Primerjava SSD-jev: specifikacije, zanesljivost, poraba energije

S prihodom polprevodniških pogonov je veliko vprašanj v zvezi z njihovimi prednostmi pred običajnim trdim diskom. Razmislite o dveh možnostih in primerjajte SSD s trdim diskom ter pokažite slabosti vsakega od njih. Pri primerjavi več vrst pogonov, ne glede na to, ali gre za bliskovni pogon, disk, pogon SSD ali trdi disk, je treba upoštevati njihove značilnosti in tehnične zmožnosti. Normalni pogoni lahko shranjujejo informacije, dokler zunanja lupina ni poškodovana, nato pa obnovitev podatkov ni mogoča. Znano je tudi, da lahko nekateri diski zapisujejo podatke enkrat, nekateri pa so namenjeni za večkratno uporabo postopkov pisanja in brisanja. S flash diski so uporabniki dobili možnost trajnega shranjevanja podatkov brez strahu pred praskami. Notranja naprava bliskovnega pogona temelji na čipu in majhnem pomnilniku. To vam omogoča večkratno oblikovanje, tako da ga prilagodite želeni obliki, glede na trenutne potrebe. Glavna pomanjkljivost je pomanjkanje šifriranja podatkov, zaradi česar so ogroženi zaradi virusov ali motenj.


Kot stalno skladišče se uporablja trdi disk, katerega velikost trenutno dosega 6-8 terabajtov. Nameščena je znotraj sistemske enote in priključena na matično ploščo. Če ne uspe, lahko uporabnik obnovi podatke, če se obrne na strokovnjaka. Obstajajo tudi različice zunanjih pogonov, v katerih tudimehanska struktura. Njihova velikost se ne razlikuje od standardnih trdih diskov in njihov kovček trdno zapira vse kovinske dele. Vendar, tako kot vsi predstavniki tega pogona, niso zaščiteni pred fizičnimi vplivi. Z USB priključkom je priključen zunanji trdi disk, hitrost prenosa podatkov pa je odvisna samo od prepustnosti kabla.


S prihodom SSD diskovnega trga se je zmogljivost shranjevanja premaknila na novo raven. Njihova zmogljivost, nizek čas pripravljenosti, kompaktna velikost, majhna teža, minimalna poraba energije in pomanjkanje gibljivih delov so jim omogočili, da zasedejo vodilni položaj pri shranjevanju podatkov. Vsak pogon SSD ima lastno bitno šifriranje podatkov. Prav ta kakovost vam omogoča povezavo tako stacionarnih kot prenosnih nosilcev s katero koli napravo brez strahu pred okužbo z virusom ali poškodbo podatkov zaradi motenj. Prenosne različice so povezane s priključki USB in Thunderbolt. Slednji se pogosto uporablja v macbugsih in ima visoke hitrosti prenosa podatkov.

Kako deluje trdi disk

Pred primerjavo SSD in HDD pogonov morate razumeti načelo obeh pogonov. Trdi disk ali ROM (trajna naprava za shranjevanje) je zasnovan za dolgoročno shranjevanje podatkov in operacijskega sistema, brez katerega je računalnik preprosto kup železa. Trdega diska ne morete zamenjati z RAM-om, saj ima manj pomnilnika in vsi podatki v njem so izbrisani po zaustavitvi računalnika.Okrajšave RAM in ROM so povsem različne stvari, vendar jih veliko novih uporabnikov zmede.
Mehanski tip pogona je sestavljen iz več majhnih diskov, ki so nameščeni drug na drugega. Vsak disk ima magnetno prevleko. Posebna glava proizvaja podatke za branje ali zapisovanje, tako da ga premika na površino diska, ki se vrti z veliko hitrostjo. Ta postopek traja nekaj časa, preden postane znan znan rezultat. V sodobne računalnike je mogoče namestiti do šest trdih diskov, vsak s po šest terabajtov. Za razliko od RAM-a je količina mehanskega pogona neomejena.

