Preverjanje integritete sistemskih datotek v sistemu Windows 10 s SFC.exe in DISM.exe

Pogosto je mogoče ugotoviti, da sistemi Windows doživljajo napake, povezane s poškodbami ali pomanjkanjem pomembnih komponent sistema, ki so ključnega pomena za delovanje operacijskega sistema. Če uporabnik sam napačno izbriše sistemske datoteke ali zaradi virusov in zlonamerne kode, bodo morda potrebne kardinalne metode za njihovo obnovitev. Ne mudi se znova namestiti sistem. Ta metoda velja le, če nobena od spodnjih rešitev ne bo pomagala.

Preverjanje celovitosti sistemskih datotek Windows 10: glavne smeri delovanja

Družina Windows je v svoji evoluciji doživela veliko sprememb - če želite, je sistem postal pametnejši. Prvič je bila obnovitev uporabljena v različici tisočletja. Potem se je odločitev nanašala na izdelavo varnostne kopije, iz katere je bilo mogoče prenesti. Vendar ta možnost ne more trajati ves čas.


Sistemske datoteke sistema Windows 10 je mogoče obnoviti po preverjanju na več načinov. Gre predvsem za uporabo ukazne konzole. Vendar pa tudi možnost standardnega povračila ni izključena (seveda, če uporabnik ni izbrisal shranjenih kontrolnih točk).

Obnovitev sistemskih datotek sistema Windows 10 po najlažji metodi

Najprej preberite situacijo, ko se sistem ne napolni zaradi kritičnih napak. V tem primeru se lahko ideja o obnovitvi samodejno zažene. Četo se ne zgodi, morate večkrat pritisniti namizje ali prenosni računalnik, da znova pritisnete gumb za vklop.


Če sistem pošlje sporočilo, da obnovitev ni mogoča, boste morali ročno izbrati zadnjo uspešno konfiguracijo. To je samo v deseti spremembi sistema, s pritiskom gumba F8 ob zagonu zagona, da prikličete dodatni meni, kot je bil v prejšnjih različicah, ne deluje. Zato boste morali prenesti z namestitvenega diska ali bliskovnega pogona s prehodom na obnovitveno konzolo in šele nato izberite zagon ustreznega načina.
Vendar pa je vračanje privzetih nastavitev lahko popolnoma osnovno, če pokličete ukazno vrstico in jo vstavite v takšno kombinacijo: bcdedit /set {current} bootmenupolicy legacy. Po ponovnem zagonu lahko s tipko F8 prikličete alternativni zagonski meni.

Varni prenosi in ponastavitev

Možno je, da kritične spremembe datotek WindowsVids niso bile izkušene in računalniški sistem lahko prenesete v varnem načinu, tako da ga izberete iz zgoraj opisanega menija.
Tukaj morate iti do nastavitev, izberite razdelek za posodobitev in varnost, nato pa uporabite gumb za vrnitev računalnika v prvotno stanje v obnovitveni točki. Mimogrede, obstajajo tudi posebne možnosti zagona za dostop do dodatnih zagonskih parametrov, če ključ F8 ni na voljo. V začetnem menijuPojavile se bodo sistemske zagonske točke in prehod na orodja za obnovitev. Kot je že jasno, preverjanje integritete sistemskih datotek Windows 10 bo izvedeno s skeniranjem varnostne kopije sistema in registra. Če uporabnik sumi, da ima računalnik težave, je mogoče vnaprej ustvariti kopijo sistemskega registra s funkcijo izvoza v ustreznem urejevalniku.

Uporaba posebne ekipe za obnovo

Vendar univerzalno orodje še vedno velja za ukazno konzolo, ki se uporablja za reševanje večine težav in kritičnih napak.
Konkretno, ukaz sfc /scannow vam omogoča, da izvedete popolno skeniranje vseh sistemskih elementov, in če se odkrijejo težave, jih obnovite. Vsekakor ni pomembno, katera naprava je bila prenesena. Ukaz sfc /scannow deluje tudi pri zagonu s trdega diska pri nalaganju iz izmenljivega medija. Toda v prvem primeru je ukazna ukazna miza potrebna za zagon kot skrbnik.

