PC napravo. Od katerih delov je računalnik?

Osebni računalnik je že dolgo prisoten v skoraj vsaki družini. Zahvaljujoč hitremu razvoju tehnologije in elektronike, so se računalniki, ki zasedajo celotne dvorane pred približno 40-50 leti, danes popolnoma prilegali na mizo. Sodobna oseba ne zaznava prisotnosti osebnega računalnika v hiši kot razkošje, v današnjem času je orodje za delo in center zabave ter orodje za iskanje potrebnih informacij. Vsak uporabnik osebnega računalnika mora vedeti, iz katerih delov je računalnik sestavljen, tako da z nadgradnjo ali popravljanjem ne postane žrtev brezvestnih prodajalcev ali serviserjev in denar porabi veliko.

Splošna računalniška naprava

Vsak sodoben računalnik je sestavljen iz zunanjih naprav, ki povezujejo (zunanje naprave) in notranje module, ki so v sistemski enoti. Periferne naprave vključujejo tiskalnike, monitorje, miške, tipkovnice in številne druge naprave, ki se povezujejo s sistemsko enoto računalnika in so strukturno ločene od njega. Kateri od glavnih delov je računalnik?


Odvisno od namena, za katerega se uporablja posamezni osebni računalnik. Pogojno lahko delite po nalogah v pisarno, grafiko, delovno postajo in igro. Dejstvo, da se računalnik uporablja za ta namen, je odvisno od prisotnosti ali odsotnosti nekaterih komponent znotraj sistemske enote. V nadaljevanju bomo podrobneje preučili, katere dele sestavlja računalnik. To je zelo velikopomembno je vedeti, ker obstajajo osnovne komponente, brez katerih je nemogoče, kot tudi tiste, ki so prisotne v vsakem osebnem računalniku.

Iz katerih delov je komponiran računalnik

Prva stvar, ki jo vidimo, ko gledamo na osebni računalnik, je telo, znotraj katerega so dejansko fiksirani drugi notranji deli. Računalniška ohišja se razlikujejo po velikosti in s tem velikosti podprtih matičnih plošč. Nato bomo podrobno preučili elemente, ki se skrivajo v ohišju računalnika.


Matična plošča

Osnova celotnega računalnika, brez katerega noben računalnik ne more delovati, je matična plošča. Je povezovalna povezava med drugimi deli računalnika. To igra vlogo živčnega sistema, ki prenaša signale iz možganov - procesor na druge dele računalnika. Matične plošče se razlikujejo po velikosti (mATX, ATX, E-ATX, ATX itd.), Vtičnici (režo, kjer je vstavljen procesor), vrsti podprtega pomnilnika (DDR, DDR2 DDR3 DDR4), razpoložljivosti in številu slotov (vmesniki ali avtobusi). ) za povezovanje vseh vrst razširitvenih kartic (grafična kartica, omrežje, avdio itd.).

Procesor

Osrednji procesor je srce in možgani katerega koli računalnika. Obravnava obdelavo podatkov, ki prihajajo iz tekočih programov, in upravlja pretok teh podatkov. Procesorji, razen proizvajalca (največjega - Intel in AMD), se razlikujejo v taktni frekvenci - najpomembnejši parameter, ki kaže število izvršitev na sekundo, število jeder (število procesorjev, ki se ukvarjajo z vzporedno obdelavo podatkov, ki se nahajajo v enemfizični primer), vrsta podprtega pomnilnika in konstruktivna izvedba (vtičnica). Vsak procesor potrebuje hlajenje, tako da pogledamo znotraj sistemske enote, boste videli hladilnik z ventilatorjem, ki je popolnoma pritisnjen s posebnimi ključavnicami na matično ploščo in ne pregreva procesorja.

RAM

RAM (RAM) je namenjen shranjevanju informacij, ki jih predelovalec lahko zahteva čim prej (v tem primeru so nameščeni podatki o tekočih programih, storitvah operacijskega sistema itd.). Za razliko od trdih diskov je potrebno napajalnik shraniti podatke, kar pomeni, da ko izklopite računalnik, se odstranijo vse informacije iz RAM-a (zato podatki o odprtokodni programski opremi niso shranjeni, ko je računalnik izklopljen). RAM se razlikuje glede na vrsto (DDR, SO-DIMM DDR3 itd.), Frekvenco, register (za strežnike) ali ne.

