Video kartice AMD Radeon HD 5700 Series. Značilnosti pripomočkov in njihova specializacija

V letu 2009 je bila serija grafičnih kartic AMD Radeon HD 5700 Series predstavljena na podlagi sodobnih računalniških tehnologij. Značilnosti vsakega predstavnika te linije grafičnih naprav so pokazale, da je to rešitev za povprečni cenovni razpon s primerljivo stopnjo učinkovitosti. Ta skupina pospeševalcev bo namenjena temu majhnemu materialu.

Ime modelov pospeševalnika

Značilnosti AMD Radeon HD 5700 Series, kot smo že omenili, je pokazala, da gre za adapterje srednjega razreda. Proizvajalec je v linijo vključil dva modela naprav, ki naj bi se namestila samo v namiznih računalniških sistemih. Mlajši so imeli oznako HD 5750 in starejšo - HD 5770. Ključna razlika med obema spremembama pospeševalnika je urna frekvenca. V prvem primeru se zmanjšajo neznatno, v drugem primeru pa se poveča.


Pozicioniranje družine pospeševalnikov

Linija grafičnih krmilnikov v diskretni izvedbi HD58XX je bila najbolj produktivna v času izdaje pospeševalnikov, ki jih obravnavamo v tem pregledu AMD Radeon HD 5700 Series. Značilnosti takih vodilnih naprav so omogočile uresničitev najbolj zahtevnih nalog, povezanih z obdelavo visoko kakovostnih slik. To pomeni, da lahko tak pospeševalnik uspešno uporabite v grafični postaji. Tudi taki pospeševalniki so bili zelo prepričani v končni igralni računalnik. Toda upoštevana linija HD 57XX je bila namenjenauporabo manj produktivnih računalnikov. Zato jih ni bilo primerno uporabljati v grafičnih postajah, ker je bila učinkovitost teh dveh pospeševalnikov premajhna. Posledično je edino možno področje uporabe teh naprav povprečna raven igralnih računalniških sistemov. Na tej ozki specializirani niši so bile usmerjene ciljne rešitve.


Specifikacije junior naprave

Značilnosti serije AMD Radeon HD 5700 z oznako 5750 kažejo, da je osnova tega pospeševalnika mikroprocesor RV850 pod kodnim imenom Juniper. Ta silikonski čip je bil narejen za tehnologijo 40 nm. Vključuje 1040 milijonov komponent površine tranzistorja. Struktura mikroprocesorja je vključevala 720 modulov, 36 elementov TMU in 16 komponent rasterizacije. Jedro grafičnega pospeševalnika deluje na frekvenci 720 MHz. Količina RAM-a v tem pospeševalniku je 1 GB. Vrsta čipov, uporabljenih na tej napravi, je GDDR5. Zadnji v nominalnem načinu deluje pri frekvenci 4600 MHz. Povezava video vodila z grafičnim procesorjem je približno 128 bitov. Zaradi tega je pasovna širina RAM-a omejena na 73 Gbit /s.
Parametri napredne rešitve te serije
Opis AMD Radeon HD 5700 Series v izvedbi 5770 kaže na obstoj takšnih razlik od prej obravnavanega modela junior:
 • Število stream procesorjev se je povečalo s 720 na 800 kosov. Hkrati delujejo na frekvenci 800 MHz.
 • Pogostost delovanjapomnilnika se poveča na 4800 MHz.
 • Vse druge značilnosti so ostale nespremenjene. Čeprav je število razlik minimalno, vendar na podlagi rezultatov testov, vam omogoča, da dosežete resnično 15-odstotno povečanje zmogljivosti in zmogljivosti. Tudi ta razlika je bila dejanska glede na standarde iz leta 2009. Zdaj je razlika v hitrosti med tema dvema modeloma pospeševalnikov minimalna. Mnenja

  Ocene lastnikov

  Mnenja o modelih AMD Radeon HD 5700 Series kažejo naslednje prednosti naprav v tej liniji: sprejemljiva zmogljivost, zadostna energetska učinkovitost in demokratična cena. Slaba stran te skupine pospeševalnikov je le ena - v trenutku, ko so že zelo zastareli. To pomeni, da je sodoben računalnik, opremljen s takšno grafično kartico, nesprejemljiv. V novi državi so takšni pospeševalniki zelo problematični za nakup. Stari adapter lahko kupite za 2000-2500 rubljev. Samo vprašanje takšnega nakupa ostaja odprto. Uporablja se lahko samo za popravilo starih računalnikov pred 10 leti.

  Zaključek

  Kot smo že omenili, so se nominalne značilnosti serije AMD Radeon HD 5700 uvrstile med kategorije grafičnih adapterjev srednjega razreda. Takšne naprave se najpogosteje pojavljajo v takratnih igralnih osebnih računalnikih. Ta pospeševalnik vam je omogočil izvajanje kateregakoli programa. Toda v primeru uporabe kode, ki zahteva veliko sredstev, bi morala biti kakovost slike bolj „skromna“. Zdaj so naprave v tej seriji zastarele.

  Sorodne publikacije