Evolucija televizorjev: zgodovina izvora, prve televizije, modernizacija, faze razvoja in perspektive

Danes ima vsak dom televizor. Deluje kot vir informacij, vir zabave. Zgodovina izuma teh naprav je bila okoli 90 let. Tesno je povezana z razvojem televizije - načinom prenosa slik na vseh razdaljah.

Zgodovina razvoja televizorjev

Prva odkritja znanstvenikov s področja televizije so povezana s podrobno študijo in razvojem fotomehanskih procesov, odkritjem fotografskih lastnosti kemijskih elementov. Delo mnogih fizikov je bilo osnova prve televizije, na primer faksimilne naprave Bein, skenirni disk Nipkov.
Obdobje mehanske televizije
Leta 1906 sta M. Dickmann in R. Glaue patentirala telefon Brown, naslednje leto pa sta imela 20-vrstični televizijski sprejemnik velikosti 3 x 3 cm in hitrost skeniranja 10 sličic. na sekundo


Leta 1907 je profesor B. Rosing patentiral "način prenosa podobe". Prva izkušnja ni bila popolnoma uspešna: prva slika je bila še vedno nepremična. Za prikaz slike je služila kot elektronska cev in za prenos podatkov - skeniranje. Ta metoda se uporablja tudi v sodobnih modelih televizorjev. Serijske televizije leta 1929 je izdala ameriška korporacija Western Television. Značilnost je bil majhen zaslon, ki ga je bilo težko videti. Napravo lahko uporabljate samo z radiem. Ujel je video signal in prenesel sliko na zaslon. EvolucijaTelevizorji so neločljivo povezani z odkritjem električnih vakuumskih naprav. Od leta 1934 na ozemlju nemške države deluje DFR - televizijska postaja »nemška TV-oddaja«, ki prenaša signal v 180 vrsticah. V Nemčiji leta 1936 so dogodki olimpijskih iger v Berlinu na splošno pokrivali neposredni televizijski prenosi.


V istem letu je nemško proizvodno podjetje Telefunken začelo s serijsko proizvodnjo televizorjev s cinekopi. Istočasno je Združeno kraljestvo začelo s proizvodnjo 405-žičnih telefonskih skenerjev - slika je takrat imela največjo jasnost.

Prva televizija v Rusiji

Leta 1938 je televizijsko oddajanje izvedel izkušen Leningrad TV center. Za sprejem signala so bili izdani 20 TV sprejemnikov "VRK", z zaslonom 13 X 175 cm. V Moskvi se je televizijsko oddajanje začelo leta 1939. Prvi prenos - dokumentarni film o odprtju XVIII kongresa komunistične partije boljševikov. Sprejem je izvedel več kot 100 televizijskih sprejemnikov "MK-1", velikosti zaslona 14 x 18 centimetrov. Prvi televizijski sprejemniki so bili uporabljeni za ogled po skupinah državljanov. Leta 1949 se je naprava "KVN-49" pojavila v ZSSR s frekvenco razgradnje 625 vrstic.

Rast prodaje televizijskih sprejemnikov

Do sredine 20. stoletja je bilo v Ameriki več kot 10 milijonov naprav. To je posledica visoke kupne moči, prisotnosti industrijskih podjetij, ki proizvajajo orožje in tanke med vojno. V času miru so bili spremenjeni v elektronske napravevsakdanje življenje v vsaki družini.
Še posebej priljubljeni so bili televizijski radijski aparati - naprave, ki so sestavljene iz radia, tabličnega računalnika, televizorja.

