Monitor: osnovne značilnosti, vrste in kakovost. Računalniški monitor

Po socioloških raziskavah znaten delež prebivalcev civiliziranih držav vsak dan pred monitorjem preživi do 10 ur. Poleg tega to počnejo tako na delovnem mestu kot doma. To pomeni, da mora biti kakovost monitorjev na višini, ki preprečuje težave z vidom in preprečuje utrujenost uporabnika računalnika.

Različice CRT

Računalniški monitor - naprava, namenjena za vizualni prikaz grafičnih in besedilnih informacij. Že več desetletij so bile izvedene predvsem različice s cineskopom (naprava z elektronskim žarkom, CRT). Tisti, ki so preživeli tako starega monitorja, vedo, da uporabljajo luminophor. Njegova zrna svetijo pod vplivom elektronskih žarkov. Obstajajo 3 vrste fosforja, deljene z barvnimi znaki na modri, rdeči in zeleni. Danes se CRT monitorji, ki imajo veliko velikost telesa, redko uporabljajo in jih lahko najdete v prodaji že dolgo časa.


LCD-modeli

Luminescentne žarnice se uporabljajo za izdelavo monitorja za to tehnologijo. Pri napravah s tekočimi kristali (LCD) je prikaz informacij manjši volumen primera. V tem primeru je poraba energije monitorja veliko manjša kot pri drugih modelih. Poleg tega imajo v primerjavi z različicami, ki temeljijo na CRT, sposobnost reproducirati sliko bolj kakovostno in ne dopuščajo popačenja.

PDP

Učinek monitorjev plazme ali PDP temelji na pojavu zrn zrnluminophor, ko padejo ultravijolični žarki, ki nastanejo pri električnem praznjenju v plazmi. Na takih napravah, «se izkaže, da je slika svetla in bogata, in sami imajo dolgo življenjsko dobo 30 let ali več. Slednje je nedvomna prednost modelov PDF pred večino konkurentov, ki po 10 letih izgubijo svoje lastnosti.


LED monitorji

Svetlost osvetlitve je eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na utrujenost oči. Da bi zmanjšali utrujenost, jo morate znižati na minimalno udobno vrednost. S tega vidika so najbolj zaželene naprave, ki uporabljajo LED, visoko učinkovitost. Prednosti LED monitorjev so kakovostne (ostre) slike, kompaktnost in vzdržljivost. Res je, da so proračunske možnosti na trgu lahko razočaranje, ker zaradi ekonomije proizvajalci uporabljajo svoje poceni modulatorje širine impulzov, zaradi česar učinek utripanja zamegljuje prednosti LED osvetlitve.

OLED monitorji

To je dokaj redka vrsta informacijskih prikazovalnih naprav, ki temeljijo na tehnologiji organskih svetlečih diod. Glavna prednost takšnih monitorjev je zmožnost ustvarjanja prilagodljivega zaslona monitorja. Poleg tega zaradi značilnosti uporabljene tehnologije pri gledanju takšnih prikazov pod katerimkoli kotom se kakovost slike ne spremeni.

Laserski monitorji

Take naprave so še vedno na voljonovih predmetov Razlikujejo se po visokem kontrastu in svetlosti ter imajo zelo kratek odzivni čas in nizko porabo energije.

Monitor: osnovne značilnosti

Pri izbiri naprave za prikaz informacij je treba predhodno pregledati njegove tehnične parametre. Glavne značilnosti monitorjev so:
 • Kontrast. Ta parameter prikazuje razliko med najsvetlejšim in najtemnejšim delom površine zaslona. Večja je njegova velikost, zato se monitor šteje za bolj kakovosten.
 • Svetlost. Parameter določa največjo specifično svetilnost površine, njena merska enota pa je 1 nit, ki je enaka 1 cd na 1 kvadrat. m.
 • Dovoljenje. To je eden najpomembnejših parametrov, ki skrbijo za izbiro računalniškega monitorja. Določa število slikovnih pik na prikazani sliki. Višja kot je ločljivost, jasnejša je slika na zaslonu monitorja.
 • Horizontalna frekvenca skeniranja. Ta parameter se meri v hertsu in prikazuje frekvenco prikaza slike na zaslonu monitorja.
 • Pogostost navpičnega pometanja. Parameter označuje največje število vodoravnih črt, prikazanih z elektronskim žarkom na zaslonu na enoto. čas

