Kaspersky Free: pregledi in ocene

Vsakdo potrebuje zmogljivo in natančno protivirusno zaščito. Ali se lahko znebite tistih, ki nimajo žepa? Ustanovitelj podjetja Kaspersky Lab meni, da je to nemogoče. Kaspersky Free, ki temelji na pregledih, ponuja vso moč škodljive programske opreme. Aplikacija ne stane ničesar in neodvisni protivirusni laboratoriji mu dajo odlične ocene.

Namestitev

Kot večina brezplačnih protivirusnih programov je Kaspersky Lab na voljo samo za nekomercialno uporabo. Popolna aktivacija zahteva ustvarjanje ali prijavo. Program namesti razširitve za priljubljene brskalnike. Protivirusni program sam posodobi podpisov v zbirki podatkov v ozadju, vendar ne bo preobremenjen za njihovo takojšnjo posodobitev.
Čeprav gre za preprost, poenostavljen izdelek, je pomembno, da uporabniki razumejo vse njegove funkcionalnosti. Zato se namestitev zaključi s preprostim ogledom glavnih vidikov programske opreme. Uporabniki to priložnost cenijo pozitivno, saj so jim pomagali, da so izvedeli za zaslonsko tipkovnico, ki je o obstoju niso uganili.


Glavno okno izgleda kot Kaspersky Internet Security, vendar z eno pomembno razliko. Prikazuje enakih 6 ikon kot v celotnem paketu: nadgradnje baze podatkov, prevzemi, varna plačila, zaščita zasebnosti, starševski nadzor in zaščita vseh naprav. V Kaspersky Free so vključene samo prve dve funkciji. Siva barva ikon krone označuje plačan dostop.

Kaspersky Free: preglediin ocene

Laboratoriji po vsem svetu si po svojih najboljših močeh prizadevajo oceniti varnostne programe in določiti, kateri so najbolj učinkoviti. To ni samo vprašanje skeniranja milijonov statičnih vzorcev zlonamerne programske opreme za odkrivanje odstotkov odkrivanja. Večina laboratorijev se ukvarja z ustvarjanjem testov, ki natančno simulirajo realne razmere, Kaspersky Free pa je glede na povratne informacije strokovnjakov skoraj vseh dosegel največ rezultatov.

Izjema je reaktivni in proaktivni test RAP Virus Bulletin, katerega rezultati so povprečni. Vendar pa se ne ujemajo vedno s podatki drugih raziskovalcev. Inženirji podjetja SE Labs najdejo zlonamerna spletna mesta z uporabo sistema za reprodukcijo spletnega prometa, da bi vse testirane izdelke izpostavili istemu omrežnemu napadu. Antivirusi prejmejo 5-stopenjsko certificiranje: AAA, AA, A, B in C. Kot AVG, Avast itd., Je izdelek Kaspersky Lab pokazal najučinkovitejše delovanje na ravni AAA. Ocena AV-primerjalnih podatkov je drugačna. Izdelki z najnižjo dovoljeno hitrostjo prejmejo standardno potrdilo, in tisti, ki delajo bolje, Advanced ali Advanced +. V zadnjih štirih testih je bil Kaspersky Lab ocenjen čim višje. Kot Bitfinder in Avira. AV-Test inštitut preizkusi uspeh antivirusnega programa, za katerega so značilni trije parametri: stopnja degradacije zmogljivosti, učinkovitost zaščite pred nevarno programsko opremo in število lažno pozitivnih rezultatov, ki zmanjšujejo uporabnost. Vsako merilo se ocenjuje po 6-stopenjski lestvici. Proizvod podjetja Kaspersky Lab je prejel 18, kot so Symantec, Trend Micro in Avira.
Večina laboratorijev poroča o svojih rezultatih v obliki certifikacijskih ravni ali točk. MRG-Effitas ali potrjuje učinkovitost protivirusne programske opreme ali ne, brez vmesnih položajev. V prvem preskusu pomanjkanje zanesljive zaščite vodi do okvare. V drugem - izdelek, popolnoma preprečuje vse napade, prejme potrdilo prve stopnje. Če pride do nekaterih napadov, jih antivirus popolnoma popravi pozneje kot drugi. Kaspersky Free je uspešno opravil prvi test. V drugem testu je pridobil certifikat 1. stopnje. To je edini izdelek, ki je uspel doseči tako visok rezultat. Končni rezultat, ki temelji na rezultatih vseh petih laboratorijev, je 98 od 10, kar doseže tudi Bitdefender. Avira izgleda še bolje, s popolnimi 10 točkami, vendar je to rezultat 3 od 5 testov. Preverili so ga vsi laboratoriji AVG in Bitdefender sta dobila 92 točk, kar tudi ni slabo.

