Kako izvedeti format datoteke v sistemu Windows?

Format datoteke je razširitev, ki vam omogoča zagon ali odpiranje določenega gradiva samo z določeno programsko opremo ali komponentami. Razširitev je podana po imenu datoteke. Na primer, win32.exe, kjer je exe oblika izvedljive datoteke. Pogosto uporabniki ne morejo določiti razširitve, ker morda ne bodo prikazani, in računalnik ne more samostojno izbrati aplikacije ali programa, s katerimi bi te vsebine zagnal. V tem članku je opisano, kako najti obliko datoteke na več načinov.

Omogoči preslikavo

Če odprete okno z vodnikom in se pomaknete v mapo, v kateri se datoteke nahajajo, in format ni prikazan poleg imena, je problem konfiguracija OS. To je enostavno popraviti.


 • Odprite okno raziskovalca in pojdite v želeni imenik.
 • Zdaj kliknite na gumb Pogled na zgornji plošči Raziskovalca.
 • V oknu kliknite "Možnosti" in v oknu izberite zavihek "Pogled".
 • Na seznamu "Napredne možnosti" obrnite vse elemente navzdol, dokler ne najdete "Skrij razširitve za registrirane vrste datotek". Nasprotno je potrebno odstraniti kljukico, spremembe shraniti s tipko OK.
 • Zdaj boste v Raziskovalcu lahko izvedeli, kateri format datoteke gledate podpis skozi točko za naslovom. Prav tako bodite pozorni na stolpec "Vrsta" (lahko ga vključite tako, da spremenite vrsto vodnika na "Tabela"). Tu je tudi podana oblika in vrsta datoteke.

  V lastnostih

  Druga možnost je okno Lastnosti.posebne datoteke. Če želite priti v to, morate klikniti na datoteko PCM (desni klik) in odpreti kontekstni meni. Najti mora zadnji element "Lastnosti".


  Pred vami se bo pojavilo okno s podrobnim opisom določenega dokumenta ali programa. Bodite pozorni na vrstice "Vrsta" in "Opis" na zavihku "Splošno". Tu lahko najdete obliko datoteke. Na Windows 10/8/7 /Vista /XP bo to navodilo pomembno.

  Nasveti za spreminjanje razširitve

  Če je ime datoteke navedeno poleg imena datoteke, potem, ko se ta vrednost spremeni, se ta material ne bo odprl ali zagnal. Na primer, izdelali ste dokument dokumenta in ga shranili v tej obliki. Po tem so vstopili v dirigent in odstranili predpono doc iz naslova.
  Datoteka takoj preneha določati sistem, in ko poskusite zagnati Windows, se sklicuje na neznano obliko in predlaga, da izberete program, ki naj se izvaja ročno. Toda v nekaterih primerih je lahko koristna sprememba podaljšanja. Če želite na primer ustvariti bat-datoteko txt besedilnega dokumenta, je dovolj, da spremenite obliko za naslovom. Zato ni priporočljivo eksperimentirati z zapisi datotek brez ustreznega znanja ali nujnosti.

  Strani po meri

  Če ne želite konfigurirati možnosti raziskovalca ali kopati v lastnosti dokumentov, boste našli posebne vire, ki vam bodo pomagali ugotoviti obliko datoteke. Med njimi so Open-File, FileTypes in mnogi drugi. Spletna mesta delujejo po naslednjem načelu:
 • odprete razdelek za določitev formata;
 • kliknite na gumb "Izberi";
 • pot do datoteke z neznano končnico;
 • rezultati inšpekcijskega pregleda se pojavijo takoj.
 • Na ta način lahko ne samo hitro ugotovite format datoteke, temveč se tudi seznanite s podrobnimi značilnostmi in vrsto podatkov.

  Sorodne publikacije