Trdi disk

Trdi disk je naprava za shranjevanje informacij. Za razliko od pomnilnika RAM je prostor na trdem disku neodvisen, kar omogoča shranjevanje podatkov, tudi če izklopite računalnik. Trenutno obstajajo 2 različni tipi polprevodniških pogonov: HDD (trdi disk) in SSD (Solid State Drive). Glavne značilnosti trdih diskov so prostornina (največja količina informacij, ki jih je mogoče zapisati na disk) in hitrost branja /pisanja.

Grafična kartica

Video kartica je naprava za prikazovanje slik iz računalnika na zaslon monitorja. Video kartice so vgrajene (video jedro je vgrajeno v čipovmatične plošče ali centralnega procesorja) in zunanjih, ki se povezujejo z matično ploščo računalnika prek posebnega priključka PCI-Express. Značilno je, da imajo vgrajene video kartice precej povprečne lastnosti in so zasnovane za delo s pisarniškimi aplikacijami, predvajanjem videa in zahtevnimi igrami. Glavne značilnosti grafične kartice so frekvenca grafičnega procesorja in pomnilnika, širina bitov in količina video pomnilnika.

Zvočna kartica

Zvočna kartica - Naprava, zasnovana za oddajanje zvočnega signala na zunanje naprave (slušalke, mikrofon, zvočnike itd.) V večini računalnikov se zvočna kartica razstavi na matični plošči. Obstajajo pa tudi zunanje zvočne kartice, ki se razlikujejo od vgrajenega zvoka, ki je bolj kakovosten.

Omrežna kartica

Omrežna kartica je naprava, ki je potrebna za povezavo računalnika z omrežjem z drugimi računalniki, kar omogoča izmenjavo informacij pri visoki hitrosti med njimi. Na enak način kot zvočna kartica se v modernih računalnikih omrežna kartica razstavi na matični plošči.

Napajalna enota

Napajalna enota - naprava, ki pretvarja električno energijo iz električnega napajanja gospodinjstva na določene parametre, potrebne za delovanje vseh delov računalnika. Glavne značilnosti napajanja so njegova moč in učinkovitost. Pomembno je, da je moč zadostna za vse vtične module, drugače bodo konične obremenitve preprosto izklopile računalnik.

Mi smo zgorajkatere dele računalniške sistemske enote sestavljajo. Brez teh naprav ne bo noben računalnik lahko pravilno deloval. Poleg njih pa lahko v sistemsko enoto priključite še vrsto drugih naprav, kot so dodatna vrata za povezovanje zunanjih naprav (USB, LPT, itd.), Tb tunerji, zvočne in omrežne kartice. Vendar niso obvezne in se uporabljajo le, če je to potrebno.

Zunanji računalniški deli

Na vprašanje, iz katerih delov računalnika je sestavljen, je treba omeniti zunanje naprave. Mednje spadajo monitor, tipkovnica, miška, video kamera in akustični sistem. Monitorji se med seboj razlikujejo po diagonali, vrsti matrike in uporabljeni osvetlitvi (gre za monitorje s tekočimi kristali, saj monitorji z elektronsko cevjo niso več izdelani in skoraj povsod nadomeščeni z bolj tehnološkimi monitorji TFT), frekvenca osveževanja slike. Tudi zunanje naprave računalnika vključujejo številna sredstva za vnos in izhod različnih informacij: tiskalniki, skenerji, večnamenske naprave, projektorji, igralne palice itd.

Zaključek

V tem članku smo upoštevali, kaj je sestavljeno iz osebnega računalnika. Računalnik Računalništvo v šoli ponuja podrobnejše in podrobnejše znanje. S preučevanjem boste lahko razumeli osnovna načela zbiranja osebnih računalnikov z lastnimi rokami. Da bi se poglobili v bistvo dela in delovanja, na primer, da bi ugotovili, iz katerih delov računalnika je avtobus, je priporočljivo preučiti tehnične lastnosti opreme,presega področje uporabe tega člena.

Sorodne publikacije