Scan

Datotečni modul preveri podatke, ko dostopa do katerega koli procesa. Web Antivirus sledi sumljivim spletnim mestom in prenosom. Komponente za pošiljanje neposrednih sporočil in e-pošte preverijo nevarne priloge in sporočila o lažnem predstavljanju. Na zavihku "Zaščita" lahko izklopite meni z nastavitvami, vendar je najbolje, da ga vklopite. 10 komponent ni na voljo in jih boste morali plačati.

Popoln preskus sistema čistega standardnega preskusnega sistema traja pol ure. Glede na to, da je povprečni čas 45 minut, je to odličen rezultat. AVG in Bitdefender potrebujeta več kot eno uro, Avira Antivirus - več kot dve. Glede na preglede, Kaspersky Free, kot mnogi protivirusni izdelki, nazačetni pregled izvede optimizacijo, s katero se naknadno preverjanje istega sistema zaključi v 4 minutah.

Nastavitve

Teoretično mora zaščita odražati vse napade, ki se pojavijo po zaključku celotnega pregleda. Možno je tudi hitro ali popolno preverjanje vsak dan, tedensko, tedensko ali mesečno. Kaspersky bo privzeto opustil opozorilo po odkrivanju zlonamerne programske opreme, samodejno se bo spopadel z njo. Program privzeto ne posega v predmete, ki so verjetno, a niso nujno okuženi.

Testiranje Kaspersky Free: pregled ocen

Če želite zagnati test, preprosto odprite mapo z datotekami. Minimalni dostop do Raziskovalca Windows je dovolj za zagon Kaspersky Lab-a v realnem času. Glede na uporabniške ocene antivirus zdravi okužene datoteke z virusi in ponuja odstranitev zlonamerne programske opreme, ki ni virus. Nekateri vzorci so označeni kot "programska oprema, ki jo zlonamerni uporabniki lahko izkoristijo za ogrožanje vašega računalnika."
Po pregledih bo Kaspersky Anti-Virus prepoznal 57% okuženih datotek - tako kot Bitdefender. Po zagonu preostala aplikacija zazna skupno 79% vzorcev. Hkrati nekateri od njih uspejo zapustiti izvedljive sledi v testnem sistemu.
Druga preskusna metoda je uporaba kanala najnovejših URL-jev zlonamerne programske opreme, ki jih zagotavlja MRG-Effitas. Praviloma niso starejši od 1 dneva. Med testom Kaspersky Lab pregleduje širok razpon odzivov. V mnogih primerih se prikaže protivirusni programopozarja in prikaže opozorilno opozorilo o blokiranju sumljivega naslova. Antivirus tudi obljublja, da bo prepovedal prenos zakonite, vendar nevarne programske opreme. Poleg tega program priporoča blokiranje spletnih strani, ki vsebujejo promocijske programe. Kljub tej raznolikosti pa je preprečila prenos le 67% zlonamernih programov. Norton na primer zagotavlja 98% zaščite in Avira 95%.

