Monitor ne vidi računalnika: možni vzroki in načini reševanja problema

Življenje za večje število ljudi je preprosto nemogoče brez računalnika. Zato je zelo neprijetno, če je problem z vašo najljubšo napravo. Na primer, nekateri uporabniki se soočajo z dejstvom, da računalnik ne vidi monitorja. To se lahko zgodi z običajno napravo ali s povezovanjem dodatne naprave.

Za tovrstne težave je veliko razlogov. Včasih uporabniki preprosto pozabijo povezati monitor. Vendar pa je najpogosteje problem bolj globalen. Praviloma, kadar računalnik ne vidi monitorja in ni signala, je lahko razlog v strojni del naprave. Na primer, to je poškodovan kabel, nezadosten RAM, napaka grafične kartice ali celo sama matična plošča. Nekoliko manj težav je povezanih z delom samega sistema. Poskušali bomo razumeti, zakaj računalnik ne vidi monitorja in kako rešiti ta problem.


Preverjanje hrane

Najprej morate začeti z najenostavnejšim. Kako absurdno je videti, toda včasih je vse preveč očitno in nikomur ne pride na misel. Če torej računalnik ne vidi monitorja, je treba preveriti, ali je kabel zapustil, in pritisnite gumb za vklop na napravi. To dokazuje poseben svetlobni indikator. Če monitor deluje pravilno (vsaj je zagotovo priključen) in na njem ni slike, poskusite pritisniti menijski gumb, ki odpre nadzorno ploščo nastavitev zaslona.

Preverjanje dela

Če je napaka posledica napačnega dela računalnika, je precej enostavno preveriti. Če vaš računalnik ne vidi kabla VGA, potem poskusite povezati zaslon z drugo napravo. Danes so skoraj vsi moderni televizorji opremljeni z istim priključkom. Vendar, če ne morete preveriti delo monitorja na ta način, morate paziti na nekatere nianse.


Če je računalnik okvarjen, lahko začne utripati svetlobni indikatorji. Če se pojavijo kakršne koli težave, se gumb za vklop ali kateri koli drugi indikator računalnika začne utripati rdeče. Poleg tega lahko računalnik proizvaja značilne zvočne signale. Vsi ti znaki kažejo, da problem ni v monitorju, ampak v samem računalniku. Če računalnik ne vidi monitor, medtem ko "jedo", potem govori o možnih težavah z grafično kartico ali matično ploščo. V tem primeru se obrnite na servisni center ali poskusite samostojno ugotoviti, kje se točno sesuje mesto. Včasih je monitor normalno priključen in računalnik deluje v normalnem načinu, vendar na zaslonu ni slike. Naprava je morda v stanju spanja. V tem primeru lahko poskusite klikniti poljubne gumbe na tipkovnici ali premakniti miško. Če računalnik ne vidi monitor, potem ne smete obupati, še vedno je veliko možnosti za odpravo težave.

Preverjanje kablov

Če so žice poškodovane, lahko vpliva tudi na delovanje naprave. To je popolnoma nepomembno, računalnik ne vidi monitor prek HDMI, DVI ali VGA.Vsaka od teh žic lahko izgine v najbolj nepričakovanem trenutku. Najpogosteje se to zgodi, ko se kabel ne zatakne v zadnjem delu zaslona in računalniku, temveč se samo priključi.
Če uporabljate namensko grafično kartico, se morate prepričati, da je zaslon povezan z njo in ne z običajnim priključkom na matični plošči. Praviloma sistem samodejno izključi grafiko s polnim delovnim časom in uporablja priključeno napravo. Če se to ne zgodi, morate ročno izklopiti slikovni vir skozi "mamo".

Težave z matično ploščo

Mnogi ljudje na svojih osebnih računalnikih uporabljajo dva monitorja. Če računalnik ne vidi drugega monitorja, potem je težava, da eden od njih deluje na matični plošči, drugi pa iz grafične kartice. V tem primeru boste lahko uporabili druge vrste kablov ali dodatne nastavitve zaslona z drugo metodo. Najverjetneje bo slika v tem primeru slabša.

