Kaj je programiranje? Programski jeziki. Računalniško programiranje

V času nastanka prvih računalniških sistemov se je pojavilo vprašanje, kako "naučiti" avto, da zaznava osebo, ki je vnesena v nalogo. Tu se je pojavil tudi izraz "programiranje". Danes mnogi uporabniki, ki niso seznanjeni z osnovami in razlikami teh procesov, menijo, da je to nekaj na področju znanstvene fantastike, ki ni na voljo povprečnemu prebivalcu. Če pa želite, lahko sami obvladate programiranje. Ampak naj ne gremo naprej in razporedimo vse, kar pravijo, na police.

Kaj je programiranje v splošnem pomenu?

Če pogledate osnovne interpretacije tega izraza, je enostavno narediti preprost zaključek. Kaj je programiranje? To je pisanje programov.
Pojavi se vprašanje, kakšen je program. Program ali aplikacija je, grobo rečeno, niz specializiranih ukazov, navodil, navodil ali izvršljivih skriptov, ki jih mora izvajati stroj, tako na ravni "železnih" naprav kot drugih izposojenih sredstev.

Da bi pojasnili, kaj je to programiranje, lahko navedete preprost primer. Nameščen program za odjemalce, ki je namenjen izpolnjevanju določene naloge, ne obravnava le RAM-a in procesorja, temveč vpliva tudi na druge fizične naprave s pomočjo orodij za upravljanje, imenovanih gonilniki, ki so tudi programi.

Nekaj ​​zgodovine

Ko govorimo o tem, kaj je programiranje v moderni interpretaciji, je treba pogledati zgodovino njegovega izvora. V bistvuavtomatizirano izvajanje določenih dejanj, na primer na področju matematičnega računalništva, je človeštvu že dolgo znano. Da se spomnimo vsaj antične Grčije, v kateri je bila uporabljena naprava z orodji različnih velikosti, ki je omogočala izvedbo preprostih aritmetičnih dejanj. To je bil zelo resničen prototip sodobnega kalkulatorja. Leta 1206 je edinstvena naprava za sledenje tako imenovanemu metanskemu ciklu, ki jo je zgradil Al Jazzar, uporabljala kompleksne mehanizme, ki temeljijo na posnetkih in prsteh. Šele leta 1804 je svet videl žakardni statve, ki so bile zmožne reproducirati vzorce na tkaninah, izdelanih na podlagi udarnih kart. Toda pravi preboj je bila programabilna analitična naprava, ki jo je razvil Charles Babbage in ki žal ni bila zgrajena za njegovo življenje.
Toda leta 1846 je hči Byrona ustvarila prvi svetovni program za analitični stroj, ki se je odločil za Bernoullijevo enačbo. Seveda so bili programski algoritmi, ki jih je uporabljala grofica Ada Augusta Lovelace, zelo primitivni, vendar so položili isto žito, ki je bilo uporabljeno za izdelavo modernih računalniških programov. Verjame se, da je tudi prednik programiranja po vsem svetu.

Kako računalnik sprejema ukaze?

Vsak računalniški program mora stroj izvršiti na nek način. Ne bi smela pisati, reči, narediti nekaj in nekaj. V ta namen so nastali programski jeziki. Vendar pa se izkaže zaporedje ukazov v jeziku, ki danes obstaja velikoni dovolj Naprava še vedno ne sprejema besednih stavkov ali matematičnih formul.
Univerzalno orodje je bila uporaba binarne (binarne) kode, ki je sestavljena iz zaporedij ničel in enot, ki jih zazna katera koli računalniška naprava. Toda kako prevesti smiselne fraze in formule v to obliko? V ta namen uporabite prevajalnike, ki seznam ukazov pretvorijo v jasno strojno binarno kodo. Lahko se srečate tako s trojko kot s šestnajstiškimi kodami, vendar se uporabljajo zelo redko.

Mnemokodi

Jasno je, da je bila uvedba binarnih ukazov tudi na primitivnih napravah izjemno težka, saj si zapomniti takšne zaporedje, ki jih oseba po naravi preprosto ne more.
Zato so za poenotenje takšnih procesov izumili ti mnemode, ki so v obliki besedilnih ukazov popolni analogi binarnih kombinacij. Besedilni ukaz, kot je že jasno, je veliko lažje zapomniti kot dolgo zaporedje, ki je sestavljeno iz ničel in enot.

