Kako veste, kateri Windows je nameščen na osebnem računalniku ali prenosnem računalniku?

Ne glede na to, kako smešno se sliši, vendar velika večina uporabnikov celo ne ve, katera različica operacijskega sistema je nameščena na njihovih računalnikih. Bistvo ni niti v tem, da je določanje različice sistema Windows izjemno težko - še vedno je zelo preprosto. Povprečni uporabnik je popolnoma enak kot katera različica ima. Glavna stvar - da je vse delovalo. Toda v nekaterih primerih je treba poznati različico operacijskega sistema. In kako veste, kateri Windows je nameščen na vašem računalniku? To bo pogovor, vendar najprej nekaj splošnih informacij.

Zakaj morate poznati različico sistema Windows?

Včasih je to znanje nujno potrebno. Na primer, morate prenesti določen program komponent. Če želite prenesti, kar potrebujete, morate poznati različico operacijskega sistema. V sistemskih zahtevah nekatere aplikacije ne zapišejo različic operacijskih sistemov, na katerih ta aplikacija deluje pravilno. Kako veste, ali lahko uporabljate ta program ali ne? Samo poznavanje različice sistema Windows. In to nas ponovno pripelje do vprašanja, kako ugotoviti, kaj je v vašem računalniku "Vetrovi". Na srečo obstaja veliko načinov za to.


Pri prenosu gonilnikov za nameščeno strojno opremo je treba poznati tudi različico operacijskega sistema Windows. Če imate na primer operacijski sistem Windows 7, gonilniki »osem« ali »desetine« ne bodo delovali. Poleg tega niso niti nameščeni. Toda voznikova zadeva je posebna. Tukaj morate vedeti ne samo različico operacijskega sistemasistem, vendar tudi njegov bit (32 bit ali 64). Vse to je v oknu splošnih informacij o nameščenem OS. Samo do njega moramo priti, zdaj pa bomo poskušali pojasniti, kako to storiti. Prvič, poskusite uporabiti ikono Moj računalnik je veliko bolj funkcionalen element, kot si mnogi mislijo.

Uporabite zmožnosti ikone Moj računalnik

Najlažji način za ogled različice operacijskega sistema je uporaba ikone Moj računalnik. Nahaja se na uporabnikovem namizju. Z desno miškino tipko kliknite in izberite "Lastnosti" v meniju. Po tem se prikaže okno s popolnimi informacijami o določenem operacijskem sistemu. Tudi njegova različica bo tam. To je eden od odgovorov na vprašanje, kako ugotoviti, kaj je Windows v računalniku. Seveda lahko uporabite tudi močna orodja drugih proizvajalcev, kot sta Everest ali AIDA 64. Ampak uporabna so, če želite izvedeti vse informacije o računalniku kot celoti. Toda iz topa ne smete kaditi na vrapcih. Še posebej, ker ti programski izdelki niso brezplačni.

In če je namesto ikone "Moj računalnik" bližnjica?

V tem primeru prejšnja metoda ne bo delovala, ker bo namesto lastnosti sistema to dejanje odprlo lastnosti bližnjice in tega ne potrebujemo. Vendar pa obstaja izhod: odprite meni "Start" in v desnem delu poiščite "Moj računalnik". Zdaj morate klikniti z desno miškino tipko in izbrati »Lastnosti«. Videli boste isto okno, v katerem so informacije o operacijskem sistemusistema. In to je še en odgovor na vprašanje, kako ugotoviti, kateri Windows je nameščen. Akcija bo morala opraviti malo več, vendar bo rezultat enak. V prihodnosti: če imate bližnjico namesto ikone Moj računalnik, je najbolje, da izberete ikono. Bolj funkcionalen je. To storite tako, da z desno miškino tipko kliknete na namizje, izberete postavko »Prilagajanje« in poiščete možnost za nadzor ikon. Vklopite ikono Moj računalnik.

Uporaba sistemskega pripomočka WinVer

Le malo ljudi ve, vendar prihaja s posebnim programom, ki je priložen operacijskemu sistemu Windows, ki je namenjen prikazu informacij o različici operacijskega sistema. Iskanje ročno je neuporabno, saj je med množico sistemskih datotek z EXE razširitvami težko najti. Bolje je uporabiti sistemsko iskanje. Odprite meni Start in v spodnji vrstici vnesite "winver.exe". Po kratkem iskanju operacijski sistem v Explorerju odpre želeno datoteko. Vse kar potrebujete je, da zaženete izvedljivo datoteko. Pojavilo se bo okno z različico operacijskega sistema, opozorilom, da je izdelek licenciran, in imenom lastnika licence. In to je še en odgovor na vprašanje, kako ugotoviti, kateri Windows je nameščen na računalniku ali prenosnem računalniku. Opozoriti je treba, da je ta pripomoček za informacije na voljo v vseh različicah sistema Windows. Začenši s XP in končamo z deseto različico. Potrebno je samo vedeti, kako ga najti in kaj storiti z njim.

Na koncu

Tako smo spoznali, da je različica operacijskega sistema zelo pomembna informacija. Podobne informacijeo njeni bit. Zato morate to vedeti, tudi če ne nameščate novih gonilnikov tako pogosto. Kako ugotoviti, kateri Windows je nameščen, je bilo nekoliko višje. Obstaja več načinov za pridobitev potrebnih informacij in vsi so dokaj preprosti. Samo sledite navodilom in vse bo v redu. Najlažji način je, da uporabite značko Moj računalnik, ne bo prizadel niti uporabnika začetnika.

Sorodne publikacije