Tabela zmogljivosti procesorja: od proračuna do vrhunskih modelov

V okviru pregleda, ki ga obravnavate, bomo upoštevali dejansko tabelo uspešnosti procesorjev podjetij "Intel" in "AMD". To so do sedaj vodilni proizvajalci računalniške opreme. Na voljo bo tudi seznam aktualnih nalog za vsako družino procesorjev. Te informacije bodo potencialnemu kupcu omogočile, da določi najbolj optimalno spremembo mikroprocesorja za nov računalnik.

Naprave ekonomskega razreda
Tabela zmogljivosti procesorja se začne s serijo APU čipov in Athlon iz AMD in Celeron in Pentium iz Intela. To je najbolj cenovno ugodna CPU. Njihove hitrosti so dovolj za izvedbo najenostavnejše programske kode. Ti čipi vsebujejo 2-4 računalniških modulov, ki delujejo pri zelo nizkih taktnih hitrostih. Tudi njihov cache pomnilnik je minimalen. Zato se taki modeli čipov najbolj optimalno uporabljajo pri sestavljanju pisarniškega računalnika. To pomeni, da so računalniški sistemi, ki temeljijo na njih, popolnoma primerni za obdelavo besedil, predvajanje multimedijskih vsebin, ogledovanje spletnih vsebin in tudi za najbolj preproste igre na takšni strojni opremi.

Mikroprocesorji začetne ravni

Tabela zmogljivosti procesorja v tem segmentu vključuje samo dve družini. Eden od njih je i3 podjetja Intel. In drugi - Ryzen 3 iz "AMD". Te spremembe čipov imajo štiri module programske kode in delujejo dovolj dobrovisoke hitrosti. Tudi velikost predpomnilnika je v tem primeru znatno povečana. Zato so taki mikroprocesorji že primerni za izvajanje bolj zahtevnih nalog, ki jih je mogoče pripisati zahtevnim igračam in grafičnim paketom.


Čipi srednjega razreda

Kot pri vhodni CPU, ki vključuje dve družini procesorjev, tabelo uspešnosti. Intelova ocena računalniških naprav v tem primeru vključuje rešitev serije i5, ki so sposobni dinamično krmiliti časovne frekvence v procesu delovanja in so opremljeni s šestimi računalniškimi jedri. Podobne specifikacije so konkurenčne računalniške naprave iz "AMD", ki pripadajo seriji Ryzen 5. Samo v drugem primeru imajo vsi čipi odklenjeni množitelj. Zato jih je mogoče razpršiti in povečati hitrost računalnika kot celote. Poleg tega je njihova cena veliko nižja. Posledično so AMD-jevi čipi sedaj zelo prepričljivi v vseh segmentih cen. Intelove procesorje imajo seveda večjo učinkovitost pri večini testov, vendar je njihova cena visoka. Zato se je povpraševanje po njih v zadnjem času bistveno zmanjšalo.

Bonusne naprave

Zdaj pa upoštevajmo v segmentu najbolj učinkovitih čipov tabelo zmogljivosti procesorja. Intel v tem primeru predstavljajo rešitve družine i7, ki so opremljene s 6 računalniškimi moduli in podpirajo tehnologijo logičnega multiproblema NT. Tudi ti čipi uravnavajo delovno frekvenco. Poleg tega so opremljeni s povečano velikostjo predpomnilnika. Vse to omogoča takšne mikroprocesorjekažejo visoko raven učinkovitosti. Nasprotno pa ima AMD vrsto procesorjev Ryzen 7. Ključna razlika je povečano število računalniških modulov do 8 kosov. Prav tako so vsi takšni procesorji, kot so mlajše rešitve skupine Ryzen 5, opremljeni z odklenjenim množiteljem in imajo nižje stroške kot i7. Zato so v tem trenutku in bolje kupiti.

Končni rezultati za namizne sisteme

Končna tabela zmogljivosti procesorja, ki temelji na zgornjih podatkih, ima naslednjo obliko.NishaIntel"AMD"Približen seznam nalog1.Proračun

)

Celeron, PentiumA-serija, AthlonPisarniški paketi, brskalnik, multimedijske vsebine in najbolj preproste igreZačetnoi3


71) Ryzen 3Igre, razvoj preprostih programov, kodiranje multimedijskih vsebin v nizki kakovosti3.


)
Povprečjei5Ryzen 5Visokokakovostne igre, grafični paketi, razvoj povprečne kompleksnosti pripomočkov in programov, video pretvorba v povprečni kakovosti4.i7Ryzen 7) Igre z najvišjo kakovostjo in podrobnostmi, strežniška programska oprema, multimedijska postaja za transkodiranje datotek, razvoj zelo zapletenih programskih paketov

Mobilni čipi

Merilo uspešnosti za mobilne procesorje je identično tistim, ki so bile predhodno na voljo za namizja. Najbolj produktivni prenosni računalniki temeljijo na seriji CPE Celeron, Pentium, Athlon in A-series. Nekoliko višjo zmogljivost zagotavljajo mikroprocesorji i3 in Ryzen 3. V tej hierarhiji so še višji CPU i5 in Ryzen 5. Največjo hitrost zagotavljajo čipi i7 in Ryzen 7.

Sklep

V tem majhnem pregledu je bila trenutno izdelana dejanska tabela uspešnosti procesorja. In tako za namizna in za prenosne računalnike. Kot je bilo že navedeno, so te informacije najbolj zanimive za kupce novih računalnikov in jim bodo omogočile, da bodo pravilno izbrale nov računalniški sistem.

Sorodne publikacije