Kako deluje protivirusen in katera programska oprema daje prednost

Informacijske varnosti katerega koli računalnika ali mobilnega sistema si ni mogoče predstavljati brez uporabe posebnih zaščitnih programskih izdelkov, imenovanih protivirusni. Doslej se je veliko razvilo, uporabniki pa se pogosto znajdejo v težki izbiri v korist določenega programa, ki bi lahko v celoti zagotovil zaščito. Da bi kar najbolje izkoristili to težavo, morate najprej imeti vsaj osnovno znanje o tem, kako deluje protivirusni program. Oglejmo si temeljna načela organiziranja varnostnega sistema na računalniku ali mobilni napravi in ​​natančno ugotovite, katera merila naj se ujemajo z antivirusom, ki naj bi bil nameščen na napravi.


Kako deluje protivirusno: splošna načela

Glede osnovnih smeri zagotavljanja integrirane zaščite za katero koli računalniško napravo, je treba jasno razumeti, da se različni varnostni moduli različno odzivajo na morebitne grožnje, saj je v našem času med njimi ni mogoče najti le tako rekoč čistih virusov, ki poškodujejo operacijski sistem, ki je shranjen na trdem disku, in odstranljivo opremo, ki je nameščena na izmenljivem mediju, in celotno kategorijo programčkov, kot so trojanski konji, vohunska programska oprema, keyloggers ali adware Abdi ni virus, ampak se nanašajo na neželeno programsko opremo.
Če pa razumete, kako deluje antivirus glede na glavne vrstenevarnosti, je mogoče razlikovati več osnovnih načel, s katerimi se izvaja njihovo odkrivanje:
 • analiza podpisov;
 • hevristična definicija (vedenjska analiza);
 • Primerjava kontrolnih vsot;
 • analiza groženj na ravni požarnega zidu.
 • Prva tehnika je najpogostejša in temelji na primerjanju podpisov (struktur) sumljivih predmetov s tistimi, ki so shranjeni v antivirusnih bazah. Zato je treba te podatkovne zbirke posodabljati, posodobitev pa navadno samodejno izvede protivirusni program. Način podpisnika vam omogoča, da pravočasno spremljate pojav znanih virusov v sistemu, vendar se zelo pogosto izkaže, da je popolnoma neučinkovit, ko poskušate prepoznati neznane in nove grožnje.


  V tem primeru začne delovati druga tehnika. Kako deluje antivirus v tej situaciji? Preprosto spremlja zagon nekaterih programov ali datotek (zlasti tistih, ki se začnejo s sistemom) z analiziranjem njihovega vedenja. Če je v procesu zagona nekaj sumljivega, protivirusni program zazna takšno komponento kot potencialno nevarni okuženi predmet. Prednost metode je v tem, da lahko zazna nove grožnje, toda med pomanjkljivostmi se glavna stvar šteje za napačne, tudi če poskušate zagnati nekaj uradnih. Metoda primerjanja kontrolnih vsot se pogosto uporablja v primerih, ko virusni programčki poskušajo zamenjati sistemske elemente ali programske datoteke s svojimi komponentami, ki vsebujejo zlonamerno kodo. Nazadnje, uporaba požarnih zidov je dokaj razširjena(požarni zidovi), neprestano sledijo dohodnemu in odhodnemu prometu ob prisotnosti omrežnih povezav in aktivnemu dostopu do interneta. Prav tako omogoča pravočasno zaznavanje ovir na način, da bi teoretično virus ali grožnja lahko prodrla v sistem in povzročila neželena dejanja, poškodovala pomembne datoteke OS ali poškodovala uporabniške podatke. Najbolj nevarne so vse vrste šifriranja virusov in izsiljevalci, ki lahko datoteke popolnoma izkrivljajo.
  Nazadnje pa si poglejmo, kako antivirusni program deluje v luči najnovejšega razvoja računalnika. V zadnjem času se vse pogosteje uporabljajo tehnologije oblakov v obliki tako imenovanih »peskovnikov«, v katerih se sumljive datoteke, ki jih dobijo z interneta, omrežnih okolij ali jih kopirajo na trdi disk iz izmenljivega medija, pošljejo v analizo brez fizičnega shranjevanja v računalniškem sistemu.

  Zakaj nekateri antivirusi preskočijo grožnje?