Boj proti lažnemu predstavljanju

Enak mehanizem, ki omogoča brskalniku, da prejme internetne naslove z zlonamerno programsko opremo, prav tako ščiti pred lažnimi spletnimi mesti, ki poskušajo zajeti poverilnice. Potrebno je pozorno preučiti, katera vrsta zaščite je aktivna. Za zlonamerna spletna mesta z zlonamerno programsko opremo je opozorilo o nevarnem URL-ju, v primeru strani z lažnim predstavljanjem - o zasebnosti vaših osebnih podatkov. Lažno predstavljanje je bolj umetnost kot znanost, zato je lahko le relativna učinkovitost odkrivanja. Po ocenah je Kaspersky Free samo 1% slabši od Nortona in boljši od 80% konkurenčnih izdelkov. Antivirus deluje bolje kot zaščita vseh večjih brskalnikov. Morda to ni podvig, vendar več kot polovica sedanjih izdelkov ne more premagati vsaj enega izmed njih.

Več bonusov

Včasih proizvajalci protivirusnih programov omejijo svoje zmožnosti, hkrati pa ohranijo najboljše za plačane različice. Vendar pa obstajajo tisti, ki skupaj z brezplačno zaščito ponuja veliko dodatkov. Kot pri Bitdefenderju je zbiranje bonusnih možnosti brezplačnega protivirusnega programa Kaspersky Free, po ocenah, relativno majhno. Vnesete lahko geslaza uporabo tipkovnice na zaslonu, ne pušča nobene možnosti za keyloggerje, celo strojno opremo. Poleg tega je na voljo brezplačna VPN, omejena na 200 MB na dan. Zaradi pravičnosti je treba opozoriti, da tudi v celotnem sklopu velja ista omejitev. Brezplačna različica bonusnih funkcij dopolnjuje brezplačen sistem označevanja iskalnikov, ki označuje nevarne povezave in določa vrsto grožnje.

Kaj ne?

Kaspersky Free ima vse glavne protivirusne tehnologije, nekatere funkcije pa so aktivirane samo v plačani različici. Protivirusna programska oprema na primer ponuja zagon orodja Microsoft Windows Troubleshooter, vendar zahteva plačano nadgradnjo. Druge plačane funkcije vključujejo ustvarjanje zagonskega diska, čiščenje sledi dela na računalniku in na internetu, skeniranje za ranljivosti. Zonealarm Free Antivirus ima enake komponente, ki zagotavljajo varnost pri ravnanju z datotekami, pošto, spletno vsebino in takojšnje sporočanje, kot v plačani različici, vendar nobenega opazovalca sistema. Med možnostmi slednjega - povrnitev škodljive dejavnosti, vključno z virusom-epidemijo. Nazadnje, celovita protivirusna zaščita je razširila tehnično podporo po telefonu in v klepetu.

Ali mi lahko zaupam?

5. oktober 2015 The Wall Street Journal je poročal, da so hekerji, ki delajo za rusko vlado, ukradli dokumente s podrobnim opisom, kako ZDA napadajo tuja računalniška omrežja in varujejo notranje. Uporabili so program Kaspersky Anti-Virus za identifikacijo in zajemanje podatkov domaRačunalnik izvajalca NSA. Po podatkih The New York Timesa je te informacije prejela izraelska obveščevalna služba, ki je ugrabila ta program in gledala, kako ga ruski hekerji uporabljajo kot sredstvo za iskanje zaupnih informacij. WSJ je navedel, da ruski agenti iščejo dokumente pod žigom "Absolutely secret". Eugene Kaspersky, diplomant srednje šole KGB, je zanikal obtožbe o sodelovanju z rusko obveščevalno službo in dejal, da je protivirusna programska oprema preprosto opravila svoje delo: pri skeniranju je bila odkrita nova zlonamerna programska oprema, ki je bila poslana na analizo v oblake. Kljub temu strokovnjaki ne priporočajo opustitve protivirusne zaščite, saj se lahko enaka usoda zgodi tudi kateri koli uporabniški programski opremi.

Sorodne publikacije