Dovoljenje

Pogosto se takšne težave pojavijo, ko se kakovost slike ne ujema z zmogljivostmi monitorja. V tem primeru zaslon ne bo deloval ali bo prekinjen z zavidljivo frekvenco. Če želite rešiti podoben problem, znova zaženite sistem in ga zaženite v varnem načinu. Po tem je dovolj, da spremenite dovoljenje za nižjo.
Vendar pa ni tako preprosto. Dejstvo je, da sodobni operacijski sistemi po 15 sekundah vrnejo prvotno resolucijo. Zato morate pravočasno klikniti na gumb "Shrani". Poleg tega lahko sistem začne vztrajno preklapljati resolucijo napo njegovem mnenju bolj primerni parametri. Lahko se zgodi tudi drugačna situacija. Na primer, ko monitor ne zagotavlja "znakov življenja" pri delu z računalnikom. V tem primeru ste morda samo priključili dva monitorja in nato izklopili enega od njih, toda operacijski sistem iz neznanega razloga tega signala ni dobil. V tem primeru je priporočljivo, da pritisnete gumb Fn na tipkovnici (običajno levo od prostora) in pritisnete F1 F12 ali drugo tipko (odvisno od modela prenosnega računalnika).

Pojdi v BIOS

Včasih se uporabniki srečujejo z dobesedno mističnim obnašanjem naprav. Na primer, ko vklopite računalnik, monitor prikaže informacije o začetku zagona sistema, potem pa slika izgine in nič drugega se ne zgodi. V tem primeru je težava morda globlja, morda celo v sistemu Windows. Kaj naj storim, če moj računalnik v tem primeru ne vidi monitorja? Za to morate prenesti sistem v varnem načinu in obnoviti sistem z vgrajeno funkcijo obnovitve sistema. Tovarniške nastavitve lahko tudi ročno ponastavite. Vendar pa za to potrebujete dovolj znanja in spretnosti.

Preverjanje strojne opreme

Če želite odpraviti težavo, lahko poskusite odklopiti tipkovnico, miško, zunanje trde diske, tiskalnik, optični bralnik, zvočnike in vse druge naprave iz računalnika. Včasih lahko težave z opremo drugih proizvajalcev povzročijo težave v najbolj nepričakovanih vozliščih.
Po tem morate vklopiti monitor inračunalnik in počakajte na zagon. Če to ni pomagalo, preverite vse razpoložljive priključke na napravi. Zelo pogosto uporabniki preveč vlečejo kable, zaradi česar vrata normalno delujejo. Če so poškodovane, lahko poskusite sami odpraviti težavo ali napotiti napravo v servisni center. Praviloma se pristanišča v konektorjih zrušijo, kar je razvidno s prostim očesom. Zato jih lahko poskusite poravnati z lastnimi rokami.

Procesor

Včasih vsa vozlišča sistema delujejo pravilno, na monitorju pa tudi ni težav. Takšna situacija povzroča želo vsakega uporabnika. To ni presenetljivo, če računalnik proizvaja značilen zvok, in monitor odlično deluje z drugimi napravami. V tem primeru je težava morda v procesorju. Če ne uspe, bo računalnik ustvaril značilen zvok, vendar se dejstvo, da je sistem naložen, ne bo začelo. To je posledica dejstva, da se hladilniki vrtijo, vendar se nič drugega ne zgodi. Kljub temu lahko matična plošča proizvaja številne značilne zvoke. Vendar pa z zapečenim procesorjem nič ne more delovati.

Video kartica

Tudi ta kartica lahko ne uspe, kar povzroča problem, opisan v članku. V tem primeru bo računalnik izdajal tudi razlikovalne zvoke, vendar slike ne bo mogoče odpreti. Če želite preveriti grafično kartico, jo morate priključiti na katerokoli delovno sistemsko enoto in jo poskusiti zagnati. Če z drugim monitorjem računalnik ne bo deloval, potem je vse v tej tabli. NekajNapako lahko odkrijete s samodiagnosticami računalnika. V ta namen morate vstaviti tudi grafično kartico v sistemsko enoto in zagnati testiranje BIOS-a. Če bo v procesu preverjanja računalnik začel oddajati neznačilne in zelo ostre zvoke, je problem na tabli.
Vendar je treba pred preverjanjem grafične kartice na drugi napravi razjasniti, ali je primerna za to. Če želite to narediti, morate pojasniti, ne samo sistemske zahteve, ampak tudi, ali priključki na vratih matične plošče ustrezajo "mati". V ta namen se posvetujte s strokovnjaki ali povprašajte za nasvet na specializiranem forumu. Če nič ne pomaga, se lahko obrnete le na servisni center in dokončate diagnozo. To bo drago. Prav tako ni priporočljivo poskušati samostojno opravljati svojega dela, če uporabnik nima ustreznih veščin in znanja. V tem primeru lahko avtomobil še bolj poškodujete. Konec koncev bo popravilo stalo še več.

Sorodne publikacije