Izterjava Mac OS: navodila po korakih in potrebni programi

Sistemi pogosto trpijo zaradi različnih napak. Včasih se morate soočiti z resnimi napakami programske opreme. Pogosto jih lahko obvladujete sami, včasih pa morate zaprositi za pomoč strokovnjakov. Toda obnovitev Mac OS običajno ne zahteva posebnih veščin. Dovolj je, da sledite navodilom.

O sistemu

Mac OS je družina naprav Appleovih operacijskih sistemov. Namenjeni so računalnikom Macintosh. Prvič o tem je postalo znano v oddaljeni 1984. Takrat ni imelo takega imena in je bil izraz uveden šele sredi 90-ih let 20. stoletja. Zdaj, tako pogosto imenuje vsako različico operacijskega sistema PC iz Apple.

Težave

Posebnost Mac OS je, da se praktično ne odziva na različne težave, s katerimi se srečujejo drugi operacijski sistemi. To je posledica popolne programske in strojne združljivosti naprav. Mnogi so odvisni tudi od skrbnega dela razvijalcev.


Včasih pa še vedno prihaja do napak v sistemu. Včasih so povezani z nepravilnim delovanjem naprave in napakami v uporabi, včasih pa so lahko posledica neznanih razlogov. V tem primeru morate popraviti napake sami ali se obrnite na servisni center. Toda vsak uporabnik naprave Apple ve, kateri peni lahko letijo do strokovnjaka, zato poskuša rešiti problem sam. Ena od rešitev je obnoviti Mac OS. Mnogi napačno menijo, da je ta možnost rešitev. Pravzaprav je to pravi načinlahko pomaga odpraviti majhne napake in sistemske težave. Vendar ni vedno vredno upati.

Recovery

Mac OS Recovery Mode ponuja številne možnosti, ki vam lahko pomagajo v določeni situaciji. Tukaj lahko obnovite sistem Time Machine, ga znova namestite, obnovite ali izbrišete podatke s trdega diska in dobite spletno pomoč.


Vse te postavke so tako ali drugače povezane z obnovo operaterja. Ena od možnosti je lahko resnično učinkovita. Ta razdelek je primeren tudi, če želite prodati ali prenesti napravo na prejšnjo uporabo, vendar podatkov ne želite ročno obrisati. Ta vrsta ponastavitve bo pomagala pri tem.

Z uporabo razdelka

Torej, obnovitev operacijskega sistema Mac OS se lahko zažene z bližnjico na tipkovnici: Ukaz (?) + R. Držite gumbe in počakajte, da se ikona globusa naloži in prikaže. Zato smo zagnali obnovitveno particijo. V novem oknu so prikazane možnosti:
 • delo z varnostno kopijo;
 • ponovna namestitev sistema;
 • Spletna pomoč;
 • delo z diskom.
 • Potrebno je izbrati želeni element. Toda vsi ne razumejo, kateri del obnovitve Mac OS je potreben, zato si poglejmo vsak element.

  Backup

  Time Machine je vgrajeno sistemsko orodje, ki deluje z varnostno kopijo. Samodejno ustvari paket datotek, ki lahko vključujejo vašo najljubšo glasbo, fotografije, programe in drugo. Ta možnost deluje, če izbrišete nekaj pomembnih dokumentov, vendar to že vestekopirali so jih v rezervno skladišče.
  Predpostavimo, da so bili podatki shranjeni ročno ali da je bil izbran samodejni način. S tem razdelkom morate ugotoviti, kako jih obnoviti. Mimogrede, nekateri uporabniki lahko shranijo celoten operacijski sistem, ki ga je zato lažje obnoviti ob zrušitvah sistema. Če v ustreznem razdelku izberete ustrezen razdelek, morate klikniti »Nadaljuj«. Boste morali izbrati skladišče, v katerem je kopija. Ponavadi je mapa imenovana BackUp.
  Datoteka bo shranjena z varnostno kopijo. Izberite ga in nadaljujte postopek. Nato morate za obnovitev podatkov Mac OS izbrati lokacijo, kjer bodo datoteke shranjene. Zdaj lahko dokončate in znova zaženete računalnik.

