Kako sami povečati svetlost zaslona na prenosnem računalniku?

Svetlost je najpomembnejši del pri delu z računalnikom. Ima močan učinek na utrujenost oči. Zaradi šibke svetlosti se zaradi stalne napetosti vida hitro utrudijo. Zato obstajajo stalne težave pri spreminjanju njenega kazalnika. Obstajajo tudi situacije, ko svetilnost prenosnega računalnika ne deluje v celoti. Poskušali bomo razmisliti o najrazličnejših načinih reševanja svetlosti osebnega prenosnika.

Nastavitve napajanja

Prvi način za spreminjanje svetlosti je vnos "Power". Za prenosnik na Windows 7 morate iti na "Start", nato pa poiščite "Control Panel", in na koncu kliknite na poglavje "Napajanje".


Alternativno, pojdite na "Start" in uporabite iskalni niz, da najdete "Power". Ko najdete, morate klikniti na ustrezen gumb. Ko ste preklopili na "Power", morate najti razdelek "Svetlost zaslona". Ta razdelek pomaga uporabniku prilagoditi svetlost in kontrast računalnika na želene meje. Če je neaktiven, morate poskusiti posodobiti gonilnik samega monitorja. Tudi neaktivnost je lahko znak, ki ga je proizvajalec shranil na takšno funkcijo. Zato boste morali uporabiti druge možnosti za prilagajanje svetlosti v računalniku.

Nastavitev časa

Večina uporabnikov radi privarčuje energijo na prenosnem računalniku, tako da imajo več časa za delo. Če želite to narediti, nastavitenapajanje S pomočjo "Start" v razdelku "Power", kliknite "Nastavitev načrta". V pogovornem oknu lahko izberete različne možnosti. Zaslon prenosnega računalnika lahko na primer postane temnejši, ko pride iz baterije, ne iz omrežja ali čez nekaj časa, da se računalnik preklopi v stanje mirovanja.


S to nastavitvijo boste prihranili več časa delovanja baterije, povečali učinkovitost računalnika in same baterije ter povečali svetlost zaslona na prenosnem računalniku.

Funkcijske tipke

Večina sodobnih prenosnikov ima posebne tipke, ki pomagajo nadzorovati svetlost monitorja. Ogledate si morate zgornje tipke kategorije F (F1-12). Ključ mora biti sončni zahod, zraven sonca + ali -. Poleg tega morate povečati svetlost zaslona na prenosnem računalniku in zmanjšati svetlost zaslona. Če na prenosnem računalniku ni podobnih tipk, lahko uporabite kombinacijo teh tipk, in sicer puščico Fn + desno ali levo. Tipka Fn se nahaja blizu gumba Windows. Držite Fn in kliknite puščice. Če pritisnete, se zmanjša svetlost ali poveča svetlost. Ta metoda ima neprijetno lastnost - prejšnja svetlost se lahko vrne čez nekaj časa. Najboljša možnost je, da jo spremenite z "Power".

Vgrajene aplikacije v prenosnem računalniku

Napredni prenosniki imajo edinstvene funkcije, ki pomagajo spremeniti svetlost in kontrast. Na primer, samodejna sprememba in povečanje svetlosti zaslona na prenosnem računalniku, nadoločene razsvetljave. Ob močni svetlobi v prostoru se svetlost samodejno poveča. Takšna funkcija je na primer Sony Vaio.
Če želite konfigurirati takšno funkcijo, morate iti v Nadzorni center, nato v razdelek »Prikaz« in izbrati »Nastavitve samodejne svetlosti«. V novem oknu lahko nastavite samodejno prilagajanje ali ga popolnoma odstranite za samoprilagajanje svetlosti. Prav tako ob koncu postopka ne pozabite klikniti na gumb "V redu", da shranite spremembe. Za druge prenosne računalnike morate vedeti o teh nastavitvah v navodilih, ki so priložena napravi, ali pa poiskati vse potrebne informacije na internetu.

Drugi programi

Svetlost zaslona na prenosnem računalniku lahko povečate z uporabo drugih programov. Poleg vgrajenega so na voljo tudi posebni, ki jih lahko enostavno prenesete iz interneta. Poleg svetlosti lahko takšni programi spremenijo kontrast, ločljivost monitorja prenosnega računalnika, barvno shemo in druge parametre.
Najbolj priljubljeni programi so: Display-Tuner in iBrightness Tray. Dovolj je, da najdete podatke programa, prenesete iz interneta in začnete uporabljati v primeru. V njihovi uporabi ni nič zapletenega.

Težave in njihove rešitve

Ko uporabnik spremeni svetlost monitorja prenosnega računalnika, se morate prepričati, da je sistem shranil spremembe. Opozoriti je treba, da večina prenosnih računalnikov samodejno shrani konfiguracijske podatke. Če, na primer, po ponovnem zagonu sistema nastavitve niso shranjene, morate itinastavite napajanje in previdno preverite nastavljene vrednosti. Obstaja velika verjetnost, da uporabnik ne bo pravilno nastavil vrednosti.
Če se po izvedenih korakih svetlost še naprej neodvisno spreminja, se morate prepričati, da je samodejno prilagajanje onemogočeno. To storite tako, da preklopite na dodatne možnosti napajanja in izklopite prilagodljivo svetlost. Po spremembah ne pozabite klikniti na gumb »V redu«.
Sekundarni problem s povečanjem svetlosti zaslona na prenosnem računalniku so video pogoni. Pogosto je težava s svetlostjo njihova zadnja posodobitev. Če želite odpraviti te težave, sledite tem korakom:
  • Odprite upravitelja naprav.
  • Poiščite razdelek "monitor" in ga odkrijte.
  • Odstranite vse vrste prikazanih monitorjev.
  • Posodobite konfiguracijo opreme, da odkrijete monitor in namestite ustrezen gonilnik.
  • Priporočljivo je tudi, da prenesete najnovejše gonilnike za grafično kartico. Če so težave povezane z najnovejšo različico gonilnikov, namestite prejšnjo različico ali različico, ki je bila predhodno nameščena v računalniku. To bo uporabniku pomagalo zmanjšati ali povečati svetlost zaslona na prenosnem računalniku.

    Sorodne publikacije