Trdi disk izpljuje in klikne. Program za diagnostiko in obnovitev trdega diska

Težave z računalniškimi komponentami se pojavljajo zelo pogosto. Poleg tega niso vedno povezane z napakami uporabnikov. To se zgodi, da ste želeli, da shranite in kupite proračuna matične plošče, ni upošteval vse tehnične značilnosti, so pozabili na sistemske zahteve. Toda, ko je problem, je malo, ki misli o njegovih vzrokih. Uporabnik jo želi odstraniti. Nekateri se odločijo, da se spopadejo s svojimi težavami, drugi pa se odpravijo v servisni center.

Trdi disk

Preden se seznanimo z vsemi težavami s trdim diskom, bomo na kratko preučili to napravo. To je trdi disk, ki deluje na trdih diskih. Devays so namenjeni za snemanje informacij, njihovo shranjevanje, prost dostop do njih. Na osnovi magnetnega snemanja. ZhD je naprava, ki jo lahko najdete v skoraj vsakem sodobnem računalniku.Razlike

Seveda trdi disk ni edini pogon, ki beleži podatke, ki jih potrebujemo. Prej je bila disketa priljubljena. V njihovem delu obstajajo nekatere razlike. Glavni element v DD so toge plošče iz aluminija ali stekla. Pokriti so s feromagnetnim materialom, kot je kromov dioksid. V tem primeru je ena ali več plošč postavljenih na eno os. Bralčeva glava se ne dotika pogonov, zato je življenjska doba naprav veliko daljša, težave s trdim diskom pa so se večkrat zmanjšale. Tudi trdi diski naenkrat so postalipovezane z drugimi komponentami v sistemu, kot so pogon ali elektronska enota. Zato so nevzdržne naprave. Trdi diski so zdaj postali vse bolj nadomeščeni hitrejši, vendar dragi SSD-ji.


Zvoki

Če slišite, kako jedo vaš trdi disk, je vredno vznemiriti. Če proizvaja kakšen zvok, potem je "ogorčen", zato potrebuje nekaj. Izkazalo se je, da je v svojem "glasu" mogoče ugotoviti, s kakšnimi posebnimi problemi. Naj bo netočna, vendar vsaj približno napoveduje, da bo razčlenitev uspela.
Pred odpravljanjem težav poskusite shraniti vse datoteke, ki jih potrebujete v oblaku, na druge pogone, razen če vam računalnik seveda omogoča, da se prijavite v sistem. Najverjetneje, če ste pravkar slišali od vašega UI, bo kmalu prenehal dostopati do vaših notranjih informacij. Poleg tega, kot že omenjeno, če slišite, da trdi disk klikne, to pomeni, da je prekinil delo določene komponente. Zgodi se, da lahko en in isti problem »zveni« drugače. Vse interpretacije zvokov so samo najbolj priljubljene možnosti. Poleg tega se pogon lahko obnaša popolnoma nepredvidljiv ali se odzove na težavo z drugo komponento računalnika.

Restavriranje

Če mirno sedite na računalniku in ko ste videli "modri zaslon" pred vami ali se sistem preneha odzivati ​​na vas, ne paničite. Zaželeno je, da se takoj izključi iz napajanja, saj so lahko destruktivni procesi, ki vodijo do izgube datotek. Medtem ko je poškodovan pogon priključen na računalnikbo še naprej zapisovala podatke o njem, določala izpraznjeno mesto, ga izpolnila iz neznanega razloga, itd. Bolje je, da takoj izklopite celoten sistem in se z diskom lotite ločeno. Če nimate drugega računalnika, s katerim bi lahko priključili pogon, potem je jasno, da morate napravo odnesti v servisni center. Če obstaja možnost, da to popravite sami, potem morate namestiti program za kloniranje diska.

