Pravila za vgradnjo klimatske naprave: lokacija, orodje za namestitev

Klimatska naprava - naprava, namenjena ustvarjanju udobnih življenjskih razmer v domu. Za svoje delo uporablja zelo škodljivo tekočino, imenovano hladilno sredstvo. Če namestitev in delovanje naprave ni v skladu s pravili za namestitev klimatske naprave, lahko to povzroči uhajanje freona, kratek stik ali celo požar. Zato se je pred namestitvijo priporočljivo posvetovati s strokovnjaki. Kljub temu, za izkušene domačih mojstrov, obstaja več priporočil, ki bodo pomagali izvesti namestitev z lastnimi rokami, ki bo prihranila na stroške namestitve klimatske naprave od 2000 do 4000 UAH. plačati za strokovnjaka.

Načela dobre namestitve

Da bi zagotovili pravilno delovanje klimatske naprave, je treba pred montažo izbrati model, prilagojen konstrukciji hiše, površine, števila sob itd.Merila za izbiro klimatske naprave :


 • Moč, ki jo je treba preučiti v skladu z ohlajeno površino ali prostornino prostorov.
 • Raven zvoka naprave, ki je lahko bolj ali manj glasna.
 • Oblikovanje klimatske naprave je pomembno merilo za izbiro.
 • Nujnost za split sisteme, ki delujejo na hlajenje in ogrevanje.
 • Potrebno je pravilno določiti toplotno bilanco hiše, da se zagotovi kakovostno ogrevanje in izbor najprimernejšega klimatskega sistema.
 • Strukturne značilnosti zgradbe, njihoveskrbno preučiti pred namestitvijo in namestitvijo klimatskih naprav.
 • Za idealno lokacijo je treba zunanjo in notranjo enoto stroja namestiti čim bližje tisti, ki ne potrebuje dodatne priključne cevi. Energija, manjša je razdalja med tema dvema enotama, manjša je izguba toplote.


  Namestitev in namestitev klimatskih naprav bi morala zagotoviti najboljše delovanje.
 • Zunanja enota je najbolje nameščena na nič.
 • Hrupna enota, pritrjena na steno, lahko povzroči neprijetne vibracije.
 • Izogibajte se neposredni izpostavljenosti zraku, kar lahko vpliva na učinkovitost klimatske naprave.
 • Če je potrebno, namestite zunanji blok, ki ščiti pred soncem, dežjem in prepihom, zato je bolje uporabiti prednosti lokacije, kjer bo namestitev klimatske naprave cenejša.
 • Notranjo enoto postavite v odprt prostor, da zagotovite najboljšo izmenjavo zraka.
 • Da se ohrani zdravje živih, oskrba z zrakom ne bi smela biti neposredno namenjena ljudem.
 • Upoštevajte pravila za vgradnjo notranje enote klimatske naprave, kot tudi priporočila proizvajalca in dobavitelja glede razdalje okrog notranje enote. V vsakem primeru ga hranite stran od virov toplote, ogrevalnih naprav ali oken.
 • Vpliv zunanje konstrukcije stavbe

  Če uporabnik živi v stanovanju z majhnim balkonom ali ima skupni zid z drugimi lastniki, je treba mesto namestitve izbrati tako, da ne krši pravicsosede Pravila za vgradnjo klimatske naprave zahtevajo izvajanje zaščite pred hrupom in, če je sistem nameščen nekaj metrov od oken ali vrat soseda, ga mora uporabnik preveriti za zvočno onesnaževanje, da bi izpolnil lokalna pravila varstva. Verjetno morajo sosedje pred namestitvijo naprave odobriti.
  Pomembno je omeniti lastniku, da vgradnja klimatske naprave ne sme zmanjšati požarne odpornosti katere koli stene ali vplivati ​​na strukturno celovitost stavbe. Obstaja veliko drugih dejavnikov, ki lahko vplivajo na namestitev nove klimatske naprave in nastavitev omejitev, ki jih morajo vedeti, preden namestite klimatsko napravo v stanovanje. V idealnem primeru je treba namestiti zunanjo enoto, kjer je na obeh straneh dovolj prostega prostora, da se zagotovi pretok zraka in dostop do servisiranja. Če je izbran split sistem ali sistem z več teleskopi, mora biti zunanja enota pritrjena na trdno podlago - pritrjeno na steno ali na betonsko ploščo.