Online Recovery

Spletno orodje za obnovitev DISM.exe je enako učinkovito. Če ga želite zagnati v računalniku, mora biti dostop do interneta aktiven. Orodje DISM.exe lahko uporabljate na dva načina.
Po eni strani zadostujejo včasih samo obnovitvene linije, ki so prikazane na zgornji sliki. Če je napaka izdana, morate najprej vnesti ukaz za pregled računalnika. V vsakem primeru popravise bo zgodilo

Nalaganje manjkajočih knjižnic

Če kdo ne ve, sistemske datoteke operacijskega sistema vključujejo veliko število dinamičnih knjižnic. Njihova poškodba ali izbris lahko povzroči, da OS začne s kršitvami.
V tem primeru lahko uporabite pripomoček DLL Suite, ki preveri integriteto sistemskih datotek sistema Windows 10 ali katerega koli drugega sistema, potem pa se bodo naložile manjkajoče ali poškodovane komponente. Ponovno, njegova uporaba pomeni dostop do interneta. Pomanjkljivost te aplikacije je, da se lahko uporablja samo v OS, ki je nekako naložen (na primer v varnem načinu).

Uporaba fiksirjev

Obstaja še ena kategorija orodij, ki se imenuje fiksirna naprava (sredstvo za odpravljanje težav). Najbolj znan "native" pripomoček, ki so ga razvili Microsoftovi strokovnjaki, je program Fix It !, ki pa deluje tudi izključno v prenosljivem sistemu. In daleč od dejstva, da bodo težave s sistemskimi datotekami odpravljene. Program lahko zlahka pove, da so bili najdeni, in njihovo popravljanje z avtomatskimi sredstvi je nemogoče (uporabnik ga bo moral obravnavati sam). Če želite zagnati iz izmenljivega medija z naknadnim preverjanjem in obnovitvijo, je veliko primerneje uporabiti ustrezne programe iz Acronisa. Na srečo jih je mogoče najti veliko.
Zdaj pa nekaj besed o situaciji pri preverjanju integritete sistemskih datotek Windows 10ugotovili škodo na nivoju zagonskega zapisa. Tukaj, poleg posebnega orodja samega OS, nič ne bo pomagalo. To zažene izvršljivo datoteko Bootrec.exe preko ukazne konzole, za katero morate v prostor vnesti dodatne parametre in atribute: «/FixMBR» in «/FixBoot» (brez narekov). Če je zagonski nalagalnik odklenjen s to metodo, lahko ukaz Bootrec.exe /RebuildBCD v celoti ponovno napiše. Ampak to orodje deluje skoraj vedno (z redko izjemo, ko je sistem trdno naselil virus).

Sklep

Če povzamemo na kratko, je uporaba vsakega od zgoraj opisanih Windows 10 čarovnikov za obnovitev, če je težava v poškodbi sistemskih datotek in komponent, odvisna samo od situacije. V nekaterih primerih preprosto povrnitev pomaga, orodja ukazne vrstice včasih delajo, v nekaterih primerih deluje nalaganje izbrisanih ali poškodovanih komponent. Online izterjava ne deluje vedno. Vsaj, če je sistem mogoče varno prenesti s podporo za omrežne gonilnike, ne bo nobenih težav. V primeru zagona z izmenljivih medijev, nihče ne zagotavlja povezave z internetom. Lahko poskusite vse metode. Morda bo vsaj eden od njih pomagal. Jasno je, da bo to uporabniku odvzelo potrebo po ponovni namestitvi operacijskega sistema (ta proces je precej dolg, saj boste med namestitvijo morda morali prenesti posodobitve, ki lahko trajajo nekaj ur). Da, in nameščen po meriprogrami bodo izbrisani. Zato je treba pred tako radikalno odločitvijo najprej preizkusiti zgoraj opisane tehnike. Vendar odločitve, ki jih uporabljajo dogme, niso. In ni jim treba slediti natančno po vrstnem redu, v katerem so bili opisani. Verjetno je, da bo orodjarna ukazne ukazne mize dala takojšen rezultat (mimogrede se najpogosteje uporablja). Vendar uporabe drugih metod ni mogoče izključiti. Nekaj ​​stvari

Sorodne publikacije