Na prenosnem računalniku se ne zažene BIOS: znaki, opisi, načini za odpravo težave

Primarni vhodno /izhodni sistem BIOS-a ali njegove nadgrajene nove spremembe UEFI so sestavni del vseh stacionarnih osebnih računalnikov ali prenosnih računalnikov in se pogosto uporabljajo za nastavitev nekaterih pomembnih parametrov, ki jih ni mogoče spremeniti na druge načine. Poleg tega je ta čip in "sešiti" v svoji programski lupini odgovoren za shranjevanje podatkov o vseh "železnih" napravah in testiranje glavnih komponent pri vklopu računalniške naprave. Vendar se zgodi, da se BIOS ne zažene na prenosnem računalniku in postane nemogoče uporabiti spremembo uporabniško določenih nastavitev. Kaj je razlog za ta pojav, kot samostojno odpraviti morebitne okvare in napake, še naprej in poskusite razumeti.


Zakaj BIOS ne deluje na prenosnem računalniku: glavni razlogi

Obstaja veliko situacij, v katerih je dostop do primarnega sistema zavrnjen. Kar zadeva glavne vzroke takšnega pojava, večina strokovnjakov loči naslednje:
 • dostop z uporabo napačnih bližnjic na tipkovnici;
 • onemogočanje ali povzročanje konfliktov med opremo;
 • fizična poškodba čipa, matične plošče ali čezmerno pregrevanje;
 • nastavitve prvotnega sistema so nepravilne;
 • zastarela ali poškodovana programska oprema programske opreme.
 • Na podlagi elementov, predstavljenih na zgornjem seznamu, bomo poskušali razumeti vsako situacijo in poskušali ugotoviti, kajTežave lahko odpravite brez kontaktiranja servisnega centra.


  Novosti pri dostopu do BIOS-a na prenosnih računalnikih

  Najprej preučimo situacijo, ko se BIOS ne zažene na prenosnem računalniku ASUS ali prenosnem računalniku katerega koli drugega proizvajalca. Vsak uporabnik mora jasno razumeti, da za razliko od stacionarnih računalniških terminalov, kjer se en ključ Del (in na zunanji tipkovnici) uporablja za dostop do primarnega sistema, za njihove prenosnike, njihovi lastni proizvajalci določijo druge kombinacije. Najpogostejši pojav je uporaba ene funkcionalne tipke ali klicne tipke posebnega začetnega menija, ki se nahaja na glavni tipkovnici, ali kombinacija tipk Fn, Alt itd.
  Če vidite, da se tipkovnica BIOS-a ne zažene na HP-jevem prenosnem računalniku ali proizvajalcu prenosnih računalnikov katerega koli drugega proizvajalca (v standardno kombinacijo ni mogoče vnesti začetne konfiguracije sistema), si oglejte zagonsko okno, ki se prikaže, ko je naprava vklopljena katera postavka bo predstavljena, ki opisuje kombinacijo vnosa. Res je, da moramo biti zelo previdni, saj se pojavi za kratek čas in uporabnik nima vedno dovolj časa, da bi opazil potrebne informacije na zaslonu. V skrajnih primerih lahko obiščete uradni spletni vir proizvajalca in poiščete potrebne podatke ali si ogledate tehnično dokumentacijo na prenosnem računalniku, če je na voljo.

  Ali lahko dobim BIOS brez tipkovnice? Del težave je v tem, da BIOS ne deluje na prenosnem računalniku Acer (ali kateremkoli drugemmodelu) je lahko povezano z napako tipkovnice. V tem primeru priporočamo, da preverite svojo učinkovitost. Malo, morda potreben gumb samo ne deluje? Enako velja za uporabo žičnih ali brezžičnih tipkovnic. Toda stanje je lahko zapleteno zaradi dejstva, da vrata USB ali brezžični vmesnik ne delujejo. Kot je jasno, bodo morali preveriti tudi, kaj bo zahtevalo, če je mogoče, v celoti prenesti operacijski sistem in uporabiti vsaj Device Manager, da preveri stanje same naprave in njenega nameščenega gonilnika.
  Kar zadeva dostop do primarnega sistema brez uporabe tipkovnice, se domneva, da obstaja več načinov, vendar so tako zapleteni, da jih povprečni uporabnik ne razume. In zato se ne upoštevajo. V 95% primerov brez tipkovnice ne morete dobiti nastavitev BIOS-a.
  Pri nestandardnih modelih pa je treba posebno pozornost nameniti posebnim gumbom, ki se nahajajo na glavni plošči in zasnovani tako, da pokličejo posebne menije, ki jih je pogosto mogoče doseči prek parametrov primarnega sistema. Toda takšni gumbi niso na vseh prenosnih računalnikih.