 • Kaj iskati pri izbiri monitorja: velikost

  Kot je bilo že omenjeno, se običajno priporoča uporaba modelov z visoko ločljivostjo. Vendar pa morajo ljudje z motnjami vida uporabiti naslednja priporočila: Optimalna diagonala FullHD (1920x1080) mora biti 23-24palca pri ločljivosti 1920 x 1200 slikovnih pik - 24 palcev, za 1680 x 1050 slikovnih pik. - 22 palcev, in za 2560 x 1440 - 27 palcev. Če upoštevate ta razmerja, uporabnik ne bo utrujen od oči in ne bo težav z branjem, kot tudi z ogledovanjem majhnih ikon in kontrolnikov vmesnikov. Glede na razmerje med višino in širino monitorja, najbolj priljubljeno in običajno v tem trenutku: 4 na 316 na 10 in 16 na 9. Vendar pa je kvadrat (4: 3) aktivno izrinjen s trga, ker ne omogoča dobre kakovosti gledanja filmov, kot je običajno imajo široko obliko, ki je čim bližja 16: 9. Poleg tega je na monitorjih tega obrazca slab pregled, ki preprečuje uživanje največjega zadovoljstva zaradi video iger.

  Najboljša možnost za strokovnjake

  Tisti, ki ne potrebujejo monitorja za zabavo, bi morali izbrati modele s širokim zaslonom z razmerjem 16:10. Odlične so za 3D /2D grafiko in kodo v več oknih. Hkrati so takšni monitorji bolj običajen za vidne kote človeškega vida in so kompromis med možnostmi s razmerji 4: 3 in 16: 9.

  Nasveti za izbiro (svetlost in kontrast)

  Veliko ljudi pozna situacijo, ko v dnevnih urah "slika" na monitorju izgleda zamegljena. Da se ne bi počutili neprijetno in da ne bi pokvarili vida, izberite modele z visokim kontrastom. Bolje odražajo črno barvo, poltonov in odtenkov. Menijo, da je dober kazalnik statični kontrast 1000 do 1 in več. Izračuna se z razmerjem med maksimalno svetlostjo (belo) in minimumom. Poleg tega nekateriproizvajalci v tehničnih značilnostih monitorja navedejo njegov dinamični kontrast. To je indikator, ki je odvisen od sposobnosti nadzornih lučk, da se samodejno prilagajajo določenim parametrom, ki so trenutno prikazani na zaslonu. Na primer, če se v igri pojavi film ali temna scena, začnejo žarnice svetlejše, kar povečuje kontrast in kontrast. Vendar pa takšen sistem le redko deluje pravilno in lahka območja so ponavadi zelo osvetljena.

  Komunikacijska vrata

  V tem trenutku trgovina še vedno prikazuje monitorje z analognim D-Sub vhodom z ločljivostjo zaslona več kot 1680 x 1050 slikovnih pik. Problem je, da je ta vmesnik zastarel. Ni vedno sposoben zagotoviti potrebnih hitrosti prenosa podatkov za ločljivosti, ki presegajo 1680 x 1050 slikovnih pik. Posledično se na zaslonu prikažejo nejasne in motne površine. Če želite izključiti to situacijo, morate imeti na vozilu DVI-port ali DisplayPort. Njihova razpoložljivost je standard za sodobne monitorje. Ni slabo tudi, če je HDMI priključek primeren za gledanje HD video iz konzole ali zunanjega predvajalnika. Če je, potem ga lahko priključite na DVI s pomočjo ustreznega adapterja za monitor.

  Vrste matrik

  Obstaja več: - TN, primeren za ljubitelje video iger, vam omogoča brskanje po internetu in uporabo vseh programov. Hkrati pa ni najboljša izbira za gledanje filmov, saj ima slab pogled in "šibko" črno. - IPS matriko, ki je primerna za gledanje filmov, delo z barvami in fotografijami, igre,Deskanje po internetu, uporaba pisarniških programov. Z drugimi besedami, univerzalna je, zato so monitorji, ki temeljijo na njem, danes najbolj zahtevni. Sodeč po ocenah, so takšne naprave najbolj priljubljene pri kupcih, imajo velike kote gledanja in najboljše v svetu barv med drugimi modeli. Med pomanjkljivostmi je treba opozoriti na veliko težo in dimenzije, veliko porabo energije, nizko hitrost odziva pikslov in druge. Poleg tega so precej drage in imajo velik vložek-zamik.