Delo

Primerjavo trdega diska trdega diska je mogoče začeti iz njegovega notranjega opisa, saj sama zasnova razlikuje med seboj. V trdnem stanju je en sam čip, ki ima stike za povezavo in pomnilniške čipe. Pogon ima lahko tudi priključek 25 A in ga lahko priključite prek vmesnika PCI-E. Nekatere matične plošče imajo priključek M2, ki je zasnovan tudi za SSD pogon s podobnim načinom povezave. V primerjavi s hitrostjo SSD in HDD zmaga prva možnost, saj čip ni mehanik. Načelo SSD je, da disk takoj obdeluje zahtevo, ki jo je poslal procesor. Nato pogon potegne neposredno do zahtevanih informacij, kar močno zmanjša čas zakasnitve in pospeši delovanje diska. Glava porabi veliko časa za serijsko branje in iskanje pravih podatkov,vendar na napravi ni takih naprav, zato se disk takoj odzove na zahtevo uporabnika. To še enkrat dokazuje, da je uporaba čipov veliko bolj produktivna kot magnetno obložen disk.

Zgodovinski podatki

Magnetni trdi diski imajo bogato zgodovino in razvoj, ki se je začel leta 1956. Potem, zahvaljujoč IBM-u, je bil predstavljen prvi magnetni pomnilnik s prostornino 375 megabajtov. Dizajn tega trdega diska je obsegal petdeset krožnih plošč, njihov premer pa je bil 61 centimetrov. Ta zasnova je zasedla veliko mest, računalnik kot celota pa je bil velikosti enosobnega stanovanja. Takšne računalnike so raziskovalni inštituti in vlade različnih držav uporabljali do leta 1969. Po desetih letih so trdi diski doživeli popolne spremembe, pa tudi računalnike na splošno. Njihove sposobnosti so postale bolj raznolike, velikosti pa so vse manj. Sprva je iz sveta prišlo 525 palcev diskov, za njimi pa 35 in 25 palcev na trg. Zmogljivost takega pogona ni dosegla enega in pol megabajtov, za zagon računalnika pa morate opraviti nekaj manipulacij. Za začetek je bila disketa vstavljena, računalnik je bil zagnan, nato pa je bilo potrebno vnesti več ukazov za zagon operacijskega sistema. Ker večina računalnikov takrat ni imela vgrajenega pogona, je bilo potrebno povezati izmenljivi medij in vnesti številne ukaze, tako da se je sistem zagnal. Zdaj uporablja poseben protokol SATA tretje generacije, ki ima veliko količino pomnilnika (do osem terabajtov), ​​kot tudi niz navodil.Med njimi je poseben krmilnik, ki vam omogoča spremljanje njegovega stanja in preprečevanje nevarnosti.

Malo zgodovine

Primerjava SSD-jev z mehanskimi pogoni se je začela ne tako dolgo nazaj, kot so bili magnetni trdi diski. Prvi prenosnik, v katerem je bil ta pogon, je bil OLPC XO-1. Zaradi svoje kompaktnosti prenosniki niso mogli privoščiti trdih pogonov polne velikosti. Zato so se proizvajalci odločili za polprevodniške pogone, saj zavzamejo manj prostora in ne porabijo veliko energije, kar je dobro za prenosne računalnike, saj se v tem primeru baterija ne bo hitro izpraznila. Po tem prenosnem računalniku je podjetje "ASUS" zaživelo, kjer so bili pomnilniški čipi nameščeni neposredno na matično ploščo. S tem ste prihranili prostor in skrajšali odzivni čas na zahtevo. Prostornina tega SSD je bila dva gigabajta. Kasneje so se pojavili bolj praktični prenosniki z izboljšanimi različicami pogona.

Primerjava SSD in HDD v ceni

Prva razlika med obema vrstama se čuti v vrednosti. Standardni trdi diski so na voljo vsakemu uporabniku, saj je cenovni razpon povsem sprejemljiv. Druga stvar je solid state disk, ki je presenetljivo drugačen v ceni. Dejstvo je, da so materiali, iz katerih so izdelani pogoni, različni, zato je to drugačen cenovni razpon. Vendar se tudi danes to vprašanje šteje za pomembno, zato proizvajalci poskušajo poiskati analogne materiale, kar je že mogoče opaziti z dejstvom, da se cena takšnih naprav hitro zmanjšuje.

