Kakšna je razlika med usmerjevalnikom in dostopno točko WiFi?

Ob začetku razvoja računalniške in mobilne tehnologije se je povezovanje v lokalna omrežja izvajalo na račun žične povezave, danes pa so najbolj priljubljene brezžične tehnologije. Poleg tega je v terminologiji, ki opisuje možne vrste povezav, veliko novih konceptov. In uporabniki nekaj osnovnih izrazov so zelo pogosto zamenjani. Na primer, navadni uporabniki ne bodo resnično rekli, kakšna je razlika med dostopno točko in usmerjevalnikom, saj je enaka. Dejansko so ti koncepti tesno povezani in zelo blizu drug drugemu, vendar so temeljne razlike med njimi ogromne.

Kakšna je razlika med usmerjevalnikom in dostopno točko: osnovno znanje

Za začetek ne bomo posebej upoštevali podrobnega tehničnega opisa vsakega izraza in jih bomo skušali opisati na najpreprostejši jezik. Kakšna je razlika med usmerjevalnikom in dostopno točko? Glavna razlika je, da je dostopna točka (AP) nekakšen razdelilnik ali, če želite, repetitor (repetitor, repetitor) brezžičnega signala, ki prihaja iz glavne opreme. Glavna oprema pa je samo usmerjevalnik (usmerjevalnik ali modem, ki deluje v brezžičnem načinu).


Temeljna razlika

Vendar pa je vse navedeno mogoče pripisati splošnim teoretičnim informacijam. Zdaj pa nekaj besed o sami opremi. Najprej upoštevajte uporabljeno opremo.
Če pozorno pogledate usmerjevalnik in dostopno točko, je to preprostoObvestilo, da je usmerjevalnik opremljen z več vhodi za povezavo, in dostopna točka v obliki ustrezne naprave, kljub zunanji podobnosti z usmerjevalnikom, ima samo en vhod za povezavo omrežnega kabla, ki je, kot je že jasno, prihaja iz usmerjevalnika. Toda če govorimo o tem, kaj je usmerjevalnik in dostopna točka, kakšna je razlika med dvema napravama, je treba omeniti, da točka prenaša samo promet (včasih sprejema), vendar z njim ne izvaja nobenih popolnoma nobenih operacij.


V tem smislu je usmerjevalnik bolj "pametna" naprava, saj lahko prerazporedi promet med omrežji in podomrežami, dodeli IP-naslove povezanih računalnikov in mobilnih naprav, omeji hitrost prenosa podatkov, določi lastne omejitve za povezavo, zagotovi zaščito za povezave na Na podlagi vgrajenega požarnega zidu itd. V grobem lahko dostopno točko predstavimo kot nekakšno anteno, ki prenaša ali ojačuje signal, in usmerjevalnik - v obliki popolne računalniške naprave, ki opravlja nalogo. h dodatnih funkcij.

Osnovne primerjalne značilnosti

Vendar to ni vse. Če pomislite, kaj se usmerjevalnik razlikuje od dostopne točke, si lahko preprosto ogledate spodnjo sliko, ki prikazuje glavne pozitivne in negativne strani vsake naprave.
Iz tega je mogoče sklepati, da je uporaba dostopne točke posledica težav s konfiguracijo naprave in nezmožnosti uporabe celotnega potencialausmerjevalnika Na primer, kot kaže primer, točka AR ne dovoljuje organizacije domačega brezžičnega omrežja, v katerem bi lahko delovala kot strežnik DHCP.
Na splošno večina strokovnjakov misli, da je zmeda v konceptih nastala šele po tem, ko so se standardni usmerjevalniki začeli opremljati z brezžičnimi moduli Wi-Fi. V svoji prvotni obliki so lahko te naprave uporabljale samo žično povezavo. Kljub temu pa je včasih isti usmerjevalnik ali ADSL modem primeren za uporabo kot dostopna točka, ne kot usmerjevalnik. Zakaj je to potrebno in kako izvesti ustrezne nastavitve, bomo obravnavali ločeno.

Ali lahko naredim popoln usmerjevalnik z dostopne točke?

Dejansko se velikemu številu uporabnikov pogosto zastavljajo naslednja vprašanja, glede na to, da bo nakup naprave kot točke AP denarja stala manj. Na žalost so cene takšnih naprav v njihovem razredu približno enake in dodajanje dodatnih funkcij naprave translator ne bo izpadlo, ne glede na to, kako želite. Zakaj? Ampak samo zato, ker prvotno ni bil zasnovan za ta namen. V vsakem primeru boste morali dobiti distribuirani signal od kjerkoli (to ni problem), vendar tukaj nastavljate zahtevane parametre, ščitite povezavo ali nastavljate možnosti za določeno programsko opremo, na primer, če potrebujete port port, ne bo delovalo.

