Socket AM2 iz AMD: modeli procesorjev, sistemski logični kompleti in specifikacije strojne platforme

"Podnožje AM2" podjetja AMD po standardih računalniške tehnologije je že pred časom debitiralo - leta 2006. Od takrat so se strojne platforme večkrat posodabljale, vendar so računalnike, ki temeljijo na njem, še vedno pogosto najdeni.

Zgodovina nastopa

Leta 2006 sta se dve strojni platformi AMD - "Socket 754" in "Socket 939" popolnoma izčrpali. Procesorjem ni bilo več dovoljeno bistveno izboljšati zmogljivosti, pomnilniški podsistem pa ni dovolil uporabe novih, hitrejših modulov DDR2. Ob istem času, glavni konkurent v osebi "Intel" ni imela takšnih težav. Njihova platforma, ki temelji na LGA775, se je uspešno razvila in omogočila povečanje produktivnosti in na matični plošči za namestitev več hitrih plošč RAM. Zato je bil AMD prisiljen predložiti posodobljeno platformo z izboljšanimi specifikacijami, ki je temeljila na Socket AM2. Leta 2009 je AM2 prejel manjšo posodobitev, ki se je po specifikacijah proizvajalca imenovala AM2 +. Sestavni deli teh dveh vtičnic sta ohranili dejansko držalo do leta 2011, ko je bil naslednik procesorskih vtičnic AM2 in AM2 + predstavljen v osebi, ki je že AM3.


Združljivost platform

Neposredni dedič je bil dejansko namenjen računalniški platformi "Socket AM2-AM3". Vendar je obstajala vmesna povezava - AM2 +. Čipi AM2 in AM2 + sta bili medsebojno združljivi in ​​ju je mogoče namestiti v vsak tak procesorski priključek. In tukajRešitev AM3 poleg te vtičnice lahko uporabite tudi za AM2 +. Fizično lahko procesor AM3 namestite v Socket AM2, vendar je v tem primeru treba upoštevati nezdružljivost krmilnikov RAM-a. AM2 je bil osredotočen na uporabo samo DDR2 in AM3 - samo DDR3. AM2 + je bil opremljen z "hibridnim" OPERATING pomnilniškim krmilnikom, ki je lahko uspešno delal s prvim in drugim tipom pomnilnika.


Modeli procesorjev

Podjetje AMD je pod Socket AM2 izdalo naslednje procesorje:
 • Septronove rešitve so bile uporabljene za izdelavo pisarniškega računalnika ali proračuna. Skupno eno računalniško enoto, nizko število ur in najmanjši obseg predpomnilnika ni omogočilo, da bi se te CPE uporabile za nekaj večjega.
 • Računalniki srednjega razreda so temeljili na linijah Athlon. Imeli so tudi samo en blok obdelave kode. Toda velikost njihovega predpomnilnika je bila večja, takšne frekvence pa so se povečale. Vse to je v tistem času omogočilo ustvariti povprečje zmožnosti igralnih sistemov.
 • Premium - segment računalniških sistemov znotraj AM2 zasedene CPU Athlon X2. Imeli so že podvojitev števila blokov obdelave kode, kar je omogočilo bistveno povečanje hitrosti.
 • Sistematični logični sklopi

  Podjetje AMD leta 2006 ni imelo tako prevladujočega položaja na trgu sistemov sistemske logike, kot je zdaj. Kot rezultat, v večini primerov, je bila matična plošča Socket AM2 zasnovana na kompletu mikročipov drugih proizvajalcev. To je vključevalo tako znana podjetja, kot so NVidia, ATI, SIS inVIA Ker prevladujoči položaj v tej niši že nekaj časa zasedajo izdelki prve družbe, na njej pa se bomo osredotočili. Seznam čipov te družbe za AM2 je vključeval naslednje sklope sistemske logike:
 • nForce 550. To je bila najbolj dostopna rešitev z integriranim podsistemom grafike, namenjenim trgu pisarniških sistemov. Odličen čip za njih je bil Septron. Tudi odsotnost razširitvene reže za format PCI-E 16X ni omogočala uporabe takšnih osebnih računalnikov diskretne grafike.
 • nForce 570 Ultra. Naprednejši nabor sistemske logike, ki vam omogoča, da ustvarite sisteme iger na začetni ravni. Najpogosteje se uporablja z njimi procesor serije Athlon in Athlon X2. Tudi v okviru takih računalniških sistemov je bila možnost namestitve ene diskretne grafične kartice.
 • nForce 570 SLI. Podobne matične plošče so bile že opremljene z dvema režama za nameščanje video adapterjev, večinoma pa sta delovala skupaj s Athlonom X2. Slednji lahko delujejo v SLI načinu. Takšne tehnične rešitve so odlične za ustvarjanje srednjih in premijskih nivojev sistemskih blokov ali celo grafičnih postaj vstopne ravni. Pospeševalni način je bil PCI-E 2 x 8X.
 • nForce 590 SLI. Ta sklop se praktično ne razlikuje od prejšnjega. Ključna razlika je v načinu delovanja grafične kartice, ki je v tem primeru PCI-E 2 x 16X. Zato se podatki matične plošče najpogosteje srečujejo na grafičnih postajah srednjega in zgornjega nivoja.
 • Pomnilniški podsistem

  PrviGlavne novosti so bili podsistem spomina v okviru Socket AM2. Procesorji, ki naj bi bili nameščeni v ta priključek, so bili opremljeni z 2-kanalnim OPERATING pomnilniškim krmilnikom, ki je bil namenjen uporabi modulov DDR2. Delovne frekvence slednjega so lahko 400533667 800 ali celo 1066MHz. Največja količina OPERATIVNEGA pomnilnika v tej računalniški platformi lahko doseže 16 GB.

  Vgrajeni grafični adapterji

  Vgrajeni grafični pospeševalniki so bili prisotni tudi kot del računalniške platforme, ki temelji na Socket AM2. Seveda je v trenutnih procesorskih rešitvah integrirani grafični podsistem del polprevodniškega kristala procesorske naprave, vendar takrat taka možnost ni obstajala, zato so bili čipi grafičnega adapterja vključeni v sklop sistemske logike. Kot primer vgrajene grafične kartice lahko uporabite Radeon HD3200. Tudi zmožnosti takšnih integriranih rešitev so povsem zadostne za izvajanje najpreprostejših nalog (na primer pisarniški programi), toda za konstrukcijo produktivnega računalniškega sistema niso ustrezale.

  Povzetek

  Revolucionar za svoj čas je postal "Socket AM2". Omogoča vam, da uporabite nov tip RAM-a, obdelana mikroprocesorska arhitektura pa vam omogoča znatno povečanje zmogljivosti. Ker pa je njegova izdaja minila več kot 6 let, je postala moralno in fizično zastarela. Toda tiste funkcije, ki so bile izvedene v njem, vendar do danes, se lahko srečate vnajnovejša rešitev AMD.

  Sorodne publikacije