Hitrost

Primerjava hitrosti SSD in HDD vodi do sklepa, da prva možnost presega drugo. Dejstvo je, da SSD teče skoraj dvakrat hitreje, kar vam omogoča, da v nekaj sekundah prenesete sistem in "neželene" igre. To je zato, ker je odzivni čas iskanja za poizvedbo zmanjšan, saj ni treba čakati, da disk najde informacije in jih upošteva. Za razliko od HDD, ta agent nima pogona z zaporednim snemanjem podatkov. Povprečni trdi disk zadnje generacije je 300 megabajtov, polprevodniški pomnilnik pa ima hitrost do 600 megabajtov na sekundo. Samo edina "vendar" bo povzročila veliko pozornosti - podatki bodo izbrisani z enako hitrostjo kot zagonski, zato je vredno pregledati izbrisane datoteke previdno.

Fragmenti in trdi diski

Zdaj, ko je s primerjavo hitrosti SSD in HDD jasno, lahko greste na "Ahilovo peto" trdega diska. Mehanski pogon je pri delu s kapacitivnimi datotekami manj obremenjen, to je vzorec visoko kakovostnih filmov. Vendar, ko gre za snemanje veliko majhnih podatkov, to povzroča, da je trdi disk tehnično neroden, ker je treba vsako datoteko obdelati. Pri vsaki naslednji operaciji brisanja in zapisovanja se pogon zažene počasneje. To temelji na dejstvu, da se veliko datotek nahaja na površini magnetnega diska in ko uporabnik dvakrat klikne na katero od njih, poskuša glavo najti in ugotoviti. To pomeni, da se izkaže, da je zaporedje podatkov pokvarjeno, kar vodi do razdrobljenosti. Takopreneseni podatki prevzamejo svoje mesto in kršijo naročilo. Za takšne težave je bilo ustvarjenih veliko programov, ki proizvajajo defragmentacijo trdega diska in gradijo novo verigo serijskih podatkov. Ta postopek omogoča, da se pogon nadaljuje nekaj časa. Stalna defragmentacija preprečuje poškodovane sektorje in normalizira delovanje trdega diska.

Koristi

Glavna kakovost v primerjavi z delom SSD in HDD je visoka odpornost proti obrabi. Pomanjkanje mehanskih delov, ki vam omogočajo delo na računalniku s polprevodniškim pogonom v najbolj ekstremnih pogojih, na primer na cesti, kjer so vibracije povsod. Če prenosni računalnik uporablja pogon SSD, potem celo padca ne poškoduje njegove vsebine. V zunanjih nosilcev te vrste, enake prednosti, ampak tudi cena ni velika. Mnogi uporabniki raje kupujejo na spletu. Naročila pošiljajo prek različnih dostavnih služb, vendar vse storitve ne izpolnjujejo svojih obveznosti. Zato je visoka moč tako pomembna, sicer je nemogoče ugotoviti, katera škoda je bila prejeta. Če pri primerjanju zanesljivosti SSD-ja obstaja vprašanje poškodbe med mehansko napako, potem je v tej različici verjetno, da bo disk preživel. V HDD takšne možnosti ni. Dejstvo je, da je njegova naprava zelo krhka in da jo lahko najmanjše vibracije onemogočijo. Zato je priporočljivo, da se ne izpostavlja zunanjim fizičnim učinkom, saj bo to povzročilo popolno okvaro. Svetlobne vibracije, en pritisk - in skladišče obrne kupnepotrebnih rezervnih delov. Kljub takšni brezhibni kakovosti ima SSD tudi pomanjkljivosti. Med njimi je treba omeniti omejitve uporabe. Vsi polprevodniški pogoni imajo določeno število ciklov zapisovanja, ki se konča v osmih letih uporabe. Po njihovem dokončanju se lahko zgodi vse - disk lahko deluje za drug dan ali mesec in se lahko takoj prekine. Proizvajalci postopoma povečujejo število ciklov za ponovno pisanje, vendar doseganje neskončnega rezultata še ni uspelo. V tem primeru primerjava trdih diskov s SSD in HDD vodi do rešitve v korist druge možnosti.