  Težave pri povezovanju dodatnega monitorja

  Še ena zelo pogosta pojavitev je situacija, ko se BIOS ne zažene na prenosnem računalniku Lenovo ali drugem modelu proizvajalca, kjer so nekatere funkcijske tipke v skupni rabi s Fn, da se podvoji zaslon ali projicira slika v drugi priključek. monitor
  Tukajpoložaj je rešen preprosto in ni potrebe po posebnem znanju za izvajanje nadaljnjih ukrepov. Če se BIOS ne zažene na prenosnem računalniku (črni zaslon se pojavi na samem prenosniku), je možno, da je dizajn še vedno aktiven, drugi monitor pa trenutno ni povezan. Kot je že jasno, bo izhod izklopljen s to funkcijo (Fn + F5 Fn + F8, itd.). Če je za spremljanje še vedno potreben drugi monitor, ga preprosto vklopite in preverite, ali je na njem slika.

  Ponastavitev primarnega sistema na tovarniške nastavitve

  Pogosto je mogoče opaziti, da se BIOS na prenosnem računalniku ne sproži zaradi katerega koli razloga zaradi nepravilno nastavljenih parametrov samega primarnega sistema. Položaj je precej resen, saj nekateri "preveč aktivni uporabniki včasih predlagajo takšne možnosti, da primarni sistem preprosto" leti ". Enako velja za proces firmware, ko se napajanje nenadoma izklopi. To pa velja predvsem za primere, ko baterija prenosnega računalnika sploh ni namenjena, ali pa je skoraj popolnoma izpraznjena (na firmware-u se bomo ustavili ločeno). V tem primeru je smiselno popolno ponastavitev vseh parametrov na tovarniške nastavitve.
  Ker BIOS na prenosnem računalniku ni zagnan, se mora prenosni računalnik razstaviti in 10-15 minut odstraniti baterijo CMOS iz reže za matično ploščo. V tem primeru bodo vsi parametri ponastavljeni samodejno in brez potrebnega uporabniškega dostopa do lupine programa primarnega sistema.

  BIOS (črni zaslon) se ne zažene na prenosnem računalniku: kako nadgraditi firmware?

  Zdaj pa nekaj besed o posodobitvi vdelane programske opreme. Kot že omenjeno, lahko njegovo staranje privede do tega, da se BIOS na prenosnem računalniku ne zažene. Na žalost ni mogoče vedno posodobiti lupine primarnega sistema neposredno v okolju Windows, čeprav z UEFI ni težav. Posodobitev pa lahko prenesete in napišete na izmenljivi medij. Na primer, če se BIOS ne zažene na ASUS N53 ali drugem modelu te zaporedne linije, morate najprej prenesti firmware z uradne strani, spremeniti njegovo razširitev na BIN ali ROM (odvisno od uporabljenega pogona flash) in ga kopirati na izmenljivi medij. Zdaj, najpomembnejša stvar! Kot izmenljivo napravo morate uporabljati navadne flash pomnilniške kartice ali pomnilniške kartice SD z največjo zmogljivostjo 2 GB, ki so vnaprej formatirani v FAT16! Če se to ne zgodi, primarni sistem ne prepozna naprave. Nato morate popolnoma razstaviti prenosni računalnik, odstraniti baterijo, vstaviti medij v želena vrata, pritisniti tipke Ctrl + Home in jih držati, najprej priključite vtič v vtičnico in nato pritisnite gumb za napajanje neposredno na prenosnem računalniku. Ko lučka na bliskavici sveti, sprostite zaklenjene tipke.
  Po nekaj sekundah morate slediti ponovnemu zagonu z naslednjim zagonom vdelanega vdelanega programčka Easy Flash. Tukaj morate samo počakati na dokončanje procesa vdelane programske opreme. Ko je prenosni računalnik ponovno zagnan, ga je treba izklopiti, vstaviti baterijonazaj in nazaj.
  Opomba: Včasih naprava morda ne bo prepoznana prvič. V tem primeru je odvisno od vas, da poiščete ustrezno pristanišče, in dejanja na prenosnih računalnikih različnih proizvajalcev se lahko zelo razlikujejo.