  Ponovna namestitev sistema

  Drug način za obnovitev sistema - ponovna namestitev. Če izberete ta razdelek, lahko izberete dodatne nastavitve. Sistem vas bo pozval, da formatirate disk, toda za to morate izbrati element "Disk Utility". Če tega ne želite, takoj izberite »Ponovna namestitev sistema«. Na zaslonu se bodo prikazala vsa nadaljnja navodila. Dovolj jih bo sledilo. Sistem sam izbere vse potrebne elemente in zažene ponovno namestitev. Med tem postopkom je treba počakati na njegovo dokončanje: ni potrebno zapreti pokrova ali prenesti sistema na "Dream". Pri tem se lahko sistem znova zažene in obesi večkrat, vendar ga ne sme prekiniti. Po ponovnem zagonu se računalnik znova zažene in aktivira pomočnikasetup
  Če nameravate oddati ali prodati računalnik, lahko zaprete ta način. V nasprotnem primeru boste morali opraviti nastavitve od začetka.

  Delo z diskom

  Druga obnovitvena postavka je "Disk Utility". V tem primeru lahko uporabite obnovitev operacijskega sistema Mac OS. Če želite to narediti, morate počistiti vse podatke, zato jih pred tem varnostno kopirajte ali jih prenesite na drug medij.
  Ko izberete to postavko v meniju za obnovitev, morate definirati skladišče, ki ga želite "reanimirati". Izberite disk in pritisnite "Počisti". Nato morate izpolniti polja, potrebna za nastavitev novega razdelka. Še vedno je treba počakati na dokončanje procesa oblikovanja. Disk se sprosti, morda celo iz zlonamerne programske opreme.

  Izgubljene datoteke

  Kako se zasežejo dokumenti? Restore Mac OS datotek v teoriji je mogoče brez pomoči tretjih oseb, z varnostno kopijo, vendar ne vedno na ta način je res učinkovit. Včasih potrebujete globlje skeniranje in iskanje izgubljenih podatkov. Za to lahko uporabite pripomoček Disk Drill. Program se enostavno spopade z obnovitvijo izgubljenih podatkov s trdega diska ali drugih pogonov. Lahko ga namestite brezplačno, če izberete osnovno različico, poleg tega pa so na voljo tudi plačljive možnosti z napredno funkcionalnostjo. Utility deluje s tehnologijo Vault Restoration.
  Po namestitvi in ​​zagonu program zažene samodejno iskanje. Prav tako je pomembno, da tukaj nadzirate vključitev tehnologije Recovery Vault. Za kajje potrebna? Nekatere datoteke v posebnem podaljšku lahko popolnoma odstranite iz sistema. Istočasno ne ostanejo najmanjši podatki. Sčasoma se prekrivajo z novimi dokumenti. Da jih shranite in potrebujete podobno tehnologijo.

  Program bo hitro našel vse izgubljene datoteke in jih objavil v tabeli. Uporabnik si jih lahko ogleda in izbere tiste, ki so zanj zelo pomembni. Po zagonu postopka obnovitve morate podati mapo, v kateri bodo dokumenti shranjeni.

  Težave

  Kaj storiti, če Mac OS ne zažene obnovitve ali ne more izdelati varnostne kopije? Treba je omeniti, da je opravilo Time Machine tesno povezano s pogonom drugega proizvajalca. Zato je za pravilno delovanje pomembno, da dobite trdi disk, ki je povezan z računalnikom prek USB, FireWire ali Thunderbolt. Nato morate preveriti najnovejšo posodobitev sistema. Računalnik lahko znova zaženete. Glede na to, katero metodo varnostnega kopiranja uporabljate, morate preskusiti njeno učinkovitost.
  Na primer, če uporabljate strežnik, morate zagotoviti stabilno internetno povezavo, sicer napake in napake niso izključene. Izvedete lahko tudi preverjanje varnostnega kopiranja z istim ukazom. Včasih je lahko poškodovana ali ima napake. Sistem bo predlagal njihovo popravljanje. Nazadnje je težava v pogonu, kamor želite preseliti, ali od koder vzeti rezervno kopijo. V tem primeru boste morali zagnati preverjanje pogona narazumeti, ali se mu je nekaj res zgodilo. Če je mogoče, jih poskusite popraviti. Če se nič ne zgodi, bo verjetno formatiran.

  Sorodne publikacije