  Lokacija zunanje enote

  To je odvisno od različnih dejavnikov. Enota je vredno namestiti tako, da je razdalja od notranjega bloka čim krajša. Nosilec zunanje enote klimatske naprave ima nosilno konstrukcijo tipa L, ki je pritrjena na zunanjo steno zgradbe. Enoto lahko namestite tudi na nosilno konstrukcijo strehe stavbe ali na betonski estrih na tleh. Pri klimatskih napravah s toplotno črpalko mora biti zunanja enota nameščena približno30-50 cm nad tlemi za odvodnjavanje in zbiranje kondenzata med odmrzovanjem zunanje enote. Poleg tega morajo biti zunanje enote nameščene v dobro prezračevanih prostorih. Kadar koli je to mogoče, je treba zagotoviti lahek dostop do naprave v servisne namene. Naprave ni priporočljivo namestiti v bližini oken in vhoda v stavbo.

  Oprema in materiali

  Za samostojno delo mora biti uporabnik ustrezno opremljen. Nekateri deli pri nakupu dobite s kompletom, nato pa dobite potrebna orodja, snap in nestandardna oprema bo morala samostojno. Pravila za namestitev klimatske naprave zahtevajo, da se med montažo uporabljajo samo certificirani materiali.
  Materiali, dobavljeni s kompletom za klimatizacijo:
 • Klimatska naprava s hladilnimi povezavami med obema blokoma je običajno 10 m. Strokovnjaki ne priporočajo uporabe kombiniranih cevi iz več delov, ki povečujejo tveganje uhajanja.
 • Odtočna cev za kondenzat, ki je običajno dolga 30 m. Če je nameščen, mora imeti najmanjši naklon 1 cm, če to ni mogoče, bo nujno izčrpala mini črpalko.
 • Vijaki in sidra, ki niso opremljena s klimatsko napravo. Pred vgradnjo klimatske naprave se izberejo v skladu s priporočili proizvajalca.
 • Električni kabli za priključitev nasistemi za zaščito v obliki avtomatskih stikal.
 • Materiali za dodelavo: raztopina, barva za skrivanje odprtin, ki so ostale med namestitvijo.
 • Izolacijski materiali za cevi, ki zagotavljajo optimalno in energetsko varčno delo.
 • Potrebna orodja za vgradnjo.
 • Namestitev sistemov SPLIT

  V industriji klimatskih naprav je ena od najpogosteje uporabljenih vrst split klimatskih naprav. Ti sistemi so sestavljeni iz dveh ločenih delov: zunanje enote in notranjega dela, ki sta med seboj povezana z bakrenim cevovodom z zaprtim krogom. Trenutno večina proizvajalcev ponuja split klimatske naprave, ki lahko delujejo v načinu hlajenja ali ogrevanja prostora. Postopek ogrevanja se izvede s toplotno črpalko s spreminjanjem cikla. Da bi zagotovili izračunani način delovanja, je treba upoštevati pravila za namestitev zunanje klimatske naprave in izbrati pravilno moč.

  Sestavljanje razdelilnih naprav.
 • Izberite želeno mesto za namestitev notranjih in zunanjih enot. Pri izbiri lokacije morate zagotoviti enakomerno porazdelitev zraka v prostoru in enostavnost uporabe sistema. Ne dovolite prekomernega prepiha na območju stalnega prebivališča ljudi.
 • Pri namestitvi notranje enote je treba upoštevati dostop do naprave, da se očistijo filtri in razkužijo izparilniki.
 • Po pravilni namestitvi mesta namestitve se najprej zbere notranja enota.
 • Nadaljujeokvir, ki zabeleži središče položaja, izravnava in fiksira strukturo.
 • Nato se v steni naredi luknja v velikosti 65 mm, tako da se zapre z notranjo enoto, skozi katero se izvajajo cevi, odvajanje električnega in kondenzata.
 • Luknja je izvedena z rahlim nagibom od zunaj.
 • Priporočljivo je, da v luknjo namestite zaščitni tulec, od zunanje stene pa vtičnico, ki jo zapre in poveča estetiko instalacije.
 • Odvod kondenzata iz notranje enote mora biti vedno izveden na naraven način, po možnosti z zagotovitvijo naklona približno 3%. Raztopino kondenzacijske črpalke je treba upoštevati le v skrajnem primeru. Črpalka je mehanski del, ki služi za odvajanje kondenzata in povečuje zanesljivost klimatske naprave.
 • Po namestitvi sistema za odvod kondenzata je treba preveriti njegovo prepustnost skozi odvajanje približno 2 litrov vode v pladenj za odcejanje.
 • Če klimatska naprava deluje celoletno, mora biti v odvodni cevi nameščen grelni kabel. Pred montažo notranje enote na stojalo, nameščeno na steno, je potrebno priključiti hladilno napravo.
 • Priključek mora biti izveden v obliki priključka za polž, zato je treba paziti, da sta trdnost in celovitost hladilnega sistema zavarovana.
 • Pri zategovanju vijačnih povezav na zunanji površini gnezda uporabite pasto, ki preprečuje samo-privijanjematice
 • Treba je izolirati priključke cevovodov na notranjem bloku, kar preprečuje kondenzacijo vlage na zunanji površini cevi in ​​nastanek trakov na steni pod notranjim blokom.
 • Namestitev zunanjega bloka se izvede na podporni strukturi tipa L.
 • Naprava mora biti nameščena na varni razdalji od stene, da se zagotovi prost pretok zraka skozi kondenzator, njegovo nadaljnje vzdrževanje in čiščenje.
 • Preskus proti puščanju

