Poravnava strani HTML: namigi in triki

Pri postavitvi mesta morajo biti vsi elementi razporejeni tako, da tvorijo celovito strukturo in so primerni za zaznavanje s strani končnega uporabnika. Izvedite spletno postavitev HTML-označevalnega jezika - najlažji način, da naredite spletno mesto enostavno in berljivo.

Izravnavanje elementov strani

Orodje za poravnavo HTML vam omogoča, da določite položaj besedila ali elementov bloka na strani glede na desni in levi rob zaslona. S tem se ustvari celostna struktura mesta, kjer so vsi bloki urejeni tako, da lahko uporabnik zaznava informacije na strani. Če je besedilo na strani napisano brez oblikovanja, je zaznano veliko slabše in povzroči, da obiskovalec želi zapreti stran brez nadaljnjega branja. Zato je treba najprej razdeliti informacije v logične bloke in jih nato razdeliti, da se ustvari skladna in priročna slika za zaznavo.


Na primer, glave v besedilu ne smejo biti označene samo s krepko ali povečano pisavo, temveč tudi v sredini, blok menija, premaknjen na levi ali desni rob, pa bo pomagal natančno določiti glavne povezave. Najpreprostejši način za nastavitev širine je uporaba HTML oznak ali orodij CSS.

Poravnava z uporabo HTML

Obstajajo štirje glavni načini za razvrščanje besedila in elementov na spletni strani:
 • levo - besedilo se bo nahajalo na levem robu;
 • desno -je odgovoren za izravnavanje desnega roba;
 • center - besedilo ali elementi bodo prikazani v sredini;
 • upraviči - poravnajte v HTML preko robov, po širini strani z enakimi vdolbinami na obeh robovih.
 • Če se ne uporabljajo elementi oblikovanja, bo informacijski blok poravnan z levo stranjo, nato pa se bo desna vrstica razlikovala za dolžino vrstic.


  Spodaj boste našli primer kode, ki bo prikazala primere osnovnih metod oblikovanja za poravnavo v HTML. Postavitev besedila ustreza atributu poravnave, ki deluje z oznakami ,,

  in drugimi. Sintaksa bo izgledala takole:


  Prvi naslov v primeru je poravnan s središčem


  Poravnava podnaslova na desnem robu


  ) Za dolg element besedila, ki je sestavljen iz več stavkov, je primerna možnost s poravnavo po širini.
  S tem se izboljša berljivost besedila.


  Naslednji podnaslov je na levi


  Zgornji primer kopirajte v beležnico in shranite kot datoteko HTML. Če ga odprete v kateremkoli brskalniku, boste v praksi videli, kako delati.

  Lahko se uporablja ne le za besedilo, ampak tudi za slike, potem pa bo koda izgledala takole:

  V tem primeru je poravnava centrirana v HTML. Poskusite eksperimentirati in premakniti sliko desno ali levo z ustreznimi vrednostmi atributov.poravnati.


  & lt; script type = "text /javascript" & gt;
  lahko blockSettings2 = {blockId: "R-A-271049-5", renderTo: "yandex_rtb_R-A-70350-39", async:! 0};
  if (document.cookie.indexOf ("abmatch =") & gt; = 0) blockSettings2.statId = 70350;
  Funkcija (a, b, c, d, e) {a [c] = a [c] || [], a [c] .push (funkcija () {Ya.Context.AdvManager.render (blockSettings2)}), e = b.getElementsByTagName ("script") , d = b.createElement ("script"), d.type = "text /javascript", d.src = "//an.yandex .ru /system /context.js ", d.async =! 0e.parentNode.insertBefore (d, e)} (ta, ta.dokument," yandexContextAsyncCallbacks ");

  Poravnava CSS

  Ustrezno postavite elemente spletne strani, ne le z HTML, ampak tudi z orodji CSS. Za izpolnitev te naloge se uporabi lastnost sloga, kot je poravnava besedila. Napisana je bodisi znotraj oznake neposredno v telesu dokumenta HTML bodisi v ločenem slogu datoteke s pripono .css, ki se nato poveže s stranjo.

  Prva možnost je bolje uporabiti na straneh, ki so slabo naložene s slogi. Če je število kode CSS zelo veliko, priporočamo, da ustvarite ločen dokument, ki vsebuje slog.

  Skladnja za poravnavo elementov besedila bo videti takole.


  p {
  poravnava besedila: središče; /* Sredinska poravnava * /
  }
  h1 {
  poravnava besedila: desno; /* Desna poravnava * /
  }
  h2 {
  poravnava besedila: levo; /* Leva poravnava * /
  }

  Opazimo lahko, da bodo vrednosti te lastnosti podobne tistim, ki so nastavljene pri poravnavi v centru v HTML-ju. Enako velja za lokacijo besedila na desnem in levem robu ali na celotno širino strani.

  Ustvarite dokument z besedilom in tam kopirajte kodo. V tem primeru so glavni odstavki, zajeti v oznaki

  .

  se bo nahajal na sredini strani, naslovi prve ravni bodo prikazani na desni strani, drugi pa na levi.


  & lt; skript type = "text /javascript" & gt;
  var blockSettings3 = {blockId: "R-A-271.049-6", renderTo: "yandex_rtb_R-A-70.350-44", async :! 0};
  if (document.cookie.indexOf ("abmatch ="))> = 0) blockSettings3.statId = 70350;
  ! Funkcija (a, b, c, d, e) {o [c] = a [c] || [] je [c] .push (funkcija () {Ya.Context.AdvManager.render (blockSettings3)}), e = b.getElementsByTagName ("scenarij") , d = b.createElement ("scenarij"), d.type = "text /javascript", d.src = "//an.yandex .ru /sistem /context.js ", d.async = 0e.parentNode.insertBefore (d, e)} (to this.document,!" yandexContextAsyncCallbacks ");

  Med sodobnimi razvijalci spletnih strani in strokovnjaki za postavitev je uporaba slogovnih listov najboljši način za optimizacijo spletne strani.

  Dodatni načini za formatiranje

  Poleg zgoraj omenjenih metod opravlja utemeljitev v HTML obstajajo še drugi znak, po katerem se lahko postavi v potrebi.

  Na primer, oznaka vam omogoča več odstopanja od leve strani strani. Če želite razumeti, kako to deluje, kopirajte naslednji primer.


  Povečana levi zamik

  Podoben način, da je odlično umik iz levega nastavljene vrednosti z uporabo CSS. To naredite tako, da uporabite naslednje lastnosti sloga.

   

  Povečana levi zamik  Ob uporabi te metode sam lahko določi vrednost, ki se ujema s širino umik. Preizkusite to metodo in spremenite velikost vdolbine v katerokoli drugo, da boste razumeli načelo delovanja. Še ena zanimiva oznaka, ki jo lahko uporabite za oblikovanje besedila, vendar vnaš čas je skoraj popolnoma izgubil svoj pomen - je. Njegova naloga je onemogočiti samodejni linijski prevoz, tudi če je ta vrstica večja od širine okna brskalnika.

  Sklep

  Tako je bil v članku obravnavan glavni način usklajevanja besedila in drugih strukturnih elementov spletne strani z orodji HTML in CSS. Kateri način izbrati? To je treba obravnavati glede na to, kateri cilji in cilji so določeni med postavitvijo območja.

  Sorodne publikacije