Formalni jeziki: primeri. Znaki formalnega jezika

21. stoletje - čas, ko je posedovanje informacij najpomembnejša konkurenčna prednost na katerem koli področju. Vendar pa ne prinaša nobene koristi, razen če je izražena v jeziku, ki ga razumejo tisti, ki jim je dodeljen ali nimajo tolmača, ki bi lahko naslovniku posredoval njegov pomen. Trenutno na svetu živi okoli 2000 ljudi. Njihova posebnost je predvsem jezik. Skupaj z govorjenim (naravnim) človeštvom je ustvaril veliko umetnih jezikov. Vsak od njih je namenjen reševanju specifičnih nalog. Med takšnimi znaki so formalni jeziki, primeri pa so navedeni spodaj.

Opredelitev

Najprej bomo navedli, kateri jezik je. Pod to besedo se razume, da pomeni sistem znakov, ki se uporablja za vzpostavitev komunikacije med ljudmi in znanjem. Osnova večine umetnih in naravnih jezikov je abeceda. To je niz znakov, ki se uporabljajo za sestavljanje besed in besednih zvez. Jezik je označen z:
 • uporabljenim nizom znakov;
 • pravila za njihovo sestavljanje "besede", "besedne zveze" in "besedila";
 • niz pravil (skladenjski, pragmatični in semantični) uporabe kompleksnih konstruktov.
 • Značilnosti naravnih jezikov

  Kot smo že omenili, so vsi jeziki običajno razdeljeni na umetne in naravne. Med njimi je veliko razlik.


  Govorni jeziki so naravni. Med njihove značilnosti, skupaj z drugimi, spadajo:
 • dvoumnost večine besed;
 • obstoj sinonimov in homonimov;
 • prisotnost več imen v isti zadevi;
 • Obstoj izjem od praktično vseh pravil.
 • Vse te značilnosti so glavne razlike med naravnimi znakovnimi sistemi od formalnih jezikov. Primeri besed in dvoumnosti govora so znani vsem. Zato lahko beseda "eter", odvisno od konteksta, pomeni tako zadevo kot radio - ali oddajanje.


  Glavne funkcije govorjenih jezikov so:
 • komunikacija;
 • kognitivna dejavnost;
 • izražanje čustev;
 • vpliv na sogovornika (dopisnik, ko gre za dopisovanje).
 • Značilnosti umetnih jezikov

  Umetne jezike ustvarjajo ljudje za posebne namene ali za določene skupine ljudi. Ena od glavnih značilnosti umetnih jezikov je nedvoumna definicija njihovega besedišča, prav tako pa tudi pravila, ki jim dajejo vrednote in izraze.

  Formalni jeziki in slovnica

  Jezik, naraven in umeten, lahko obstaja le, če obstaja vrsta posebnih pravil. V tem primeru je treba zagotoviti dosledno, kompaktno in natančno odražanje odnosov in lastnosti predmetne domene. Če so jasno izraženi, pravijo, da je formalni jezik. Primeri takih znakovnih sistemov so programski jeziki, čeprav strogo gledano zasedajo določen vmesni položaj (glej spodaj). Sledi shema oblikovanja sistema formalnih znakov:
 • izbrana abeceda (niz izvornih simbolov);
 • določajo pravila za gradnjo izrazov(sintaksa) jezika.
 • Področje uporabe

  Formalni jeziki (primeri: logični jeziki, programiranje itd.) Se uporabljajo v procesu znanstvenega raziskovanja. Bolje so kot naravno, da predstavljajo znanje in so sredstvo za bolj objektivno in natančno izmenjavo informacij.
  Formalni jeziki vključujejo vse znane sisteme matematičnih in kemijskih simbolov, Morzejevo kodo, glasbeni instrument itd. Njihov hiter razvoj se je začel sredi 20. stoletja, v povezavi s prihodom računalniške tehnologije.

  Jezik formalne logike

  Osnova katerega koli programskega jezika je matematična. Po drugi strani pa se opira na znakovni sistem formalne logike. Logiko je kot znanost ustvaril Aristotel. Vendar pa je razvil pravila za preoblikovanje izjav, ki ohranjajo njihov pravi pomen, ne glede na vsebino teh izrazov pojmov. Formalna logika se bori z "slabostmi" naravnih jezikov, povezanih z dvoumnostjo nekaterih trditev itd. V ta namen operacije z misli zamenjajo dejanja z znaki formalnega jezika. To odpravlja vsako negotovost in dopušča natančno ugotovitev resničnosti izjave.

  Značilnosti programskih jezikov

  Kot smo že omenili, jih lahko razvrstimo z nekaterimi pridržki kot razred formalnih. S slednjimi združujejo veliko skladenjskih pravil, z naravnimi nekaterimi ključnimi besedami in modeli. Če želite ustvariti programski jezik, morate določiti množinodovoljene simbole in pravilne programe jezika in pomena vsakega pravilnega programa. Če se prva naloga lahko izpolni s formalizacijo, v tem primeru ti pristopi ne delujejo. Niz dovoljenih simbolov programskih jezikov so znaki, ki jih lahko vnesete s tipkovnice. Predstavljajo prvi del tabele kodiranja ASCII.

  Slovnica

  Programski jeziki, tako kot vsi drugi, imajo slovnico. Pod tem pojmom razumemo opis metode oblikovanja predlogov. Gramatika je opisana na različne načine. V primeru programskih jezikov predstavljajo pravila, ki so podana v urejenih parih verige znakov dveh vrst: definiranje skladenjskih konstrukcij in semantičnih omejitev. Pri postavljanju slovnice so pravila konstrukcije sintaktičnih konstrukcij formalno določena najprej, nato pa so semantična v enem od naravnih jezikov.
  Pisanje pravil v grafični obliki se izvaja s posebnimi grafikoni. Na začetku je bil ta pristop uporabljen pri ustvarjanju jezika Pascal. Toda potem je postal široko uporabljen v drugih.

  Klasifikacija programskih jezikov

  Trenutno je skupaj z njimi več tisoč narečij. Kategorizirane so kot procesne in deklarativne. V jezikih prve vrste pretvorbe podatkov so določeni z opisom zaporedja dejanj, ki se izvajajo na njih, drugi - odnosi. Obstajajo tudi druge klasifikacije. Programski jeziki se na primer delijo na funkcionalne, proceduralne, objektno usmerjene in logične. Če je vprašanje jasno, potem ni razvrstitevlahko objektivni. Navsezadnje ima velik del programskih jezikov zmožnosti formalnih sistemov istočasno več vrst. Sčasoma bodo meje verjetno še bolj izbrisane.
  Zdaj lahko odgovorite na vprašanje: "Katere formalne jezike poznaš?" Znanstveniki jih še naprej izpopolnjujejo, da bi omogočili rešitve za različne praktične in teoretične naloge, ki se trenutno štejejo za nerešljive.

  Sorodne publikacije