Kakšna je razlika med usmerjevalnikom in dostopno točko: značilnosti naprav

V članku bomo poskušali podrobno razumeti, kako se usmerjevalnik razlikuje od dostopne točke. Dostopna točka je naprava, s katero so povezane naprave Wi-Fi. Ena samo dostopna točka ne bi bila zelo uporabna, saj napravo povezuje samo prek Wi-Fi-ja skupaj. Za povezavo različnih naprav v žično omrežje, da se zagotovi njihov dostop do interneta, mora biti dostopna točka povezana z usmerjevalnikom. Sprejema pakete, ki prihajajo iz dostopne točke, in jih preusmeri na vodilno omrežje, da zagotovi dostop do interneta prek interneta.

Kaj je dostopna točka

Dostopna točka je naprava, ki se uporablja za povezovanje brezžičnih odjemalcev z žičnim omrežjem. Takšne naprave se pogosto uporabljajo v tehnologijah Wi-Fi. Naprava ustvari dostopno točko, ki prehaja SSID. Druge naprave, ki podpirajo Wi-Fi, kot so prenosni računalniki, mobilni telefoni ali tablični računalniki, se s to dostopno točko povežejo z uporabo Wi-Fi. Toda kaj načeloma razlikuje usmerjevalnik od dostopne točke - to je način povezovanja s svetovnim spletom ali drugim omrežjem.


Dostopna točka je običajno povezana z usmerjevalnikom. Vsakdo, ki je priključen na točko, bo prek interneta dobil internet prek usmerjevalnika. Poleg tega bodo vse naprave, priključene na točko, priključene na lokalno omrežje. Uporabljajo lahko različne storitve, na primer skupno rabo datotek. Pomembno indejstvo, da sta v modernih brezžičnih usmerjevalnikih ta dva elementa integrirana v eno napravo.

Primer uporabe

Recimo, da je ADSL povezava z internetom in domačim omrežjem. Žični ADSL usmerjevalnik se priključi na telefonsko linijo na eni strani, drugi več računalnikov pa je povezan z ethernetnim kablom. Ustvari lokalno omrežje, vse naprave lahko med seboj komunicirajo in imajo dostop do interneta.


V primeru, da kupite dostopno točko in ethernetno povezavo z ADSL usmerjevalnikom, bo dostopna točka ustvarila omrežje Wi-Fi in vsaka naprava se bo lahko povezala z njim. Omogočili bodo dostop do interneta, saj bodo paketi preusmerjeni prek ADSL. Poleg tega lahko brezžične naprave komunicirajo med seboj in komunicirajo tudi z žičnim omrežjem. Kot dostopne točke lahko delujejo tudi moderne Wi-Fi kartice, nameščene na prenosnih računalnikih in mobilnih telefonih. Programska oprema, kot tudi vdelana orodja na operacijskih sistemih, omogočajo skupno rabo interneta tako, da modul Wi-Fi na prenosnem računalniku ali mobilnem telefonu pretvorite v navidezno dostopno točko.

Kaj je usmerjevalnik?

Usmerjevalnik je omrežna naprava, ki pošilja pakete podatkov prek omrežja. Deluje na omrežni ravni referenčnega modela OSI in je zato naprava tretje stopnje. Usmerjevalnik podpira tabelo, imenovano usmerjevalna tabela. Sestavljen je iz prehoda IP, prek katerega mora biti paket usmerjen za dostopciljni naslov IP. Tako se usmerjevalnik razlikuje od dostopne točke.
Usmerjevalna tabela lahko statično dodeli skrbnik omrežja ali pa se samodejno generira z uporabo algoritmov za usmerjanje. Ko usmerjevalnik prejme paket, ga najprej shrani v pomnilnik in analizira prejemnikov naslov IP. Nato išče tabelo za usmerjanje, da bi videl, kam naj se pošlje paket. Nato na podlagi teh informacij ustrezno prenaša paket. Dostopna točka vsekakor potrebuje usmerjevalnik za povezavo svojih brezžičnih odjemalcev z internetom. Ker združuje samo naprave Wi-Fi, vendar ne ve, kako usmeriti pakete. Zato mora biti povezan z usmerjevalnikom in preusmerja pakete, ki gredo od dostopne točke do zunanjega omrežja.

Kakšna je razlika med dostopno točko in usmerjevalnikom?

Določimo razlike dostopne točke od usmerjevalnika:
  • Dostopna točka omogoča povezavo z napravami Wi-Fi. Usmerjevalnik povezuje dostopno točko do zunanjega omrežja, kot je internet.
  • Dostopna točka nima možnosti usmerjanja paketov. Usmerjevalnik to stori, da pošlje pakete na cilj.
  • Usmerjevalnik ima preklopno strukturo, ki usmerja pakete iz različnih vhodnih vmesnikov do pravilnega izhoda. Dostopna točka pošilja, kar prihaja iz Wi-Fi sprejemnika, v žični vmesnik. In tudi tisto, kar prihaja iz vodilnegavmesnik za Wi-Fi oddajnik.
  • Usmerjevalniki opravljajo kompleksne algoritme za usmerjanje, vključno s podatkovnimi strukturami. V dostopnih točkah ni tako kompleksnih algoritmov in tabel.
  • Dostopna točka ima brezžično opremo, kot so sprejemniki Wi-Fi in oddajniki. Usmerjevalci tega nimajo v svojem skladišču.
  • Tako se usmerjevalnik razlikuje od dostopne točke Wi-Fi. Stvar na področju uporabe naprav.

    Sorodne publikacije