Dimenzije

Ker se nanotehnologija šteje za prihodnost, so proizvajalci prav zato skušali svoje naprave zmanjšati na zelo kompaktno velikost. Vendar, manjša velikost, manjša je količina pomnilnika. Tako najmanjši trdi disk ima samo 320 gigabajtov. Tega praga ni mogoče premagati, ker je v nasprotju z vsemi zakoni fizike. Na področju SSD je vse bolj optimistično, saj so lahko čipi poljubne velikosti, mehanski deli pa zavzemajo veliko prostora. Te tehnologije nam omogočajo uporabo bolj tankih lupin v sodobnih ultrabook. Edini pridržek ostaja omejen v ciklih receptov.

Raven hrupa

Tudi najsodobnejša mehanska naprava povzroča hrup pri delu. Vrtljivi diski, praske od prebrane glave - sčasoma postanejo ti zvoki glasnejši. Prav tako rotacija poveča temperaturo diska, kar vodi do močnega odvajanja toplote. Ker trdi disk nima lastnega hlajenjaza boljše hlajenje je potrebno vgraditi dodatne ventilatorje. Medtem pa je poraba električne energije SSD v primerjavi s trdim diskom veliko manjša in zato je naprava manj ogrevana. Vse to zahvaljujoč vgrajenemu regulatorju temperature, ki izklopi sistem, če je pogon SSD pregret.

SSD 120 Gb

Primerjava proračunskih SSD-jev bi se morala začeti z njihovo zasnovo. Uporabljajo konektor SATA 35. Seveda je njihova velikost primerna za 25-palčne priključke, v sodobnih primerih pa obstajajo posebni podplati, preko katerih lahko SSD pogon priključite prek standardnih vrat. Še vedno lahko uporabljate adapterje, vendar je to dodaten strošek.
Najpogostejši način za primerjavo SSD je Kingston. To podjetje je bilo eno prvih, ki je začelo razvijati trg trdih diskov. Razlika med tem diskom je v tem, da tudi v primeru, ko v škatli ni drsenja, bo v paketu z njo predstavljen poseben predmet. Nameščen je v stavbi s pomočjo prostora v standardnem priključku, nato pa je pritrjen z vijaki na ohišje.
WD-jev uspeh v proizvodnji trdih diskov je svetu zagotovil tudi svoj vzorčni bliskovni pogon, ki ima vmesnik SATA 3. V primerjavi s SSD 120GB ima ta predstavnik številne lastnosti: celotno življenjsko dobo. Da bi upravljavcu omogočili obvladovanje svojega dela, ki je določanje blokov, ta tehnologija neodvisno preverja zapise.
 • Kot pri prejšnjem trdem disku SSD ima ta model življenjsko dobo približno 1000 ur, kot tudi večjo odpornost proti udarcem.
 • Zaradi nizke porabe električne energije v pogonih za shranjevanje v trdnem stanju, še naprej deluje na bateriji prenosnega računalnika.
 • SSD Samsung

