Retuširanje je obdelava in obdelava fotografij. Vrste retuš

Pojav digitalnih slik, kot veste, je korenito spremenil zaznavanje meja možnosti za obdelavo fotografij, to je retuširanje. V najširšem smislu je retuširanje vsak poseg v izvirno različico fotografije, da bi jo izboljšali in rešili estetske in umetniške naloge. "Photoshop", še posebej v povezavi z grafično tablico, daje bogate priložnosti za takšen popravek.

Kot del tega majhnega članka se bomo na kratko osredotočili na glavne vrste retuširanja fotografij in cilje, ki jih zasleduje.

Izboljšanje kakovosti slike

Prvič, retuša je izboljšanje kakovosti slike kot celote. Recimo, da je povečanje kontrasta, barvna korekcija ali nasičenost barve. To je mogoče storiti za različne namene. Pri obdelavi krajinske slike lahko dosežete maksimalno ujemanje fotografskih vtisov s tem, kar je videl. Krepitev kontrasta urbane krajine bo omogočila njegovo grafiko, poudarila in poudarila igro svetlobnih in senčnih arhitekturnih podrobnosti. Barvna korekcija portreta bo še posebej pripomogla k bolj naravni barvi obraza.


Odstranitev nepotrebnih podrobnosti

Drugič, retuširanje je fotografsko delo, namenjeno izboljšanju modela. Na primer, mojstri se pogosto soočajo z odpravo napak ali napak osebe: brazgotine, gube, pege ali akne. Retouchejev portret je lahko tudi njegova umetniška preobrazba: poudarjanje gostote trepalnic, sijaj očesa. Izboljšava sencobraz lahko poudari ali popravi ovalni obraz, obliko nosu, popravi napake, ni zelo uspešna razsvetljava.


Pri takšni obdelavi je pogosto potrebna fotografiranje krajine in notranja fotografija. Na primer, dojemanje estetike mestnega templja lahko ovira žice, v tem primeru se odstranijo z retuširanjem ali pa so manj opazne. Na uspešni celotni družini ali poročni sliki lahko moti okvaro ozadja ali podloge, ali neustrezno v podrobnosti okvirja (smeti, levo nekoga prtiček, otroški dlak dlake, madež na oblačilih, itd). Takšne slabosti se ponavadi enostavno odstranijo z retuširanjem fotografij.

Obnova starih fotografij

Nazadnje, retuširanje je vrsta ukrepov, namenjenih obnavljanju starih fotografij. Pogosto skrbno hranijo v družini, slika je še vedno prekrita z praskami, sledovi mokrenja. In na kartah, ki so preživele več gibov in shranjene v neustreznih pogojih, se lahko pojavijo gube. Enako velja za fotografije iz starih negativov. Film je zelo krhek material in najmanjša praska obrne velik trak, brezupno pa pokvari posnetek.

Faze in načini obnove

Delo s starimi fotografijami, njihova obnova je boleča, pogosto zelo dolga, vendar zelo hvaležna. Vključuje naslednje korake:
  • popravek slike kot celote (prilagajanje svetlosti in kontrasta, korekcija barve, izbira tona itd.);
  • poravnavanje velikih madežev (sledi gub, prask, vplivov vlage,plesen Ena velika zanka na sredini splošno dobro ohranjenega posnetka lahko moti njeno dojemanje, upa, da ga pokvari. Praviloma se takšna retuša v "Photoshopu" izvaja ročno s kloniranjem obstoječe in natančne obnove pokvarjenih fragmentov;
  • izravnavanje majhnih madežev in prask. Pogosto se uporabljajo nejasna orodja ali samodejni filtri, prek katerih se preskoči celotna slika ali njeni fragmenti (na primer ozadje ali del garderobe);
  • ročno izboljšanje posameznih podrobnosti fotografije. Na primer, v skupinski fotografiji so lahko obrazi ljudi, ki niso v fokusu, slabo prepoznavni zaradi zamegljenosti riža ali jasnosti. V tem primeru retušer selektivno prizadene posamezne fragmente z orodjem za zatemnitev ali osvetljevanje, tako da obnovi obrazne poteze in postane prepoznavno. Pogosto je za te namene potrebno dokončati podobo;

  • korekcija geometrije okvirja, korekcija perspektive, kršitev perspektive. Amaterske fotografije zelo pogosto zapomnijo zelo pomembne dogodke ali dolgo izgubljene resničnosti, vendar izkrivljajo resničnost. Na primer, fotografija iz neuspele perspektive izgubljenega arhitekturnega spomenika lahko daje napačno predstavo o njeni geometriji in videzu. V tem primeru lahko retuširanje maksimira te napake (preoblikovanje slike).
  • Te iste težave se pogosto pojavijo pri fotografiranju slik (fotografij, slik). Napačna lokacija napraveravnina ali nezmožnost pravilnega okvirja lahko povzroči nastanek obetov, bleščanje stekla itd. Vse to je mogoče popraviti tudi z retuširanjem. Tako retuširanje rešuje več nalog motenj v izhodni slikovni datoteki in omogoča delo tako na vsebini slike kot na njeni kakovosti in estetiki.

    Sorodne publikacije