  Po namestitvi klimatskih naprav na fasado stavbe mora biti priključen hladilni sistem. Pri montaži konstrukcije je potrebno zagotoviti tesnjenje hladilnih linij, da se prepreči vstop nečistoč v notranjost cevovoda, kot tudi namestitev oljnih lovilnikov, ki obračajo olje v bloke kompresorja. Pri namestitvi je treba upoštevati tolerančne vrednosti in dolžine, ki jih je določil proizvajalec.
  Preskus tesnosti za nadtlak v hladilnem sistemu je treba opraviti s tehničnim dušikom. Pri klimatskih napravah, ki delujejo na hladilnem sredstvu R410A, lahko v načinu ogrevanja kondenzacijski tlak doseže približno 37 barov. Zato je vrednost tlaka, pri kateri je potrebno preveriti sistem, 43 barov. Preizkus tesnosti zagotavlja garancijo za delovanje naprave, kot tudi vakuumsko testiranje, ki ga opravi vakuumska črpalka. Ti testi so še posebej pomembni za začetnike, ki nimajo dovolj izkušenjin prakse pri ustvarjanju kakovostnih povezav. Med preskusom nadtlaka bodo zaznana vsa puščanja, kar bo preprečilo izpust hladilnega sredstva v ozračje. Neprepustnost v najenostavnejši obliki se preveri z raztopino mila in vode, ki se nanese na vijačne povezave.

  Vakuumski polnilni sistem

  \ t
  Po uspešnem preskusu tesnosti morate ustvariti vakuum v hladilnem sistemu. V ta namen se uporablja vakuumska črpalka, ki odstrani zrak in zmanjša tlak v hladilnem sistemu. Pri nizkem tlaku izhlapi vlaga iz zraka in naprava se posuši. Med evakuacijo so zelo pomembni njegovo trajanje in zunanja temperatura. Nižja je temperatura zunanjega zraka, manjši je pritisk, ki ga je treba doseči med montažo, in istočasno se poveča tudi čas. Pri sistemih s cevi, ki ne presegajo 10 m, priporočeno trajanje preskusa ni krajše od 60 minut. Namen uporabe črpalke ni le ustvariti vakuum, kot nekateri uporabniki mislijo. Obstaja še ena ne manj pomembna obveznost - ustvarjanje pogojev, ki so uspeli izhlapeti notranjo vlago. Pravilno izvajanje te zahteve je pomembno za življenjsko dobo klimatske naprave. Preostala vlaga v hladilnem sistemu reagira z oljem, ki tvori kisline, ki poškodujejo navitja elektromotorja v kompresorju. To lahko povzroči tudi zmrzovanje in blokiranje razteznega elementa. Pri ustvarjanju vakuuma je čas za istočasno izvedbo električnih povezav v zunanjih in notranjih enotah. No, če je klimatska naprava priključenana ločen varnostni element. Pri teh delih se je potrebno seznaniti z navodili proizvajalca za montažo električnih priključkov notranjih in zunanjih enot.

