Povežite monitor. DVI ali HDMI - kar je bolje za monitor?

Za prikaz informacij, ki jih obdeluje računalnik, je potreben zaslon. S tehnične strani je priključitev monitorja na sistemsko enoto opremljena s kablom. Konektorji za kable so lahko štiri vrste: HDMI, DisplayPort, DVI ali VGA. Vsaka od njih ima tako prednosti kot slabosti. Torej, kako je bolje povezati monitor? DVI ali HDMI ali VGA - katera možnost je najboljša?

Multimedijski vmesnik z visoko ločljivostjo

Celo pri priključitvi na računalniški zaslon obstajajo standardi. Torej, DVI ali HDMI - kar je bolje za monitor? Izbira enkratno pade na zadnji konektor. To nesporno vodstvo je posledica dejstva, da ga mnoge sodobne razvijalske družbe privzeto uporabljajo.


HDMI je zaenkrat najbolj priljubljen vmesnik. Uporablja se za povezavo večine monitorjev in televizorjev. Vendar uporaba HDMI ni omejena na te naprave. Zagotavlja povezavo prenosnih računalnikov, tablic, pametnih telefonov, igralnih konzol, multimedijskih predvajalnikov. HDMI je že standard za povezovalno tehnologijo za izpisovanje visokokakovostnih slik.

Prednosti HDMI pred drugimi vrstami povezav

Da bi ugotovili, da je DVI ali HDMI - kar je boljše za monitor, treba omeniti prednosti vsake vrste povezave. Prednosti drugega so:
 • enostavnost. Slika se prenaša preko enega kabla, kar je zelo priročno, saj preprečuje kopičenje velikega števila različnih žic. HvalaS to vrsto vmesnika lahko preprosto in hitro pretvorite ves zabavni multimedijski sistem v digitalno obliko. HDMI, zaradi svojega širokozaslonskega formata, omogoča povezavo številnih naprav (na primer za domači kino) s pomočjo istega kabla.
 • Združljivost. Vsaka nova različica je popolnoma podprta in zamenljiva s prejšnjimi.
 • Učinkovitost. Pasovna širina povezave (102 Gbit /s) zagotavlja prenos video posnetkov z ločljivostjo 1080. Tako lahko s pomočjo HDMI gledate zelo kakovostne filme. Za igralce je ta trenutek pomemben, ker se zaradi visoke ločljivosti hitrost igre poveča.
 • Inteligencija in inovativnost HDMI

  HDMI je popolnoma digitalna oblika, ki ne zahteva stiskanja ali preoblikovanja slik. Poleg tega bodo v prihodnosti razvijalci načrtovali tudi izboljšanje te tehnologije: prvič, delajo na višjih ločljivostih in visokih frekvencah, in drugič, naslednje znanje je razširjena tehnologija barvne palete, ki bo vključevala do trilijona barv, vendar za dano je v fazi razvoja. Slednje vam bo omogočilo bolj realistično in kakovostno sliko.


  Proizvajalci in razvijalci te vrste priključkov so maksimalno osredotočeni na potrošnika, zato dvosmerna povezava zagotavlja popolno medsebojno interakcijo naprav. Ta vmesnik vam omogoča samodejno določanje zmogljivosti vsake vrste tehnologije za prilagoditev potrebnih možnosti. HDMI se je naučil upravljati ločljivost inrazmerje slike. Najnovejši razvoj podjetja je Consumer Electronics Control - tehnologija omogoča en gumb za nadzor predvajanja, snemanje in celo zagon niza ukazov.

  DisplayPort

  Če se odločite, kako bolje povezati monitor - DVI ali HDMI ali DisplayPort - morate vedeti, da zadnja različica ni ravno primerna za ljubitelje HD. Razvila ta vmesnik strokovnjaki VESA, precej prestižni na svojem področju. Kljub temu pa mnogi uporabniki menijo, da je priključek najbolj primeren za povezavo zaslona in napajalnika. Vendar pa bodo programerji in oblikovalci, ki razmišljajo o tem, kako bolje povezati monitor (DVI ali HDMI ali D-Sub DisplayPort), zagotovo imeli prednost. In vse zato, ker je glavna značilnost te vrste povezave je sposobnost za delo hkrati z več monitorji.
  Druga prednost vmesnika je pomanjkanje odbitkov za licence. Druga značilnost priključka DisplayPort je, da se vsaka barva prenaša po osebnem kanalu. Za razliko od HDMI, ima mehanizem v obliki zapaha in je brez vijakov, ki podpira zanesljivost dela. Poleg tega ima DisplayPort zelo majhne dimenzije. Če povzamemo zgoraj navedeno, lahko trdimo, da je glavni namen te vrste povezave zagotoviti povezavo med monitorjem in računalnikom. Za televizorje to ni najboljša možnost.

  Digitalni vizualni vmesnik

  DVI je v devetdesetih letih imel status standardnega vmesnika za povezovanje monitorjev, vendar je kmalu izgubilpomembnosti v povezavi s prihodom HDMI. Ampak še vedno, kako je bolje povezati monitor? DVI ali HDMI - Katera možnost je boljša? DVI se lahko uporablja tam, kjer ni potrebna 4K ločljivost. Ta vmesnik podpira več načinov:
 • samo digitalno (razlika v digitalnem formatu je, da ne oddaja zvočnega signala, primernega za računalnike, ki nimajo zvočnikov);
 • samo analogni;
 • digitalni in analogni.
 • Video grafični niz

  Da bi lahko razumno razmišljali o (DVI ali HDMI), kar je za monitor boljše, je treba omeniti dolgo pozabljeno VGA. Ko je bil široko uporabljen v elektroniki, zdaj pa je skoraj izginil. Pred nekaj leti so vodilna IT podjetja končno opustila ta vmesnik in zagovarjala svoja dejanja za načrtovanje prehoda na nove visoke hitrosti.
  Vendar pa se VGA še vedno pojavlja v starejših računalnikih, projektorjih. In če je primerno, da jih uporabijo, zakaj bi potem zavrnili? Nekaterim je več kot desetletje služil vero in resnico.

  Povzetek

  Kako se odločiti za izbiro - DisplayPort, VGA, DVI ali HDMI? Kaj je bolje za monitor? Najprej morate določiti nastavitev vmesnika za vsako določeno povezavo. Seveda bi bila najboljša možnost seveda univerzalni HDMI. Ta povezava je primerna za televizor in računalnik. Če večnamenskost ni na prvem mestu, potem za osebne računalnike je DisplayPort dobra izbira. Sedaj konektor podpirajo in uporabljajo številni proizvajalci. VGA in DVI aszastarele, vendar preverjene različice pa bodo našli tudi svoje, čeprav ne razširjene, vendar razširjene. In tehnološke, inovativne in obetajoče rešitve so DisplayPort in HDMI.

  Sorodne publikacije