Obstaja veliko število programov, kot je EASEUS Disk Copy. To je brezplačna programska oprema, ki ureja sektorje po sektorjih. Pomanjkljivosti so razpoložljivost dodatne programske opreme "smeti" med namestitvijo, pa tudi odsotnost ruske različice. Paragon Drive Backup Personal je dober program za varnostno kopiranje, ki temelji na kloniranju. Programsko opremo lahko zaženete iz zagonskih medijev in iz operacijskega sistema. Zadovoljstvo takšnega večnamenskega programa bo stalo 40 evrov. Poleg teh lahko pokličete Macrium Reflect, Acronis True Image, Farstone RestoreIT Pro itd. Klonirani pogon bo potrebno potisniti skozi več obnovitvenih programov, saj je malo verjetno, da bodo lahko prvič vrnili vse podatke. Da bi to naredili, boste potrebovali naslednje programe: TestDisk, Restavriranje, Recuva, Undelete Plus, itd. Na splošno je takšna programska oprema velika, zato poiščite nekaj težav, vendar ne bo prepozno.

Oblikovanje

Za razumevanje napak in težav je smiselno razumeti zasnovo pogona. Konec koncev, da bi razumeli, ali je mogoče obnoviti trdi disk, je to možno šele po njegovi diagnostiki. Če si želite ogledati glavne komponente naprave,morate odviti zobci in se znebite zgornjega pokrova. Pod njo bomo našli osnovne elemente. Natisnjena plošča je običajno zelena, je nekakšna analogna PC matična plošča. Ima tudi procesor, ki ga predstavlja krmilnik, in ne enega. Vmesnik pretvori to binarno kodo v jasen ukazni sistem.
Magnetni diski, plošče ali "palačinke", kot smo že povedali, so izdelani iz trajnih materialov. Narejena iz stekla ali aluminija, prekrita z magnetnim slojem. Lahko so več ali ene. Na njih so shranjeni vsi podatki, ki za nas niso tako pomembni.
Bralne glave odstranijo informacije s površine plošč. Kot že omenjeno, ne pridejo v neposreden stik s površino diska, ampak so dobesedno v nanometrih od njega. Za branje informacij dovoljujejo fizikalne zakone, ki ustvarjajo zračne tokove in gosto plast. Večina teh glav je dva. Če se zlomijo, se po padcu na ploščo uničijo vsi podatki s površine.

Brez odgovora

Seveda ne slišite vedno trdega diska. Včasih lahko "umre" in hkrati ne da nobenega zvoka. To je najbolj žalosten rezultat. Najpogostejši izhod iz situacije je nakup nove naprave. Vendar ni vse tako slabo, obstaja priložnost in obrniti napravo v življenje. Če se disk preneha odzivati ​​na računalnik, je verjetno razlog za to. Prej so mojstri našli delovno kartico in zamenjali razvajene. Zdaj ni lahko, saj se je arhitektura spremenila intehnologija, in vsak RF prejme svojo mikrokodo. In čeprav je možno konstruktivno zamenjati odbor, bo to najverjetneje treba pohvaliti z vsemi materiali.
Razlogi za takšno razčlenitev so lahko več. To je padec napetosti, ki prizadene eno od diod ali kakšno drugo komponento plošče. Razvijalci poskušajo izključiti podobne težave, zato namestite par diod z različnimi napetostmi. Zamenjava diode na splošno je lažja kot preprosta. Če morate zamenjati celotno ploščo, morate najti pogon ROM in ga premakniti v nov. Ampak to ni vedno enostavno, saj nekateri razvijalci vdelajo mikrokodo iz ROM-a v vdelano programsko opremo, zato zamenjava ni mogoča.

Zvoki

Če trdi disk klikne, vendar se začne, potem so težave povezane z branjem glave. In morda ne niti enega. Včasih je ta zvok posledica poškodb plošč. Neodvisno od tega problema verjetno ne bo mogoče rešiti, zato je bolje, da napravo takoj pošljete v servisni center. Tam boste morali odpreti napravo. To se opravi v prostorih brez prahu, tako da ne postane takoj napolnjen s ploščami. Zamenjajte glavo in obnovite podatke. Če slišite, da DR proizvaja zvok, ga morate takoj izklopiti in ponovna vključitev bo povzročila izgubo vseh informacij na njem.