  Opredelitev konfliktnih naprav

  Zdaj predpostavimo, da je programsko okolje v redu, vendar se BIOS ne zažene niti po reprogramiranju. Kaj je to? Očitno je v prenosnem računalniku naprava, ki povzroča konflikte.
  Izklopite vse zunanje naprave in nato odklopite trdi disk, optični pogon, brezžični vmesnik, diskretno grafično kartico in tako naprej (vse, kar je mogoče odstraniti iz matične plošče). Nato spet vklopite prenosni računalnik. Če vhod v primarni sistem postane možen, izklopite prenosni računalnik in izmenično namestite razširjeno napravo. Ko najdete težavo, jo boste morali zamenjati.

  Delovne grafične kartice

  Pogosto se lahko najdejo situacije, v katerih BIOS-a na prenosnem računalniku ni mogoče zagnati zaradi nedelujoče grafične kartice. Na žalost so takšne težave opazne na grafičnih čipih serije NVIDIA GeForce 8 in zastarelih karticah AMD, ki so nameščene na prenosnih računalnikih Acer. V tem primeru je najpreprostejša stvar, da takoj odstranite adapter za težavo in se poskusite prijaviti v BIOS. Če vdelana programska oprema ni poškodovana, bo treba kartico zamenjati. V primeru zrušitev lahko poskusite preglasiti programsko okolje primarnega sistema. Ponovno morate pregledati navodila za namestitev posodobljene programske opreme.
  Nekateri strokovnjaki to priporočajouporabite posebne gonilnike za bliskavico, kot je Flash Utility za DOS, vendar morate uporabiti samo tiste različice, ki so primerne za določen BIOS razvijalca (Phonix, InsyderH2O itd.). Postopek je precej zapleten in ga je mogoče zagnati, kot je razvidno iz imena, samo iz ukazne konzole in priporočljivo je ustvariti poseben krizni disk z bliskovnim pogonom in datoteko vdelane programske opreme.

  Pregrevanje čipov

  To je verjetno najpreprostejša situacija, vendar se lahko pregrevanje nanaša na grafični adapter in na sam čip BIOS-a. V tem primeru je najbolje, da prenosnemu računalniku daste nekaj časa, da se "sprostijo", popolnoma izpraznijo in odstranijo baterijo, da se znebite preostalih tokov. Šele po tem ga lahko ponovno vklopite in opravite enega od zgornjih korakov. Še posebej pomaga prenosnim računalnikom Acer Aspire z grafičnimi karticami 722075205220 55204220 in 4520 z grafičnimi karticami NVIDIA MCP67. Vendar je treba upoštevati, da je takšna oživitev le začasna.

  BIOS Manual Recovery [Povrnitev BIOS-a za ročno obnovitev sistema]

  Na koncu lahko sami poskusite obnoviti izvirni sistem. Tudi ta postopek je precej zapleten in za njegovo delovanje je potrebno uporabiti poseben način Crisis Recovery Mode. V primeru poškodbe zagonskega bloka BIOS-a (BIOS BootBlock), postopek postane še bolj zapleten, zato je najbolje, da s takšnimi stvarmi ne eksperimentirate. Poleg tega, z "umiranje" čip, lahko zahteva poseben programer.

  Kaj storiti, če nič ne pomaga?

  Končno, če nič od zgoraj navedenega ni delovalo ali pa nekaterih operacij ni bilo mogoče izvesti na lastno, najlažji način za stik z najbližjim.servisni center ali usposobljen čarovnik, ki lahko celo zamenja mikročip, vstavljen v matično ploščo. To seveda ni drago, vendar je še vedno boljše od nakupa nove "matične plošče", ki je z nakupom novega prenosnika relativno poceni.

  Sorodne publikacije