  Dodajanje hladilnega sredstva in zagon

  Ko je vakuum v napravi ustvarjen, je mogoče sistem napolniti s hladilnim sredstvom. V tem primeru se odcepne naprave napolnijo v tovarni s količino, ki zadostuje za dolžino cevovoda, ki jo določi proizvajalec. Če je enota nameščena več kot 10 m, je treba določiti količino hladilne tekočine in jo dodati na odprtino ventilov zunanje enote. Prostornina vsakega dodatnega števca je odvisna od moči sistema in premera cevovoda. Pri 1/4 palčni cevi je količina dodatnega hladilnega sredstva 20 g /m. Po polnjenju freona se klimatska naprava zažene z daljinskim upravljalnikom in nastavi se način hlajenja, izvaja se odčitavanje tlaka na merilnikih tlaka, priključenih na servisni ventil klimatske naprave. Tlak, ki ga izmeri manometer med delovanjem v načinu hlajenja, je sesalni tlak. Za koeficient R410 A mora biti približno 75 bar, kar ustreza temperaturi izhlapevanja hladilnega sredstva + 2 stopinj.

  Vzdrževanje

  Pravilno nameščen split sistem bi moral uporabnika zadovoljiti že več let. Zelo pomembno je, da se spomnite na potrebo po rednih zunanjih in notranjih pregledih, po možnosti pred spomladanskim in jesenskim obdobjem delovanja. Pogostost pregledov je odvisna od krajalokacija, stopnja onesnaženosti okolja in intenzivnost delovanja opreme. To je potrebno za varovanje zdravja uporabnikov, pravilno delovanje sistema in garancijsko servisiranje naprave. Pomembno je, da je klimatska naprava na priročnem mestu za servisiranje. Filtre je treba občasno očistiti prahu. V zunanjem bloku lahko prah ali padajoči listi preprečijo pretok zraka. Uporabniki morajo redno preverjati odsotnost puščanja tekočine in ne pozabite očistiti pladnja za kondenzat. Nazadnje, da bi čim bolje izkoristili klimatsko napravo, mora prostor ostati neprepusten za preprečevanje vročega zraka. Slednja okoliščina vodi do manjšega udobja in bistveno povečuje porabo energije.

  Najpogostejše napake pri montaži

  Namestitev ni preprosta zadeva in celo popolna skladnost z namestitvijo klimatske naprave ni dovolj za pravilno delovanje naprave. Napake pri sestavi klimatskih naprav so:
 • Slaba lokacija notranje enote.
 • Nepravilna povezava tovarniškega dela, nameščenega na napravi, s preostalim delom sistema. Ta kršitev lahko povzroči uhajanje in izgubo hladilnega sredstva.
 • Slaba pritrditev zunanje enote na klimatsko napravo.
 • Napačna priključitev enote na zunanjo enoto, kar lahko povzroči uhajanje in izgubo hladilnega sredstva.
 • Nenamerno vpenjanje bakrenega cevovoda pri upogibanju naprave. Ne smemo pozabiti, da mora biti bakrena cev pravilno upognjena pod pravim kotomupogibanje V nasprotnem primeru se lepljenje in lom prereza povzroči omejitev pretoka hladilnega sredstva in nepravilnega delovanja.
 • Neustrezna dolžina in višina vgradnje, pomanjkanje nosilca za zunanjo klimatsko napravo.
 • Nepravilno polaganje kondenzacijske enote.
 • Nepravilna priključitev drenaže na kanalizacijski sistem, na primer odsotnost sifona, povezava neposredno ustvarja smrdljive vonjave, ki prihajajo iz klimatske naprave.
 • Napačna izbira moči za hladilno napravo. Norma 1 kW na 10 m 2 - v domovih, pisarnah in drugih institucijah, kar bo znatno povečalo stroške namestitve klimatske naprave.
 • Namestitev kondenzatorja brez dušilnih podložk, ki povzroči prenos vibracij od naprave do zgradbe.
 • Napaka tlaka v sistemu po sprostitvi hladilnega sredstva in vključitvi klimatske naprave.
 • Nestrokovna namestitev je povezana z velikim tveganjem. Nadaljnje delovanje brez okvar je odvisno od skrbnosti in natančnosti montaže, ki je bila izvedena pred namestitvijo klimatske naprave v stanovanje. Spomnimo se, da tudi najbolj izpopolnjena naprava ne bo delovala dolgo po tem, ko bo montaža opravljena brezbrižno in krši osnovna pravila.

  Pripravljen členConditioners Chernivtsi

  Sorodne publikacije