DVI ali HDMI: boljši za monitor, funkcije in funkcije

Proizvajalci pogosto dobavljajo grafične kartice, televizorje in monitorje z več različnimi priključki. Pogosto najdete HDMI in DVI. Seveda so na voljo tudi drugi priključki, ki pa niso vedno opremljeni z obema napravama. Na primer, analogni VGA je zastarel in ga proizvajalci grafičnih kartic ne uporabljajo več, kar samodejno odstrani vprašanje aplikacije. Razmislite o najpogostejših priključkih in preberite, kaj je najbolje, DVI ali HDMI.

Značilnosti DVI

DVI konektorji so med najbolj priljubljenimi in pogosto najdeni. Kljub temu, da je bil razvit že dolgo nazaj, je njegov priključek za popularnost zavezan razvoju sodobne tehnologije. Da, ta tip priključka se ponaša z visoko frekvenco osveževanja, za razliko od drugih vhodov. Preden odgovorite na vprašanje, kaj je najbolje - DVI ali HDMI, razmislite, kaj je prvo. Upoštevajte, da obstaja več vrst DVI. Vsak ima svoje posebnosti, zato niso vedno medsebojno združljive. Zato morate natančno vedeti, kaj DVI uporabljate na vaši napravi.


Vrste DVI

 • DVI-A - Verjetno najpreprostejša in najstarejša možnost. Črka A tukaj pomeni, da je ta priključek zasnovan samo za analogni signal. Pravzaprav je analogni zastareli VGA.
 • Posamezna povezava DVI-I. Ta možnost združuje hkrati dva signala, analogni in digitalni. Katera bo uporabljena, je odvisna od vrste priključne naprave. Upoštevajte, da je ta možnost popolnomaZdružljiv z VGA, čeprav bo zahteval manjši adapter.
 • DVI-I dvojna povezava. Od prejšnjega se razlikuje po tem, da je sposoben oddajati analogni signal in dve števki naenkrat. To vam omogoča, da povečate največjo ločljivost.
 • DVI-D enojna povezava. Ta možnost ima samo en digitalni kanal, ki omejuje njegove zmogljivosti. Da, je zmožen oddajati samo ločljivostne slike na FullHD, maksimalna frekvenca pa je le 60 Hertz. Prijava se lahko šteje za zastarelo.
 • Dvojna povezava DVI-D. To je najbolj učinkovit in aktualen tip tega priključka. Ima hkrati dva digitalna kanala, ki omogočata delo z največjo ločljivostjo 2K. Priključek je popolnoma združljiv z monitorji s frekvenco nadgradnje 144 Hertz. Podpira 3D sliko. Na voljo je tudi podpora za funkcije Nvidia G-sync, ki jih igralci še posebej cenijo.
 • Vsi formati med seboj niso združljivi in ​​to je treba upoštevati. Sama spojka ima precej velike dimenzije, zaradi česar je opremljena z dodatnim nosilcem. Upoštevajte, da je dolžina kabla omejena in običajno ne presega 10 metrov.

  Značilnosti HDMI

  Še naprej razstavljamo najboljše iz DVI ali HDMI. Slednji ima manjše velikosti in tri oblike. To je standard za povezavo monitorjev in televizorjev z računalnikom. Druga dva, in sicer mini in mikro, sta veliko manjša in se uporabljata za povezovanje mobilnih naprav, ki nimajo dovolj prostora za namestitev celotnega HDMI.

  Obstaja več revizij HDMI, sam konektor pa se nenehno razvija. Obe vrsti sta podobni. To otežuje odgovor na vprašanje, kiDVI ali HDMI. Najnovejše različice lahko podpirajo ločljivosti do 10K, hitrost osveževanja pa je 60 Hertz. Toda s 3D-slikami, ki delujejo pri 120 Hz.
  Opozoriti je treba, da kabel HDMI prenaša zvok v 8-kanalni način, pri čemer ni potrebe po dodatnih žicah. To je še posebej uporabno pri televizorju z vgrajenimi zvočniki. Podpira igralce, ki podpirajo AMD FreeSync. Dodali bomo, da je največja dolžina kabla večja od DVI. Prodani so modeli do 30 metrov.

