Prosti protivirusen "Kaspersky Free": pregledi, namestitev

Verjetno ni treba reči, da je Kaspersky Lab eden od voditeljev sodobnega trga protivirusne programske opreme. Do nedavnega so bili plačani skoraj vsi programski izdelki podjetja (razen nekaterih prenosnih aplikacij). Toda do konca leta 2016 se je pojavil brezplačen protivirusni paket »Kaspersky Free«. Na najbolj radikalen način so bili razdeljeni pregledi strokovnjakov in uporabnikov. Da bi razumeli, kdo ima prav, morate začeti z analizo samega programa in šele nato narediti zaključke.


Kaspersky Anti-Virus free-version: first-look

Prva stvar, ki takoj pritegne v oči, čeprav mnogi uporabniki ne upoštevajo tega, je, da se sam paket izvaja v obliki tako imenovane beta različice, to je, da se nahaja je še vedno v fazi razvoja in testiranja, zato ni zavarovan pred pojavom zrušitev in "napak" (za to se bomo ustavili ločeno).
Ker je Kaspersky Free Antivirus brezplačna različica, ji manjka večina funkcij, ki so v celoti spremenjene in za katere morate plačati. Poleg tega program ne bo deloval in neodvisno posodobil antivirusne baze brez posebnega aktivatorja. Toda tudi če je aktivacijska koda programa Kaspersky brezplačna sprememba, ne prikrajša uporabnikov nekaterih težav.
Kar zadeva glavne module, obstaja samo protivirusna zaščita v realnem času (vendar s pošiljanjem sumljivih datotek v »oblak«), sistem proti phishingu, zaščita pred penetracijogrožnje za kanale neposrednih sporočil, pošto in spletni protivirusni program. Nič drugega ni, vključno z bistvenimi orodji, kot so internetna varnost, starševski nadzor, požarni zid in anti-spyware. Tehnične podpore ni!


Vprašanja o sistemskih zahtevah in namestitvi paketov

Ločeno vprašanje so lahko minimalne sistemske zahteve, ki jih predloži program Kaspersky Free. Povratne informacije uporabnikov, kljub trditvam razvijalcev, da je ta izdelek eden najlažjih, kaže, da so zahteve nekoliko napihnjene. Za normalno namestitev in delovanje je potreben 920 Gb !!! prosti prostor na trdem disku, procesor z urno hitrostjo najmanj 1 GHz za Windows različico XP - 512 MB RAM-a, in za spremembe zgoraj - 1 in 2 GB za sisteme z 32-bitno oziroma 64-bitno. To je minimalno! Poleg tega mora biti platforma .NET Framework nameščena vsaj s četrto spremembo, različica programa Windows Installer pa ni nižja od 3,0.

Različica programske opreme

Če pogledate opis izdelka, ki je predstavljen na uradni spletni strani podjetja, ima tudi brezplačen program Kaspersky Free Antivirus številne omejitve, povezane s pomanjkanjem podpore za nekatere elemente programske opreme operacijskih sistemov. Zlasti vgrajen odjemalec VPN za zagotavljanje zaščite internetne povezave ima omejitev prometa 200 MB, kar povzroča zelo resne težave pri prenosu velikega števila datotek ali komponent, ki presegajo to omejitev.
Poleg tega je le delno podprtbrskalnik, Edge, ki je v deseti različici operacijskega sistema Windows zamenjal Internet Explorer (čeprav je tudi v sistemu, vendar privzeto ni uporabljen), in kategorizacijo Metro-aplikacij.

Kasacijska aktivacijska koda in njena uporaba

Na prvi pogled uporaba aktivacijske kode ni nič nenavadnega. To je kot naravna zaščita programske opreme pred nepooblaščeno uporabo. Toda! Najprej je bila licenca veljavna le 91 dni, zdaj pa ključ velja 1 leto.
Zdaj zanimivo in nenavadno. Kaspersky Anti-Virus free-modification je namenjen za namestitev, aktiviranje in uporabo izključno na ozemlju Rusije in Ukrajine. Zakaj je bila ta omejitev ugotovljena, je še vedno nejasno. Vendar pa so primerki iz Belorusije še vedno našli izhod iz trenutnih razmer, pri čemer so aktivirali proxy strežnike, ki spreminjajo zunanje IP-naslove računalnikov v ruski in ukrajinski. Da bi razširili zaščito (to je priložnost v programu) na zmožnosti celotnega paketa Internet Security, boste morali v module kupiti dodatne popravke in jih ponovno registrirati z novim ključem.

Neželeni učinki

In povsem nejasno je, zakaj paket izvaja programsko posodobitev podatkov za omejitev dela in posodobitev nekaterih nameščenih aplikacij samo iz paketa Kaspersky Free. Povratne informacije uporabnikov na forumih kažejo, da nekateri programi "odletijo" in sploh prenehajo delovati.
Še posebej je veliko pritožb v zvezi s priljubljenim spletnim brskalnikom Mozilla Firefox, ko se izda sporočilo o nezmožnostizagonska komponenta XPCOM. Toda aplikacija Thunderbird ne želi biti nameščena pod nobenim razlogom, vendar po popolni odstranitvi protivirusnega programa vse težave izginejo.
Nazadnje je eden od najpomembnejših problemov, da včasih iz neznanih razlogov Kaspersky Anti-Virus ni nameščen v sistemu, kljub izpolnjevanju vseh pogojev za konfiguracijo računalnika in lokacije uporabnika. Nekateri strokovnjaki menijo, da je to lahko posledica prisotnosti ali nepopolne odstranitve prejšnjega protivirusnega programa, kot tudi poškodbe samega operacijskega sistema (vendar razlog ni znan). Lahko poskusite obnoviti na spletu z vnosom dism /online /cleanup-image /restorehealth v ukazno konzolo, vendar je malo upanja.

Kaj imamo v praksi: pregledi uporabnikov

To je v bistvu protivirusni program Kaspersky Free. Povratne informacije uporabnikov na spletu, da ne omenjamo stranskih učinkov, razkriva drugo stran paketa. Kot smo že omenili, razvijalci program postavijo kot neresen dodatek. Toda glede na uporabnike, ki se izvajajo v času začetka sistema, preverijo prenesene komponente, ki povzročajo takšno obremenitev, da so mnogi le nadležni. Sam test traja veliko časa, tudi če ga primerjamo s programi, kot je Eset Smart Security.
Nazadnje, eden od globalnih problemov, ki jih uporabniki v nekaterih primerih imenujejo, da ni mogoče samodejno posodabljati protivirusnih baz podatkov, ko gre za ročno posodabljanje. Hkrati, tako iskanje kot postopekobnovitev poteka predolgo. In pogosto po osvežitvi testnega sistema, ki se je nehote ponovno vklopil. Zdi se, kot da ni nič strašnega, toda ko delate s pomembnim dokumentom ali prenašate zapleteno raven sodobne igre, sistem visi za vas za sto.

Ali naj namestim ta izdelek

Ali je vredno namestiti ta protivirusni program? Domneva se, da je za zagotovitev najlažjega zaščitnega paketa mogoče uporabiti tudi, če je vnesen aktivator ključa. V primeru močnejše zaščite to orodje ni primerno. Vendar pa razvijalci sami poudarjajo, da je ta brezplačna različica namenjena izključno za domačo uporabo, ne pa za poslovna omrežja v pisarnah in podjetjih. Torej pomislite na sebe, čeprav je jasno, da so slabosti paketa veliko več kot pluse.

Sorodne publikacije