Barvna televizija

Leta 1950 so Združene države delale na sistemu televizijskega oddajanja s strani CBS, ki je bil kasneje preklican zaradi nezmožnosti reprodukcije na črno-belih zaslonih. Na ozemlju Sovjetske zveze je bilo od leta 1953 eksperimentalno izvedeno oddajanje v barvah. Z delovnim sprejemnikom je bil povezan poseben svetlobni filter. Leta 1955 je bila ta shema zaprta zaradi kompleksnosti načrta. Obvezna faza razvoja televizorjev je odkrivanje standardov, ki prenašajo barvne slike na črno-bele sprejemnike. Od šestdesetih let prejšnjega stoletja sta se začela dva sistema barvnih televizij: nemški PAL in francoski SECAM. Slednja je bila priznana kot najboljša v dolgotrajnih preizkusih prenosa slike in zvoka na velike razdalje. Uporabljal se je na ozemlju ZSSR. Odkritje možnosti za prenos barvnih slik je privedlo do posodobitve proizvodnje barvnih televizorjev in sprejemnikov. Prvi prenos barvnih informacij leta 1953 je bil RCA CT-100, ki deluje pod ameriškim sistemom NTSC.
Japonske radijske družbe so hitro postavile barvne televizorje. Njihovo aktivno udejstvovanje na ameriških prodajnih trgih se je začelo s sredino 20. stoletja.

Televizija z visoko ločljivostjo

V 90. letih 20. stoletja so bili uvedeni sistemi za zmanjšanje številaOvire za oddajanje in sprejemanje signalov na vseh razdaljah.
Druga faza razvoja televizijskih sprejemnikov je bila doba digitalne televizije. Informatizacija vseh področij človeškega življenja je privedla do odkritja digitalnega kodiranja in zmanjšanja izgube stiskanja informacij za nadaljnji prenos. Razvoj ameriškega standarda ATSC, japonskega ISDB-T in evropskega DVB-T je bil odločen, da se doseže enotne zahteve.
Izboljšanje poti prenosa signalov je privedlo do naslednje faze razvoja televizorjev, sprememb zunanjih značilnosti. To se je pokazalo v zmanjšanju prostornine kineskopa, kar je povečalo zaslon televizijskega sprejemnika diagonalno. Odkritje plazemskih plošč, LED, naprav s tekočimi kristali je omogočilo zmanjšanje globine naprave na nekaj centimetrov.

Internet TV

Možnosti za razvoj televizije so neločljivo povezane z vplivom interneta na človeško življenje. Prej uporabljali oddajanje, kabel, satelitsko tehnologijo za prenos televizijskih podatkov. Zdaj priljubljena internet-pametna, IPTV-TV. Obseg prodaje televizorjev s kvalitativnimi značilnostmi slike, zvoka se stalno povečuje. Pred nakupom je pri nakupu običajnega gospodinjskega aparata na voljo preprosta izbira. Velikost, ukrivljenost zaslona, ​​ločljivost, matrična tehnologija, 3D podpora, največja pasovna širina Wi-Fi, cena je delni seznam dejavnikov, ki določajo nakup želenega modela. Nedvomno je nadaljnji razvoj televizorjev posledica razvoja internetnih tehnologij, odkrivanja novih snovi,Izumi na področju elektronske industrije.

Od začetka XX. Stoletja, izum znanstvenikov, je odkritje novih fotografskih lastnosti materialov postavilo temelje za razvoj televizije. Prvi sprejemniki so bili obsežni, z majhnimi zasloni. Slike na prvih televizijskih sprejemnikih se niso premikale, vidne so bile le splošne obrisi. Eksperimentalni načini so odprli nove načine prenosa podatkov. Izboljšanje televizije v ZSSR je otežila vojna 1941-1945, vendar so ZDA in Japonska uspele nadgraditi televizijske sprejemnike. Evolucija televizorjev s fotografijami, predstavljenimi v kronološkem vrstnem redu, je jasno vidna. Sposobnost prenosa podatkov prek interneta, povezovanje naprav neposredno s spletnimi kanali, odpiranje znanstvenikov in uvajanje napredka za zmanjšanje velikosti kineskopa in povečanje diagonale zaslona so povzročili pomembne spremembe v videzu televizorjev.

Sorodne publikacije