  Polprevodniški pogoni enega podjetja lahko delujejo drugače, zato je vredno primerjati Samsung SSD-je. MZ-750250BW ima zmogljivost pomnilnika 240 GB. Za shranjevanje velike količine podatkov to ni dovolj, vendar je za operacijski sistem dovolj. Prav tako lahko delate katero koli produktivno igro ali program za delo z grafiko. Mnogi proizvajalci ne priporočajo uporabe pogonov SSD kot stalnega skladišča. Prvič, to je nepraktično in drago, in drugič, za boljšo hitrost obdelave podatkov, mora biti nekaj prostega prostora na disku. Zato ne morete popolnoma napolniti SSD.
  Ena izmed najbolj nenadomestljivih lastnosti tega diska je, da popolnoma združuje ceno in kakovost, kar je pomembno za take naprave. Pri primerjavi SSD krmilnikov to podjetje uporablja Samsung MGX, ki izboljšuje metode za odpravljanje napak in ima tudi možnost, ki uporablja vmesnik, ki temelji na naslednji generaciji RAM-a. Primerjava diskov SSD se ne konča. Hitrost diska je samo fenomenalna - 520.540 megabajtov na sekundo, vendar je življenjska doba le milijon ur, po kateri bo pogon pokazal napako. Proizvajalci neza nobeno navedbo števila delovnih ur, ker po zaključku plošče ni mogoče popraviti z garancijo. Med prednostmi je tudi majhna teža, ki pozitivno vpliva na težo celotnega sistema, kot tudi na sposobnost šifriranja informacij. Podobno kot pri mnogih diskih ima 128-bitno strojno šifriranje. Drug predstavnik te družbe, MZ-75E1T0B, ima en terabajt pomnilnika. Za večjo pasovno širino ima disk delovni vmesnik SATA 600, predpomnilnik pa je en megabajt.
  V primerjavi s hitrostjo SSD sta oba modela enaka. Ta disk porabi le tri in pol vate pri opravljanju skoraj trideset tisoč operacij na sekundo. V pasivnem načinu se poraba energije zmanjša na en vat.

  Primerjava SAS in SSD

  Priključek SAS je univerzalen, saj ga lahko priključite na skoraj vsak vmesnik trdega diska. Če primerjate SAS in SSD, lahko opazite, da je prva možnost veliko manj pomnilnika kot pogon SSD. Je samo 300 gigabajtov. Med prednostmi te povezave lahko omenimo, da konfiguracije SAS v instalaciji presegajo analogi, saj se namestitev izvaja v lahki obliki. In njihova zanesljivost nikakor ni slabša od trdih diskov. Pridobitev takih diskov vključuje tudi prisotnost krmilnika, kar vodi do dodatnih stroškov, zato je smiselno pravilno porazdeliti proračun za nakup strežnika. Primerjava SSD diskov bo pomagala določiti izbiro. Zaradi svoje tolerance napakTrdi diski na osnovi SAS se uporabljajo za namene strežnika. Trdi diski standardne velikosti se lahko povežejo s sistemom SAS, združljivost pa ne obstaja, tudi z adapterji. Edina pomembna pomanjkljivost, poleg majhnega obsega, je tudi cena, ki jo nekateri uporabniki menijo, da je preveč napihnjena.

  SSD Intel

  Znano podjetje, ki je znano po proizvodnji procesorjev, je prav tako izdalo polprevodniške pogone. Prodaja diskov je podjetju omogočila, da se trdno utrdi na trgu tega asortimana. Znano je, da so čipi tega podjetja najdražji, zato bo skladiščenje stalo veliko denarja. Zdaj lahko primerjate Intelove SSD med seboj. Zato ima model P4800X 750 gigabajtov pomnilnika in povezljivost prek vmesnika 25. Disk je bil izdan v četrtem četrtletju leta 2017. Pri delu v aktivnem načinu porabi do 18 vatov, pasivni čas porabe energije pa je 6 vatov. Lahko deluje pri temperaturi 70 stopinj Celzija, in ta prag je bolje, da ne pretiravajte. Proizvajalec zagotavlja petletno brezhibno delovanje, po katerem poteče garancija. Nato lahko disk nadaljuje z delom za nedoločen čas. S šifriranjem lahko dodamo, da je 256-bitni, kar zagotavlja zaščito podatkov za magnetne in virusne napade. Edinstvena tehnologija Memory Drive zagotavlja nizko latenco in visoko zanesljivost pogona SSD tega proizvajalca. Zaradi te tehnologije je sistemu jasno, da mora biti disk prepoznan kot DRAM, ne da bi vzel veliko časa. Druga tehnologija, ki jo najdemo v pogonih tega proizvajalca, se imenuje Optane. Ona jePomaga odpraviti ozka grla na račun izboljšanega pomnilnika, ki je cenovno ugoden, hiter in energetsko odvisen. V enem podjetju ni niti podobnih analogov, zaradi česar so primerjave SSD krmilnikov te blagovne znamke edinstvene. Vendar pa je cenovni segment je zelo zmedeno za mnoge uporabnike, saj lahko tak disk kupite za vsaj 200 tisoč rubljev. Še en predstavnik, ki ima podobno količino spomina, ki se je pojavil tudi konec leta 2017. Prva vidna razlika od prejšnje različice je način povezovanja. Ta pogon SSD deluje prek vmesnika PCI-E in je manjši.
  Zakasnitev, hitrost pisanja, hitrost branja, hitrost šifriranja in garancija so popolnoma enaki prejšnjemu. Tako je podjetje, ki je svetovno znano s svojimi visoko kakovostnimi procesorji, postalo eden izmed uspešnih predstavnikov dobaviteljev polprevodniških pogonov.