  Kako podobni DVI in HDMI

  Za odločitev, kaj je najbolje za monitor, DVI ali HDMI, upoštevajte njihove skupne značilnosti:
 • Oba priključka sta precej pogosta.
 • Tako moderno kot razvojno.
 • lahko prenese visokokakovostni digitalni signal v visoki ločljivosti.
 • Podpira prenos 3D slik s frekvenco posodobitve 120 Hertz.
 • Kakovost signala nima razlik.
 • Zaradi uporabe enotne digitalne podatkovne tehnologije sta oba konektorja združljiva in zahtevata oddajno-sprejemno enoto.
 • Ta seznam je primerljiv z dvojnim priključkom HDMI DVI-D, saj so druge različice precej slabše in ne morejo tekmovati na enakopravni podlagi.

  Razlike

  Odgovor na vprašanje, kako bolje povezati monitor, DVI ali HDMI, bo pomagal odgovoriti na razlike med dvema priključkoma:
 • HDMI različica 1.4 omogoča prenos slik pri največji ločljivosti 10K, ki se ne more pohvaliti z DVI D, sposoben prenesti sliko na 2K.
 • Frekvenca posodobitev HDMI je 60 Hertz. Z drugimi besedami, to je število okvirjev, ki jih lahkodajte ven Toda DVI-D je sposoben ohraniti veliko višjo stopnjo osveževanja.
 • Priključek HDMI je opremljen z avdio kanalom, ki zmanjša število žic pri povezovanju televizorja. Različica 1.4 ima še vedno Ethernet. Tako s samo enim kablom prenašate sliko, zvok in televizor priključite na internet.
 • HDMI je nujno opremljen s HDCP. To je zaščita pred nezakonitim kopiranjem. Določa, ali lahko gledate licencirane piratske filmske igralce Blue-Ray.
 • Kabel HDMI je veliko daljši od DVI.
 • Podobnosti so označene tudi za HDMI in DVI-D z dvema digitalnima kanaloma

  Kateri konektor je boljši, DVI ali HDMI?

  Oba priključka imata veliko skupnega. Zaželeno je, da so na računalnik priključeni monitor, TV ali projektor. Toda razlike niso slabosti, ampak posebnosti enega ali drugega sistema. Vendar pa lahko na podlagi slednjega izberete območja, za katera je vsak konektor najbolj primeren.
  Kaj je bolje, spremljaj prek DVI ali HDMI? Odgovor bo odvisen od tega, kateri cilji uporabnik želi. Upoštevane so tudi značilnosti monitorja. Torej, če je to običajen model s polno ločljivostjo (najpogostejša možnost), razlika med priključki ne bo. Enaka situacija je tudi v primeru, ko monitor lahko predvaja v 3D formatu. Tudi z 2K bodo oba priključka pokazala enak rezultat.

  Za katere naloge izbrati vsakega od priključkov?

  DVI-D bo pokazal svoje najboljše, kadar se uporablja na profesionalni opremi in igralnih monitorjih, zlasti če je njihova frekvencaPosodobitev slik nad 60 Hz. Na primer, igralni model na 144 Hertz mora biti zagnan samo preko dvojne povezave DVI-D. Samo on bo dobil vse prednosti tako visoke frekvence. Ne pozabite na G-sync, ki je neprecenljiva za igralce.

  Kateri kabel je boljši za HDMI ali DVI, za multimedijski sistem? In tukaj je zmaga HDMI. Podpira največjo ločljivost 10K, ki se ne more pohvaliti z drugim priključkom. Lahko prenaša 8-kanalni zvok, pri čemer ni potrebe po dodatnih žicah. Nove različice imajo celo Ethernet. Ta večfunkcionalnost in dejstvo, da je kabel lahko veliko daljši od DVI, je idealna rešitev za multimedijske sisteme. Upoštevajte tudi, da je HDMI primeren za mobilne pripomočke. Prisotnost dveh dodatnih faktorjev omogoča delo tudi s telefoni. Seveda, obstaja manjša različica DVI za Appleove kompaktne prenosnike, vendar je to precej izjema.

  Sorodne publikacije