  Ker antivirus zazna virus, je to malo. Zdaj je vredno preučiti slabosti rednih varnostnih programov. Še posebej, govorimo o različnih oglaševanje applets, ki so pred kratkim poplavljena interneta. Torej, zakaj se pri tej distribuciji nekateri prosti antivirusi ne odzivajo nanje? Ampak samo zato, ker imajo večina teh appletov varnostne certifikate in digitalne podpise razvijalca ali založnika. Antivirus je dovolj, da prepozna programsko opremo. Konec koncev, sprememba začetnih strani in iskalnikov v brskalnikih antivirusnih skenerjev ne reagira! Tukaj morate sami odpraviti grožnjo.

  Kateri antivirus je boljši za "Windsor"?

  Kar zadeva prednosti izbire zaščitne programske opreme, je zelo težko identificirati en sam programski izdelek, ki bi bil najboljši za vse parametre.
  Vendar pa večina strokovnjakov priporoča, da se namestijo le plačani izdelki programske opreme, saj brezplačne protivirusne ali analogno plačane aplikacije pogosto ne zagotavljajo ustrezne ravni zaščite, nekatere pa so skrajšane. Če pogledate ocene takšnih, lahko prednost ponudite protivirusnim programom podjetja Kaspersky Lab, ESET, Kaspersky, Dr. Splet, F-Secure, Professional ali napredne spremembe Avast, Avira, AVAST ali Famous Bitdefender.
  Med brezplačnim protivirusnim programom, opremljenim s "peskovniki", se vedno bolj priporoča zanimiv Panda Cloud branilec.

  Protivirusna programska oprema za Android

  Če govorimo o protivirusnem programu Android, je tu tudi vse preprosto. Na splošno, skoraj vsi znani razvijalci varnosti so pred kratkim ustvarili, skupaj s stacionarnimi aplikacijami, in njihove analogi za mobilne sisteme, tako da izberejo za sebe nekaj primernega dela ne bo.
  Na seznam lahko dodate še en primer protivirusnega programa McAfee, CM Security ali 360 Internet Security, ki brez razloga tekmujejo z uglednimi blagovnimi znamkami.

  Kratke informacije o odstranitvi oglaševalskih virusov

  Zdaj na kratko o odstranitvi reklamnih programčkov, ki jih je zaščita prezrla. Splošni postopek je naslednji:
 • Določite ime virusa na spremenjeni začetni strani ali iskalniku;
 • odstranite program vrazdelek programov in komponent ali na seznamu razširitev brskalnika;
 • so opuščena ročno iz vseh preostalih registrskih ključev in datotek na disku z vprašanjem za ime oddaljenega programčka;
 • preverite bližnjico brskalnika za prisotnost v polju vrste objektov vseh vrst referenc ali povezav po imenu zagonske datoteke brskalnika z razširitvijo EXE.
 • Opomba: če program ni izbrisan ali ni na seznamu, najprej izbrišite zapise v registru in se znebite vsega drugega. Nekatere vrste groženj vrste oglasov lahko zaznajo ciljne aplikacije, kot je AdwCleaner. V primeru odstranitve obstoječih aplikacij je najbolje, da uporabite uninstallers (iObit Uninstaller ali Revo Uninstaller), da ohranite ravnotežje čisto.

  Zaključek

  Tukaj je kratek povzetek vseh osnovnih načel delovanja protivirusne programske opreme in izbire protivirusnega programa, ki ustreza vašim potrebam po vseh merilih. Kot varnostne nasvete lahko dodate naslednje:
 • Namestite samo izdajatelje, ki so preverjeni z virusom (lahko tudi trajno aktivirate shareware z uporabo prosto distribuiranih licenčnih ključev);
 • pazi na trenutno stanje antivirusnih baz podatkov (zlasti pri uporabi prenosnih skenerjev);
 • Ne prezrite opozorila o protivirusnih programih in ne prekoračite povezav do namerno nevarnih strani na internetu;
 • Ne nameščajte programov, prenesenih iz dvomljivih virov ali predstavljenih kot pirat inZbirke po meri, neznanega izvora;
 • takoj, ko opazijo prve znake prisotnosti virusa v sistemu, nemudoma sprejmejo ukrepe za njegovo nevtralizacijo;
 • Najmanj enkrat na mesec preverite, ali je sistem ogrožen (bolje je to tedensko).
 • Sorodne publikacije