  Sklep

  Mnogi uporabniki so zmedeni, ko obstaja izbira skladišča. Za začetek se morate odločiti za cenovno kategorijo. Če je proračun omejen in pogon potrebuje veliko količino pomnilnika, bo izbira padla na trde diske. Če cena ni pomembna, lahko izberete pogon SSD. Po tem pride do spora glede kakovosti in hitrosti. Seveda je prisotnost gibljivih delov in oblikovnih značilnosti trdi disk najbolj izpostavljen fizičnim poškodbam, zato niso primerne za delo v ekstremnih pogojih. Druga stvar je SSD. Ni mehanskih delov, ki omogočajo delos prenosnimi napravami kjerkoli in ob vsakem vremenu. Glede lastnosti visoke hitrosti je zmagovalec očiten - SSD. Da, navadni pogoni lahko le polovico tega, kar lahko trdna država, tako preseže vse nasprotnike na vsak način. Universal je pogon SAS, ki deluje odlično tako z nizko stopnjo podatkov kot s hitrimi podatki. Drugo pomembno merilo za izbiro je imenovanje. Za zagon zahtevnih in kapacitivnih podatkov je SSD idealen, kot tudi za shranjevanje operacijskega sistema. Za shranjevanje dolgoročnih datotek, kot so filmi in glasba, bo mehanski pogon variante, saj je poceni, za takšne operacije pa hitro nalaganje ni potrebno. Če gradite strežniško strojno opremo, mora uporabnik pogledati stran SAS, ki je zasnovana za delo s strežniki. Edina pomanjkljivost je majhna količina spomina, ko gre za univerzalni pristop k obdelavi informacij. Sedaj je malo operacije:
 • Za pravilno delovanje trdega diska je priporočljivo občasno izvajati operacijo za defragmentacijo.
 • Ne izvajajte programskih poskusov, če ni ustreznih izkušenj z uporabo javnih služb.
 • Za obnovitev izbrisanih podatkov ali informacij iz okvarjenega skladišča je smiselno uporabiti licenčne različice programov, saj lahko resnično pomagajo rešiti težavo. Dejstvo je, da na internetu obstaja možnost, da prenesete program, okužen z virusom, ki bo sčasoma pokvaril disk.
 • Vsi polprevodniški pogoni imajo svoježivljenjska doba, ki je zdaj dosegla rekordno osem let. To je posledica omejenega števila prepisanih ciklov. Zato je smiselno razumno pristopiti k vsem prenosom in brisanju podatkov.
 • ​​
 • Pri povezavi SSD ni vedno prikazan v operacijskem sistemu ali BioSet. Da bi to odpravili, obstaja več programov, ki pomagajo določiti težavo. Običajno se to zgodi, če so skriti sektorji, ni dodeljena nobena črka ali pa disk ni formatiran. V tem primeru jo morate formatirati tako, da izberete ustrezno obliko za shranjevanje podatkov.
 • To so nasveti za uporabo naprednih uporabnikov. Za novince, ki so prvi, ki se srečujejo s težavami, povezanimi z delovanjem pogona katerekoli vrste, je koristno uporabiti storitve računalniških tehnikov. Za plačilo lahko izvedete več o težavah in kako jih odpraviti.

  Sorodne publikacije