Logični programski jeziki: značilnosti, primeri

Kako pogosto ste naleteli na nejasen izraz "logično programiranje" in niste razumeli, kaj je to? Danes bomo dokončno opredelili, kakšne vrste programskih jezikov so logične vrste, in razmisliti o primerih takih jezikov. Preden začnete pregledovati jezik, morate najprej vedeti, kaj je to in zakaj.

Kaj je logično programiranje?

Ta pristop k programiranju temelji na dokazovanju izrekov in izhodnih informacij na podlagi dejstev. Rezultat rezultata je stranski produkt dela programa. Logično programiranje temelji na teoriji matematične logike, vključuje del diskretne matematike in nekatere druge.

Kakšne so razlike?

Mnogo logičnih programskih jezikov integrira s funkcionalnimi jeziki, vendar imajo nekatere razlike, o katerih bomo govorili kasneje. Za razliko od funkcionalnih, so logične zelo primerne za ustvarjanje umetne inteligence. Včasih je tudi zelo priročno, če jezikovne spremenljivke niso razdeljene na vhodne in izhodne. V teh jezikih se to zgodi, kar včasih poenostavi delo s kodo. Še enkrat, programi so hitrejši in včasih bolj učinkovito opravljajo svoje naloge. Glavna značilnost logičnih programskih jezikov je, da program predstavlja določene odnose med elementi.


Vendar pa obstajajo tudi slabosti. Ni vse mogoče opisati s pomočjo logike, zato v takih programih funkcije ne bodo vedno delovale tako, kot bi morale ali pa sploh ne.

Kdo je koristennaučiti programskih jezikov logičnega tipa?

Na vprašanje je treba takoj odgovoriti: učenje jezikovnih podatkov je koristno za vsakogar - od šolarja do polnoletnega. Navsezadnje lahko logični programski jeziki dobesedno omogočijo logično razmišljanje naših možganov. Tudi takšni jeziki bodo zelo koristni pri ustvarjanju umetne inteligence ali pri delu s podatki.

Logični programski jeziki

Takšnih jezikov ni veliko in so različni. Govorili bomo le o dveh in začnimo z začetkom obdobja logičnih jezikov, njegovo ime pa je Prolog.
Ta jezik je leta 1972 razvil Alain Kolmeroe in je do danes pomemben in svež. Čeprav to v smislu sintakse ni najpreprostejši jezik, je zelo uporabno pri razumevanju logike računalnika. Oglejte si, kako izgleda koda, ki opisuje knjigo:
knjiga („Ime“, „2009“, „Spb“, avtorji („prvi avtor“, „ Drugi avtor “)).

Ta opis je dokaj lahko razumljiv in razumljiv. Zato učenje takšnega jezika ne bo povzročalo večjih težav in ne zahteva plesa s tamburinom.

Oglejmo si njene prednosti in slabosti.

Pros.

1. Koda je lahko razumljiva in se spomni.

Kot je navedeno zgoraj, kode za jezik Prolog ni tako težko napisati. Preprosto je v razumevanju običajnega uporabnika.

2. Izrazi in dejstva.

Ta jezik se lahko uporablja brez kakršnih koli izračunov in se zanaša izključno na izraze in dejstva.

3. Pot ne vpliva.

Ne glede na pot do uresničitve vaše ideje, ki je niste izbrali, to skoraj nikoli ne vplivarezultat programa.

Proti.

1. Slaba naložba.

Ker ta jezik ne podpira materialno, se razvija zelo počasi, z majhnimi koraki.

2. Nezmožnost oblikovanja kompleksnih programov.

Tega jezika ne boste mogli uporabljati, če ne želite stopiti v stik z drugimi, če želite ustvariti bolj zapletene programe z veliko funkcionalnostjo.

3. Računalniške operacije.

Za računalniške operacije bo moral uporabiti druge jezike.

Živo srebro

Merkur je nastal iz jezika Prolog, da bi rešil dva problema, povezana s priljubljenim programskim jezikom.

1. Produktivnost.

Logični programski jeziki so precej slabši od imperativnega tipa.

2. Odpravljanje napak.

V jezikih te vrste je potrebno veliko časa za odpravljanje napak v programu in manj preverjanj napak v programu, zato so včasih težave.

Primer kode za Mercury:

Zdravo, svet!

​​
: - modul hello. 
: - vmesnik.
: - import_module io.
: - pred glavni (io :: di, io :: uo) je det.

: - izvajanje.
main (! IO): -
io.write_string ("Hello, World! N", IO).


Sintaksa in razumevanje tega jezika sta, kot lahko vidite, zelo različni od "Prologa", ki nekoliko otežuje učenje, vendar so nekatere njegove prednosti, ki pomagajo rešiti problem Prologa, zelo koristne.

Zaključek

Jezik logičnega programiranja je jezik, ki obravnava izraze in dejstva, stranski učinek pa je rezultat dela tega programa. Takšni jezikizelo koristno pri ustvarjanju umetne inteligence in delu s podatki, vendar se redko uporabljajo brez programskih jezikov tretjih oseb.

Sorodne publikacije