Kaj je miš? Računalniška miška: pogledi, opis, prilagajanje

Skoraj vsi uporabniki stacionarnih računalnikov pri vsakodnevnem delu uporabljajo katero koli miško za izvajanje kakršnih koli operacij. Lastniki prenosnih računalnikov prepogosto obrnejo na to napravo, saj je sledilna ploščica nekoliko neprijetna. Vendar pa poglejmo, kaj je miš v splošnem pomenu in kakšne vrste takšnih naprav so bile razvite in so zdaj na trgu. In za začetek se bomo obrnili na spoštovane informacijske vire, ki predstavljajo opis z uporabo tehničnih izrazov, nato pa bomo nadaljevali s preprostejšo obravnavo vprašanja.

Kaj je miška

Na podlagi uradnih informacij, ki jih zagotavljajo številne računalniške izdaje, miš predstavlja univerzalni manipulator, ki je zasnovan za nadzor grafičnega vmesnika operacijskega sistema in izvajanje skoraj vseh znanih operacij na podlagi povezave kurzorju na zaslonu računalniškega monitorja.


Načelo nadzora je premikanje podloge za miško nad mizo ali na katero koli drugo površino (to je mogoče storiti z napravami, za katere se blazinica ne zahteva). Informacije o odmiku ali trenutni lokaciji se prenašajo z operacijskim sistemom ali aplikacijo, kar povzroči ustrezen odziv na določena dejanja (na primer prikaz dodatnih menijev ali seznamov, ki jih je mogoče razmestiti). Toda zasnova naprave zagotavlja tudi prisotnost posebnih gumbov, ki so odgovorni za izbiro določenega dejanja. Ko uporabljate standardne nastavitve zaOdpiranje datotek ali programov je zagotovljeno z dvojnim klikom na levi gumb, da izberete predmet ali aktivirate vmesnik - en, za dostop do kontekstnega menija - z enim klikom z desnim gumbom. Vendar to velja samo za klasične modele. Danes je na trgu takšne opreme mogoče najti veliko modelov, ki so bistveno drugačni tako v konstruktivni odločitvi kot v skladu z načeli delovanja. Oživimo jih ločeno.

Malo zgodovine

Prvič, kar je bila miš, je začela govoriti leta 1968, ko je bila predstavljena na razstavi interaktivnih naprav v Kaliforniji. Malo pozneje, leta 1981, je miška uradno vnesla standardni nabor naprav, ki so bile opremljene z mini računalniki Xerox serije 8010.

Malo kasneje je postal sestavni del periferije Appleovih računalnikov in šele nato je z miško začel dopolnjevati IBM-kompatibilne računalniške sisteme. Od takrat je manipulator trdno vstopil v življenje vseh uporabnikov, čeprav je doživel številne spremembe in nenehno uvaja inovacije v smislu konstruktivnih rešitev, načel delovanja, upravljanja, izvedenih dejanj in naprednih funkcij.

Glavni tipi manipulatorjev po načelu delovanja

Miška je sprva predvidela zasnovo neposrednega pogona, sestavljeno iz dveh pravokotno razporejenih koles, ki sta omogočali gibanje v različnih smereh, ne glede na kot.
Kasneje, naprave, ki temeljijo na vožnji s kroglico, pri kateri je glavno vlogo imela kovinska gumijasta rokavica,Omogoča boljšo oprijemljivost na površino podloge za miško. Naslednje generacije so postale naprave, opremljene s kontaktnim dajalnikom (tekstolitni disk) s tremi kontakti na jasnih kovinskih poteh. Končno so nastali optični miši na osnovi ene svetlobe in dveh fotodiod. Optične naprave so postale najbolj razširjene in priljubljene med uporabniki. V svoji klasifikaciji lahko ločimo naslednje modele:
 • miška z matričnim senzorjem;
 • laserske miške;
 • indukcijske miši;
 • giroskopske miši.
 • Posebno pozornost je treba posvetiti žiroskopski vrsti naprave. Sposobni so nadzorovati ne samo pri premikanju po površini, temveč tudi v navpičnem položaju v prostoru.

