LCD - kaj je to? LCD televizorji - kaj je to?

Kaj je LCD? Če govorimo na kratko in jasno, je to zaslon s tekočimi kristali. Enostavne naprave, ki imajo takšno opremo, lahko delujejo bodisi s črno-belo sliko bodisi z 2-5 barvami. Trenutno opisani zasloni se uporabljajo za prikazovanje grafičnih ali besedilnih informacij. Nameščeni so na računalnikih, prenosnih računalnikih, televizorjih, telefonih, fotoaparatih, tablicah. Večina elektronskih naprav trenutno deluje s tem zaslonom. Ena izmed najbolj priljubljenih vrst takšne tehnologije je zaslon s tekočimi kristali z aktivno matriko.


Zgodovina

Leta 1888 so bili prvič odkriti tekoči kristali. Naredil ga je avstrijski Reynitzer. Leta 1927 je ruski fizik Frederic odkril prehod, ki je bil imenovan v njegovo čast. Trenutno se pogosto uporablja pri ustvarjanju zaslonov s tekočimi kristali. Leta 1970 je RCA uvedel prvi zaslon tega tipa. Takoj je začel uporabljati v urah, kalkulatorjih in drugih napravah. Malo kasneje je bil ustvarjen matrični zaslon, ki je delal s črno-belo sliko. Barvni zaslon s tekočimi kristali se je pojavil leta 1987. Njegov ustvarjalec je Sharp. Diagonala te naprave je bila 3 cm. Mnenja o tej vrsti LCD zaslona so bila pozitivna.

Naprava

Glede na LCD zaslone je treba omeniti zasnovo tehnologije. Naprava je sestavljena iz LCD matrike, svetlobnih virov, ki neposredno zagotavljajo osvetlitev. Obstaja plastično ohišjekovinski okvir. Treba je dodati togost. Uporabljajo se tudi kontaktne žice, ki so žice.


LCD piksli so sestavljeni iz dveh elektrod preglednega tipa. Med njimi je nameščena plast molekul, prav tako pa obstajata dva polarizacijska filtra. Njihove ravnine so pravokotne. Opozoriti je treba na eno odtenko. Sestavljen je iz dejstva, da če med gornjima filtroma ni bilo tekočih kristalov, bi svetlobo, ki prehaja skozi eno od njih, drugi takoj blokiral. Površina elektrod, ki trči s tekočimi kristali, je prekrita s posebnim plaščem. Zaradi tega se molekule premikajo v eno smer. Kot smo že omenili, so večinoma pravokotne. V odsotnosti stresa imajo vse molekule vijačno strukturo. Zaradi tega se svetloba lomi in preide skozi drugi filter brez izgub. Zdaj bi morala vsaka oseba razumeti, da je to fizikalno LCD.

Prednosti

V primerjavi z elektronskimi napravami je na tem mestu LCD zaslon. Ima majhno velikost in maso. LCD naprave ne utripajo, nimajo težav z fokusiranjem, prav tako pa tudi žarki, ni ovir, ki bi nastale zaradi magnetnih polj, ni problemov z geometrijo slike in njeno ostrino. LCD zaslon lahko pritrdite na nosilce na steno. Naj bo zelo enostavno. V tem primeru slika ne bo izgubila svojih lastnosti. Koliko porabi LCD monitor, je v celoti odvisno od nastavitev slike, modela same naprave in lastnostisignal. Zato lahko ta indikator sovpada z porabo istih radijskih sprejemnikov in plazemskih zaslonov in je veliko nižji. Trenutno je znano, da bo poraba energije LCD monitorjev odvisna od moči vgrajenih svetilk, ki zagotavljajo osvetlitev ozadja.
Prav tako je treba povedati o majhnih LCD zaslonih. Kaj je, kako se razlikujejo? Večina takih naprav nima osvetlitve ozadja. Ti zasloni se uporabljajo v kalkulatorjih, urah. Takšne naprave so popolnoma nizke porabe energije, tako da lahko delajo do nekaj let samostojno.

Slabosti

Vendar imajo te naprave in slabosti. Na žalost je težko odpraviti veliko pomanjkljivosti. V primerjavi s tehnologijo elektronskega žarka je mogoče jasno sliko na LCD zaslonu pridobiti le s standardno ločljivostjo. Da bi dosegli dobro karakterizacijo drugih slik, je potrebno uporabiti interpolacijo. LCD monitorji imajo srednji kontrast in slabo črno globino. Če želite povečati prvi indikator, morate narediti več svetlosti, ki ne zagotavlja vedno udobnega gledanja. Ta težava je opazna v Sonyjevih LCD napravah. Spremembe hitrosti slik v LCD zaslonih so veliko manjše v primerjavi s plazma zasloni ali elektronskim žarkom. Tehnologija overdrive se trenutno razvija, vendar ne rešuje problema hitrosti. Obstajajo tudi nekatere nianse iz zornih kotov. Popolnoma so odvisni od kontrasta. V tehnologiji elektronskih žarkov so takšne težavene LCD monitorji niso zaščiteni pred mehanskimi poškodbami, matrika ni prekrita s steklom, zato, če pritisnete dovolj močno, lahko deformirate kristale.

Osvetlitev ozadja

Pojasniti, kaj je to - LCD, je treba povedati o tej značilnosti. Sami kristali niso svetlobni. Da bi slika postala vidna, morate imeti vir svetlobe. Lahko je zunanja ali notranja. Sonce je treba uporabiti kot prvo. V drugi varianti se uporablja umetni vir. Praviloma so svetilke z vgrajeno osvetlitvijo nameščene za vsemi sloji tekočih kristalov, zaradi katerih sijejo skozi. Obstaja tudi stranski osvetljevalnik, ki se uporablja v urah. Pri LCD televizorjih (kar je odgovor zgoraj), se ta oblika ne uporablja.
Kar zadeva zunanjo razsvetljavo, praviloma črno-beli prikazovalniki ročnih ur in mobilnih telefonov delujejo v prisotnosti takega vira. Za slojem pikslov je mat odsevna površina. Omogoča odsevanje sončne svetlobe ali sevanja s svetilkami. To vam omogoča uporabo teh naprav v temi, saj proizvajalci vgrajujejo stranske luči.

Dodatne informacije

Obstajajo zasloni, ki imajo kombiniran zunanji vir in dodatne vgrajene svetilke. V nekaj urah, ko je bil nameščen LCD enobarvni tip, je bila uporabljena posebna žarnica z majhno velikostjo. Vendar pa zaradi tega, ker porabi veliko energije, takšna rešitev nidonosna Takšne naprave se ne uporabljajo več na televizorjih, saj proizvajajo veliko toplote. Zaradi tega se tekoči kristali razgrajujejo in izgorejo. V začetku leta 2010 so postali LCD-televizorji (o katerih smo govorili zgoraj), ki so imeli LED osvetlitev. Tovrstnih zaslonov ne smete zamenjevati z resnično resničnimi LED zasloni, kjer vsak piksel sveti neodvisno, saj je svetleča dioda.

Sorodne publikacije