Skriptni programski jeziki: naloge, funkcije in prednosti

Leta 1950 se je pojavil prvi programski jezik - asembler. Računalnik je bil potem še vedno impulziven otrok v primerjavi s sodobnimi računalniki. Po zakonih darvinizma so stroji rasli, pridobivali moč in produktivnost. Skupaj z njimi so se razvili tudi programski jeziki. Z nizke ravni so se spremenili v objektno usmerjene na visoki ravni. Zdaj imamo skriptne ali skriptne jezike.

Kaj so skriptni jeziki

Programski jeziki na visoki ravni za pisanje zaporednih operacij ali skripte se imenujejo skriptni, skriptni ali interpretirani jeziki. Ti vključujejo:


 • javascript;
 • ActionScript;
 • Perl;
 • Python;
 • Scala;
 • R;
 • Ruby;
 • PHP.
 • Programski jeziki, kot so C #, C ali Pascal, se uporabljajo za ustvarjanje algoritmov, postopkov in novih podatkov. Skript je namenjen povezovanju že obstoječih orodij. To zmanjša število kode. Da bi napisal preprost program Hello, World! Asembler zahteva 14 vrstic kode. C ++ bo prisilil pisati 8. Skoraj dvakrat manj, a še vedno dolgo. Boste morali povezati glave, knjižnice, določiti funkcijo in nato še prevesti. Ista stvar v Pythonu se lahko ujame v eno frazo - natisni Hello, World !. Enak rezultat za manj napora, brez prevajalcev.

  Hitrost obdelave

  S pojavom skriptnih jezikov v koderskih skupnostih pogosto predpostavke o hitri smrti C ++. Vse bolj nezadovoljni so se pritoževali nad težkosintaksa in kompleksnost zbiranja. Zagovorniki postopkovnega programiranja trdijo, da je koda na Pythonu daleč od hitrosti C. In Perl je jezik za otroke, ki ni primeren za resnično programiranje. Toda to je mit.


  Produktivnost računalnikov raste eksponentno. Pred približno desetimi leti je bila koda potrebna za hitrost v jeziku programske opreme. Zdaj ima računalništvo dovolj moči za rokovanje s skripti in aplikacijami na Java ali Ruby v istem časovnem obdobju.

  Kdo in za katere namene potrebuje skriptne jezike

  Širitev interneta je ustvarila kasto »epizodnih programerjev«. To so spletni skrbniki, obrtniki in lastniki internetnih virov, za katere je pomembna dostopnost. Nimajo časa za dolgoletno potopitev v osnove procesnega programiranja. Pišejo kodo od primera do primera, potrebujejo preprosto skladnjo za javascript in razvojne skripte frontendov. Za programiranje strežnikov prihaja iz JS in PHP skriptnih jezikov. Klasični OOP je nepopustljivo ponosen na dedovanje implementacije kode. To je glavni argument svetovne dominacije OOP-a v prihodnosti, vendar tudi pomembna pomanjkljivost. Ko ponovno uporabite del kode ali hotelski podrazred, se ne morete znebiti vpliva in metod njegovega nadrazreda. Ampak to je mogoče z javascript. Skriptni jeziki zagotavljajo nebolečo ponovno uporabo, tako da posamezne komponente vdelajo v generično kodo.

  javascript

  Glede na barometer priljubljenosti je javascript na prvem mestu. Uporablja se za spletno programiranje, ustvarjanje strankaplikacij in interaktivnega dela. Tolmači JS so vgrajeni v vsak samoumevni brskalnik in s prihodom vozlišča je javascript uporabljen za programiranje strežnikov.
  Zdaj je javascript skriptni jezik, ki se uporablja na vsaki strani. Ker deluje neposredno v brskalniku, vam ni treba prenesti dodatnega urejevalnika besedila. Je prilagodljiv jezik s preprosto sintakso, zato ga pogosto priporočamo za začetnike.

  Python

  Priljubljenost tega jezika neizogibno pridobiva zagon. Python je skriptni jezik strežnika na visoki ravni za spletne strani in mobilne aplikacije. Je kompaktna sintaksa, zlahka je berljiva in preprosta za uporabo. Skeptiki trdijo, da je Python primeren za delo na spletu, vendar je bil ustvarjen za oživitev statičnega HTML-ja. Ampak to ni tako.
  Python piše ne le vtičnike in module. Uporablja se pri razvoju iger. Frets On Fire, MMORPG EVE Online Sims 4 (prodanih 1 milijon izvodov) je nastal na Pythonu. Uporabljajo ga Instagram, Pinterest, Rdio, Google, Yahoo in celo NASA. Python ima nizek vstopni prag, se hitro prebavi in ​​spomni. Lahko se popolnoma prosto raziskuje na interaktivnih platformah Codecademy, storitvah Udacity in Coursera.

  PHP

  Skriptni jezik strežnika, zasnovan za dinamične spletne strani in razvoj aplikacij. Lahko je vdelan neposredno v izhodni HTML dokument, ne pa tudi v zunanjo datoteko. PHP je zgradil in zaposluje več kot 200 milijonov spletnih strani, vključno s platformami Digg, Facebook in WordPress, Joomla in Drupal.
  Do danes so samiZahtevani skriptni jeziki so javascript, python, php. Postopoma osvojite ljubezen do programerjev Ruby, Scala in R.
 • Ruby-script jezikov, ki jih je leta 1995 ustvaril Yukihiro Matsumoto. Do leta 2004 nihče ni slišal za to, dokler se niso pojavili okviri Ruby on Rails. Ruby zdaj vztrajno dohiti Python.
 • Povečanje zanimanja za družbo Scala. To je funkcionalni jezik, ki ga uporabljajo strežniki Foursquare in Twitter. Lahko piše tako spletne kot aplikacije Android.
 • R - orodje za zbiranje statističnih podatkov, delo z grafiko in zmogljiv skriptni jezik. Gre za zbirko klasičnih funkcij skript, ki so si jih sposodili Lisp in matematika, z nizom programske opreme za analizo.
 • Sklepi

  Scenariji so zdaj v trendu in večina analitikov meni, da je prihodnost za njih. Python, Ruby, PHP vam omogočajo, da napišete kompaktno in jedrnato kodo z najmanjšim številom hroščev. Preprosta in razumljiva sintaksa omogoča vsem, ki jih želite obvladati in začeti razvijati.

  Sorodne publikacije