  Vrste povezovalnih palic

  Kaj je miš, nekateri se rešijo. Zdaj pa poglejmo, kako se takšni manipulatorji povezujejo z računalniškimi sistemi. Sprva je bil narejen poseben vhod za povezavo z računalnikom na matični plošči, miš pa je bil povezan s pomočjo kabla s posebnim vtičem tipa tulipan.
  S prihodom USB vmesnikov so bili uporabljeni manipulatorji, ki so se z računalniki povezali natanko preko njih. Končno pa so obstajale brezžične naprave, ki pa so dejansko USB miška, saj uporabljajo poseben senzor ali preprogo za tablični računalnik, ki se povezuje samo prek USB vrat. Nekaj ​​let kasneje so bile uporabljene naprave na osnovi Bluetooth modulov. In to je zagotovo brezžična miška.

  Osnovni in dodatni gumbimouse

  Zdaj nekaj besed o osnovnih elementih katerega koli takega manipulatorja. Naenkrat se je Apple odločil, da je za upravljanje vmesnika obstajal samo en gumb, tako da je bil dolgo časa osredotočen na take naprave. Potem se je izkazalo, da en gumb očitno ni dovolj, in računalniški svet se je preklopil na napravo z dvema in tremi tipkami. Kljub temu je kmalu postalo jasno, da to ni dovolj. Tako so bili na primer posebej priljubljeni modeli z dodatnimi gumbi za nadzor glasnosti. In seveda je bilo kolo za pomikanje, ki je olajšalo gibanje po zaslonu.

  Dodatne kontrole

  Zasnova miške USB, ki se nenehno izboljšuje s katerim koli drugim tipom. In tukaj se v ospredje postavljajo posebnosti uporabe manipulatorja.
  Na primer, igralne miške, poleg dodatnih gumbov, so lahko opremljene tudi z mini-palicami, sledilnimi kroglicami, tipkami za programiranje in senzorskimi trakovi, kar je v nekem smislu analogno običajni sledilni ploščici, ki je nameščena na prenosnih računalnikih. Da, in samo kolesce za pomikanje je začelo izvajati dvojno funkcijo. Poleg tega se lahko premikajo gor /dol, ko ga pritisnete, deluje kot povprečna tipka s tremi tipkami.

  Osnovne nastavitve miške v operacijskem sistemu Windows

  To je pomembno vprašanje. Zdaj pa poglejmo, kako je miška konfigurirana v sistemih Windows. Za to morate uporabiti ustrezen razdelek "Nadzorne plošče".
  Nastavitvedovolj je. Vse je odvisno od vrste povezave naprave. Toda miš v sistemu Windows se praviloma konfigurira na treh glavnih karticah, ki vsebujejo gumbe, možnosti kolesa in kazalca. Prilagodite lahko občutljivost, hitrost gibanja po zaslonu, spremenite usmerjenost gumbov, izberete vrsto kazalcev za katero koli operacijo, ki jo želite izvesti, določite število vrstic, ki jih želite premakniti, pri pomikanju uporabite dodatne vizualne učinke, kot je zaključni odtis in drugo. Na splošno prilagoditev miške, tudi pri nepripravljenem uporabniku, ne zahteva posebnih težav. Privzetih nastavitev običajno ni mogoče spremeniti.

  Namesto naknadne besede

  Tukaj je kratek opis in vse o miški kot eni od komponent računalniškega sistema. Kar se tiče praktične uporabe na stacionarnih osebnih računalnikih, ne more brez nje, vendar pa lastniki prenosnih računalnikov, ki imajo sledilno ploščico ali opremljene z monitorji, kot je zaslon na dotik, lahko zavrnejo priključitev na računalniški sistem. In vendar, kljub takšnim novostim, kot je element nadzora miške še vedno priljubljen in priljubljen.

  Sorodne publikacije