Pojem spremenljivk

Toda ta primer ni omejen. Uporaba na začetku razvojnih programskih algoritmov je zahtevala uvedbo nove vrednosti, imenovane spremenljivka. Bistvo njegove uporabe v katerem koli programskem jeziku je dodeliti določeno območje pomnilnika, ki ohranja določeno vrednost, črkovno oznako. Za prevajanje mnemodes v navodilu in spremenljivke v pomnilniku se orodja imenujejo prevajalci. In vsi jeziki, ki so uporabljali to tehniko, so dobili imesestavljavci


Programski jeziki

Ista jezikovna orodja, ki pišejo (ali so bila takrat napisana) računalniških programov, je mogoče razdeliti na nizke in visoke ravni.
Če se ena starejša generacija spominja, je tudi v sovjetskih časih v šolah računalništvo poučevalo osnovni jezik. Z njegovo pomočjo je bilo mogoče na strojih Yamaha KUVT ustvariti primitivne programe matematičnih izračunov, programirati preproste slike ali glasbo, ki se je predvajala iz sistemske dinamike. Za matematiko je bilo mogoče uporabiti logične operaterje, kot so "if", "then", "differently". Toda problem vseh tistih, ki so poznali ta jezik, je bil, da ne morejo obvladati novih sredstev. Da ne omenjam dejstva, da je jezik Hasembler naredil pravo revolucijo in se je do sedaj uporabljal, obstajajo precej specifična orodja, na primer, jeziki strukturnega ali objektno usmerjenega programiranja (OOP).
PLO lahko varno vključi jezik C + /++, na podlagi katerega so ustvarjeni ukazi istih operacijskih sistemov Windows. Programiranje na "C" je precej zapleteno, toda če želite, ga lahko obvladate. Kot pravijo, bi bila želja. Lahko se odločite za programiranje ali uporabite literaturo za študij. Res je, kot večina strokovnjakov meni, da je še vedno mogoče razumeti jezik sam, toda razvijanje našega znanja v praksi bo zelo težko. Tukaj nobeno delo, kot so knjige »Programiranje za telebane«, ne bo pomagalo. Toda vrnimo se k jezikom. Relativno pred kratkim obstajajo jezikidelo na osnovi tolmačev (.NET Framework, Python, Java, Perl itd.). V njih namesto strojne kode nastane posebna bajtna koda, ki predstavlja binarno kodo virtualnega stroja.
Mimogrede, programiranje v Javi lahko preprosto obvladate sami. Na primer, za mobilne naprave, ki temeljijo na Androidu, lahko vzporedno uporabljate Android Studio in paket SDK Java ter namestite Genymotion kot testni namestitveni program. Lahko se še lažje obrnete na spletnega oblikovalca App Inventor, ki ustvari zaporedje ukazov, kot je izdelava puzzle.

Pojem paradigem

Koncept paradigem se ni pojavil na praznem mestu. V najširšem pomenu paradigme predstavljajo določen pogled na svet in dejanja, ki jih lahko naredimo v njenem odnosu. V računalniškem svetu je v takšnem izrazu nekakšna posplošitev glede na delo programa. Obstajajo programi, osredotočeni izključno na eno paradigmo ali opravljajo samo eno nalogo, vendar vsi sodobni jeziki in programi, ki so nastali na njihovi podlagi, rešujejo več nalog. Zato se je pojavil izraz "večopravilnost".

Sodobno programiranje in njegove značilnosti

Na sedanji stopnji razvoja računalniških tehnologij je za številne programerje prednostna naloga OOP in programiranje v Javi. Upoštevajte, da pakete platforme Java podpira katerikoli trenutno znan operacijski sistem, da ne omenjamo mobilnih naprav. Čeprav prevladuje jezik C + /++, ni smiselno odrezati Assemblerja in računov. Presenetljivo je, da je večina virusovnapisano na njem. In če upoštevamo spletno programiranje, recimo, na podlagi Delphija, obstajajo na splošno tako široke priložnosti in možnosti, da mnogi začetniki tega sploh ne zavedajo.

Ali se lahko naučim programiranja?

Vprašanja, ki se nanašajo na samostojno učenje, so neposredno odvisna od tega, kaj želite naučiti. Literatura v obliki knjig "Programiranje za lutke" ponuja le delne odgovore, ne da bi določili glavne vidike, ob upoštevanju uporabe določenega jezika. To je, tako rekoč, splošno razumevanje. Programski tečaji - isto vprašanje je sporno, ker je v tem primeru vse odvisno ne le od učenčevega dojemanja, temveč tudi od znanja, ki ga ima učitelj, kako dobavlja material, itd. Če pa je bilo potrebno naučiti določen jezik ali metodo programiranja , v našem stoletju internet ni problem. Spletne tečaje ali podrobne vadnice lahko najdete na isti platformi Java, programiranju za Android ali napravah iOS.

Kratek povzetek

Zdi se, da je programiranje na splošno že jasno za vsako osebo. Pri tem pa so se pojavila le splošna vprašanja brez posebne uporabe vsakega jezika, načinov pisanja aplikacij ali sorodnih programskih modulov, ukazov za tolmačenje ali prevajanje, pa tudi, kako se to izvaja na ravni procesorja, RAM-a ali operacijskega sistema. . Vse to je precej težko razumeti in nepripravljena oseba, da pride v bistvo teh procesov, boNi tako enostavno. Vendar pa za željo in dovolj visoko stopnjo motivacije za študij katerega koli jezika, ki ga lahko, in v prihodnosti postanejo visokokakovostni programer.

Sorodne publikacije