Vrste dostopnih točk

Ko je "železna" oprema malo razumljena. Zdaj pa si poglejmo en vidik dostopnih točk. Poleg specializiranihnaprave, lahko vlogo dostopne točke izvedejo tudi druge naprave. Na primer, usmerjevalnik dostopne točke (usmerjevalnik) je lahko tudi.
Prav tako verjetno veliko ljudi ve, da je internetno distribucijo mogoče izvesti tudi z običajnim računalnikom, prenosnim računalnikom, mobilnim telefonom ali tabličnim računalnikom. Hkrati je bistvo organizacije takšne strukture, da uporaba neke vrste programske opreme tretjih oseb za izvajanje takšnih dejanj ni nujno potrebna. Včasih bo dovolj in vgrajenih orodij operacijskih sistemov Windows, s katerimi bo prilagoditev trajala le nekaj minut. Poleg tega je treba razlikovati domače in industrijske repetitorje. Prve so namenjene samo povečanju števila priključenih naprav hkrati in pokritosti, ostale pa zagotavljajo močno oddajanje na precej primernih razdaljah. Res je, da ko povežete veliko število računalnikov in mobilnih naprav, lahko to vpliva na hitrost dostopa do interneta, vendar so njegove prednosti v tem.

Usmerjevalnik ali dostopna točka: kaj izbrati za dom in pisarno?

Pri izbiri naprave za dom in pisarno se morate zanesti tudi na tisto, kar želite doseči. Seveda, za dom, zadostuje usmerjevalnik, ker je malo verjetno, da stanovanje ali hiša ima takšna področja, da usmerjevalnik signala na oddaljeno točko ne doseže (povprečno delovno območje v neposredni vidljivosti, celo preprosto gospodinjski usmerjevalnik, je približno 100 metrov).

Za pisarne in industrijske objekteusmerjevalnik bo malo. V tem primeru boste seveda potrebovali močnega novinarja. Med drugim je smiselno kupiti ali organizirati dostopno točko v primerih, ko mora podjetje ustvariti brezhibno Wi-Fi omrežje ali Hot Spot s precej velikim številom priključenih delovnih terminalov. Končno, brez dostopne točke, tega ne morete storiti v primeru, ko imate samo žični povezovalni usmerjevalnik, v katerem distribucija signala v brezžičnem načinu sploh ni na voljo.

Nekatere pomembne nastavitve

Nazadnje, nekaj besed o nekaterih pomembnih nastavitvah. Za začetek si oglejte, kako konfigurirate usmerjevalnik kot dostopno točko. Najenostavnejši primer je nastavitev naprav, ki uporabljajo dva načina delovanja: normalno (usmerjevalnik) in AP (dostopno točko). V spletnem vmesniku usmerjevalnika je preprosto preklopiti iz enega načina v drugega in shraniti nastavitev. Prav tako lahko kombinirate dva usmerjevalnika, kadar je povezava med njimi izvedena z uporabo brezžične tehnologije. V tem primeru bo ena naprava ostala usmerjevalnik, ki bo nadzoroval osnovne parametre povezave, drugi pa bo opravljal samo vlogo repetitorja. V nekaterih modelih lahko uporabimo še enostavnejšo metodo.
Vprašanje je, da način točke AR ne vključuje, ampak deaktivira strežnik DHCP in, če je omogočeno, funkcijo UPnP. V tem primeru boste dobili standardno svečo s štirimi vrati, vendar brez možnosti uporabe WAN.
Opomba: če ste se obrniliUsmerjevalnik bo za dostop do dostopne točke Wi-Fi uporabljal dva usmerjevalnika, včasih pa bo treba njihove lastne naslove ročno spremeniti (pripadajo različnim podomrežam). Na primer, če ima ena naprava naslov 1921681.1, se drugi dodeli 1921682.1 ali 1921680.1. Brez tega kombinacija v obliki povezave naprave ne bo delovala.

Kako ustvariti točko AP v sistemih Windows

Kaj je bolje - usmerjevalnik ali internetna dostopna točka, se zdi, da so mnogi že ugotovili. Zdaj pa poskusimo konfigurirati navaden računalnik, tako da deluje kot repetitor.
Če želite to narediti, morate v razdelku za upravljanje omrežja in skupno rabo ustvariti novo povezavo, na seznamu možnih možnosti pa izberite brezžično povezavo računalnik-računalnik, podajte ime omrežja, vrsto šifriranja in geslo. V primeru, da povezava ni prekinjena, lahko v nadzor dostopa opazite dovoljenja za uporabo povezave in upravljanje z njimi za druge uporabnike. Uporabite lahko tudi ukazno vrstico ali programsko opremo tretjih oseb, vendar je opisana različica najenostavnejša.
Opomba: Če želite ustvariti zasebno omrežje, se lahko z delovnim mestom povežete z uporabo VPN. V tem primeru bo računalnik ali prenosni računalnik deloval kot tunelni VPN strežnik, ki uporabnikom zagotavlja popolno anonimnost.

Povzetek

Torej, kakšna je razlika med usmerjevalnikom in dostopno točko, upam, veliko je postalo jasno. Če povzamemo, lahko rečemoda je dostopna točka običajen repetitor, usmerjevalnik pa združuje usmerjevalnik (modem) in dostopno točko. Kar se tiče praktične uporabe takšnih naprav ali nastavitev programske opreme, domača uporabniška točka AR na splošno ni potrebna. Toda pri velikih podjetjih z obsežno mrežno računalniško organizacijo je lahko ustvarjanje dostopne točke najboljša možnost za poenotenje velikega števila terminalov, z zagotavljanjem dostopa do interneta in komunikacije z drugimi napravami v omrežju.

Sorodne publikacije