Kako izvedeti vtičnico za matično ploščo brez pomoči strokovnjaka?

Vsak samoumevni uporabnik je dolžan vedeti, katera vtičnica se uporablja v njegovi matični plošči, tudi če računalnika ni osebno zbral. Zakaj potrebujete te informacije? In kako izvedeti vtičnico matične plošče? Potrebno je nadgraditi računalnik, zamenjati komponente, popraviti. Vsaka vtičnica podpira lasten niz procesorjev, s katerimi lahko deluje. Če uporabnik kupi nezdružljiv mikročip, ga preprosto ne bo mogel povezati.

Kako ugotoviti vtičnico matične plošče v sistemu

Če obstaja delovni sistem, je zelo enostavno ugotoviti, kateri priključek standarda se uporablja v tej matični plošči. Za obravnavo vprašanja, kako najti vtičnico za matično ploščo, morate uporabiti poseben program ali iskati prave informacije na internetu. Če uporabnik pozna model nameščene opreme, lahko v iskalnikih najde vse potrebne informacije o določenih komponentah. V opisu modela matične plošče na mestu izdelave bo določeno, katera vtičnica se uporablja v njej. Za pridobitev potrebnih podatkov ni potrebno celo, da greste na portal proizvajalca. Zahtevane informacije zagotavljajo tudi spletne trgovine, ki prodajajo komponente.

Kaj je vtičnica?

Najpomembnejši element računalnika je matična plošča. V primerjavi z drugimi komponentami sistema ima največje dimenzije. Z njo so povezane druge komponente in onausklajuje delo vseh naprav. Ko govorimo o vtičnici, pomeni posebno vtičnico na sistemski plošči. Vstavljen je procesor. Vtičnica je programski vmesnik za povezavo s CPU sistemom. Poseben model procesorja je primeren za omejeno število matičnih plošč. Kateri tip določa vrsto električnega konektorja (konektorjev). Zato je pomembno preučiti značilnosti matične plošče pred zamenjavo starega procesorja.

Programi za določanje vtičnice matične plošče

Za rešitev problema lahko uporabite programsko opremo, ki je bila izdelana za to. Če možnost, da bi našli prave podatke o uporabniku interneta iz nekega razloga ni zadovoljen in še vedno ne ve, kako najti vtičnico matične plošče, morate uporabiti poseben program. Z zagonom aplikacije se lahko naučite veliko koristnih informacij o sistemu in nameščenih komponentah. Seznam programov:
 • Everest (opustitev podpore);
 • AIDA64 je logično nadaljevanje prejšnjega programa. Zdaj se aktivno razvijajo nove različice;
 • CPU-Z zagotavlja informacije o procesorju, vtičnici in RAM-u;
 • ASTRA32;
 • SysInfo detektor.
 • Vsi zgoraj navedeni programi imajo potrebno funkcionalnost in podporo ruskega jezika. Obstajajo še drugi posebni programi za določanje konfiguracije računalnika. Če iz kakršnega koli razloga ne ustreza nobeni od naslednjih možnosti, lahko sam išče program, ki mu je všeč.

  Kako uporabljati AIDA64

  Ta program se pogosto uporabljaskrbniki sistema za informacije o nameščenih komponentah, iskanju gonilnikov in drugih posebnih nalog. Kot njeni in navadni uporabniki za preprostost in razumljiv vmesnik. Torej še vedno, kako izvedeti vtičnico za matično ploščo prek AIDA64? Vse je preprosto.
  Program samodejno pregleda računalnik ob zagonu z zbiranjem in distribucijo podatkov po odsekih. Postopek traja od nekaj sekund do minute ali več. Določen čas je odvisen od delovanja sistema in obremenitve. Na levi strani uporabnik vidi niz particij. Z izbiro ustrezne postavke lahko najdete informacije o nameščeni opremi:
 • matična plošča, vtičnica, procesor;
 • video podsistem;
 • avdio kodeki;
 • pomnilniški moduli;
 • periferne naprave;
 • omrežna kartica;
 • operacijski sistem;
 • druga območja.
 • Kako ugotoviti, kateri vtič na matični plošči je nameščen z izvajanjem programa AIDA64? Na levi strani morate odpreti zavihek Motherboard, nato izberite del z istim imenom. V desnem polju bodo na voljo koristne informacije. Zahtevane informacije bodo pod naslovom "Fizične informacije o sistemski plošči". Prvi del razdelka se imenuje "Število vtičnic za CPE". Desno od njega je določen parameter. To so želene informacije. Primeri, ki so lahko: 1 LGA775 1 LGA1156 1 AM3, itd. Številka "1" pomeni, da je samo en fizični priključek za procesor za povezavo s sistemom. Tako je večina modelov matične plošče opremljena. Čeprav obstajajo tudidvoprocesorske sisteme, vendar se take možnosti pogosto uporabljajo na strežnikih.
  Zgornje navodilo bo ustrezalo tudi tistim, ki jih zanima kako najti vtičnico za matično ploščo prek Everesta. Ta program je predhodnik aplikacije AIDA64. Uporablja se lahko za sisteme, starejše od 3 let in več. V tem primeru bo prikazala objektivne informacije o vseh komponentah. Bolje je, da AIDA64 zaženete na novih računalnikih.

  Vrsta priključka procesorja vpliva na zmogljivost sistema

  Neposredno tip priključka procesorja ne vpliva na hitrost računalnika. Zakaj se potem vsi še vedno zanima, kako najti vtičnico na matični plošči? Čeprav vrsta električnega priključka ne vpliva neposredno na delovanje sistema, določa, kateri modeli procesorjev se lahko namestijo v to konfiguracijo. Stari priključki ne podpirajo novih procesorjev, ki imajo boljše zmogljivosti. Za lastnika sistema to pomeni omejitev izbire procesorjev, ki jih lahko namesti, s čimer se poveča zmogljivost računalnika.

  Sorodne publikacije