Petabajt - koliko je?

Za natančno dojemanje zunanjega sveta je človek pripravil sistem meritev. Naučili smo se meriti težo, hitrost, dolžino in druge značilnosti. Z razvojem računalniške tehnologije smo spoznali še več informacij. Zdaj se je njegovo število povečalo na takšno raven, da je potrebna enota, kot je petabajt, za merjenje volumna. Koliko to naredi in poskušali bomo razumeti.

Petabajt - koliko je?

Da bi odgovorili na to vprašanje, takoj ugotovimo, da govorimo o količini obdelanih ali shranjenih informacij. Najpogosteje uporabljena enota v našem dnevu je gigabajt.


Velikost fizičnih pomnilniških medijev, kot so bliskovni pogoni in računalniški trdi diski, je navedena v teh enotah. Pravilno vprašanje bi bilo tako: "Petabajt je, koliko gigabajtov informacij?". Številka je dovolj velika, da je 1048576 GB ali 1024 TB (terabajt).

Informacije v fizičnem obsegu

Dobljena številka v gigabajtih je seveda presenetljiva in celo daje nekaj vizualnega prikaza, vendar še vedno izgleda abstraktno. Tako je že uredila osebo, da potrebuje vse, od primerjave, do razumevanja in vizualizacije. Prav tako je to mogoče pripisati količini informacij, vključenih v petabajt. Koliko je to lahko v materialni obliki, na primer v istih knjigah? Navsezadnje je velikost knjige vsakomur jasna. Poskusimo izračunati in odgovoriti na to vprašanje. Predpostavlja se, da besedilna stran vsebuje približno 25 tisoč znakov. Tako je knjiga 400strani bodo vsebovale 1 megabajt informacij. Nato bi morala knjižnica z enim gigabajtom vsebovati 1024 knjig. Z množenjem znanih vrednot dobimo več kot milijardo knjig. Za primerjavo, sklad najbolj znanih v državi knjižnice, poimenovan po Leninu, je le okoli 50 milijonov izvodov. Tako imamo skoraj 22 takih knjižnic, zbranih v en petabajt.


Koliko bo na zasedenem območju? Skladišče knjižnice je 85 hektarjev. Dvaindvajset takšnih stavb bo zavzemalo površino 187 hektarjev zemlje. Precej primerljiva s Kneževino Monako, ki zavzema le 202 hektarja.

Obseg podatkov na internetu

Zdaj, ko razmišljamo o tem, kaj in koliko petabajtov podatkov v fizično dimenzijah prostora, bomo lahko že predstavljate količin predelanih informacij na internetu. Statistični podatki Cisco Systems nam omogočajo, da pogledamo te številke in so impresivne. Skupne e-poštni prometa in spletne strani je 260 PB na dan, v času, ko lahko človeški možgani ohranijo samo 1 PB za življenje in v idealnih pogojih. To sproža vprašanja o tem, kaj storiti s to ogromen pretok informacij, kako ravnati in kako uporabiti, da zapustijo potomstvu vreden spomin na tem računalniku revolucije stoletja.

Sorodne publikacije