Suspension

Če obstaja težava s sektorji trdega diska, se aktivira, opazi PC, vendar med zahtevkom za dostop obesi. Strokovnjaki pravijo, da je to posledica poškodbe površine magnetne plošče. Naprava deluje normalnodokler ne začne brati grozljivih sektorjev. Za diagnosticiranje te težave je potreben nadzor SMART. Če se izkaže, da imate trdi disk, boste morali posneti njegovo podobo in kvalitativno narediti le strokovnjake.
Seveda lahko to težavo poskušamo tudi sami rešiti. Vendar morate razumeti, da je tveganje izgube podatkov veliko. Poleg tega imajo programski paketi, ki jih je mogoče prosto namestiti, običajno omejeno funkcionalnost, zato ne morejo dokončati postopka kloniranja ali ga prekiniti, večina ukazov pa je podana z Bios.

Squeak

Ni pomembno, ali jedo zunanji trdi disk ali notranji trdi disk. Problem je skoraj vedno eden: "lepljenje" magnetnih glav. Motor poskuša vzpostaviti sistem in mehanizme, vendar ne more. To se zgodi, da glava po rednem delu nepravilno parkiranih, ostane neposredno nad površino plošče, in kasneje se drži. Če ste soočeni s takšnim problemom in ste slišali, kako težko je trdi disk, potem to najverjetneje ne bo uspelo samo-posredovati. Natančneje, seveda lahko poskusite, toda stvar je nevarna. Ker morate odpreti napravo, in to je treba storiti v odsotnosti prahu okoli. V notranjosti boste morali odstraniti in zamenjati glave, kar tudi ni izvedljivo za vse. Na splošno, to razčlenitev - samo v rokah strokovnjakov. Toda, če trdi disk jedo, je lahko indikator drugega problema. Obstaja verjetnost, da je vreteno blokirano - os, na kateri se zasukajo plošče. Ponavadi se to zgodi, ko naprava pade ali udari. Odpravite to težavoje lahko samo strokovnjak, saj je potrebno zamenjati os ali preurediti magnetne plošče na drugo železnico, ki se imenuje darovalka.

Nevidno

Običajno, če računalnik ne vidi trdega diska, noben uporabnik ne more slišati nobenih zvokov, ampak vidi različne vrste napisov na zaslonu, ki kažejo na težave s trdim diskom. Prva stvar, s katero se lahko srečamo v tem primeru, je negotovost z BIOS-om. Morda je v tej težavi veliko ljudi krivih, obstaja dvoumnost glede napajalnega voda, z matično ploščo in s samim trdim diskom. Obstaja tudi tak, da BIOS vidi disk, vendar ga sistem sam ne najde. Če je na računalniku nameščen še en RED, potem boste lahko zagnali računalnik, če je bil to edini pogon, potem se računalnik najverjetneje sploh ne bo zagnal. Možno je tudi, da uporabnik meni, da računalnik ne vidi trdega diska, čeprav sistem izdaja nekaj podobnega: "Disk ni formatiran". Ta vprašanja so povezana z logičnim pogonom. S fizikalnim je vse v redu. Toda uporabnik, preden to ugotoviš, začne izvajati vse vrste manipulacij, ki vodijo do nepopravljivega. Na splošno je trdi disk tanka stvar. Z njim se pogosto pojavljajo različne težave. Obstajajo pomanjkljivi modeli, pretepeni sektorji itd. Najbolje je, da ne eksperimentirate neodvisno, temveč dajte napravo strokovnjakom, ki bodo hitro našli napako, ne da bi naredili veliko nepotrebnih operacij.

Sorodne publikacije