Opremljen je bil s številnimi aplikacijami, ki ne bi bile koristne za vsa podjetja. Kljub temu imajo uporabniki zdaj dostop do platforme s portalskimi in integracijskimi rešitvami, izvajanjem aplikacij za pametne telefone in tablice, korporacijskim skladiščenjem, upravljanjem znanja itd. do sedaj

Priljubljenost

Ni presenetljivo, da takšne aplikacije postajajo vse bolj priljubljene po vsem svetu. Delo v programu SAP ne zahteva veliko veščin. Medtem ko se učijo, da delajo z njo, ni lahko. TrenutnoProgram uporablja več kot 183.000 strank. Najbolj priljubljena je v velikih in srednje velikih podjetjih.
Če te vrednosti prenesete na število uporabnikov, jih je prejelo več kot 12 milijonov zaposlenih. Vsak od njih uporablja nameščene kopije, ki jih zdaj več kot 91 tisoč. Leta 2007 je bilo mogoče pridobiti statistične podatke, ki so pokazali, da je programska oprema priljubljena v 120 državah sveta. Že leta 2008 je nemško podjetje razširilo svoje osebje na 44 tisoč zaposlenih. V letu 2010 so prihodki SAP-a znašali več kot 12 milijard evrov, od tega skoraj 2 milijardi čistega dobička. V Rusiji in drugih državah Skupnosti neodvisnih držav je nabor sistemov prav tako v povpraševanju. Podjetje se je na ruskem trgu pojavilo že leta 1992. Trenutno ima podjetje več kot 800 zaposlenih iz CIS. V Rusiji tak sistem zavzema skoraj polovico celotnega trga. To vam omogoča, da zaslužite več kot 60 milijonov ruskih uporabnikov.

Učenje

Glavni problem, s katerim se lahko srečuje uporabnik programa SAP - učenje. Zaradi ogromnega nabora orodij je težko hitro ugotoviti, kako ravnati s to programsko opremo. Če ste v podjetju, ki uporablja ta komplet, boste najverjetneje morali opraviti dodatno usposabljanje. Seveda delodajalci pogosto iščejo zaposlene, ki že imajo znanje in izkušnje s SAP. Toda, če je strokovnjak res zelo dober, vendar ne more delati s to programsko opremo iz nekega razloga, se bo naučil. On bo opravil dodatne tečaje. Zanimivo je, da mu je treba naročiti delo s programom SAP.
To je posledica dejstva, dada vsaka družba oblikuje določene načine, posebne module, konfigurira predloge posebej za svoje podjetje. Če pa se želite naučiti, kako se s to aplikacijo ukvarjati sami, je na internetu že veliko knjig in vadnic, ki se o njem učijo.

Sklepi

SAP ima tako kot vsak program svoje prednosti in slabosti. Omogoča enostavno globalno integracijo, nima ogromnih količin posodobitev, kar omogoča hitro popravljanje informacij v realnem času. V tem primeru praktično ni mogoče najti napak. Programska oprema ustvari učinkovito delovno mesto za vsakega zaposlenega, ima intuitiven vmesnik in enostavno prilagoditev. Zbira podatke za njihovo izboljšanje, obravnava najbolj znane organizacijske trende in številne druge naloge.

Sorodne publikacije