Kako ugotoviti, koliko jeder je na vašem prenosniku in zakaj

Potreba po določitvi števila jeder na prenosnem računalniku lahko pride do uporabnikov s primerjavo zmogljivosti njihove naprave z zahtevami za operacijske sisteme. Na primer, če delate na sistemu Windows 10 in na enem jedru ter dvojedrnem procesorju, je za 64-bitno različico priporočljivo uporabiti zmogljivo CPE, ki je sposobna hitreje opravljati naloge. In v večini primerov, kako ugotoviti, koliko jeder na prenosnem računalniku lahko ugotovi, ali bo določena igra delovala v vaši napravi - zlasti za nove igralne aplikacije, ki imajo visoke zahteve za računalniške vire.

Uporaba vgrajenih zmogljivosti sistema

Eden od najlažjih načinov, da ugotovite, koliko prenosnikov je uporaba vgrajenih zmogljivosti operacijskega sistema Windows. V ta namen sledite naslednjim korakom:

 • Pokličite kontekstni meni na ikoni Računalnik (ki se nahaja na namizju ali v meniju Start).
 • Izberite lastnosti računalnika.
 • V oknu poiščite vrstico upravljalnika naprav.
 • Razširite seznam strojne opreme in poiščite procesor.
 • Po kliku na ta element boste videli toliko vrstic kot število procesorjev, ki jih ima vaš prenosnik.
 • Tehnika je hitra in zelo priročna, vendar deluje le s procesorji AMD. Pri Intelovih naborih čipov bo verjetno prikazano napačno število vrstic. Večopravilnost procesorjev tega proizvajalca povečuje število niti, od katerih je vsako mogoče vzeti kot ločeno jedro. Zaradi tega je potrebnouporabite drugačno pot, kako ugotoviti, koliko jeder v prenosnem računalniku - posebna orodja.
  Lahko pomaga pri reševanju vprašanja in tako koristno vgrajeno orodje Windows, kot je Task Manager. Odpre se lahko iz menija, ki ga pokličete z desnim klikom na nadzorni plošči. Ko odprete pripomoček, izberite zavihek Učinkovitost in si oglejte, koliko procesov se izvaja v napravi hkrati. Pomanjkljivost te metode je, da neuporabljena jedra morda ne bodo prikazala pripomočka.

  Programi tretjih oseb

  Veliko stvari je treba vedeti o tem, koliko jeder dela na prenosnem računalniku in kako določiti druge značilnosti prenosnega računalnika. Toda eden najboljših je program CPU-Z, ki ga lahko brezplačno prenesete iz omrežja iz uradnega vira. Če želite delati s pripomočkom, ga boste morali namestiti na prenosni računalnik. Toda v prihodnosti vam bo CPU-Z pomagal pridobiti veliko uporabnih informacij.
  Da bi ugotovili število jeder, je dovolj:
 • Zaženite aplikacijo.
 • Počakajte, da zbira informacije o prenosnem računalniku.
 • Pojdite na kartico CPE.
 • Poiščite razdelek Jedra, ki prikazuje trenutno aktivna procesorska jedra.
 • Opredelitev na internetu

  Nič manj preprosta možnost je, kako ugotoviti, koliko jeder potrebuje prenosni računalnik za povezavo z internetom in uporabo ene od storitev iskanja. S trkanjem imena prenosnega računalnika v iskalno vrstico (običajno napisano na ohišju naprave ali pod baterijo) lahko dobite informacijeo podrobnostih, vključno s procesorjem. Če model naprave ni znan, ga lahko naučite s posebnimi programi in pripomočki.
  V bistvu ima večina današnjih proračunskih zvezkov 2 ali 4 jedra. Igralne naprave, namenjene lansiranju sodobnih iger, so opremljene s procesorji s 6 in 8 jedri.

  Dokumenti na prenosnem računalniku

  Če je prenosni računalnik, ki ga je kupil uporabnik, shranil dokumente, je težavo še lažje rešiti. Seznam komponent za napravo vsebuje vse potrebne informacije, vključno s podatki o procesorju. Če število jeder ni podano neposredno, se določi iz imena dela. Na primer, pisalni stroj Core 2 Duo je dvojedrni procesor. In glede na oznako AMD X8, lahko ugotovite, koliko jeder na prenosnem računalniku in določite proizvajalca.

  Sorodne publikacije