  Najbolj priljubljeni monitorji: pregledi

  Med različnimi ponudbami na trgu kupci težko izberejo pravo izbiro. Pomagajte ugotoviti, ali so pregledi, ki so ostali v specializiranih forumih, tisti, ki uporabljajo en ali drug monitor. Glavne značilnosti določenih modelov so uporabniki na vrhu kota, skupaj z zasnovo in ceno. Če nadaljujete s temi parametri, je lahko najboljša izbira:
 • DELL U2412M. Diagonala monitorja v cm - 6096 in palci - 24. Ločljivost 1920 x 1200 slikovnih pik. Uporabljamo osvetlitev WLED in matriko TFT E-IPS. Med ostalimi lastnostmi: svetlost - 300 cd /m2, kontrast - 1000: 1 v prisotnosti premaza proti bleščanju. Model je na nek način veteran na trgu in je zbral veliko pozitivnih ocen, vključno z visoko kakovostjo zbirke. Edina pomanjkljivost je odzivni čas pikslov, ki je 8 ms.
 • Samsung S24D590PL. To je dokaj poceni naprava, ki je zelo priljubljena. Specifikacije monitorja: diagonala je 236 palcev, resolucija FullHD pa 1920 x 1080 slikovnih pik.Uporabljena matrika TFT AD-PLS in osvetlitev brez migetanja. Kontrast - 1000: 1 in svetlost - 250 cd /kvadrat. m. Na monitorju je čudovit prenos barve, brez kota osvetljen in zagotavlja elegantno in gladko podporo. Med pomanjkljivostmi je neenakost osvetlitve ozadja.
 • DELL U2414H. Lep monitor, ki ne odseva. Glavne značilnosti: diagonala zaslona je 23,8 palca, svetlost je 250 cd /m2, kontrast je 1000: 1. Slabosti monitorja, glede na preglede, vključujejo neenakomerno osvetlitev belih polj, kar je še posebej opazno na področju kotov zaslona.
 • ASUS MX279H. To je dokaj velik in drag visokotehnološki monitor. Glavne značilnosti: ločljivost 1920 x 1080 slikovnih pik, diagonala 27 palcev, svetlost - 250 cd /kvadrat. m, matrika TFT AH-IPS. Monitor ima izjemno kakovost slike in zlaganje. Poleg tega je primeren za ogled FullHD filmov in iger.
 • BenQ BL2411PT. Sodeč po ocenah, je ta naprava vredna denarja, ki ga mora plačati. Specifikacije monitorja: diagonala zaslona je 24 palcev, svetlost zaslona - 300 cd /kvadrat. Ima matrico TFT IPS z ločljivostjo 1920 x 1200 slikovnih pik. Slabosti: Ni monitorja za HDMI, nerodnega menija.
 • DELL P2414H. Ta precej poceni monitor za pisarniško in domačo uporabo temelji na visokokakovostni matriki TFT IPS. Diagonalni zaslon - 24 palcev. Ločljivost - FullHD 1920 x 1080 slikovnih pik. Drugi parametri: kontrast 1000 do 1 in svetlost 250 cd /kvadrat. Glavna prednost je čudovita nasičenost slike in visoka kakovost montaže. Kupci to upoštevajoOči so utrujene za delo s tem monitorjem veliko manj kot pri uporabi drugih modelov. Vendar pa je model nekoliko dražji, kar je njegova glavna pomanjkljivost.
 • AOC i2757Fm. Zelo kakovosten monitor z diagonalo 27 palcev. Ločljivost - FullHD 1920 x 1080 slikovnih pik. Uporabljena matrika TFT AH-IPS. Vgrajeni so zvočniki. Monitor ima elegantno obliko in mehko osvetlitev.
 • ASUS PA238Q. To je dober ASUS monitor, ki stane $ 350. Diagonala zaslona je 23 palcev, resolucija pa je FullHD. Med drugimi značilnostmi je treba omeniti svetlost 250 cd /sq. m in odziv - 6 ms. Monitor je v povpraševanju po nizkih cenah, širokih kotih gledanja, visokokakovostnem sestavljanju in elegantnem dizajnu.
 • ASUS PB278Q. To je precej drag model z diagonalo 27 palcev z ločljivostjo 2560 x 1440 slikovnih pik. Kot kažejo povratne informacije, potrošniki raje zaradi visoke kakovosti slike, prisotnosti vgrajenih zvočnikov in hitre povratne informacije, ki vam omogoča, da igrajo vse video igre. Med pomanjkljivostmi je tudi nizka kakovost izdelave. Še posebej, glede na povratne informacije kupcev, med delovanjem plastičnega okvira "listov" z zaslona, ​​in prah je dampinški tam.
 • ​​
 • AOC g2460Pqu. Ta 24-palčni model je opremljen z matriko TFT TN. Ločljivost - 1920 x 1080 slikovnih pik. Svetlost 350 cd /kvadrat. m, kontrast pa je 1000: 1 med odzivom 1 ms. Monitor je odličen za tiste, ki si ne predstavljajo življenja brez računalniških iger. Poleg tega ima širok kot gledanja in celo osvetlitev. Prav tako velja za odlično izbiro v smislu majhne obremenitve očesa.
 • Če želite spremeniti starega monitorja, vam bodo zgoraj predstavljeni nasveti pomagali pri odločitvi, kateri model je najboljši za vas.

  Sorodne publikacije