Šolski algoritemski jezik: namen, pravila, ukazi. Koncept algoritemskega jezika

Navodila so najpogosteje zapisana kot zapis v algoritmičnem jeziku. To je potrebno za natančne predpise vseh korakov in njihovo izvedbo. Obstajajo očitne razlike med šolskim algoritmičnim jezikom in programskimi jeziki. Praviloma kot umetnik v prvi različici, ne le računalnik, ampak tudi druga naprava, ki lahko opravlja delo. Vsak program, napisan v algoritmičnem jeziku, ni nujno, da se opravi s tehniko. Izvajanje vseh navodil v praksi je čisto ločeno vprašanje. V nadaljevanju bomo obravnavali opis algoritma v algoritemskem jeziku. To vam bo pomagalo razumeti napravo tega sistema.


Študij v šoli

Šole pogosto preučujejo algoritemski jezik, najbolj znan kot izobraževalni. Postala je razširjena zaradi dejstva, da uporablja najbolj razumljivo za vsakega študenta te besede. Podoben jezik z rusko skladnjo je bil uveden že davno, in sicer sredi osemdesetih let. Uporabili so jo kot podlago za študente in jih učijo brez računalniškega tečaja računalništva. Ta jezik je bil objavljen leta 1985 v enem od učbenikov. Tudi večkrat je bil natisnjen in za posebne knjige, ki naj bi študirali v 9. in 10. razredu. Celotna izdaja publikacije je bila 7 milijonov izvodov.

Zaporedje zapisa algoritma

Najprej je treba napisati kombinacijo črk ALG. Naslednje je ime algoritma. Potem je po MRP potrebnoopisati vrsto ukazov. Operater KOON pomeni konec programa.


Opis algoritma v algoritemskem jeziku: ALG Podjetje POF zavrti za 90 stopinj v levo KOH Pri pisanju je treba ključne besede poudariti ali poudariti v krepkem tisku. Da bi določili logične bloke, je treba uporabiti alinee, pri prisotnosti začetnih in končnih parov pa je treba uporabiti navpično funkcijo, ki označuje povezavo.

Sestava algoritmov

Za pripravo novih navodil lahko uporabite stare zapise. Ta navodila se imenujejo pomoč. Podoben algoritem je lahko katerikoli od zgoraj opisanih, sestavljen prej. Prav tako je verjetno, da bo v tem sistemu uporabljen dodatni algoritem, ki je sam prejel napotitve na pomožne sisteme. Pogosto je pri izdelavi priročnika potrebno uporabiti le en algoritem kot dodaten. Zato so zapisi pogosto lahko zapleteni in okorni. Vendar je vredno omeniti, da je zmožnost napotitve lažja od ponovnega zapisovanja istih vnosov večkrat. Zato se v praksi pogosto uporablja standardni pomožni algoritem, ki je konstantno podrejen uporabniku. Navodilo ima lahko napotilo bodisi k sebi bodisi k kateremkoli drugemu. Ukazi algoritemskega jezika so namenjeni takim dejanjem. Ta navodila se imenujejo rekurzivna. Ukaz povezovanja z njo je v samem sistemu. Ta rekurzija je enostavna.Posredna se upošteva, kadar se klic algoritma pojavi v katerem koli drugem pomožnem navodilu.
Algoritmi z določenim vrstnim redom ukazov se lahko nenehno spreminjajo glede na rezultate izvajanja posebnih delov programa. Takšni sistemi se imenujejo razvejitev. Za njihovo izdelavo morate uporabiti posebno vejo podružnice. Ima skrajšan in popoln vzorec pisanja. Pogosto obstajajo ciklični algoritmi, ki večkrat izvajajo posebne ukaze.

E-delavnica

Da bi izboljšali proučevanje teorije slovničnega jezika, so strokovnjaki strojne opreme MSU leta 1985 ustvarili poseben prevajalnik. Prejel je naslov "E-delavnica". Omogoča vnos, urejanje in izvajanje programov. Naslednje leto je izšla določena skupina izvajalcev. To so roboti, risar, dvojnik, notranjost. To je omogočilo enostavno in enostavno izvajanje algoritmov. Ta prevajalnik je prejel veliko distribucijo, uporabljen na nekaterih računalnikih. Ta programski jezik se že nekaj časa izpopolnjuje in spreminja. Leta 1990 se je v učbeniku pojavila njegova kasnejša različica.

Idol

Dandanes je šolski algoritemski jezik doživel svoj drugi rojstvo, potem ko je razvil poseben paket "Idol" za Windows in Linux. Sistem deluje z več izvajalci. Klasična med njimi je "Robot", "Draw". Ta paket je del namestitvene datoteke šole Linux School. Ta sistem je bil posebenOblikoval jo je Ruska akademija znanosti. Razdeljen je brezplačno in brezplačno. Zadnjih nekaj let se aktivno predlaga, da se jezik uporablja v EDI kot eno od vrst vprašanj.

Imenovanje jezika

Algoritemski jezik se uporablja za reševanje precej velikega obsega nalog. Primerna je za obvladovanje matematičnih in vaj iz drugih predmetov. Opozoriti je treba, da se uporablja tudi za enostavnejšo študijo študentov podobnih tem.

Razlike med strojnimi in algoritmičnimi jeziki

Najbolj znani predstavnik strojno odvisnih jezikov je zbirnik. Med programiranjem na njem mora oseba jasno povedati prevajalcu preko posebnih operaterjev, katere pomnilniške celice je treba zapolniti ali premakniti. Ker je skladnja "Asembler" čim bližje računalniški obliki zapisa, jo je težko preučiti. Zato se algoritemski jezik poučuje na šoli, pa tudi na začetku programiranja za prvo leto visokošolskega izobraževanja.

Standardne funkcije

Algoritemski jezik ima posebne standardne funkcije, ki so prejele status "vdelanega". Zahvaljujoč jim, da lahko preprosto napišete veliko operacij s številkami in izrazi, ne da bi izvajali rutinske zapise. Program v algoritmičnem jeziku je dokaj preprost. Uveljavljene funkcije vam omogočajo izračun kvadratnega korena, logaritmov, modula itd. Najbolj priljubljene vgrajene metode so:
  • absolutni modul abs (X);
  • Koren kvadratni kvadrat (X);
  • naravni in decimalni logaritmi ln (X), lg (X);
  • minimalni in maksimalni min (X, Y), max (X, Y);
  • trigonometrične funkcije sin (X), cos (X), tg (X), ctg (X).
  • Zaradi tega bo lahko vsak programer ali le oseba, ki se uči delati z algoritmičnim jezikom, zlahka napisati matematični problem, ne da bi uporabil izum kolesa. Zato je treba opozoriti, da je ta jezik zelo priročen. Je lahko razumljiva in tudi zaznavna. Ni nič neredno uveden v šolski kurikulum. Šolski otroci so veseli, da ga lahko preučijo.

    Sorodne publikacije