AHCI ali IDE - kaj je boljše in kakšna je razlika?

Sodobni trdi diski (trdi diski, DVD pogoni in Blue-Ray) so povezani z matično ploščo predvsem preko vmesnika Serial ATA (SATA). Maksimalna zmogljivost je dosežena z uporabo mehanizma AHCI. Zato vse nove osebne računalnike, ki delujejo pod operacijskim sistemom Windows 7 ali starejšimi različicami Microsofta od Microsofta, uporabljajo to možnost. Če govorimo o starih sistemih, potem o tem razmislite, uporabite AHCI ali IDE. Kaj je bolje? Odgovor na to vprašanje je odvisen od mnogih dejavnikov.

AHCI ali IDE - kaj je bolje? Kako izbrati pravi način?

Kljub priljubljenosti operacijskih sistemov Windows 7810 mnogi lastniki osebnih računalnikov in prenosnih računalnikov še naprej uporabljajo Win XP. OS je stabilen. Ljudje so z njo zadovoljni. Vendar pa v operacijskem sistemu Windows XP obstajajo številne pomembne pomanjkljivosti:
 • Uradna podpora Microsoftu za ta operacijski sistem je popolnoma ukinjena;
 • tehnološko zastareli operacijski sistem;
 • ne podpira novih različic DirectX (različice 10-12);
 • varnostna vprašanja;
 • Brez podpore za najpomembnejše tehnologije;
 • XP ne more namestiti veliko sodobnih programov;
 • Ni voznikov za novo opremo.
 • Seznam bi se lahko nadaljeval še dolgo. Če menite, da je najboljši način delovanja - AHCI ali IDE - tukaj je vredno upoštevati dejstvo, da Windows XP preprosto ne podpira prve možnosti. To seveda velja za starejše različice operacijskega sistema Microsofta. Zato je izbira očitna - samo IDE.Če pa oseba spada v kategorijo naprednih uporabnikov, lahko v sistem prenese posebne gonilnike, ki omogočajo uporabo mehanizma AHCI. Privzeto ta način ni podprt.

  Kako deluje način IDE

  Komponente, potrebne za povezavo vmesnika ATA, se uporabljajo za zagon mehanizma IDE. Ta tehnologija je zastarela, vendar je bila široko uporabljena v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in na začetku ničle. Standard je bil uveden v IBM PC - prvi množični priljubljeni računalniki.

  Vmesnik IDE (vzporedni pomnilniški vmesnik) je omogočil hitrosti prenosa podatkov 150 Mbps. V tistem času ni dovolil uporabiti nekaterih dejanskih tehnoloških rešitev. Torej ne morete narediti vroča izvlečka iz sistemskega trdega diska ali CD pogona, ne da bi izklopili ali ponovno zagnali sistem. Takšne zmogljivosti so po nekaj časa dodali inženirji, vendar jih je podprl le del računalnikov. Če poznamo zgodovino razvoja vmesnikov, lahko enostavno odgovorimo na vrsto vprašanj: AHCI ali IDE - kar je bolje za določen operacijski sistem, katera shema zagotavlja hitrejše delo?
  Aktivna uporaba vmesnikov Parallel ATA se je končala približno leta 2006, ko je novi standard SATA postal glavna vloga. Toda tudi po desetih letih je IDE še vedno v uporabi, čeprav se uporablja precej manj. Mehanizem se uporablja v skoraj vseh starih računalnikih in prenosnih računalnikih, aktivnih tudi v sistemih, ki podpirajo delo AHCI.

  Značilnosti AHCI Mode

  Pojav novega vmesnika SATA, ki je imel močnejše zmogljivosti v primerjavi s prejšnjo tehnologijo PATA, je ustvaril potrebo po novem mehanizmu za delo s sistemom. Tako se je pojavil način AHCI. Sredstva nedavno nastalega vmesnika je dovolil polni moči. Danes ta mehanizem podpirajo vse moderne sistemske plošče.

  Uporaba načina AHCI omogoča prenos informacij z največjo možno hitrostjo in uporabo vseh dejanskih tehnoloških rešitev. Vsi trenutni operacijski sistemi, gonilniki naprav, ki uporabljajo ta protokol, so posodobljeni. Torej, kaj izbrati zdaj, IDE ali AHCI? Kaj je bolje za sodoben računalnik? V večini primerov bi morala biti izbira za drugo možnost.

  Prednosti mehanizma AHCI

  Sodobni pogoni SATA so popolnoma združljivi z novim načinom. Katere so prednosti tega mehanizma? Še vedno izberite IDE ali AHCI - kar je bolje? Windows 7 in novejše različice Microsoftovega operacijskega sistema lahko delata z dvema od teh protokolov. Drugi pa je bolje uporabiti za nove sisteme.
  Koristi, ki jih prejme uporabnik pri uporabi AHCI:
 • visoke hitrosti prenosa podatkov;
 • odlične zmogljivosti;
 • popolna združljivost s sodobnimi operacijskimi sistemi;
 • sposobnost "vroče" zamenjave trdih diskov;
 • Podpora NCQ (izboljša zmogljivost HDD).
 • Če poznamo vse prednosti in slabosti odločitve, je preprosto narediti izbiro, da jo predstavimoNastavitve AHCI ali IDE. Kaj bo bolje za sodoben računalnik? Če ni opremljen s pogoni PATA, je bolje nastaviti nov način.

  Kakšen način nastavitve v nastavitvah BIOS-a

  Kljub temu, da je način IDE že dolgo zastarel, ga podpirajo proizvajalci matičnih plošč. Tudi najnovejši modeli lahko uporabljajo ta vmesnik. V nastavitvah BIOS-a V ustreznem razdelku lahko spremenite enega načina v drugega. Mehanizem AHCI je običajno nastavljen. Izjem lahko zaženete, vendar je to izjemno redko. Če vzamete tipično situacijo, ko uporabnik poskuša namestiti operacijski sistem Windows 7 v računalnik, mu ne bo treba spremeniti BIOS-a, da bi uporabil novo shemo. Zdi se, da se nekdo navadi na delo s starim vmesnikom. Torej še vedno, IDE ali AHCI - kaj je bolje? Windows 7 vam omogoča uporabo obeh načinov. Če je trdi disk ali drug pogon priključen na matično ploščo prek vmesnika SATA, potem pustite način AHCI nastavljen na privzeto. Celotna podpora tega mehanizma je zagotovljena v operacijskih sistemih Windows 7810 Ubuntu 1604 in drugih. Samo z novim načinom je mogoče stabilno delovanje podatkov OS.

  Kaj storiti, če po vklopu načina AHCI sistem ne zažene

  To se lahko zgodi, če uporabnik uporablja operacijski sistem Windows XP ali starejšo različico Linuxa. O tem, da bi raje izbrali AHCI ali IDE, ne gre. Kaj bo bolje za stari OS? Morda je bolje nastaviti način IDE. Poskusite namestiti vsistemske dodatne gonilnike, ki zagotavljajo podporo novemu standardu. Vendar pa ni nobenega zagotovila, da bo po tem postopku operacijski sistem deloval pravilno. V nekaterih primerih se računalnik, ki je dolgo deloval v operacijskem sistemu Windows XP, ustavi. V tem primeru uporabnik ni spremenil načina delovanja pogonov v BIOS-u. To je lahko posledica napak v osnovnem sistemu V /I. V tem primeru se nastavitve ponastavijo, aktivira se način AHCI. Uporabniku je treba neodvisno namestiti mehanizem IDE v nastavitve BIOS-a.

  Sorodne publikacije